7/6/18

Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων στην κεντρική τράπεζα για να ανακοπεί η πτώση της λίρας

  • (Φωτ.: hurriyetdailynews.com)
Κατά 125 μονάδες βάσης στο 17,75% αύξησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας το βασικό της επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πτώση της λίρας. Παράλληλα, η κίνηση αυτή στέλνει ένα μήνυμα ανεξαρτησίας της, μερικές εβδομάδες μετά από μια έκτακτη αύξηση του κόστους δανεισμού.

Εάν κριθεί απαραίτητο, η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει και σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν έντονες ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει σχετικές δηλώσεις. Οι αμφιβολίες για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό έχουν ως αποτέλεσμα η λίρα να καταγράφει απώλειες περίπου 16% από τις αρχές του έτους.
Το νόμισμα σημείωσε ράλι περίπου 2% έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν και οι μετοχές σημείωσαν άνοδο. Η ισοτιμία της λίρας, που διαμορφώθηκε στις 4,4560 λίρες ανά δολάριο μετά την απόφαση από τις 4,5799 λίρες ακριβώς πριν τη σχετική ανακοίνωση, διαμορφώθηκε στις 15:12 ώρα Ελλάδας στις 4,4740 λίρες ανά δολάριο.
Η τράπεζα έχει τώρα αυξήσει τα επιτόκια κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα είκοσι ημερών, ύστερα από την αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε έκτακτη συνεδρίασή της τον περασμένο μήνα. Οι επενδυτές ανέμεναν μια δεύτερη αύξηση, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 12,15% τον Μάιο.

3 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.