24/2/19

Δείτε τι υπέγραψαν οι ξεφτιλισμένοι πολιτικοί στις Πρέσπες - Το BBC παρουσιάζει σε εκτενές αφιέρωμα την "αόρατη μειονότητα των σλάβων μακεδόνων της Ελλάδας"

Ένα προκλητικό εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενείται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC που διαβάζεται από εκατομμύρια αγγλόγφωνους ημερησίως.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτό, στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη “μακεδονική” μειονότητα, η οποία μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν, εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.
Μέχρι στιγμής, ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε το Μέγαρο Μαξίμου ούτε το Ελληνικό ΥΠΕΞ έχουν αντιδράσει στο κατάπτυστο άρθρο του βρετανικού μέσου το οποίο παρουσιάζει με περίεργο τρόπο χάρτη όπου εμφανίζεται “διχασμένη” η βόρεια με την Ελληνική Μακεδονία.
Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει και αυτό ο οποίο αρνείται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος με τη συμφωνία των Πρεσπών αναγνώρισε “μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ του BBC:
Με την επικύρωση συμφωνίας με την πρόσφατα μετονομασθείσα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη “μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας”. Και όμως έχει αρνηθεί την ύπαρξη της “μακεδονικής μειονότητας” για δεκαετίες, λέει η Μαρία Μαργαρόνη. Θα αλλάξει κάτι τώρα;
Ο κ. Φωκάς, 92 ετών, στέκεται ευθυτενής ως δόρυ και κρατά τη βακτηρία με το ελεφαντόδοντο που έφερε από τη Ρουμανία ο παππούς του πριν από έναν αιώνα. Το μυαλό του και η μνήμη του είναι τόσο έντονα όσο η στολή του.
Ένας συνταξιούχος δικηγόρος, ο κ. Φωκάς μιλάει τον άψογο επίσημο Έλληνα με μια ξεχωριστή γλώσσα: η μητρική του γλώσσα είναι “μακεδονική”, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων. Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του σε ένα χωριό στη βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας.
Ο κ. Φωκάς φροντίζει να τονίσει από την αρχή ότι είναι και “Μακεδόνας” και Έλληνας. Έχει βάσιμους λόγους να υπογραμμίσει την αφοσίωσή του: για σχεδόν έναν αιώνα, οι “Μακεδόνες” στην Ελλάδα υπήρξαν αντικείμενα υποψίας και, κατά περιόδους υπέστησαν διώξεις, ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν.
Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya). Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες την «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους.
Αυτή η άρνηση ήταν ένας από τους λόγους για την μακρόχρονη διαμάχη της Ελλάδας με την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, που επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η διαμάχη επιλύθηκε τελικά τον περασμένο μήνα με ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώνοντας (με πλειοψηφία μόλις επτά μελών) μια συμφωνία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο από τους δύο πρωθυπουργούς των χωρών. Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα – την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού.
Η χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από το γειτονικό κράτος αναγνωρίζει σιωπηρά ότι οι Μακεδόνες είναι αυτοί οι ίδιοι και ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία της “μακεδονικής μειονότητας” της Ελλάδας.
Όταν γεννήθηκε ο κ. Φωκάς, η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας είχε μόλις προστεθεί πρόσφατα από το ελληνικό κράτος. Μέχρι το 1913 ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία να χρησιμοποιούν τους Σλαβόφωνους της περιοχής, χρησιμοποιώντας τους ως μέσο για την διεκδίκηση της επικράτειας. Εν μέρει αντιδρούσε σε αυτές τις ανταγωνιστικές δυνάμεις ότι στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα προέκυψε μια ξεχωριστή ταυτότητα της “Σλαβομακεδονίας”. Όπως έλεγε ο θείος του κ. Φωκά, η οικογένειά τους δεν ήταν “ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”.
Τελικά, οι Σλάβοι “Μακεδόνες” βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ  όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά.
Το 1936, όταν ο κ. Φωκάς ήταν εννέα ετών, ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς (“ένας θαυμαστής του Μουσολίνι”, σύμφωνα με το BBC) απαγόρευσε τη “μακεδονική γλώσσα” και ανάγκασε τους “Μακεδόνeς” να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.
Ο κ. Φωκάς θυμάται ότι οι αστυνομικοί παρακολουθούν όσους πηγαίνουν σε κηδείες και κρυφακούν στα παράθυρα για να πιάσουν κάποιον που μιλάει ή τραγουδάει στην απαγορευμένη γλώσσα. Υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμοί.
Οι γυναίκες – οι οποίες συχνά δεν μιλούσαν ελληνικά – θα κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μην γίνονται αντιληπτές , αλλά η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.
“Οι Σλαβόφωνοι, υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες την περίοδο του Μεταξά”, λέει. “Είκοσι άνθρωποι από αυτό το χωριό, οι αρχηγοί των μεγάλων οικογενειών, εξορίστηκαν στο νησί της Χίου, ο πατέρας μου ήταν ένας από αυτούς”. Βασανίστηκαν, και τους ανάγκαζαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρτικό.
Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη “μακεδονική” μειονότητα) και συνέχισαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα. (Η Βουλγαρία κατέλαβε το ανατολικό τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας από το 1941 έως το 1944, διαπράττοντας πολλές φρικαλεότητες, πολλοί Έλληνες αποδίδουν εσφαλμένα αυτά στους “Μακεδόνες”, τους οποίους αναγνωρίζουν ως Βούλγαρους).
Όταν οι κομμουνιστές τελικά νίκησαν, ακολουθήθηκαν σοβαρά αντίποινα για όποιον συνδεόταν με την αντίσταση ή την αριστερά.
“Οι “Μακεδόνες” πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο πόλεμο”, λέει ο κ. Φωκάς. “Οκτώ άτομα οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και εκτελέστηκαν από αυτό το χωριό, οκτώ από το επόμενο χωριό, 23 από το ένα απέναντι, σκοτώθηκαν ένας παππούς και ο εγγονός του, μόλις 18 χρονών”.
Ο κ. Φωκάς στη συνέχεια φοίτησε στη Θεσσαλονίκη – αλλά και ο ίδιος συνελήφθη και πέρασε τρία χρόνια στο νησί της Μακρονήσσου, όχι για κάτι που έκανε, αλλά επειδή η μητέρα του βοήθησε τον γαμπρό του να ξεφύγει από τον φεγγίτη ενός καφενείου .
Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους στη Μακρόνησο ήταν Έλληνες αριστεριστές και πιέστηκαν να υπογράψουν δηλώσεις μετάνοιας για το υποτιθέμενο κομμουνιστικό τους παρελθόν. Εκείνοι που αρνήθηκαν, βααανίστηκαν, αναγκαζόμενοι να σέρνονται κάτω από συρματόπλεγμα ενώ τους χτυπούσαν με σκληρά γκλομπς. “Τα πράγματα έγιναν φρικτά”, λέει ο κ. Φωκάς. “Αλλά δεν πρέπει να μιλάμε γι ‘αυτούς, είναι μια προσβολή του ελληνικού πολιτισμού, βλάπτει το καλό όνομα της Ελλάδας”.
Δεκάδες χιλιάδες μαχητές  του Δημοκρατικού Στρατού, (περίπου οι μισοί από αυτούς ήταν τους Σλαβόφωνοι) εξορίστηκαν στις χώρες του ανατολικού μπλοκ κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Περίπου 20.000 παιδιά παραλήφθηκαν πέρα ​​από τα σύνορα από τους κομμουνιστές, είτε για την προστασία τους είτε ως εφεδρικά στρατεύματα για μια μελλοντική αντεπίθεση.
Πολλοί Σλαβόφωνοι πολίτες επίσης διέφυγαν βόρεια  για την ασφάλειά τους. Ολόκληρα χωριά εκκενώθηκαν, όπως ο παλιός οικισμός της Κρυσταλλοπηγής κοντά στα αλβανικά σύνορα, όπου μόνο η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μαρτυρεί έναν πληθυσμό που κάποτε αριθμούσε περισσότερες από 1.500 ψυχές.
Το 1982, περισσότερα από 30 χρόνια μετά το τέλος της σύγκρουσης, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας εξέδωσε διάταγμα που επέτρεπε την επιστροφή των προσφύγων από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά μόνο για εκείνους που ήταν «ελληνικής καταγωγής». Οι “Μακεδόνες” από την Ελλάδα παρέμειναν μακρυά από τη χώρα τους, τα χωριά τους και τη γη τους. οι οικογένειες που χωρίστηκαν από τον πόλεμο δεν επανασυνδέθηκαν ποτέ.
Ο πατέρας και ο γαμπρός του κ. Φωκά πέθαναν στα Σκόπια. Όμως, ο ίδιος επισημαίνει, ότι η απόφαση σιωπηρά αναγνώρισε ότι υπήρχαν εθνικά “Μακεδόνες” στην Ελλάδα, ακόμη και αν το κράτος δεν αναγνώρισε επίσημα την ύπαρξή τους: «Αυτοί οι πρόσφυγες πολέμου άφησε τα παιδιά, τα εγγόνια, πατέρες, μητέρες πίσω Ποιοι ήταν αυτοί, αν δεν ήταν Μακεδόνες.; ”
Είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα. Ο ιστορικός Leonidas Embiricos εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας – και πολλοί άλλοι είναι υπερήφανοι ελληνικοί εθνικιστές.
Η “μακεδονική” γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει. Ένας μεσήλικας άντρας που γνώρισα σε ένα χωριό κοντά στους καλαμιώνες της λίμνης Πρέσπας, όταν η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την “Βόρεια Μακεδονία” υπογράφηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο, εξήγησε ότι ο φόβος έχει περάσει από γενιά σε γενιά. “Οι γονείς μου δεν μιλούσαν τη γλώσσα στο σπίτι, για να με προστατέψουν από τη δημόσια εκφορά της, δεν θυμόμαστε ακόμα γιατί φοβούμαστε πια”, είπε. Αργά η γλώσσα πεθαίνει. Χρόνια καταστολής την περιόρισαν σε εσωτερικούς χώρους..
Και όμως μιλώντας ή τραγουδώντας στα “μακεδονικά” μπορεί ακόμα να είναι αιτία παρενόχλησης. Ο γιος του κ. Φωκά είναι μουσικός. παίζει το “φλάουτο της Μακεδονίας” όπως και ο μικρός του γιός. Αυτός και μια ομάδα φίλων φιλοξένησαν ένα διεθνές φεστιβάλ μουσικής στην πλατεία του χωριού, με συγκροτήματα από πολλές χώρε του κόσμου, όπως από τη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Ρωσία.
“Αφού έπαιξαν τα συγκροτήματα αυτά, μετά κάναμε πάρτι με τα δικά μας  “μακεδονικά “τραγούδια”, λέει. “Κανένα από αυτά δεν ήταν εθνικιστικά ή διχαστικά  τραγούδια – δεν θα το αφήσουμε ποτέ αυτό, αλλά το 2008, όπως περιμέναμε να φτάσουν οι ξένοι μουσικοί, η τοπική αρχή μας απαγόρευσε ξαφνικά να κάνουμε  το φεστιβάλ στην πλατεία, οι ίδιοι που θέλησαν να απαγορευτούμε – εξακολουθούν να κάνουν  τα δικά τους γεγονότα εκεί “.
Την τελευταία στιγμή, το φεστιβάλ μεταφέρθηκε σε ένα χωράφι έξω από το χωριό, ανάμεσα στα καλάμια και τα έλη, χωρίς κατάλληλες εγκαταστάσεις – κάτι το οποίο ο γιος του κ. Φωκά τονίζει, έκανε μόνο την Ελλάδα να φαίνεται αυταρχική.
“Και ξέρετε γιατί τα τραγούδια απαγορεύονται στην πλατεία, αλλά όχι τα πεδία έξω;” προσθέτει ο πατέρας του. “Επειδή γύρω από την πλατεία υπάρχουν καφενεία και οι ντόπιοι μπορούν να καθίσουν εκεί και να παρακολουθήσουν και να ακούσουν κρυφά, αλλά έξω από το χωριό φοβούνταν να ενωθούν – θα είχαν επιστήσει την προσοχή στον εαυτό τους κάνοντας αυτό”.

