10/6/19

Άξιοι παρασημοφόρησης...

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Ν’ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ... περιαυτολογώντας. Όταν ο γράφων ξεκίνησε το 1982 την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην εφημερίδα «Κήρυκας» της Λευκωσίας, οι εκεί συνάδελφοι είχαν τότε δημοσιεύσει πρωτοσέλιδο θέμα, με τις εγκυρότερες και αρμοδιότερες επίσημες του κράτους δηλώσεις ότι: «ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ» («Κήρυκας» 24 Μαΐου 1982).
ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ότι εκείνη η επιτάχυνση κατόρθωσε να επιτύχει την εφαρμογή του ΓεΣΥ, στο άψε-σβήσε των 37 μόνο χρόνων και επτά ημερών. Οι περισσότεροι σημερινοί δημοσιογράφοι μας, δεν είχαν καν γεννηθεί τότε, ή ήσαν στη βρεφική, νηπιακή ή παιδική τους ηλικία.
- Ήταν όμως ήδη εκλελεγμένος βουλευτής, από το προηγούμενο έτος, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
ΤΟ 1982 κυβερνούσε, στο 5ο από τα 11 έτη της προεδρίας του ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού, αρχηγός του ΔηΚο με τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Το κράτος είχε, εκλελεγμένες από τον λαό, πρώτες κομματικές δυνάμεις στη Βουλή, το ΑΚΕΛ και τον ΔηΣυ. Του αείμνηστου Εζεκία Παπαϊωάννου το πρώτο, του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη το δεύτερο.
ΑΚΡΙΒΩΣ έναν χρόνο προηγουμένως, στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου 1981 το τότε εκλογικό σώμα ανέδειξε,
- πρώτο κόμμα το ΑΚΕΛ με 32,77% και 12 έδρες,
- δεύτερο τον ΔηΣυ με 31,92% και 12 επίσης έδρες,
- τρίτο το ΔηΚο του Σπύρου Κυπριανού με 19,50% και 8 έδρες
- και τέταρτη την ΕΔΕΚ του άγοντος ήδη το εκατοστό έτος της ηλικίας του, αειθαλούς Βάσου Λυσσαρίδη, με 8,17% και 3 έδρες.
ΤΟ 1982 ήταν συνάμα και προεκλογικό έτος:
Στις προεδρικές εκλογές της 13ης Φεβρουαρίου 1983, με το Μίνιμουμ Πρόγραμμα Συνεργασίας η κοινοπραξία ΑΚΕΛ-ΔηΚο και ποσοστό 56,54% ανέδειξε ξανά πρόεδρο τον Σπύρο Κυπριανού ως το 1988. Οπότε το ΑΚΕΛ ανέδειξε πρόεδρο τον Γιώργο Βασιλείου.
- Είχαν προηγηθεί οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Δεκεμβρίου 1985 κατά τις οποίες το ΑΚΕΛ υπέστη δεινή ήττα από το ΔηΚο. Πρώτευσε ο ΔηΣυ με 33,56%, δεύτερο το ΔηΚο με 27,65%, τρίτο το ΑΚΕΛ με 27,43 και η ΕΔΕΚ με 11,07%.
Από το 1993 ως το 2003, με προεκλογική σύμπλευση ΔηΣυ-ΔηΚο κυβέρνησε ο Γλαύκος Κληρίδης.
Ακολούθησε η συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔηΚο που ανέδειξε πρόεδρο 2003-2008 τον Τάσσο Παπαδόπουλο του ΔηΚο.
Πρώτη φορά ΑΚΕΛιστής Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναδείχθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας ως το 2013, οπότε επανήλθε στην εξουσία ο ΔηΣυ με τον Νίκο Αναστασιάδη πλέον, ο οποίος επανεξελέγη τον Φεβρουάριο 2018 για 2η πενταετία η οποία βρίσκεται σήμερα στο 2ο της έτος, με πρώτες πάντα κομματικές δυνάμεις, στη Βουλή και στον λαό, πρώτον τον ΔηΣυ, δεύτερο το ΑΚΕΛ, τρίτο το ΔηΚο, τέταρτη την ΕΔΕΚ και ούτω καθ’ εξής.
Η ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ αυτής της... διαχρονίας των έκτοτε στο Προεδρικό και στη Βουλή και στις επιλογές του εκλογικού σώματος, ως των εκλεκτότερων εκλεκτών, πρώτων και δεύτερων και τρίτων κομμάτων, που διηύθυναν και διευθύνουν το κράτος και άπασες τις υπηρεσίες του με τους ανέκαθεν άριστους των κομματικών επιλογών τους, είναι χρήσιμη, για τα εύσημα και τα βραβεία και τα παράσημα που πρέπει ν’ απονεμηθούν ακριβοδίκαια για το σπουδαιότατο κατόρθωμά τους, μέσα σε τριανταεπτά μόλις χρόνια, να επιτύχουν, άψε-σβήσε, 1η Ιουνίου 2019, την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Και τα υψηλότερα, βεβαίως, παράσημα, ολόχρυσα στο στήθος του, τα δικαιούται επαξίως το Εκλογικό Σώμα και πολύ πιο συγκεκριμένα οι πλειοψηφίες του, με
- πρώτους τους Συναγερμικούς,
- δεύτερους τους Ακελιστές,
- τρίτους τους Δηκοϊκούς ψηφοφόρους.
