8/6/19

Ο ρόλος των Αμερικανών και οι ΑΟΖ της Ελλάδας και Κύπρου: Είναι οι ΗΠΑ με την Τουρκία;

U.S. Secretary of State Michael R. Pompeo in the Great Salon Room in The Hague, the Netherlands. [State Department photo, Public Domain]
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Το McClatchy DC Bureau δημοσίευσε ένα άρθρο που προκάλεσε αναστάτωση στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το άρθρο αυτό αναφερόταν στους υποτιθέμενους αγωγούς που θα διέσχιζαν μελλοντικά την ανατολική Μεσόγειο, ενώ στην ουσία προσπάθησε να καλύψει την φιλοτουρκική της θέση προβάλλοντας τον παρακάτω δυσνόητο χάρτη, όπου αποτυπώνονται οι πιθανές διαδρομές εξαγωγής φυσικού αερίου.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Πηγή: Michael Wilner, Trump team is adopting a pipeline plan to wean Europe off Russian fuel, McClatchy DC Bureau, June 5, 2019

Ο παραπάνω χάρτης, όπως αποκάλυψε ο πρώην Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Θέματα Ενέργειας Άμος Χοκστάιν, παρουσιάστηκε προσωπικά στον ίδιον τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό 2015-2017. Η φιλοτουρκική θέση φαίνεται, επίσης, ότι από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αναφέρονται πάντα σε υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και όχι σε ΑΟΖ μια έννοια, που αγνοεί συστηματικά η Τουρκία. Η αναστάτωση στην Ελλάδα και Κύπρο δεν δικαιολογείται, διότι ο ανωτέρω χάρτης μοιάζει απόλυτα με τον παρακάτω χάρτη που κυκλοφορεί η Τουρκία από το 2011 που δείχνει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Πηγή: Bayram Οztürk1 and Sertac Hami Başeren, The exclusive economic zone debates in the Eastern Mediterranean Sea and fisheries, Journal of Black Sea/Mediterranean Environment Vol.14 : 77-83 (2008)
Πηγή: Ο ρόλος των Αμερικανών και οι ΑΟΖ της Ελλάδας και Κύπρου: Είναι οι ΗΠΑ με την Τουρκία; h
Πρόκειται ξεκάθαρα για μια εξόφθαλμη παραβίαση των κανόνων της UNCLOS, αφού παραχωρεί στη Ρόδο, στην Κάρπαθο και στο Καστελόριζο μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και όχι υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Δίνει επίσης ελάχιστη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στο βόρειο τμήμα της Κρήτης και εμφανίζει την Τουρκία να διαθέτει μια τεράστια υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, που συνορεύει με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ. Υποτίθεται ότι αυτή η οριοθέτηση είναι σύμφωνη με την αρχή της ευθυδικίας (equity), την προσφιλή μέθοδο οριοθέτησης για την Άγκυρα. Ο επόμενος αμερικανικός χάρτης δείχνει το πραγματικό μέγεθος της τουρκικής ΑΟΖ, βάσει UNCLOS.
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Πηγή: Global Marine Boundaries Database, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA
Πηγή: Ο ρόλος των Αμερικανών και οι ΑΟΖ της Ελλάδας και Κύπρου: Είναι οι ΗΠΑ με την Τουρκία;
Οι Αμερικανοί έχουν, για χρόνια τώρα, ξεχάσει τον παραπάνω χάρτη και εμφανίζονται πρόθυμοι να βοηθήσουν τον Ερντογάν για έναν πολύ απλό λόγο, δεν μπορούν να απωλέσουν την Τουρκία από πολύτιμο σύμμαχο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η UNCLOS αναφέρει ρητά (άρθρο 121, παράγραφο
