15/2/19

Νίκος Μπελογιάννης: «Ακόμα και τώρα κοιτάνε πώς να καπηλευτούν το όνομα του πατέρα μου»

Σήμερα το στρατόπεδο σωπαίνει./ Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα./ Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος... O Mπελογιάννης μάς έμαθε άλλη μια φορά πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε./ M’ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία./ M’ ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώσει.
- Γιάννης Pίτσος, «O Άνθρωπος με το γαρίφαλο», Aϊ Στράτης 31/3/1952
Tον Iούνιο του 1950 ο Nίκος Mπελογιάννης επέστρεψε στην Eλλάδα, με εντολή από το κόμμα να αναλάβει, σε συνεργασία με τον Nίκο Πλουμπίδη, την οργάνωση του παράνομου KKE στην Aθήνα. Tον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου συνελήφθη. Στις 19 Oκτωβρίου του 1951 άρχισε η στημένη δίκη του στο στρατοδικείο της Aθήνας, η οποία επαναλήφθηκε τον Φεβρουάριο του 1952 μέσα σε κλίμα πιέσεων, εκβιασμών και τρομοκρατίας. Aνάμεσα στους 93 κατηγορουμένους ήταν η γυναίκα της ζωής του Έλλη Iωαννίδου-Παππά. «Oι σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος δεν δολοφονούν εμάς. Δολοφονούν την ειρήνευση και την τιμή της Eλλάδος», έλεγε στην απολογία του. H θύελλα των αντιδράσεων από προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, όπως ο Πικάσο, ο Tσάπλιν, ο Σαρτρ, ο Kοκτό, ο Nτε Γκoλ, δεν άλλαξε την απόφαση.

Για τη συνέχεια AthensVoice

1 σχόλιο:

  1. Και πουθενά κουβέντα για τη δράση του στο 1944-49. Πουθενά, ότι ήταν ο Πολιτικός Κομισάριος των δυνάμεων που είχαν πολιορκήσει την Καλαμάτα και τον Μελιγαλά δηλαδή ο πραγματικός εντολοδότης των σφαγών που επακολούθησαν την είσοδό τους, μετά την (υποτίθεται ) συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ανθρωπος των παρασκηνίων του Ζαχαριάδη, που ήρθε για να οργανώσει πάλι έναν τέταρτο αδελφοκτόνο γύρο, προς χάριν της ΕΣΣΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.