26/8/18

Λυσενκοϊσμός: Η τραγωδία που συνόδευσε τον έλεγχο της επιστήμης από την πολιτική

Ο Τροφίμ Ντενίσοβιτς Λυσένκο ήταν ένας σοβιετικός βιολόγος που από τα τέλη της δεκαετίας του ’20 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60, διέδωσε με τις ευλογίες του Ιωσήφ Στάλιν, μια σειρά από ψευδοεπιστημονικές θεωρίες που οδήγησαν στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.
Γεννημένος το 1898, ο Λυσένκο έδειξε από νωρίς στη ζωή του ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή και ειδικά σε τρόπους που θα επέτρεπαν μεγαλύτερη απόδοση στις σοδειές. Αυτή η φιλοδοξία του, κέρδισε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του Ιωσήφ Στάλιν, σε μια εποχή που η πείνα χτυπούσε συχνά διάφορες περιοχές της αχανούς σοβιετικής επικράτειας.
Μετά την υποχρεωτική κολεκτιβοποίηση που οδήγησε σε μεγαλύτερα περιστατικά γενικευμένης πείνας από την πτώση της παραγωγικότητας, ειδικά στις αρχές τις δεκαετίας του ’30, ο Λυσένκο ανήλθε στην επιστημονική «ιεραρχία» της ΕΣΣΔ και το 1940, έγινε διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Για τη συνέχεια  factchecker

1 σχόλιο:

  1. Πάντως στην ΝΕΟΜπολσεβικικη Ευρώπη των ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ,ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΑΓΑΠΗΣ ΤΩΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ,ΤΩΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ το σχεδιο Λυσένκο είναι ΕΔΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.