8/6/19

Οι ΗΠΑ και ο χάρτης με τουρκικές διεκδικήσεις, χωρίς τις ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα - Γιατί; Μήπως κάποιοι "ολιγώρησαν" στο ΥΠΕΞ;

Βασίλης Νέδος
Χάρτη της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο οποίο απεικονίζονται η υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, παρουσίασε κατά την περίοδο 2015-2017 ο Αμος Χοκστάιν, τότε αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Χοκστάιν αποκάλυψε στην ιστοσελίδα mcclatchydc.com, ότι ο χάρτης, ο οποίος περιελάμβανε το σενάριο ενός αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία παρουσιάστηκε στον κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ 2015 και 2017 και περιλαμβανόταν στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης Αγκυρας και Τελ Αβίβ. Οπως αναφέρει, τον χάρτη έχουν στην κατοχή τους οι Λιβανέζοι, οι Ισραηλινοί αλλά και οι Κύπριοι.
Στον χάρτη σκιαγραφούνται η κυπριακή ΑΟΖ και τα οικόπεδα στα οποία έχει τεμαχιστεί αλλά και τα όριά της με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο. Περιλαμβάνονται, επίσης, η τουρκική εκδοχή υφαλοκρηπίδας, αλλά και η ΑΟΖ που η Αγκυρα αποδίδει στα Κατεχόμενα. Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι η Αγκυρα έχει καταθέσει συντεταγμένες για τις διεκδικήσεις της στην Ανατ. Μεσόγειο στον ΟΗΕ ήδη από το 2011. Ο συγκεκριμένος χάρτης ήταν ένα σχέδιο επίλυσης των μεσανατολικών διαφορών αλλά και του Κυπριακού, καθώς απεικονίζει και έναν μελλοντικό αγωγό από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Κύπρο και από εκεί, απέναντι, στην Τουρκία. Είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον έβλεπε την ενέργεια ως καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού, για την επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά και τη δημιουργία στην Ανατ. Μεσόγειο ενός ενεργειακού κόμβου απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
Εκτοτε, βεβαίως, έχουν αλλάξει πολλά. Κυρίως, η απόσταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία έχει γίνει σχεδόν αγεφύρωτη, ενώ οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις διανύουν τη χειρότερη περίοδό τους. Είναι σαφές ότι το σενάριο του χάρτη, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η ενέργεια υπολογίζεται από τις ΗΠΑ ως μέρος της εξίσωσης για την επίλυση του Κυπριακού και, μάλιστα, τόσο από την κυβέρνηση Τραμπ όσο και από εκείνη του προκατόχου του Μπ. Ομπάμα. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή προφανώς παραμένει έντονο, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές επαφές που είχε στη Λευκωσία ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρώπη και Ευρασία, Ματ Πάλμερ. Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Πάλμερ συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συζήτησαν για σειρά θεμάτων που αφορούν τη Λευκωσία, με κορυφαίο την άρση της απαγόρευσης αμερικανικών όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης συνεχίζει τις επαφές του στις ΗΠΑ, από όπου αναφέρθηκε στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Όλος ο Ελληνισμός έπρεπε να είναι στο πόδι με την εξαφανιση του Καστελόριζου και της ΑΟΖ Κύπρου και των άλλων νησιών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα το πρόβλημα της Ελλάδας, δεν είναι πρόβλημα ολιγωρίας απλά του ελληνικού ΥΠΕΞ. Είναι ότι η Τουρκία, έχει σαφείς θέσεις, διατυπωμένες επίσημα και διεθνώς, η Ελλάδα έχει ασαφείς θέσεις, που αφήονται να αιωρούνται. Δηλαδή:

    - Τι χάρτη με υφαλοκρηπίδα να δώσει η Ελλάδα για να αντιτάξει στην τουρκική; Με 6νμ ή με 12νμ;;; Με 6νμ, δε μπορεί να δείξει, γιατί θα κατηγορηθεί για εθνική μειοδοσία. Με 12νμ, δε μπορεί να δείξει, γιατι απαιτεί επέκταση των υδάτων, πράγμα που φοβάται λόγω τουρκικού casus belli.

    - Τι χάρτη για ΑΟΖ να δείξει; Αφού δεν έχει έρθει σε συμφωνία ούτε καν με την Κύπρο, γιατί πάλι φοβάται μην εξαγριώσει την Τουρκία. Αν η Ελλάδα είχε συμφωνήσει ΑΟΖ με Κύπρο, Αίγυπτο και Λιβύη, θα την έπαιρναν πιο σοβαρά όλοι, γιατί εκ των πραγμάτων όταν συμφωνούν 3 χώρες και διαφωνεί η 4η (Τουρκία), υπάρχει μια διπλωματική πραγματικότητα που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψην. Οι ελληνικοί χάρτες ΑΟΖ που κυκλοφορούν, είναι νομίζω των κ.κ. Καρυώτη και Μάζη, που όμως, δεν εκπροσωπούν το επίσημο ελληνικό κράτος... Είναι εν δυνάμει ΑΟΖ, που προτείνουν κάποιοι ιδιώτες. Όμως το State Department για παράδειγμα, ανάμεσα σε επίσημες τουρκικές οι τουρκοκυπριακές θέσεις και στη θέση των κ.κ. Καρυώτη και Μάζη, ποιες θα πάρουν στα σοβαρά;

    Η Ελλάδα κρύβεται και μετά απορούν πως δεν υπάρχουν οι θέσεις της σε χάρτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για να συμπληρώσω. Αυτός είναι χάρτης ΑΟΖ, από το Θαλάσσιο Ινστιτούτο του Βελγίου και δείχνει και τη διαφορά μεταξύ του να έχεις συμφωνήσει όρια με γειτονική χώρα και του να έχεις μια εν δυνάμει ΑΟΖ, όπως η ελληνική. Επίσης δείχνει το γιατί οι ξένες εταιρείες, στα νότια της Κύπρου αναγνωρίζουν νόμιμα δικαιώματα στην Κύπρο.

      https://i.postimg.cc/FzgPtZ5D/1.png

      Η Κύπρος έχει "μπλε" γραμμές προς Αίγυπτο και Ισραήλ. Εκ των πραγμάτων, εκεί δημιουργείται μια ξεχωριστή πραγματικότητα, υπέρ της Κύπρου. Τα άλλα είναι θεωρητικα, με βάση τη μέση γραμμή. H πράσινη γραμμή, είναι θεωρητική και αυτήν ακριβώς προσβάλλει η Τουρκία, λέγοντας πως δεν έχει συμφωνήσει με την Κύπρο.

      Η Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση φυσικά...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.