14/8/18

Η Κίνα θα προχωρήσει σε «συνεκτική αποτίμηση» του νέου νόμου για την άμυνα των ΗΠΑ

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει σε βάθος τον νέο νόμο για την άμυνα που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ,ο οποίος ενισχύει τον ρόλο μιας επιτροπής αρμόδιας για την αξιολόγηση των προτάσεων για σημαντικές ξένες επενδύσεις και εξαγορές, ενώ απηύθυνε έκκληση για τη δίκαιη μεταχείριση των Κινέζων επενδυτών.
Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα τον νέο νόμο για την άμυνα που προβλέπει δαπάνες 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμπεριλαμβάνει, κατά τι μετριασμένα, μέτρα ελέγχου των συμβάσεων του αμερικανικού δημοσίου με τις κινεζικές εταιρείες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών ZTE και Huawei Technologies.
Ο νόμος δίνει ευρύτερες εξουσίες στην Επιτροπή για τις Ξένες Επενδύσεις στις ΗΠΑ (CFIUS), που αξιολογεί τις προτεινόμενες επενδύσεις και εξαγορές από ξένους, ώστε να κρίνεται αν απειλούν την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Το μέτρο θεωρείται πως βάζει στο στόχαστρο την Κίνα.
Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε ότι κατέγραψε τη συμπερίληψη του άρθρου για τη CFIUS στον νόμο και πρόσθεσε πως θα προχωρήσει σε μια «συνεκτική αποτίμηση του περιεχομένου» του, ώστε να διαμορφώσει άποψη για τις συνέπειες που θα έχει στις κινεζικές επιχειρήσεις.
Πολλές κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες έχουν τη «σθεναρή βούληση» να «βαθύνουν τη συνεργασία τους ως προς τις επενδύσεις και οι δυνατότητες είναι τεράστιες», επισήμανε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. «Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πρέπει να ακούσουν τις φωνές αυτών των εταιρειών και να προσφέρουν ευνοϊκό περιβάλλον και σταθερές συνθήκες» πρόσθεσε.
Η αμερικανική κυβέρνηση «πρέπει να αντιμετωπίζει τους κινέζους επενδυτές αντικειμενικά και δίκαια» και η CFIUS «να αποφευχθεί να μετατραπεί σε τροχοπέδη για την επενδυτική συνεργασία κινεζικών και αμερικανικών εταιρειών» κατέληγε η ανακοίνωση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.