27/8/18

Φόροι, ας βγάλουμε το κεφάλι από την άμμο


Τ​​ο μοντέλο φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα έχει πλήρως χρεοκοπήσει. Η φορολογική πολιτική δημιουργεί κίνητρα ή αντικίνητρα σε άτομα και επιχειρήσεις. Η φορολογία αποτελεί τμήμα του κόστους της οικονομίας ενός κράτους. Η αυξημένη φορολογία αφαιρεί από την οικονομία τα κεφάλαια που της είναι απαραίτητα για να αναπτυχθεί, περιορίζει την αποταμίευση και αποτελεί εμπόδιο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Αρθουρ Λάφερ απέδειξε με την περίφημη καμπύλη του, κατά τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, ότι, όταν το κράτος αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές του από κάποιο ανεκτό ποσοστό και πέρα, τα δημόσια έσοδα μειώνονται. Οι φορολογούμενοι δεν έχουν κίνητρο να αυξήσουν ούτε το εισόδημά τους ούτε το επενδυτικό ρίσκο τους και αναζητούν νόμιμους ή μη νόμιμους τρόπους να αποφύγουν την πληρωμή των φόρων. Οσο μεγαλύτερη είναι η αφαίμαξη των εισοδημάτων από το κράτος, τόσο ισχυρότερο και περισσότερο απενοχοποιημένο είναι το κίνητρο της φοροδιαφυγής. Οι φόροι θα πρέπει να επιβραβεύουν, κατά τον Ανταμ Σμιθ, την «ενιαία, καθαρή και αδιάκοπη προσπάθεια κάθε ανθρώπου να βελτιώσει την κατάστασή του».

Για τη συνέχεια Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Δηλαδή ο Βαρδινογιάννης και οι όμοιοι του θεωρούν το φορολογικό
    σύστημα, και το νομικό πλαίσιο διαγραφής των προστίμων από τις φορολογικές παραβάσεις, πλήρως αποτυχημένο ;

    Δεν το νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Here is an idea, a just FPA and income tax for all. The majority of the taxes should be paid to local government with 10% contribution to the central government. People can choose where their taxes will go as percentage. For example 11% to defense, 15% to education, etc. Each category will mánage the funds to complete its strategic and operating goals with clarify and transparency. When the Citizens see their euro counts, they will feel very different about paying taxes. They will feel benefactors yo a greater Greece.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο φορος ειναι ουσιαστικα η υποτελεια στον τραπεζιτη που εκδιδει το νομισμα σου !!!! Ενα κυριαρχο κρατος μπορει να τυπωνει χρημα ισοδυναμο με τις παρεχομενες υπηρεσιες και αγαθα αποσκοπωντας να μεστοποιησει την απασχοληση. Ολα τα αλλα ειναι φουμαρα και σοφιστιες (Νομπελ οικονομιας δεν υπηρχε μεχρι προσφατα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.