5/6/19

Ιταλία: Παράλληλο νόμισμα (;)

Στα ψιλά πέρασε την περασμένη εβδομάδα η ψήφιση από την ιταλική Βουλή, η εισαγωγή των λεγόμενων “mini-Βots”, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν αυτό το "παράλληλο νόμισμα" διαθοθεί τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ακόμα και για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Προσθέτουν δε, ότι αν διαδοθούν τα “mini-Bots” του Σαλβίνι στην ιταλική οικονομία κι αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες και πολίτες, τότε το ιταλικό κράτος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα. Συν τω χρόνων τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορούν στην αγορά σηματοδοτώντας την αρχή μιας εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες. 1) Στη συμφωνία της συμμαχίας που κυβερνά, δεν αναφέρεται η έξοδος από το ευρώ, 2) στο νόμο που πέρασε, τα mini-bots, αφορούν πληρωμές του Δημοσίου για "μικρές" οφειλές προς εταιρείες, που με τη σειρά τους, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα minibots για να ξεπληρώνουν φόρους προς το Δημόσιο, 3) δεν προβλέπεται η χρήση από απλούς πολίτες πέραν του προηγούμενου μηχανισμού, 4) είναι μέρος της στρατηγικής πίεσης του Λεγκίστα υπουργού Μποργκι, γιατί η ιταλική κυβέρνηση έχει σκοπό να ζητήσει μεγαλύτερη ελαστικότητα στα περιθώρια κίνησης του ιταλικού προυπολογισμού από τις Βρυξέλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα και έτσι να είναι, αυτό είναι ένα θετικό νέο.

      Το παράλληλο νόμισμα “mini-Βots” εχθές δεν υπήρχε. Σήμερα όμως υπάρχει στν Ιταλία.

      Αν σήμερα υπάρχει για πληρωμές του Δημοσίου προς εταιρείες/για να ξεπληρώνουν φόρους προς το Δημόσιο, αν είπαμε, αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο δεν θα έχουμε χρήση και από απλούς πολίτες πέραν του προηγούμενου μηχανισμού. Σε αυτή την περίπτωση, αλλά και όπως να έχει, αυτό είναι θετικό για την Ιταλική οικονομία.

      Τέλος, αν δεν αναφέρεται η έξοδος από το ευρώ (σήμερα) και η κίνηση αυτή έχει σκοπό να ζητήσει μεγαλύτερη ελαστικότητα στα περιθώρια κίνησης του ιταλικού προυπολογισμού από τις Βρυξέλλες (σήμερα), ακόμη και έτσι να είναι, αυτό είναι πάλι θετικό για την Ιταλία. Είναι θετικό το γεγονός ότι στην Ιταλία θα κυκλοφορούν και θα χρησιμοποιειούνται δύο νομίσματα, ένα (ευρώ) που το παράγει μια ιδιωτική εταιρία (ΕΚΤ) και ένα (mini-Βots) που το παράγει το Ιταλικό κράτος. Αυτά σήμερα, αύριο;
      I Have a Dream...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.