2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Με βάση αυτό το άρθρο οι Ηνωμένες Πολιτείες παραχώρησαν ΑΟΖ 200 ν.μ. στα νησιά τους στον Ειρηνικό Ωκεανό και αυτός είναι ο λόγος που έχουν την μεγαλύτερη ΑΟΖ στον πλανήτη μας. Αλλά τώρα, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος και την αξία των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου φοβούνται μια σύγκρουση που δεν θα περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
Έτσι επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία ανήκουν. Οι Αμερικανοί, όπως έχω επανειλημμένα γράψει, δεν έχουν αλλάξει τακτική για δεκαετίες και χρησιμοποίησαν την λέξη «συνεκμετάλλευση» για πρώτη φορά το 1975.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν τότε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να ξεκινήσει συνομιλίες για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αλλά αυτός αρνήθηκε, μια στάση που τους ενόχλησε σφόδρα. Αργότερα, οι Αμερικανοί ζήτησαν το ίδιο από τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και αυτός αρνήθηκε. Είναι προφανές ότι ορισμένα σενάρια επανέρχονται. Κάτι τέτοιο ίσως να ήταν δυνατόν μόνο μετά από οριοθέτηση και μόνο σε περιοχές που συνορεύουν. Αυτό ακριβώς έχουν κάνει η Κύπρος και το Ισραήλ στο οικόπεδο «Αφροδίτη».
Οι Αμερικανοί δεν ζητούν συνεκμετάλλευση σε περιοχές που οι ΑΟΖ των δύο κρατών συνορεύουν, που θα ήταν κάτι λογικό, αλλά ζητούν να υπάρξει συνεκμετάλλευση σε όλη την ανατολική Μεσόγειο κάτι που αποτελεί, για να μη χρησιμοποιήσω κάποια άλλη έκφραση, παγκόσμια πρωτοτυπία.
Ο παραπάνω χάρτης, που οι Αμερικανοί έδειξαν στον Ερντογάν, καταδεικνύει, ξεκάθαρα, ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν αλλάξει στάση. Ευτυχώς που ο Πρόεδρος Τραμπ δεν κατάφερε να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει για συνεκμετάλλευση ή πιο σωστά συνδιαχείριση και πολύ φοβούμαι ότι τώρα θα απευθυνθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επίλογος
Τώρα βέβαια αρχίζουν τα δύσκολα γιατί η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, πρέπει να μην παραμελήσει το θέμα και να πείσει τις ΗΠΑ ότι ήρθε η ώρα και η Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ όπως έκανε και η ίδια το 1983 κα να ζητήσει και την δυναμική και αταλάντευτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήρθε, επίσης, η ώρα η ΕΕ να υπογραμμίσει προς όλους ότι η ελληνική και η κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ, ότι είναι ένα ζωτικό θέμα για την μελλοντική ενεργειακή επιβίωση της Ευρώπης και ότι το Καστελόριζο δεν είναι μόνο νησί της Ελλάδας αλλά και νησί της ΕΕ. Είναι δηλαδή η στιγμή που η ΕΕ οφείλει να διεκδικήσει και να προασπίσει τα «ζωτικά συμφέροντα» της στη Μεσόγειο.
  • Όπως έγραψε στην εφημερίδα Καθημερινή ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος: «Όλος ο κόσμος γνωρίζει με ακρίβεια τι διεκδικεί η Τουρκία στην περιοχή. Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει προσδιορίσει ποια θεωρεί ότι είναι τα ακριβή όρια της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο. Απλώς διαμαρτύρεται στις τουρκικές ενέργειες…»
Οι αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος, τα σενάρια μυστικής διπλωματίας μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας και η αμέλεια των ελληνικών κυβερνήσεων να προχωρήσουν στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα σε μια περίοδο, που η Ελλάδα εμφανίζεται τρωτή σε διεθνείς πιέσεις.

