16/8/18

Θεωρητικά και μόνον φαίνεται πως είναι πλέον τα σύνορα των ελληνικών χωρικών υδάτων σε πολλά σημεία του Ανατολικού Αιγαίου

καθώς μια ολόκληρη αρμάδα μεγάλων τουρκικών αλιευτικών σκαφών ψαρεύει συστηματικά εντός αυτών.

Συχνά δε, ακόμα και σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από τις ελληνικές ακτές, απόσταση στην οποία απαγορεύεται να ψαρεύουν ακόμα και οι ελληνικές μηχανότρατες.
Μάλιστα, στα ολοένα και περισσότερα περιστατικά που καταγγέλλουν Ελληνες αλιείς αλλά και παραθεριστές στην «Κ», μοιάζει να υπάρχει και μια de facto σιωπηρή ανοχή των ελληνικών αρχών, καθώς η έλλειψη μέσων και προσωπικού σε συνδυασμό με τον φόβο κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτρέπουν τους συστηματικούς ελέγχους και, ακόμα περισσότερο, τις συλλήψεις.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, φέτος όμως έχει ξεφύγει από κάθε προηγούμενο, αναφέρουν στην «Κ» μάρτυρες των γεγονότων αυτών στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετείται βορείως από τη Σάμο και την Ικαρία και νοτίως από την Κω, ενώ δυτικά από την Πάτμο.
Σε όλο αυτόν τον θαλάσσιο χώρο μπαίνουν καθημερινά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων περί τις 15 με 20 τουρκικές μηχανότρατες, αναφέρουν ντόπιοι ψαράδες.
«Βάσει σχεδίου»
Αλλες τόσες μπαίνουν από την Κω μέχρι τη Σύμη και περισσότερες βορειότερα, στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη.
Ομως δεν κινούνται μόνον στην παραμεθόριο αλλά και στο δυτικό Αιγαίο σε περιοχές που υπάρχουν διεθνή ύδατα (που απέχουν δηλαδή περισσότερο από 6 ναυτικά μίλια από τη φυσική ακτογραμμή, δηλαδή από την παραλία), χωρίς όμως να περιορίζονται σε αυτά αλλά πλησιάζοντας ελληνικά νησιά και βραχονησίδες σε αποστάσεις ακόμα και μικρότερες του ενός μιλίου, αμφισβητώντας εμπράκτως την εθνική κυριαρχία.
Οι μαρτυρίες είναι πολλές και δεν περιορίζονται σε καταγγελίες ψαράδων αλλά περιλαμβάνουν και ιδιώτες με σκάφη που συχνά συναντούν τέτοια αλιευτικά.
«Οι Τούρκοι έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο και το υλοποιούν συστηματικά», εκτιμά ο πρόεδρος της Ενωσης Μέσης και Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου «Ποσειδών», Κώστας Σαρούκος. «Ετσι έκαναν και στα Ιμια και γκρίζαραν την περιοχή», συμπληρώνει μιλώντας στην «Κ».

για τη συνέχεια kathimerini

10 σχόλια:

  1. Οι τούρκοι τα έχουν κάνει σκ@τ@ με τους Αμερικάνους και με το ΝΑΤΟ (απ' ότι ξέρουμε) αλλά η αμφισβήτηση των Ελληνικών θαλασσίων συνόρων καλά κρατεί .
    Ό, τι και να γίνει αυτοί εφαρμόζουν το εθνικό τους σχέδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tsipras has said it "Does sea have borders and we didn't know it?"
    What do you expect after that. Unless we wake up and elect someone who cares about Greece things will only get worse.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλέξη Τσίπρας: «δεν έχει σύνορα η θάλασσα»

    Αυτόν ΨΗΦΙΣΑΤΕ τώρα γιατί το παίζετα μάγκες?
    Θα χάσετε όχι μονο τα σώβρακα αλλά και τα μαγιό σας.
    Είναι δίκαιο και έγινε πράξη από την Αλεκση

