5/6/19

Tι περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ


Η μεθαυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ίσως να αποτελέσει ευνοϊκό πλαίσιο για να δώσει η διοίκηση περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με νέα δέσμη πολυετών και φθηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Οι όροι αυτών των χορηγήσεων έχουν ζωτική σημασία λόγω των γενικότερων συνθηκών με την κλιμάκωση των διεθνών εμπορικών διενέξεων, την αβεβαιότητα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., τις ανησυχίες για τον ιταλικό προϋπολογισμό και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία. Ολα αυτά θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και στο ότι η ΕΚΤ θα δεχθεί πιέσεις ως προς το τι άλλα μέτρα μπορεί να λάβει να αποκρούσει τους έξωθεν κινδύνους και να διαχειριστεί τις προσδοκίες για χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Με αυτά κατά νου, οι αγορές θα επικεντρωθούν σε ορισμένα θέματα, όπως το πόσο γενναιόδωροι θα αποδειχθούν oι όροι των νέων χορηγήσεων με την ονομασία TLTRO. Ο τελευταίος γύρος τέτοιων δανείων έλαβε χώρα το 2012 με επιτόκιο καταθέσεων -0,4%, το οποίο στην πραγματικότητα σημαίνει πως η ΕΚΤ δεν ελάμβανε τόκους και ήταν σαν να πλήρωνε τις τράπεζες να ζητήσουν δάνειο. Ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Εσθονίας, Αρντο Χάνσον, είχε διαμηνύσει ότι οι όροι των νέων δανείων θα πρέπει να είναι λιγότερο γενναιόδωροι. Και υπάρχουν λόγοι που συνηγορούν υπέρ του.

Η αύξηση στον δανεισμό των νοικοκυριών της Ευρωζώνης έφθασε τον Απρίλιο σε επίπεδα ρεκόρ για την περίοδο μετά την κρίση και ο δανεισμός των εταιρειών είχε την ταχύτερη αύξηση από τις αρχές του 2019. Ετσι αμβλύνονται οι φόβοι πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περιορίζουν τις χορηγήσεις λόγω επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Ενα ακόμα ζήτημα που απασχολεί αναλυτές και επενδυτές είναι το εάν εξαιρεθούν από τα αρνητικά επιτόκια τα κεφάλαια που οι τράπεζες καταθέτουν στην ΕΚΤ.

Αναμένεται πως οι αξιωματούχοι θα το θίξουν την Πέμπτη, αλλά ας μην περιμένουμε κάποια άμεση αντίδραση. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν βλέπουν να υπάρχει άμεση ανάγκη για σύστημα διαβάθμισης επιτοκίων, εκτιμώντας πως ορισμένα από τα προβλήματα των τραπεζών, ενόσω συσπειρώνονται και εκσυγχρονίζονται, τα δημιουργούν οι ίδιες. Κατά την αναλύτρια Σάρα Χιούιν, της Standard Chartered, «ακόμα και οι μετριοπαθείς του Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα, οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποια εξέλιξη».

Επιπροσθέτως, αυτήν την εβδομάδα ο νέος ανώτατος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, παρουσιάζει πρώτη φορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Ενδεχομένως, οι εκτιμήσεις του για το 2020 να δώσουν μία πιο ξεκάθαρη ένδειξη του πώς βλέπει η ΕΚΤ την πορεία της οικονομίας τους προσεχείς μήνες. Ισως, τέλος, οι αγορές να αναρωτηθούν μήπως οι αξιωματούχοι αναφερθούν σε πιθανά μέτρα χαλάρωσης, εάν εκτιμούν πως θα αποδυναμωθούν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός. «Οι επενδυτές συζητούν για το οπλοστάσιο της ΕΚΤ. Τα όπλα της βρίσκονται εκεί και το μόνο θέμα είναι η προθυμία της Τράπεζας να επιτύχει συναίνεση και να τα χρησιμοποιήσει», παρατηρεί ο Λουίτζι Σπεράντα, επικεφαλής οικονομολόγος διεθνών θεμάτων της BNΡ Paribas.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.