20/8/18

Ο Ερντογάν θα έχει την τύχη του Σάνταμ ή του Καντάφι και η Τουρκία θα παραμείνει στο μαντρί

Γιατί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαίρεται και αγάλλεται; Διότι οι Πρόεδροι δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συγκρούονται και επιτίθενται ο ένας εναντίον του άλλου είτε με κυρώσεις είτε με ύβρεις. Η αντιπαράθεση του Αμερικανού Προέδρου, Τραμπ, με τον Τούρκο ομόλογο και στρατηγικό σύμμαχό του, Ερντογάν, δεν αφορά την απελευθέρωση ενός πάστορα. Αυτός είναι η αφορμή. Τα βαθύτερα αίτια είναι ότι ο σουλτάνος έχει ξεπεράσει τα όρια έναντι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και συμμάχων του. Στην άσκηση πολιτικής και ειδικά στις διεθνείς σχέσεις, κάθε ηγέτης καλείται να γνωρίζει τα όρια, τις δυνατότητες και τις δυνάμεις του. Ο Τούρκος δικτάτορας έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια κρατικής και συμμαχικής συμπεριφοράς και πολιτικής ευπρέπειας. Ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της ύβρεως. Η περίπτωση του αλαζόνα Ερντογάν ενθυμίζει εκείνην του αλήστου μνήμης δικτάτορα του Ιράκ, Σάνταμ Χουσέιν. Μετά τον οκταετή πόλεμο με το Ιράν, ο αιμοσταγής εκείνος δολοφόνος αποφάσισε να εισβάλει και να κατακτήσει το Κουβέιτ. Όπως και ο Ερντογάν, είχε κτίσει μιαν απίστευτα ισχυρή πολεμική μηχανή. Η επίθεση του Χουσέιν στο Κουβέιτ προκάλεσε τις ΗΠΑ επειδή εισέβαλε σε χώρα που ανήκει στη σφαίρα επιρροής και συμφερόντων τους. Μετά την «Καταιγίδα της ερήμου» (Ιανουάριος 1991), ακολούθησε ο δεύτερος πόλεμος στον Κόλπο, το 2003 και το βίαιο τέλος του Χουσέιν.
 
Τις τελευταίες ημέρες, η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έφτασε στο χειρότερο σημείο της. Ο Πρόεδρος Τραμπ απαιτεί απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον και ο Ερντογάν ζητά την παράδοση του ιμάμη Γκιουλέν, άλλοτε μέντορα και σήμερα άσπονδου εχθρού του. Οι Αμερικανοί για χρόνια θεωρούσαν την Τουρκία ως χώρα-υπόδειγμα light, δήθεν, ισλαμικής δημοκρατίας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες μουσουλμανικές χώρες. Εμφανώς δεν μελέτησαν και δεν ανέλυσαν ούτε το ισλαμιστικό παρελθόν ούτε έλαβαν υπόψη τις προθέσεις του Ερντογάν να επανιδρύσει την πάλαι ποτέ Οθωμανική Αυτοκρατορία. 
 
Δεν είναι τυχαίο: Ο Πούτιν επιδιώκει ανασύσταση της τσαρικής Ρωσίας αλλά νέας κοπής. Ο Χαμενέι στο Ιράν ονειρεύεται επανίδρυση της δυναστείας των Αχαιμενιδών. Όμως, ο σουλτάνος,  όπως και κάθε αυταρχικός ηγέτης, παραγνωρίζει ένα σημαντικό δεδομένο: Ιστορικά, η μοίρα όλων των δικτατόρων είναι προδιαγεγραμμένη: Βίαιος θάνατος. Τέτοιο θάνατο είχε και το ίνδαλμα του Ερντογάν, ο Ατνάν Μεντερές, ο οποίος απαγχονίστηκε από τους στρατιωτικούς στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στο νησί Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά, μετά τα «Σεπτεμβριανά» και τους διωγμούς εναντίον των Ελλήνων της Πόλης. 
 
