12/6/18

"...είναι κακό να κάνεις ρουσφέτια; Δεν το κατάλαβα..."


"Ναι, έκανα ρουσφέτια, πολλά ρουσφέτια, και γιατί δηλαδή είναι κακό να κάνεις ρουσφέτια; Δεν το κατάλαβα..."
Αυτά μας λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε μια συνέντευξη που παρακάλεσε να δημοσιευτεί μετά τον θάνατό του. Θα ήθελα να απαντήσω:
1) Το ρουσφέτι είναι ηθικά απαράδεκτο επειδή ευνοώντας τους κομματικούς σου φίλους, αδικείς όσους δεν είχαν καμία όρεξη να επισκεφτούν το κομματικό σου γραφείο για να διοριστούν.
2) Το ρουσφέτι είναι ο ορισμός της αναξιοκρατίας επειδή πολλοί άξιοι και κατάλληλοι άνθρωποι για μία θέση ευθύνης δεν λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία διορισμού.
3) Το ρουσφέτι προάγει τη διαφθορά , καθώς ο πολιτικός που το κάνει, αποκτά το "δικαίωμα" να πάρει και αυτός τις μίζες του με το σκεπτικό "εγώ σε βόλεψα, βγάλε το σκασμό τώρα να βγάλω κι εγώ το κατιτίς μου".
4) Το ρουσφέτι προάγει τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος επειδή αφενός επινοούνται θέσεις εργασίας για να βολευτεί ο κομματικός φίλος (βλ. υπαλλήλους πρωτοκόλλου) και αφετέρου οι μίζες των διεφθαρμένων πολιτικών μαζί με το κόστος των ρουσφετιών μετατρέπονται σε αυξημένους φόρους που επιβαρύνουν το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, η οποία με μαθηματική ακρίβεια καταλήγει διαλυμένη και σε μαρασμό.
5) Το ρουσφέτι διαιωνίζει ακατάλληλους ανθρώπους στην εξουσία επειδή οι διορισμένοι κομματικοί τους φίλοι θα ψηφίζουν τους πολιτικούς που τους βόλεψαν βρέξει-χιονίσει για μια ολόκληρη ζωή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν οι πολιτικοί αυτοί έχουν όντως τις διαχειριστικές ικανότητες να διοικήσουν μια χώρα.
Προσωπικά ελπίζω πως κάποτε οι συμπολίτες μου θα κατανοήσουν πως αν δεν βρίσκεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αν συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε το κοινωνικό σύνολο με οικονομικά και ηθικά καρκινώματα, η χώρα μας δεν θα βρεθεί ποτέ υγιής και ακμάζουσα.

11 σχόλια:

  1. Κάποιος δημοσιογράφος, είχε ρωτήσει την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, γιατί έφυγε από την Ελλάδα. Η απάντηση ήταν, πως αν δεν είχε φύγει, δε θα είχε γίνει ούτε καθηγήτρια πανεπιστημίου (πόσο μάλλον πρύτανης στη Σορβόννη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λωποδύτη Μητσοτάκη, τα ρουσφέτια κάνουν πολύ κακό για πολλούς λόγους:
    1. Όταν προσλαμβάνεις κάποιον με ρουσφέτι τότε προσλαμβάνεις κάποιον ανίκανο και αναξιοπρεπή δηλαδή ένα λαμόγιο εργαζόμενο
    2. Αδικείς κάποιον που έχει τα προσόντα να δουλέψει αλλά αντιθέτως προσλαμβάνεις έναν τεμπέλη ψηφοφόρο σου
    3. Σπαταλάς τα χρήματα του Ελληνικού λαού που σου τα εμπιστεύθηκε
    4. Δημιουργείς μία βάση από αχρείους ψηφοφόρους που σε ψηφίζουν κάθαρμα για να τους διορίζεις ενώ την ίδια ώρα καταστρέφεις τον χώρα
    5. Δημιουργείς μία δουλική εξάρτηση των ψηφοφόρων από την εκάστοτε κυβέρνηση
    6. Αυτοί που απεχθάνονται τα ρουσφέτια, δηλαδή οι ικανοί και δημιουργικοί Έλληνες, φεύγουν από την τριτοκοσμική χώρα που δημιούργησες κάθαρμα
    7. Ελπίζω να βράζεις στην κόλαση και ο κανακάρης σου ο Κούλης να φάει πολύ μαύρο μία που αυτός είναι ένα γνήσιο προϊόν ΡΟΥΣΦΕΤΙΩΝ
    Εσείς οι πολιτικοί ρουσφετολόγοι είστε οι βδέλλες της χώρας και απομυζάτε το αίμα μας για προσωπικό κέρδος. Καταραμένοι ψήφο-κλεπταποδόχοι ελπίζω κανείς υπερήφανος Έλληνας να μην ψηφίσει ποτέ την ρουσφετο-οικογένειά σας. Οι μόνοι που σας ψηφίζουν ούτως ή άλλως είναι τα βδελυρά ρουσφέτια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ οι πασοκοι/κλαδάρχες οι πρώτοι διδάξαντες, που διόριζαν τα κομματόσκυλα κατά χιλιάδες τη δεκαετία του 1980 και 1990 ήταν καλύτεροι! Και τώρα πασοκοι στελεχώνουν τον κυβερνητικό δυναμικό του Συριζα.