Τη θέση της Ελλάδας
Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επισήμως μόνο μία μειονότητα – τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης
Έχει ιστορικά θεωρήσει τους “Μακεδόνες – Σλάβους”  της Ελληνικής Μακεδονίας ως γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντας τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες – η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας απαιτεί από τα Σκόπια να αλλάξουν το σύνταγμά τους για να αφαιρέσουν τις αναφορές σε μειονότητα στην Ελλάδα
Ένα έγγραφο που εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λέει ότι «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής των οποίων η εθνική συνείδηση ​​δεν ήταν ελληνική μετακόμισε στα γειτονικά κράτη» κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα – συνεπώς, κάθε δίγλωσσος λαός που παρέμεινε στην κατοχή του ελληνικού συνείδηση
Η επικύρωση της συμφωνίας της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της “Βόρειας Μακεδονίας – και η σιωπηρή αναγνώρισή της για “μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα” – είναι μια σημαντική πολιτική πρόοδος που θα βοηθήσει στην άμβλυνση τέτοιων φόβων. Αλλά η διαδικασία έχει επίσης προκαλέσει νέα κύματα θυμού και άγχους, με μεγάλες, ενίοτε βίαιες, διαμαρτυρίες που αντιτίθενται στη συμφωνία, υποστηριζόμενες από τμήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους. Η δεξιά αντιπολίτευση της Ελλάδας επέστρεψε γρήγορα στα εθνικιστικά συναισθήματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  για προδοσία και προδοσία. Για τους Σλαβόφωνους της Ελλάδας, οι οποίοι από καιρό δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγούν από τη σκιά  μπορεί να μην έφτασε ακόμα.
Ο κ. Φωκάς σύμφωνα με το BBC αναφέρεται με το όνομά του για να προστατεύσει την ταυτότητά του
Ο σύνδεσμος του άρθρου στο BBC 
https://www.bbc.com/news/stories-47258809
Πηγή: thepresident

