10/6/19

Γιατί η Ελλάδα δεν έγινε ποτέ βιομηχανική χώρα

Σε 750 σελίδες, ο Αντώνης Κεφαλάς και οι συνεργάτες του στη συγγραφή του βιβλίου «Πτυχές εκβιομηχάνισης 1945-2010: Μια ιστορία» , παρουσιάζουν τους μύθους περί βιομηχανίας και την ελληνική πραγματικότητα.
Όταν ο εκλεκτός συνάδελφος Αντώνης Κεφαλάς μου πρότεινε να πάρω μέρος στη συγγραφή του βιβλίου για την ελληνική βιομηχανία στην Ελλάδα, αποδέχθηκα την πρόταση υπό έναν όρο: να ρίξουμε φως στην αντιβιομηχανική φιλολογία και να δούμε αν η χώρα μπορεί από καταναλωτική με δανεικά να γίνει παραγωγική με επενδύσεις.
Αυτό σημαίνει έτσι ότι είναι ζωτική ανάγκη η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, κάτι που αποτελεί μέγα ζητούμενο της εποχής μας. Στο ζητούμενο αυτό όμως υπάρχει μια προϋπόθεση, σημαντική κατά τη γνώμη μας, που είναι η κυρίαρχη αντίληψη στην Ελλάδα για την παραγωγή.
Δύσκολα τα πράγματα στο επίπεδο αυτό. Η αντιπαραγωγική, η αντιβιομηχανική και η αντιεπιχειρηματική νοοτροπία είναι βαθιά ριζωμένες στην Ελλάδα και κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για μια από τις βασικότερες αιτίες των επτά πτωχεύσεων που γνώρισε η χώρα από το 1821 και μετά.
Κατά τον Αντώνη Κεφαλά, η... εχθρότητα απέναντι στη βιομηχανία έχει τόσο ιστορικές, όσο και πιο σύγχρονες ιδεολογικό -πολιτικές καταβολές. Παράλληλα όμως, ειδικά στην ελληνική περίπτωση, σχετίζεται και την τεράστια αντίσταση που συνάντησε στην Ελλάδα η είσοδος και διάδοση του δυτικο-ευρωπαϊκού διαφωτισμού.

για τη συνέχεια Euro2Day

7 σχόλια:

  1. Απο τι πραγμα...διαφωτιστηκε...και δεν δεχτηκαμε εμεις ...τον...διαφωτισμο...που τους ...δωσαμε εμεις ?? Αλλα αντι αλλων...Αντιδρασαμε διοτι ...μας εκαψαν ολοσχερως την Πολη...και μας διελυσαν...οπως και τωρα...Δεν ειχαν ποτε καλυτερο σκοπο απ την καταστροφη μας.Κι εσυ εδω λες...οτι μισησαμε την βιομηχανια ....τους ..αδικως!! Και ...χασαμε....Ετσι κι αλλιως μας ειχαν να χαθουμε...για να ζησουν αυτοι.Ακομη κι αυτο το ανακλαστικο ...αυτοι το προκαλεσαν !! Θα μας βγαλεις.κι ...ενοχους ??? Κι αν υποθεσουμε ..διαφωτιστηκαν....(απο τι φως ??)...για κοιτα.γυρω...καλα....διαφωτιστηκαν?? Για κοιτα...απ τις αποικιες...τις εκατομβες νεκρων παντου...τις λεηλασιες Α υλων...τις εξαφανησεις λαων στην Αμερικη..τους πολεμους στην διαφωτισμενη μαμα....κλπ.Ετσι διαφωτιστηκαν ..οι.βιομηχανιες ...Καμμια νοοτροπια αντιβιομηχανικη δεν εχουμε.Ειχαμε.ομως.κι εχουμε τους αποικιοκρατες λακεδες τους εδω....Κι αυτοι γιαυτο πληρωθηκαν να κανουν...Να εμποδισουν την βιομηχανικη αναπτυξη ...συχνα και με πολεμο.Το αρθρο ειναι αστοχο στο συνολο των συμπερασματων...ειτε απο αδυναμια αναλυσης του νου....ειτε.για....αλλους λογους αφανεις..Πες γιατι δεν βγηκαν τα πετρελαια 70 ετη....και απεδωσε το φαινομενο....στην.αντιδιαφωτιστικη αντιβιομηχανικη .....νοοτροπια των Ελληνων !!!!!!!! Θα γελανε και οι ...μπανανες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε ανάλυση οποιουδήποτε ζητήματος που χρησιμοποιεί μεταφυσικές εξηγήσεις του τύπου : "αντιπαραγωγική, η αντιβιομηχανική και η αντιεπιχειρηματική νοοτροπία" είναι άστοχη και συσκοτίζει αντί να ρίξει φως στο πρόβλημα.

    Το ερώτημα γιατί δεν έγινε βιομηχανική χώρα η Ελλάδα πρέπει να το απαντήσει η κυρίαρχη αστική τάξη της χώρας, δλδ. οι εφοπλιστές.