Απέραντη ευγνωμοσύνη τους χρωστάμε όλοι οι υπόλοιποι, για τις άριστες επιλογές της ψήφου τους, οι οποίες κατόρθωσαν την εκπληκτική επιτάχυνση του απίστευτου άθλου:
- Κότζαμ ΓεΣΥ σε μόνο 37 μόλις χρόνια.
Αισθανόμαστε λύπη για όσες και όσους από το 1982 έως 1η Ιουνίου 2019, απεδήμησαν εις Κύριον, χωρίς να μπορέσουν να δοξάσουν και να ευγνωμονούν 1ον τον ΔηΣυ, 2ο το ΑΚΕΛ, 3ο το ΔηΚο για το κοσμογονικό τους επίτευγμα μέσα σε μία μόλις 37ετία.
ΜΕ ΕΝΑΝ πρόχειρο, κατ’ ακριβέστατη αναλογία, υπολογισμό αυτής της εκπληκτικής ταχύτητας των 37 ετών, υπολογίζουμε κι ελπίζουμε ότι το έτος 2044, οι τότε απόγονοί μας θα έρθουν στο Κοιμητήριό μας για να μας αναγγείλουν ένα ισάξιο επίτευγμα των και τότε Συναγερμικών, Ακελιστών, Δηκοϊκών τους:
- Την εγκατάσταση στην Κύπρο του, σωτήριου για τις διακινούμενες στο οδικό δίκτυο ανθρώπινες ζωές, συστήματος φωτοεπισήμανσης, με τις Κάμερες Τροχαίας, ικανού για τη δραστική μείωση των Τροχαίων Ανθρωποκτονιών.
- Από το έτος 2007 που το προσπαθούν οι εκλεκτότεροι εκλεκτοί των ψηφοφόρων των ΔηΣυ - ΑΚΕΛ - ΔηΚο κ.ο.κ., στο Προεδρικό, στη Βουλή και σε άπασες πόλασελα του κράτους τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι σήμερα δεν έχουν περάσει παρά μόνο 12 έτη. Απομένουν άλλα, εν ριπή οφθαλμού, 25 χρόνια για να φτάσουν το ρεκόρ του ΓεΣΥ.
ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ τις Κάμερες Τροχαίας ως πρόχειρο παράδειγμα. Κάθε συμπολίτης, έχει στο μυαλό του πολλές άλλες όμοιες και παραπλήσιες, ολονών μας προτεραιότητες για το κοινό καλό, αναμένοντας από τους εκλελεγμένους διευθύνοντες στο κράτος την επίτευξή τους. Και κατά καιρούς αγανακτεί ή όχι, έκαστος με διαφορετική ένταση οργής, αναλόγως αν οι δικοί του στο ΔηΣυ ή στο ΑΚΕΛ, ή στο ΔηΚο, βρίσκονται στο Προεδρικό και στη Βουλή, κατηγορώντας τους για δήθεν καθυστερήσεις.
- Αλλά, τώρα, το επίτευγμα του ΓεΣΥ με την επιτυχημένη επιτάχυνση των 37 ετών της καταπληκτικά ταχύτατης αποτελεσματικότητας των διαδοχικών Προέδρων της Δημοκρατίας και της Πλειοψηφίας της Βουλής, έδωσε την αποστομωτική απάντηση.
ΤΩΡΑ μπορούμε να υπολογίζουμε επακριβώς την κρατική επιτάχυνση για να επιτευχθεί πλήρως η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στην ολόχρονα ηλιόλουστη Κύπρο ώστε η νήσος να καταστεί παγκοσμίως υπόδειγμα ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και κάθε σχολείο να διαθέτει αυτάρκεια εγκαταστάσεων κλιματισμού, αφ’ ετέρου δε τα ηλεκτρικά οχήματα ν’ απαλλάξουν τις πόλεις απ’ τα ανθυγιεινά καυσαέρια.
ΣΤΟ ΑΨΕ-ΣΒΗΣΕ μιας μόνο 37ετίας θα έχουμε επίσης και άλλα πολλά επιτεύγματα, όπως λ.χ., ξανά τακτική σύνδεση ναυσιπλοΐας Κύπρου - Ελλάδος κ.ά., θα έχουμε όση χρειαζόμαστε πολεμική αεροπορία και πολεμικό ναυτικό στην Εθνική Φρουρά, θα έχουμε καινούργια Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, θα έχουμε όσα χρειάζονται καινούργια και άψογα Δημαρχεία, πλήρη ανακύκλωση κι αξιοποίηση των σκουπιδιών κ.ο.κ.
ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ταχύτατης εφαρμογής του ΓεΣΥ δείχνει επιτέλους τον δρόμο και τον τρόπο. Με άξιους παρασημοφόρησης την πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας που σταθερά επιλέγουν από το 1981, με ελάχιστες μεταξύ τους διακυμάνσεις, στο Προεδρικό και στη Βουλή, 1ον τον ΔηΣυ, 2ο το ΑΚΕΛ, 3ο το ΔηΚο, 4η την ΕΔΕΚ κ.λπ. κόσμημα και υπόδειγμα ταχύτατης κρατικής αποτελεσματικότητας...
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.