23/9/19

Στάλιν: ας πάρει την Πολωνία η Γερμανία

Η εισήγηση του Στάλιν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) στις 19 Αυγούστου 1939
Το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης έχει μπει σε κρίσιμη για εμάς φάση. Αν υπογράψουμε συμφωνία αλληλοβοήθειας με την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία θα απαρνηθεί την Πολωνία και θα αρχίσει να αναζητάει modus vivendi με τα δυτικά κράτη. Ο πόλεμος θα αποτραπεί, αλλά στη συνέχεια τα γεγονότα μπορούν να λάβουν επικίνδυνη τροπή για την Ε.Σ.Σ.Δ. Αν δεχτούμε την πρόταση της Γερμανίας για την υπογραφή κοινού συμφώνου περί μη επίθεσης, φυσικά, αυτή θα επιτεθεί στην Πολωνία και η ανάμειξη της Γαλλίας και της Αγγλίας σε αυτό τον πόλεμο θα είναι αναπόφευκτη. Η Δυτική Ευρώπη θα συγκλονιστεί από σοβαρές ταραχές και συγκρούσεις. Υπ’ αυτές τις συνθήκες θα έχουμε πολλές πιθανότητες να μην λάβουμε μέρος στη σύγκρουση και μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έρθει η κατάλληλη και συμφέρουσα στιγμή να μπούμε στον πόλεμο.
Για τη συνέχεια StepaMag

2 σχόλια:

  1. Εωτηση:

    Στην Πολωνια επιτεθηκαν συχρονως Γερμανοι και Σοβιετικοι το 1939..
    και την μοιραστηκαν...!!

    Γιατι η Βρετανια και η Γαλλια κηρηξαν τον πολεμο μονο στους Γερμανους ???

    ποιος μπορει να το εξηγησει αυτο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχε προηγηθεί η Προσάρτηση τής Αυστρίας τον Μάρτιο τού 1938, τής οποίας την ασφάλεια είχαν εγγυηθεί Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία, αλλά δεν έκαναν τίποτε απολύτως. Τον επόμενο χρόνο ακολούθησε η κατάληψη τής Τσεχοσλοβακίας, κατά ωμή και πλήρη παραβίαση τού Συμφώνου τού Μονάχου.

      Αποθρασυμένος από την απραξία και ενδοτικότητα των Αγγλογάλλων, ο Χίτλερ εισβάλλει την 1/9/1939 στην Πολωνία. Εν τω μεταξύ στο Λονδίνο ο Τσώρτσιλ καταφέρνει να περάσει το μήνυμα, ότι μόνο με πόλεμο θα μπορούσε να σταματήσει η Γερμανία. Έτσι, την 3/9/1939, ο πρέσβης τού ΗΒ στο Βερολίνο Neville Henderson παραδίδει τελεσίγραφο στον Γερμανό ΥπΕξ Joachim von Ribbentrop, να σταματήσει η Γερμανία τις εχθροπραξίες στην Πολωνία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφός της. Η Γερμανία αγνόησε το τελεσίγραφο και κατόπιν τούτου η Μ. Βρετανία τής κήρυξε τον πόλεμο.

      Δεν είχε λόγο να κηρύξει πόλεμο στην ΕΣΣΔ, η οποία εισέβαλε στην Πολωνία την 17/9/1939, με πρόσχημα την προστασία τής ουκρανικής και λευκορωσικής μειονότητας στα ανατολικά της χώρας.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.