4/6/19

Ένωση Εισαγγελέων: Να αποσυρθούν τα νομοσχέδια του Ποινικού Κώδικα

Να αποσυρθούν τα νομοσχέδια του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ζητάει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Να αποσυρθούν τα νομοσχέδια του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ζητάει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
Αναλυτικά, οι εισαγγελείς μέσω ανακοίνωσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια.
Προειδοποιούν δεν πως τα νομοσχέδια προς ψήφιση θα επιφέρουν παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων
Τονίζουν επίσης, ότι η μετατροπή κακουργημάτων σε πλημμελήματα και η μείωση των ορίων των ποινών θα θέσουν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλειας και θα εντείνουν το αίσθημα ατιμωρησίας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εξ αφορμής της  κατάθεσης προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των νομοσχεδίων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εκπροσωπώντας το σύνολο των Εισαγγελέων της χώρας που έχουν δώσει όρκο τιμής για την πάταξη της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, τη θωράκιση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ιδίως των αδυνάμων, θεωρεί  χρέος της, σε συνέχεια προγενέστερων αναλυτικών δημοσίων τοποθετήσεών της, να γνωστοποιήσει στους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου αλλά κυρίως στους Έλληνες πολίτες τα  εξής:

Η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα (π.χ. διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα τελούμενες από συμμορίες, διακεκριμένες απάτες ή πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα με αντικείμενο της περιουσιακής βλάβης από 30.000-120.000 ευρώ) αλλά και  η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης, θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας  ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων.
Εξάλλου, η  περιστολή της έννοιας  του υπαλλήλου στο άρθρο 263Α ΠΚ σε συνδυασμό με την κατάργηση του Ν.1608/50 και την υποβάθμιση σε πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας  θα οδηγήσουν σε παραγραφή εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έλαβε μέρος στη διαδικασία διαβούλευσης των κωδίκων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, όμως οι βελτιωτικές προτάσεις της δεν εισακούστηκαν.
Η υπηρεσιακή μας συνείδηση μας επιτάσσει,  να  απευθύνουμε ισχυρή παραίνεση προς κάθε αποδέκτη για την απόσυρση των εν λόγω νομοσχεδίων».
Πηγή: in.gr

1 σχόλιο:

  1. Μά, ὑπάρχει τό Σύνταγμα,
    ὥστε ὅταν ψηφίζονται νόμοι μέ ἀντίστροφους σκοπούς, ὅπως οἱ ἀνωτέρω ἀναφερόμενοι,
    νά μπορῆ νά κρίνονται τέτοιοι νόμοι ὡς ἀντισυνταγματικοί
    καί νά μήν ἐφαρμόζονται ἀπό τά δικαστήρια, ἤ ἀπό τούς Εἰσαγγελεῖς,
    οὔτε στό ὄνομα κάποιου δῆθεν δημοσίου συμφέροντος, τοῦ ὁποίου γίνεται ἐπίκλησις καταχρηστικῶς,
    οὔτε στό ὄνομα κάποιας ἀρχῆς τοῦ δικαίου, τῆς ὁποίας γίνεται ἐπίκλησις καταχρηστικῶς

    -ἐπίκλησις καταχρηστικῶς, εἴτε ἀπό τόν νομοθέτη, εἴτε καί ἀπό τόν πολίτη.

    Μή νομίζῃ δέ κανείς, μέ σχετική ἀφέλεια, ὅτι οἱ ἀνωτέρω ἠθικῶς ἀντίστροφοι καί ἄρα ἀντισυνταγματικοί σκοποί, δέν εἶναι σέ γνώση καί στίς ἐπιδιώξεις αὐτῶν πού διεμόρφωσαν καί προαγάγουν τίς νέες ρυθμίσεις.
    Πρόκειται γιά τούς ὄντως "σκοπούς τοῦ νομοσυντάκτη", οἱ ὁποῖοι μαζί μέ τίς νέες ρυθμίσεις προωθοῦνται στήν Βουλή, ὤστε κάτω ἀπό κάποιο καμουφλάζ δημοσίου συμφέροντος, νά καταστοῦν καί ἀντικειμενικῶς "σκοποί τοῦ νομοθέτη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.