4 σχόλια:

  1. Το έβαλα και αλλού, αλλά για πιο εύκολή σύγκριση χαρτών, το βάζω και εδώ:

    https://www.diploweb.com/The-Greco-Turkish-dispute-over-the.html

    Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος, ήταν αναπληρωτής διευθυντής της Υποδιεύθυνσης του γαλλικού ΥΠΕΞ, για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Η λύση που είχε προτείνει, επίσης μοιάζει με των Αμερικανών. Γιατί, δείχνει, πώς σκέφτεται ένας ξένος πολιτικός, όταν καλείται να βρει λύση. Δε θα συγκρουστεί όλικά με την Τουρκία, όταν η ίδια η Ελλάδα δε μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Θα βρει μια μέση λύση, που θα κρατάει και την Τουρκία ικανοποιημένη. Και είναι και ο λόγος, που η Τουρκία προτιμά πολιτική λύση, γιατί είναι πάντα πιο σίγουρο ότι θα είναι καλύτερη από καθαρά δικαστική λύση.

    Επίσης, εκ των πραγμάτων, όταν η Τουρκία διεκδικεί και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, η πολιτική λύση λαμβάνει υπόψην τα τουρκικά αιτήματα, προκειμένου να βρει το "συμβιβασμό". Κανένας δεν προτιμά να έχει να κάνει με την Τουρκία, αντι για την Κύπρο ή την Ελλάδα, αλλά κανένας δε θα βγάλει και τα κάστανα από τη φωτιά, αν ο Τούρκος δείξει αποφασισμένος.

    Αν έχεις δύναμη και αποφασιστικότητα, μπορείς να προωθήσεις καλύτερα τις θέσεις σου. Αν εσύ πάντα φοβάσαι και προσδοκάς στον ευγενή ξένο να έρθει να σου δώσει τα πλήρη των δικαιωμάτων σου, μάλλον ματαιοπονείς. Πχ, αν στη θέση της Τουρκίας, ήταν η Αλβανία, η Ελλάδα θα είχε ακόμα 6νμ και οι ελληνικές φρεγάτες θα ήταν στη Σαλαμίνα ή θα αλώνιζαν στην κυπριακή ΑΟΖ;

    Αυτή είνα η αμερικανική ADIZ, που κηρύχθηκε επί Χάρυ Τρούμαν με αφορμή τον πόλεμο της Κορέας.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Air_Defense_Identification_Zone_(North_America)

    Είναι μια τεράστια και εντελώς αυθαίρετη περιοχή, στην οποία πριν μπει ένα αεροσκάφος, πρέπει να αναγνωριστεί και να καταθέσει σχέδια πτήσης στους Αμερικανούς. Δεν υπάρχει πουθενά στο διεθνές δίκαιο, είναι αποκλειστικά αμερικανική εφεύρεση και εφαρμόζεται αποκλειστικά με βάση το δίκαιο το ισχυρού.

    Ακολούθησαν το παράδειγμα κι άλλοι ισχυροι:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Air_Defense_Identification_Zone

    Αν εσύ δεν έχεις την ισχύ να απαιτήσεις το μέγιστο που μπορείς, όπως κάνει η Τουρκία, κανείς ξένος δε θα το κάνει για σένα, επειδή θα σε λυπηθεί.

    Γι αυτό το Ισραήλ, δεν περιμένει να παρακαλάει τον κάθε ξένο. Ο ξένος, όταν δει ότι από τη μία πλευρά υπάρχει ένας γρανιτένιος τοίχος και από την άλλη ένα μικρο μαξιλάρι, θα σπρώξει προς το μαξιλάρι, εκτός και ο τοίχος τον εμποδίζει σε ζωτικά του συμφέροντα, οπότε θα τον γκρεμίσει. Η Τουρκία, παίζει επικίνδυνο παιχνίδια για την ίδια, αλλά ακόμα δεν έχει απειλήσει ζωτικά συμφέροντα Αμερικανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόχουμε ξαναπεί.
    Αφού δεν είμαστε ικανοί να σταθούμε στα πόδια μας μόνοι:
    Κάντε μιά από Ερδογάν...
    Πετάχτε τους αμερικανοροζάκηδες από την Ελλάδα και δη την Σούδα!!!!
    Τσακίστε όλα τα αμερικανοπληρωμένα πρακτόρεια...
    Φέρτε μέσα το "Μεγάλο εχθρό του γένους" την ρωσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά ήταν τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα για την ανατολική Μεσόγειο υπό την έμπνευση και καθοδήγηση της Χίλαρυ. Αυτός ο χάρτης θα ήταν πραγματικότητα εάν κέρδιζε η Χίλαρυ τις εκλογές του 2016. Όμως ο Θεός είναι Μεγάλος.

    Και εάν έχετε παρατηρήσει η λέξη Τουρκια εμφανίζεται μονο μια φορα στο άρθρο του McClatchy DC Bureau και μάλιστα περί περιόδου κυβέρνησης Ομπάμα. Και τώρα;

    White House officials told McClatchy in April they had requested a formal observer role at future meetings of the Eastern Mediterranean Gas Forum – comprised of Jordan, Italy, Greece, Cyprus, Israel and the Palestinian Authority – offering to help flesh out the structure of the forum with U.S. expertise.

    Δηλαδή, no Turkey.

    Ο Θεός είναι Μεγάλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.