15/6/19

Κυπριακή Ταϊβάν αλά Τούρκα


Ένα μοντέλο Ταϊβάν, αλλά μέσα από μια τουρκική θεώρηση, είναι οι βλέψεις της Άγκυρας για το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου. 

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέλει τα κατεχόμενα να λειτουργούν όπως την Ταϊβάν. Δηλαδή, έστω και αν δεν αναγνωρίζουν όλοι μια «ξεχωριστή οντότητα» να έχουν το δικαίωμα να εμπορεύονται ελεύθερα μαζί της. 

Ο Ερντογάν στη λύση Ταϊβάν για την Κύπρο προσθέτει και τη μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού στο βόρειο κομμάτι του νησιού.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ διαμήνυσε πως «όλα θα μπουν στη θέση τους» μόλις «διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων στο πλαίσιο του δικαίου». Επέμεινε στην επίτευξη συμφωνίας για το φυσικό αέριο και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ταϊβάν την οποία «δεν αναγνωρίζουν όλοι, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έστειλε από δικής του πλευράς ένα άλλο πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ως προς τις βλέψεις της Άγκυρας: «Η Τουρκία δεν μειώνει τα στρατεύματά της στη βόρεια Κύπρο και δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν για το ζήτημα».
Η Άγκυρα την ίδια ώρα και όχι τυχαία, προσπαθεί να περάσει το μήνυμα πως η Ρωσία είναι και σ’ αυτό το θέμα σύμμαχος της Τουρκίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις χθεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στη θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό, ότι «υποστηρίζουν μια μόνιμη λύση και θέτουν το θέμα της συμμετοχής και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις διαπραγματεύσεις». Για να προσθέσει αμέσως μετά πως «στο θέμα των γεωτρήσεων δεν είδαμε μια δήλωση ή θέση της Ρωσίας».

Η τοποθέτηση αυτή δεν είναι τυχαία και εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα των αντιπαραθέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέλοντας να καταδείξουν πως όσο οι Αμερικανοί τους πολεμούν, τόσο αυτοί θα συνεργάζονται με τους Ρώσους. Μετά το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο στην Άγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αντίδραση στις αμερικανικές κυρώσεις.


ΠΗΓΗ: philenews.com

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.