    Παντού στο κόσμο ο καπιταλισμός ξεκίνησε από το εμπορικό κεφάλαιο και εν συνεχεία αναπτύχθηκε το τραπεζικό και βιομηχανικό.

    Φυσική εξέλιξη του καπιταλισμού στην περίπτωση της Ελλάδος θα ήταν η ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας από την τάξη των εφοπλιστών-εμπόρων.

    Αντί αυτού πλουτίζουν με παραγγελείες την ναυπιγική βιομηχανία των ανταγωνιστών τους Κορεατών, Ιαπώνων, Κινέζων, Ιταλών, Γάλλων και Γερμανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I would try to answer to the title of the book by going further back in time than the European Industrial Revolution.
    Ptolemy had all the tecnhologyy needed, including steam power, but he chose not to use it not to destroy the base of its economy; labor intense agriculture.

    If Greece had a strong agriculture sector, nobody would be talking about its industrialization. We abandoned our land and we are paying the consequences. With the exception of shipping and defense, the focus of our economy should be elsewhere.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο για την αγροτικη οικονομια. Ειναι εγκλημα οτι.εκαναν.Απιστευτο...Στο καλυτερο κλιμα στον πλανητη !! Που διαλλεξε ..γιαυτον τον λογο και μονο σαν τοπο Ελληνων η θεα Αθηνα !!! Διοτι εδω τα παντα.και ο νους ...εχουν ολες τις ευνοιες για μεγαλα πραγματα !! Αλλα δεν μας αφησαν και ησυχους λεπτο οι ..σωτηρες βαρβσροι.γυρω.....εξω....
      και οι εκβαρβαρισμενοι λακεδες τους μεσα....που με χαρα τωρα ...παλι...θα ψηφισουν...το 70%...τις τελευταιες μαλιστα ωρες της Τροιας...Η Ολλανδια...(εδω γελανε και οι μυγες) ..με χωμα τεφρα...κλιμα τρια πουλια...εκταση πιο μικρη απο ...Πελοποννησο...κλπ...εχει αγροτοκτηνοτροφικη παραγωγη..300 δις...εξαγωγες που....τρωμε τωρα εμεις που παιζουμε φλιπερ..γιο-γιο...πολιτικο καφενειο...και φετες Αερος Μαρξ...Ξαρξ...Ξερξ...Φρηντ...Μηντ...Γκοτζιλα...και τριων κοκκινων η μπλε αυγων..κοτας .!! Η αντιστοιχη Ελληνικη παραγωγη...των ...Σωτηρων ολων των ετων..ειναι τωρα ...σε κλιμμα Θεας Αθηνας..εκταση 5 Ολλανδιων...και με ...χωμα...οχι τυρφη......ολα κι ολα...7 δις.....με τα οποια πρεπει να πληρωσουμε τα δανεια (απ τα 300 )..που μας δανειζουν οι Ολλανδοι..συν τοκους...συν το φαι μας που τρωμε τωρα αγοραζοντας παλι απ τους Ολλανδους του ...Διαφωτισμου...που τους διαφωτησαμε εμεις ...να μας αλλαξουν τα φωτα...οσο παιζουμε το γιο-γιο...και περναει και κανενα μαναρι στον δρομο τσιτσιδο...
      70 %...παλι....τωρα.!! Που εισαι Θεα Αθηνα να δεις...τι επαθε ο...γονος !!! Στις 7 Ιουλιου θα δεις !! Μετα φερε τον ...Δια...να ριξει τα μπαζα στον.Ταρταρο...Πες του να φερει τα ...οπλα του ολα ...τα ιερα...οτι κεραυνο εχει..Ολα ......

      Διαγραφή
    2. Everytime I visit Greece, I try to plant something in the limited land I have. I plant with my kids and for my kids and their kids. Last time I planted almond and nut trees. Now (4-5 yrs later) I have an income of $8,000 a year making my retired father's life a bit more comfortable.
      Take my word for it Dimitri, nothing is more rewarding than the life of a farmer. Even more so when the land is Greece.

      Διαγραφή
  4. Με τόσα παραισθησιογόνα από τα ΜΜΕ και το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε τη διανοητική μας υγεία. Μονο για μερικές περιόδους δόθηκε άδεια για ανάπτυξη στην Ελλάδα. Από το 1974, όταν η χώρα μας μπήκε στη μαύρη λίστα, μέχρι σήμερα, δεν μας έχει δοθεί άδεια για ουσιαστική ανάπτυξη. Στους εφοπλιστές έχει πέσει απαγόρευση να επενδύσουν στην Ελλάδα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οτι του φανει του λολοστεφανη.... κατρακυλαμε πιό βαθια καθε μερα στήν βλακεία και σηκωνουμε τήν κεφαλα με .....περηφανια.... ή σκεψη είναι πλέον ανυπαρκτη...... κατάντια.
    Θλιψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.