    Η Νέμεσις για τους Ελληνες ψηφοφόρους έρχεται μέσω Αλεκση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Πεμπτη Φαλαγγα των ελληνοφωνων Μεσων Μεσων μαζικης Εξαπατησης επι το εργον.Ο ιδιοκτητης της εφημεριδας ειναι ενας απο τους πλεον διαπλεκομενους επιχειρηματιες με το τουρκικο κεφαλαιο.Ποιος ειναι ο αληθινος σκοπος ενος τετοιου αρθρου-που δεν απεχει απο την αληθεια- στην συγκεκριμενη εφημεριδα; Ο Ελληνας πρεπει να αρχισει να εθιζεται με την απωλεια εθνικης κυριαρχιας της χωρας του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικες διαπιστωσεις κ.Μαρινο...με μυαλο.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Μαρίνο, η λογική του σχολίου σου είναι λίαν διαδεδομένη και με αυτό ως αφορμή, θέλω να προσθέσω κι εγώ τις σκέψεις μου, για να "τσιγκλήσω" και λίγο τον φίλτατο Δημήτρη:
      Α)Δέχεσαι (πολύ ορθά) ότι το άρθρο δεν απέχει από την αλήθεια. Β) Τώρα που αυτά δημοσιεύονται, έχεις ξεκάθαρη άποψη γιατί γίνεται αυτό (Ο Ελληνας πρεπει να αρχισει να εθιζεται με την απωλεια εθνικης κυριαρχιας της χωρας του! - Λογικό, εν μέρει)Γ) Άλλη δυνατότητα θα ήταν η εφημερίδα να ΜΗΝ δημοσιεύει τίποτε που να εθίζει τον Έλληνα κλπ. Μήπως όμως τότε θα είχαμε έλλειμα πληροφόρησης, σκοπιμότητα απόκρυψης, προδοτική λογική των ΜΜΕ και πάει λέγοντας? Δ)Τελευταία επιλογή, να γράφει εθνικιστικούς παιάνες με προτροπή να πνίξουμε τους Τούρκους ψαράδες (πράγμα που πέραν της τυχόν ορθότητάς του - σεβαστές εδώ όλες οι απόψεις - απαιτεί όμως "έτοιμο", ώριμο και συνετά αποφασισμένο κοινό - μας εκτιμάς για τέτοιους? Εγώ πάλι όχι...)
      Εν κατακλείδι αγαπητέ Μαρίνο, γιατί τελικώς πρέπει να μας ενδιαφέρει ή να αναρωτιόμαστε, έτσι ώστε να αποφασίσουμε αν θα δεχθούμε το όποιο μήνυμα ή όχι, αν ο ιδιοκτήτης του μέσου έχει αλλού συμφέροντα? Να το συνυπολογίσουμε, ΝΑΙ, αλλά να το κάνουμε βασικό κριτήριο αποδοχής, ΟΧΙ.
      Είναι σαν το κήρυγμα της εκκλησίας. Αν ο παπάς λέει τα σωστά, γιατί να είναι προτεραιότητα μας το τι κάνει στη προσωπική του ζωή? Κι αν τα σωστά που λέει κι εμείς τα απορρίψουμε γιατί ο πομπός τους δεν είναι ενάρετος, ποιος νομίζεις ότι χάνει στο τέλος? Ο πομπός ή οι δέκτες?
      Τελικά ο "φόβος" μην και μας χειραγωγούνε ΤΟΣΟ εύκολα, μήπως προδίδει τα πολλά μας προβλήματα? Έλλειψη εμπιστοσύνης στη κρίση μας, στις δυνατότητές μας που τις αφήσαμε να ατροφήσουν, συνθετική και αναλυτική αδυναμία, κλπ, κλπ...?

      Διαγραφή
    3. Αγαπητε κ Δημητρη. Η κορυφαια περιπτωση-μεχρι τωρα- εθισμου των Ελληνων για την απωλεια των κυριαρχικων δικαιωματων της πατριδας μας ηταν η παρανομη συλληψη των δυο παλληκαριων απο το καθεστως Ερντογαν και η διαχειρηση του. Με τη συνθηκη της Βεστφαλιας του 1648 αναγνωριστηκε επισημα η αρχη που διεπει το απαραβιαστο της κρατικης κυριαρχιας.Ετσι , ενα κρατος δεν μπορει να δικασει στα δικα του δικαστηρια εντεταλμενα οργανα αλλου κρατους. Ακομη κι αν τα οργανα αυτα ειναι στρατιωτικοι και παραβιασαν τον εθνικο χωρο αυτου του κρατους. Τι εκανε η ελληνοφωνη κυβερνηση; Εγκατελειψε οικειοθελως-αναγνωριζοντας αρμοδιοτητα στο τουρκικο δικαστηριο-το καθεστως ετεροδικιας που διεπει με βαση το διεθνες δικαιο-και της ειρηνης και του πολεμου-το ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ προσωπικο των ενοπλων δυναμεων της εναντι μιας αλλης ξενης χωρας. Να μην αναφερθω εκτενως στο επεισοδιο διεμβολισμου της ελληνικης ακταιωρου στις 12 φεβρουαριου απο κανονιοφορο της τουρκικης ακτοφυλακης και τις ενεργειες που επακολουθησαν. Για το Μακεδονικο τι να πρωτοπεις; Για τη Θρακη; Και το δωρο της εκλογης των μουφτηδων; Χωρις να μας λενε οτι οι τουρκοι μουφτηδες ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ απο το τουρκικο κρατος. Φοβαμαι πολυ πια για το περιμενει τη δυσμοιρη πατριδα μας κι εμας. Να εισαστε καλα.

      Διαγραφή
    4. Στον Μπαμπυλονιαν ..
      "Αφηστε 100 μαλακ@ες να μιλησουν..και ριχτε τους τοματες σαν σιγησουν.."...Σε καλυψα στο ραφινατο στυλ σου ....( τι μονο οι ..μεγαλοι λενε μεγαλα ?? Λενε κι οι ..μικροι ..μικρα.)

      Διαγραφή
  5. Θεωρητική είναι η ύπαρξη της Ελλάδος ως ελεύθερης χώρας. Οι χάρτες ψεύδονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μηπως η εξουσια Τσιπρα και πρωην ..δεν ειναι θεωρητικη ?? Απορω γιατι δεν καταργουμε τις θεωριες αυτες που καταστρεφουν.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.