5/2/19

Σε δύο εβδομάδες το Ταμείο Υδρογονανθράκων της Κύπρου

  Ελευθερία Παϊζάνου 
Μετά από συζητήσεις δυόμισι χρόνων, επί του νομοσχεδίου και των κανονισμών, για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να έχει έντονες ανησυχίες σε σχέση με ζητήματα που αφορούν στο Ταμείο. Χθες, μετά από έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, τα νομοθετήματα τέθηκαν εκ νέου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με στόχο να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 15 Φεβρουαρίου. Κάτι το οποίο τόνισε και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Βότσης.  
Κατά τη χθεσινή συνεδρία οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων από βουλευτές οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις για πολλές πρόνοιες του νομοσχεδίου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που είναι αιωρούμενα και πρέπει να γίνει εντατική δουλειά για να απαντηθούν. Σημείωσε πως το ΑΚΕΛ ζητά διευκρινίσεις για τους σκοπούς του Ταμείου και για θέματα ελέγχου.Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις για την επενδυτική πολιτική της Κυβέρνησης. Σε σχέση με την πρόνοια με την οποία θα καλύπτεται μέρος του δημοσίου χρέους, είπε πως πιθανόν να μπορεί η εκάστοτε Κυβέρνηση, μέσα από ανεξέλεγκτες ενδεχομένως δαπάνες, να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ταμείου. Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ζήτησε μέρος των εσόδων από το φυσικό αέριο να καταλήγουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Εισηγήθηκε να εισαχθούν πρόνοιες για θέματα διαφάνειας, ασυμβίβαστου και επιλογής των μελών του ΔΣ και την αξιοποίηση ιδιωτών συμβούλων. 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε πως είναι λανθασμένο η διαχείριση των εσόδων να γίνεται σε συνάρτηση με το ΑΕΠ, γιατί, όπως είπε, αυτό θα αποτελεί κίνητρο για τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μοιράζει παροχές πριν από τις εκλογές. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν κάποιες πρόνοιες έτσι ώστε το Ταμείο να είναι στα πρότυπα του νορβικού μοντέλου. Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου εισηγήθηκε ο έλεγχος των εξόδων του Ταμείου να γίνεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους και όχι από διεθνή εξειδικευμένο οίκο. Επίσης πρότεινε μέρος των εσόδων του Ταμείου να δοθεί για αποπληρωμή του χρέους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  
Την ερχόμενη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου στις εισηγήσεις των κομμάτων, παρόλο που έχει εδώ και μήνες καταθέσει τις θέσεις του. Ο ανώτερος οικονομικός λειτουργός του υπουργείου, Παναγιώτης Τήλλυρος, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο παραμένει ως είχε, χωρίς περαιτέρω αλλαγές. Πρόσθεσε πως το υπουργείο θα ενσωματώσει στα νομοθετήματα εφτά τροπολογίες κομμάτων και βουλευτών που κυρίως αφορούν λεκτικές διαφοροποιήσεις. Ανέφερε παράλληλα πως περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο πρόνοια σε σχέση με τις επενδύσεις του Ταμείου κατά τη μεταβατική περίοδο.  
Αξίζει να σημειωθεί πως την ερχόμενη Δευτέρα η Βουλή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της για σύνθεση της Επιτροπής Υπόδειξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, υποδεικνύοντας το τρίτο μέλος της Επιτροπής. 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.