18 σχόλια:

  1. εχει συμφωνησει ηδη το σταλινικο καθεστως να αναγνωριστει σλαβομακεδονικη μειονοτητα επιστροφη κομιταζηδων να ζητηθει συγγνωμη δημοσιως απο το σοβιετ(πρωην ελλαδα) και να δοθουν και αποζημιωσεις δισεκατομμυριων
    το ιδιο και για επιστροφη τσαμηδων και μουσουλμανων θρακης
    δεν ξερω για τι αλλες μειονοτητες εχουν δρομολογηθει εξελιξεις(λεσβιων, παιδοφιλων, κοπροφιλων νεκροφιλων σοδομιτων φυτων κ.λ.π
    αλλωστε ο κυριτσης το εχει πει καθαρα οπως και ολοι οι αριστεροι απειρες φορες(αλλα οι κατεξεφτελισμενοι αστουληδες αδυνατουν η δεν θελουν η κανουν πως δεν μπορουν να καταλαβουν για να αποφυγουν τη συγκρουση και να αντιμετωπισουν τον θανασιμο εσωτερικο εχθρο...
    οτι δεν τους ενδιαφερει το εθνικο αλλα μονο το ταξικο
    ποσο πιο ξεκαθαρα πρεπειι να το πουν?


    Γιώργος Κυρίτσης
    ‏ @giorgoskyritsis

    Η ενασχόληση με τα λεγόμενα εθνικά θέματα είναι για την Αριστερά παρεμπίπτουσα και διευκολυντική για την κυρίως ατζέντα, η οποία είναι κατά βάσιν ταξική. Το πρόταγμα της Αριστεράς δεν είναι το εθνικό, αλλά το κοινωνικό.