Η τουρκική οικονομία διέρχεται σοβαρότατη κρίση. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στον δανεισμό σε ξένα νομίσματα και ειδικά στο δολάριο αλλά και στις φαραωνικές φιλοδοξίες του σουλτάνου. Η τουρκική λίρα έγινε χώμα. Ο πληθωρισμός και η ανεργία καλπάζουν. Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στα ύψη. Μέχρι τη δεκαετία του ’90, οι Αμερικανοί διοργάνωναν πραξικοπήματα εναντίον όσων δεν υποτάσσονταν στον «θείο Σαμ». Μετά επιδόθηκαν στη χρηματοδότηση των λεγόμενων «πορτοκαλί επαναστάσεων» όπως στην Ουκρανία, στη Γεωργία και στην Αρμενία. Σήμερα ένα τιτίβισμα του πλανητάρχη ήταν αρκετό για να πληγεί καίρια η τουρκική οικονομία. 
 
Η Τουρκία είναι εξαιρετικά πολύτιμος στρατηγικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ και τη Δύση. Τα τελευταία χρόνια ξένοι ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι εισηγούνται όπως η Τουρκία εκδιωχθεί κλοτσηδόν από το ΝΑΤΟ και να μη ενταχθεί ποτέ στην Ε.Ε. επειδή είναι η πλέον αναξιόπιστη σύμμαχος. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Πρώτον, διότι στρατηγικά και γεωπολιτικά η χώρα του Αττίλα είναι άκρως χρήσιμη για τις ΗΠΑ και τη Δύση επειδή κατέχει μια μοναδική, αξίας και σημασίας, θέση στην πιο εύφλεκτη και ασταθή περιοχή του κόσμου. Δεύτερον, η παρούσα συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας είναι μια εποχική λυκοφιλία ευκαιριακής εξυπηρέτησης συμφερόντων. Τρίτον, οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν η Τουρκία να ριφθεί στις αγκάλες του Πούτιν. Τέταρτον, απώλεια της Τουρκίας σημαίνει ότι, όλο το υποσύστημα κατανομής ισχύος στην περιοχή θα ανατραπεί με καταλυτικές επιπτώσεις στην ασφάλεια, σταθερότητα, οικονομία, ενέργεια και συμφέροντα.
 
Τι αναμένεται να συμβεί; Οι ΗΠΑ καθώς και η Ευρώπη δεν θα αφήσουν την Τουρκία να καταρρεύσει. Ήδη έσπευσαν η Γερμανία και, αυτονόητα, το Κατάρ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα επιτρέψει διάχυση της τουρκικής κρίσης. Ξανά η απόφανση του Θουκυδίδη: Στις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν αιώνιοι εχθροί. Μόνο τα συμφέροντα είναι αιώνια. Μετά τις εκατέρωθεν βολές, κυρώσεις και ύβρεις, Ουάσιγκτον και Άγκυρα θα καταλήξουν σε συμφωνία αμοιβαίως επωφελή.
 
Να ελπίζουμε τη νύφη να μη την πληρώσει και πάλι η Κύπρος. Και ο Ερντογάν; Θα έχει την τύχη του ινδάλματός του, Μεντερές ή του Σάνταμ Χουσέιν. Για τις ΗΠΑ, ήδη ο σουλτάνος αποτελεί παρελθόν. 
Σημερινή

4 σχόλια:

  1. Να μην είμαστε τόσο βέβαιοι για αυτό, ότι δηλαδή η δύση δεν θα αφήσει την Τουρκία να της διαφύγει. Έχουμε άλλωστε αρκετά δείγματα από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν όπου με την ανοχή ή έστω την υποτονική αντίδραση της δύσης και των Αμερικανών ιδιαίτερα αφέθηκαν τότε σημαντικές δυτικότροπες δυνάμεις να "αλλαξοπιστήσουν".

    Μία εξ αυτών το έτος 1979 ήταν το Ιράν του Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί (Σάχη) ο οποίος αντικαταστάθηκε από το θεοκρατικό ισλαμικό καθεστώς του Αγιατολαχ Χομεϊνι.

