25/2/19

Βενεζουέλα: αποπροσωποποίηση του αντίπαλου

Όλα μπαίνουν πλέον στη σειρά… και το liveuamap.com θα μας πληροφορήσει για το «εμφύλιο στη Βενεζουέλα» όπως έκανε και κάνει στη Συρία και αλλού, δείτε https://venezuela.liveuamap.com/


Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας ή με άλλα λόγια τα κυβερνητικά στρατεύματα της Βενεζουέλας αποκαλέστηκαν «ένοπλες συμμορίες (gangs) του Μαδούρο» (σημερινός πρόεδρος της χώρας) από τον Mike Pompeo, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Τι είδος άρρωστου τύραννου αντιτίθεται στην άφιξη τροφίμων για πεινασμένους ανθρώπους;», αναφώνησε ο Mike Pompeo, 23 του Φλεβάρη 2019 στην πλατφόρμα microblogging «  Twitter », σχολιάζοντας τη βία που ξέσπασε σε μια γέφυρα στα σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας, ενώ φορτηγά προσπαθούσαν να περάσουν με τη βία για να φέρουν αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα.

Είναι μια διαδικασία που προηγείται της απαξίωσης του αντιπάλου πριν να δαιμονοποιηθεί και αλλοτριωθεί που θυμίζει την αφομοίωση του λιβυκού στρατού με τις «ταξιαρχίες του Καντάφι» ή του συριακού στρατού με τις «δυνάμεις του Άσαντ».

Η επιλογή του όρου «gang-συμμορία» είναι πολύ συναφής με το Νοτιοαμερικανικό πλαίσιο, δεδομένου ότι το φαινόμενο των συμμοριών είναι ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, το Μεξικό, την Κολομβία και στην Ονδούρα.

Η αφομοίωση της Fuerza Armada Nacional Bolivariana  με ένοπλες συμμορίες αναπολεί, επίσης, τις ημέρες πριν από τη στρατιωτική επέμβαση στον Παναμά το 1989 και τη σύλληψη του προέδρου Μανουέλ Νοριέγκα ως κοινό εγγληματία του ποινικού δίκαιου.

Είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι για γεωστρατηγικούς λόγους, τις Αμερικές ως τη πίσω αυλή της (η επιρροή του δόγματος Μονρόε είναι πάντα παρούσα στην ανάπτυξη, το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ).

Το να αποπροσωποποιήσεις τον αντίπαλο είναι το πρώτο βήμα πριν τη καταστροφή του. 
Παρά τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις και κοινωνικά χάσματα της που επιδεινώνονται από μια ακραία οικονομική κρίση, η Βενεζουέλα του 2019 δεν είναι ο Παναμάς του 1989. 

Σε αντίθεση με την αμερικανική επέμβαση στον Παναμά, στο όνομα του παγκόσμιου πολέμου κατά των ναρκωτικών, μια έννοια που αναγγέλλει μια άλλη με τη παρόμοια αντίληψη σχετικά με την τρομοκρατία, η Βενεζουέλα δεν είναι μόνη της.

Για πρώτη φορά μετά την Αμερικανική Επανάσταση, άλλες παγκόσμιες δυνάμεις εισέβαλαν στην κρίση στη Βενεζουέλα και στη λεκάνη της Καραϊβικής, δηλαδή στις Αμερικές και αυτό αντιπροσωπεύει μια πρωτοφανή στρατηγική επανάσταση.



2 σχόλια:

  1. Νομίζω οτι ζούμε εμφύλιο πόλεμο ειδικής μορφής στην Βενεζουέλα και καθαρή ξένη επέμβαση.Δεν ειναι τυχαίο το γεγονός οτι πληροφορούμεθα απο το σάιτ που μας πληροφορεί για την Ουκρανία και τη Συρία αλλά και την Παλαιστηνη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχέδιο του παγκόσμιου τρομοκράτη εναντίον της Βενεζουέλας, που στηρίχθηκε στην μαριονέττα που αυτοανακυρήχθηκε πρόεδρος, ήδη έχει κάνει κοιλιά.

    Ο "πρόεδρος" σήμερα στην σύσκεψη των παλιάτσων της περιοχής θα ζητήσει από τους Αμερικάνους να κάνουν κινήσεις εναντίον της χώρας του και να μην λένε μόνο λόγια.

    Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να καταλάβουμε το ποιόν του "προέδρου", αλλά και την προφανή αδυναμία του βάλτου της Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε πράξεις βίας μέσω των τζιχαντιστών μισθοφόρων. Η Βενεζουέλα δεν έχει καθόλου τις προδιαγραφές της Συρίας για μία τέτοια εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.