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς πάλι ο Κούλης θα γίνει πρωθυπουργός. Λαός με κοντή μνήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. miou miou παρηγορήσου, μπροστά στα ζώα που κυβερνούν τώρα, όχι ο Κούλης αλλά ο Ραν Ταν Πλαν είναι καλύτερος πρωθυπουργός!
      Αυτοί αντιπροσωπεύουν το "The Best" της μεταπολιτευτικής σαπίλας.

      Διαγραφή
  4. ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΕΝΤΙΟΥΜ για να επικοινωνήσει με τον έναν από τους εκσκαφείς των θεμελίων του Ελληνικού κράτους, Μητσοτάκη για να του μετα φέρει τον ορισμό του ρουσφετιού από την Βικιπαίδεια:
    Νομιμότητα, αντιδράσεις και αποτελέσματα της πρακτικής του ρουσφετιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
    Ως πρακτική η οποία παραβιάζει κανόνες ισότητας, ισονομίας, αξιοκρατίας και αμεροληψίας (εκφρασμένοι και από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), θεωρείται καθαρά αντιδεοντολογική, πράξη διαφθοράς, και συνήθως είναι παράνομη.
    Είναι συνεπακόλουθο πως το Ρουσφέτι ακολουθεί πρακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών ή/και υποκρισίας.
    Στην Ελλάδα η πρακτική είναι αντισυνταγματική σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 4 του συντάγματος που επιβάλουν ισονομία, αξιοκρατία και αμεροληψία: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.» και «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.».
    Πολλοί Έλληνες πιστεύουν - συνήθως με πικρία - πως η Ελλάδα λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με γνώμονα το Ρουσφέτι [2][3].
    Ως πρακτική η οποία παραβιάζει κανόνες υγιούς λειτουργίας κάθε υπηρεσίας που επηρεάζεται - π.χ. με την πρόσληψη χαμηλότερης ποιότητας υπαλλήλων με σκοπό την εξαγορά ψήφων - είναι δεδομένο πως η οικονομία και γενικά παραγωγική ικανότητα μιας χώρας υποβαθμίζεται με την πρακτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακούγοντας ολόκληρο το ηχητικό, ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εκλογικεύσει το ρουσφέτι αναφερόμενος σε κάποιες διαστάσεις του, που ο τίτλος δεν αφήνει να "εννοηθούν". Παρόλα αυτά όμως, η τυχόν επιλογή του καλού και η προστασία του φτωχού και αδυνάτου (τις οποίες επικαλείται ο μακαρίτης) πρέπει να επιτυγχάνονται αυστηρά και μόνο μέσω αξιοκρατικών θεσμικών κανόνων και όχι μέσω της καλής ή κακής διάθεσης και ερμηνείας του εκάστοτε κυβερνήτη... Συνεπώς δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να κσταλαβει καποιος κατι πρεπει ναχει την ικανοτητα να καταλαβει.Αυτος δεν την ειχε....το ειπε μονος του....." δεν καταλαβα.."....τι αλλο μενει ??

      Διαγραφή
    2. Εννοείτε...ο κάθε άρχοντας του ρουσφετιού δε θα σου πεί ότι τακτοποίησε το βαφτηστήρι του εις βάρος σου,ούτε ότι δεν κάνει ρουσφέτια γιατί θα κρατήσει μακριά του τους χαμερπείς και τους λιγούρηδες και τα ψηφαλάκια... είναι σημαντικά.Θα σου πεί ότι ακριβώς λέει και ο μακαρίτης...οτι είναι ο ρομπέν των δασών,φιλευσπλαχνοκαλόκαρδος και αλτρουιστής.

      Διαγραφή
  6. Ο ξετσίπωτος μακαρίτης σε μία άλλη συνέντευξη του είχε πεί για τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και την πείνα του 41 όπου τα κάρα του δήμου μαζευαν τους ανθρώπους πεθαμένους από το δρόμο.Ευτυχώς εκείνος παρόλο που τον λένε γκαντέμη δεν πείνασε...2-3 μερίδες φαγητό έτρωγε ο συγχωρεμένος,τη μία στο δικηγορικό σύλλογο,την άλλη κάπου αλλού...Ναι τα έλεγε στην τηλεόραση χωρίς να ντρέπεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.