    Κατόπιν από τότε το Ιράν -και μετά την εισβολή των φρουρων της επανάστασης και την ομηρία δεκάδων Αμερικανών υπηκόων εντός της πρεσβείας τους στην Τεχεράνη καθώς και την αποτυχημένη προσπάθεια απελευθέρωσης τους επι προέδρου Κάρτερ- στάθηκε ακραία εχθρικό στην Αμερική πράγμα που παρακολουθούμε μέχρι σήμερα.

    Σημειώνεται ότι μέχρι τότε το Ιραν του Σάχη ήταν ενταγμένο στην απόλυτη σφαίρα επιρροής της Αμερικής και ενταγμένο σε μία αμερικανοκίνητη συμμαχία σαν το ΝΑΤΟ (CENTO - SEATO).

    Συνεπώς ποτέ δεν πρέπει να αφορίζουμε κάτι ως μη αναμενόμενο από την στιγμή που μάλιστα αυτό έχει πανομοιότυπα ξανασυμβεί στο κοντινό παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με όσα λες αλλά εδώ υπάρχει μια βασική διαφορά με το παράδειγμα του Ιράν:

      Η Τουρκία ελέγχει τα Δαρδανέλλια και αυτό το σημείο μαζί με το Αιγαίο πάνε "πακέτο" στο δυτικό στρατόπεδο. Αυτός ο ενιαίος χώρος δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει η Δύση να φύγει από τον έλεγχο της. Σε καμία περίπτωση. Δεν είναι Ιράν.
      Κι αν χρειαστεί να χυθεί μέχρι και αίμα, αυτό θα γίνει.
      Κι αν γίνει αυτό εμείς πρέπει να προσέξουμε να μην κάνουμε βλακείες όπως παλιά και πληρώσουμε λογαριασμό.

      Το εσωτερικό της Ανατολίας μπορείς να το αντικαταστήσεις/αχρηστεύσεις για χρόνια με άλλα εδάφη κι άλλους φίλους(ανάμεσα τους κι εμείς).
      Τα Δαρδανέλλια όμως όχι. Όποιος τα ελέγχει μαζί με το Αιγαίο κρατάει το κλειδί.

      Κανένας Ισλαμιστής και κανένας Σλάβος δεν έχει την στρατηγική και την ισχύ για να καταφέρει στο τέλος να επιβάλει αυτό που θέλει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που είναι αιτία πολέμου. Κι αν το προσπαθήσει θα χυθεί όσο αίμα χρειαστεί για να καταλάβει ο κάθε ισλαμιστής και η κάθε αρκούδα ποιος κυβερνά αυτόν το κόσμο.

      Κι επειδή είμαστε στην Ελλάδα (με τις ταμπέλες) αυτά δεν τα λέει ένας αμερικανόφιλος. Φίλος είναι όποιος έχει κοινά συμφέροντα με εμάς ή όσο το δυνατόν πιο κοντά. Αμερικανόφιλους να ψάχνουν σε αυτούς που διαμαρτύρονται έξω από τη πρεσβεία κι αν ακούσουν ένα νούμερο τα ξεχνάνε όλα.
      Στην Ελλάδα την φιλία και συμμαχία με το φίλο και σύμμαχο τα μεταφράζουμε ως προστασία και κλάψα. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Να σοβαρευτούμε.

      Διαγραφή
  2. Έτσι για την Ιστορία - Απαγχονισμοί Προέδρων/Πρωθυπουργών (*), για να εκτονωθεί η... λαϊκή οργή:

    Τουρκία: Ali Adnan Ertekin Menderes (1899 - 1961)
    Πακιστάν: Zulfikar Ali Bhutto (1928 - 1979)

    (*) καλών φίλων - λένε - του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή (1907 – 1998)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι φαίνονται τα πράγματα αλλά.... Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μετά την ύβρη των Τούρκων λογικά είναι να αρχίσουν να πιστεύουν ότι μια "ψαλιδισμένη" Τουρκία, διαιρεμένη και πολύ μικρότερη δεν θα σήκωνε ξανά το ανάστημά της ... άρα η νέμεσις που πάντα ακολουθεί την ύβριν πιθανά είναι να δούμε μια Τουρκία κομματιασμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.