    https://twitter.com/giorgoskyritsis/status/1097226457384927234

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να αμολήσουμε τους Χρυσαυγίτες, έτσι για ένα χρόνο να τρέχουν ορισμένοι. Μετά με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου Της Δημοκρατίας να τους ξανά μαζέψουμε.Έτσι για να σφίξουν οι κ@λ@ι ορισμένων. Και αν θέλει ας μην συστήσει ιδικό δικαστήριο ο κ.Μιτσοτάκης, γι΄αυτήν την προδοσία, αλλά και για αυτά που ετοιμάζουν για Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά να τα πάθουμε. Ανήκομεν γαρ εις την Δύσιν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. We are unable to work together and confront the events that unfold before us. Each one chooses the lonely path of failure so at the end our ego has not been affected. "I did everything I could".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτα τα εφερε ολο το προδοτικη τοξο της βουλης.
    Για να ξερουμε τι μας περιμενει στο μελλον, οταν τους ξαναψηφισει ο ανοητος κοσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύν τοίς άλλοις, νά κάνουμε τήν προπαγάνδα τής αλήθειας. Η πληθώρα τών Σκοπιανών είναι ελληνικού αίματος. Ένωση τών Σκοπίων μέ τήν Ελλάδα υπό τής Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρῶτον δέν ἀναγνώρισε ἡ Ἑλλάδα "Βόρεια Μακεδονία", ἀλλά μία κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς ἔρεισμα στόν λαό καί χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καί τοῦτο μάλιστα ἀντισυνταγματικά, δηλαδή χωρίς τίς προϋποθέσεις τοῦ ἄρθρου 28 παρ. 3 τοῦ Συντάγματος.
    Μεταξύ αὐτῶν εἶναι ἡ ἀμοιβαιότητα, ἡ ἐλέυθερη ἀπόφαση τῆς Βουλῆς, καί ἡ ἰσότητα.
    Ἰσότητα πάντως δέν τηρήθηκε, διότι ρωτήθηκε μέν ὁ Σκοπιανός λαός, καί καθόλου ὁ Ἑλληνικός λαός.
    Συνεπῶς τίποτα δέν ἔχει συμφωνηθῆ ἔγκυρα.
    Καί δέν μπορεῖ νά συμφωνηθῆ ἡ παραχώρηση τοῦ ὀνόματος Μακεδονία σέ καμία ἐκδοχή του, διότι παραβιάζεται ἡ ἀμοιβαιότητα.

    Ἄλλο αὐτά, καί ἄλλο ὅτι ἕνα σλαβικό ἰδίωμα πού δέν εἶναι οὔτε βουλγαρικό οὔτε σερβικό ὁμιλεῖτο ἀπό κάποιους στήν μοναδική Ἑλληνική Μακεδονία (γλωσσική σλαβόφωνη μειονότητα, καί ὄχι χωριστή ἐθνική μειονότητα), οἱ ὁποῖοι μειώθηκαν πολύ μετά ἀπό τήν ἀποχώρηση πολλῶν ἐξ αὐτῶν τό 1949, ὄχι διωκομένων ἐθνικῶς, ἀλλά διότι ἀφοῦ θεώρησαν ἑαυτούς -λόγω κουμουνιστικῶν σχεδίων ἀπότό 1943 καί μετά- ὡς τάχα "μακεδονική ἐθνότητα", ἔκαναν ἐθνοκάθαρση τῶν Ἑλλήνων στήν Μακεδονία στό ὄνομα μιᾶς κουμουνιστικῆς καί σλαβικῆς "Μακεδονίας" καί τελικῶς ἀποκρούσθηκαν. Στό ψευδές ὄνομἀ τους ὴταν καί εἶναι τό θέμα. Ὡς σλαβόφωνοι τὴς Ἑλληνικῆς Μακεδονίας, οὐδέποτε ἐδιώχθησαν.
    Ἀποκλείσθηκε μόνο ἡ προπαγανδιστική χρήση τῆς σλαβικῆς τοπολαλιᾶς τους, στόν βαθμό πού γινόταν αὐτή ἐργαλεῖο μέ σκόπο τήν ἐθνικιστική παρουσίαση ὄχι ἁπλῶς χωριστῆς, ἀλλά (παλαιότερα "βουλγαρικῆς" καί ἀπό τό 1943 καί μετά) τάχα "μακεδονικῆς", ἐθνότητας, ὡς τῆς μόνης νόμιμης καί κυριάρχης στήν Ἑλληνικότατη=Ρωμαίϊκη Μακεδονία.

    Πρόκειται γιά κατασκευασμένο (ἀντι-Ρωμαίϊκο) ἐθνικισμό κατά τῆς Ἑλληνικῆς-Ρωμαίϊκης Μακεδονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου

    «Ποιος το περίμενε στ' αλήθεια,
    να βγουν ψευτιές και παραμύθια
    και να ξεχάσουν τώρα πια τα λόγια εκείνα τους,
    που μας τα 'λέγαν κάθε βράδι απ' τα Λονδίνα τους.

    Μα δεν πειράζει, δεν πειράζει,
    δεν θα το βάλουμε μαράζι
    και δεν θα κλάψουμε που πάλι μας ξεχάσατε,
    γιατί δεν είν' πρώτη φορά που μας τη σκάσατε
    και στην υγειά σας μια οκαδούλα εμείς θα πιούμε
    και στη μικρή την Ελλαδούλα μας θα πούμε:

    Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου
    κι όσο μπορείς κρατήσου
    και στα παλιά παπούτσια σου,
    γράψε όσα λέν' οι εχθροί σου.

    Κι αν μας τη σκάσανε με μπαμπεσιά,
    οι σύμμαχοι στη μοιρασιά,
    κάνε κουράγιο Ελλάδα μου, να μη μας αρρωστήσεις,
    γιατί το θέλει ο Θεός να ζήσεις και θα ζήσεις.

    Σε κάθε χιονισμένη ράχη,
    σαν πολεμούσαμε μονάχοι,
    όλοι λαγούς με πετραχήλια μας ετάζατε
    και μεσ' στα μάτια με λατρεία μας κοιτάζατε.

    Μα ξεχαστήκαν όλα εκείνα,
    η Πίνδος και η Τρεμπεσίνα,
    ίσως μια μέρα εμάς που τόσο αίμα εχάσαμε,
    να μας καθήσουν στο σκαμνί, γιατί νικήσαμε.

    Μα φυσικό θα μας φανεί κι αυτό ακόμα
    και στην Ελλάδα μας θα πούμε μ' ένα στόμα:

    Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου
    κι όσο μπορείς κρατήσου
    και στα παλιά παπούτσια σου,
    γράψε όσα λέν' οι εχθροί σου.

    Κι αν μας τη σκάσανε με μπαμπεσιά,
    οι σύμμαχοι στη μοιρασιά,
    κάνε κουράγιο Ελλάδα μου, να μη μας αρρωστήσεις,
    γιατί το θέλει ο Θεός να ζήσεις και θα ζήσεις».


    https://www.youtube.com/watch?v=nAclrQKsNbk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφού στην Ελλάδα τους θεωρούμε Μακεδόνες τότε καλά κάνου και διεκδικούν το δίκαιό τους.
    Πάρτε τον Πουλάκη τώρα τον κουτσαβάκη και αφήεστε την Μακεδονία ....
    ψηφοφόροι του κερατά ... πάρτε αυτό που σας αξίζει τώρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατί χαλάτε την ζαχαρένια σας τώρα?
    Αυτούς δεν ψήφισε ο 'σοφός' λαός μας?
    Η Ελλάδα ψήφισε αυτούς που θέλανε Μακεδονία τα σκόπια ψηφίσατε!
    ήταν δίκαιο και έγινε πράξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καί ἀνθέλληνας καί χαιρέκακος, Κοσμά Αἰτ. ..., ἔτσι;

      Διαγραφή
    2. Προσποιειται τον....Κατωνα τον Τιμητη....στο θεατρο που παιζει κ.Νικο...σε αδειες αιθουσες..

      Διαγραφή
    3. Αριστερόστροφοι μαϊμού πατριώτες τώρα υποκριτικά διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ΕΝΩ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

      Τώρα ότι λέτε είναι βερεσέ – όπως η ΕΡΤ, και ο Τσίπρας. Τα μάθατε τα ‘νέα’ του BBC?

      Ελληνάρες ψήφησαν 1η φορά αριστερά που τους έλεγε ότι υποστηρίζει και σκέτο ‘Μακεδονία’ τώρα χαλαρώστε και απολαύστε τον αριστερό Πο(υ)λάκη.

      Το χάσιμο της Μακεδονίας είναι μόλνο η αρχή. Τα καλά της 1η φοράς αριστερά έπονται με φόρα εξ ανατολάς. Το ρισκάρουμε κάργα με Τουρκία επιτέλους! Τώρα κάντε και έναν αριστερόστροφο χορό στο Σύνταγμα να γιορτάσετε ….

      Διαγραφή
  11. Αριστεροστροφοι μαιμού πατριώτες - ΛΟΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσα σέντς παίρνεις το σχόλιο από Σόρο?

      Διαγραφή
    2. Ρούφα ένα χαπάκι τώρα "Και το ρωσικό Sputnik προβάλει «Μακεδονική μειονότητα»"

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.