9/11/19

«Στην Ανατολική Γερμανία δεν υπήρχαν δυστυχισμένοι άνθρωποι»


«Επισήμως, στην Ανατολική Γερμανία δεν υπήρχαν δυστυχισμένοι άνθρωποι», έχει πει ο Χάραλντ Χάουσβαλντ, ένας από τους γνωστότερους Γερμανούς φωτογράφους και ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε το πιο ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό πορτρέτο του Ανατολικού Βερολίνου, μέσα στο χρόνο. Ήταν μόλις 22 ετών, το 1978, όταν ξεκίνησε να φωτογραφίζει τη γειτονιά του καθώς μοίραζε τηλεγραφήματα από σπίτι σε σπίτι. Και δεν σταμάτησε ποτέ. Κοιτάζοντας τις σκηνές που έχει απαθανατίσει ο φακός του Χάουσβαλντ καταλαβαίνει κανείς γιατί το καθεστώς τον θεωρούσε ύποπτο. Πολύ καιρό μετά την πτώση του Τείχους, αναζήτησε τον φάκελό του στην Στάζι, για να διαπιστώσει ότι αριθμούσε περί τις 2.000 σελίδες και κάλυπτε δώδεκα χρόνια από τη ζωή του. Οι συντάκτες δεν ήταν αποκλειστικά πράκτορες της διαβόητης μυστικής αστυνομίας. Ήταν και συνολικά 35 “ανεπίσημοι πληροφοριοδότες”. Όλοι φίλοι και γνωστοί του.

Για τη συνέχεια Liberal





8 σχόλια:

  1. Όλα αυτά δεν είναι λάθος αν και το νόημα της δημοσίευσης τόσα χρόνια μετα μου διαφεύγει για ένα λόγο. Επειδή εκείνα τα καθεστώτα είναι κυριολεκτικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Δεν αποτελούν κανενός είδους απειλή άρα το ενδιαφέρον είναι άκρως μειωμένο. Ενώ πχ η υπενθύμιση του Βιετνάμ, ιστορία πολύ παλιότερη από το Αν. Βερολίνο,μπορεί να συγκινεί, έστω μερικούς, επειδή οι ΗΠΑ είναι σημερινή δρώσα δύναμη. Με δυο λόγια τα του Βερολίνου είναι κακή ξεπερασμενη προπαγάνδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν είχαμε εκδηλώσεις αντίστοιχες από το ΚΚΕ, πχ με τις εκδηλώσεις μνήμης για τα Δεκεμβριανά και πόσο ωφέλημο για τη ζωή μας θα ήταν αν επικρατούσαν, θα συμφωνούσα με την ανάρτησή σας. Όχι στην επανάληψη των λαθών. Οπως μας προέκυψε η ΧΑ μετά 75 χρόνια, έτσι εύκολα μπορεί να γυρίσει κι αυτό το εγκληματικό κόμμα στα πράγματα.

      Διαγραφή
  2. Κατα το εγκριτο LIBERAL Η ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΝ ΕΙΔΟΣ !!!Καλε μας κυριε γεννηθηκαμε προ πολλων ετων ,τοτε που αν αγοραζες την εφ ΑΥΓΗ την εκρυβες μαζι με αλλες εγκριτες εφημεριδες,αλλα φυσικα σε καρφωνε ο ρουφιανος περιπτερας,οι φακελοι στην ασφαλεια ηταν βουνα,και απο το αριστερο πεζοδρομιο να περνουσες σου εκαναν φακελο.Κατα την περιοδο της χουντας δεν το συζηταμε ,αλλα και μετα δεν θα εβαζες και το χερι στην φωτια οτι δεν σου παρακολουθουσαν το την . Ο ΚΟΛΛΗΤΟς ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΚΩΣΤΑ ,ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΜΑΥΡΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΥΣΕ ΣΤΟ ΣΠΟΡ.Αντε να πεις τιις μαλακιες σου αλλου λοιπον καραγκιοζακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες; Τολμούσες να κουνηθείς από την ΣΤΑΖΙ; Ούτε να κλάσεις ελεύθερα δεν μπορούσες. Οι φάκελοι γέμιζαν κτίρια ολόκληρα. Από τα αρχεία της εν λόγο υπηρεσίας έγινε εφικτό να εξαρθρωθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις που δρούσαν στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
    2. Μεγάλε, μάλλον ξέχασες- όπως όλοι οι κομμουνιστές- να πείς ΓΙΑΤΙ σας κυνηγούσαν ως εγκληματίες. Μ'ηπως γιατί είχατε επίσημη γραμμή την αποκοπή μέρους της Ελλάδος προς όφελος Γιουγκοσλαυίας-Βουλγαρίας? Μήπως γιατί είχατε ήδη έναν εμφύλιο σπαραγμό στο """ενεργητικό""" σας, σε μιά διαλυμένη πατρίδα από μιά τετραπλή κατοχή ? Μήπως γιατί ήσασταν εν δυνάμει όλοι σας- ακόμη και όσοι δεν το συνειδητοποιούσατε- πληροφοριοδότες των Σοβιετικών? Τί να προτοποιάσουμε.
      Αυτό μας έλλειπε, να έχετε και παράπονο που δεν διωχθήκατε τότε οικογενειακώς να σαπίσατε στο αγαπημένο σας παραπέτασμα.

      Διαγραφή
  3. κ. Αποστολόπουλε,

    μόλις χθες έκανε ανακοίνωση η ΚΝΕ, του ΚΚΕ που βρίσκεται ακόμη και σήμερα στη Ελληνική Βουλή.

    https://www.thetoc.gr/politiki/article/kne-antifasistiko-prostateutiko-to-teixos-tou-berolinou

    Το "παρωχημένο" αυτό κόμμα συνεχίζει και στρατολογεί νέους ακόμη και σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

    Μέχρι πρόσφατα το επίσης "παρωχημένο" κόμμα της Χ.Α. ήταν στην Ελληνική Βουλή.

    Τώρα που έχει κάτσει η σκόνη, τώρα που φάνηκε ποιο ήταν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, τώρα που αποκαλύφθηκε το "ποιόν" του παρ' ολίγον Πραξικοπίματος της Μπυραρίας, τώρα πρέπει να τα συζητήσουμε. Και μπορούμε να τα συζητήσουμε ώστε να γίνει μάθημα για το μέλλον.

    Θα συμφωνήσετε υποθέτω, ότι έστω πριν μερικά χρόνια τέτοιου είδους συζητήσεις, θα επέφεραν αυτομάτως τον αφορισμό και την απαξία, διότι θα εθίγετω η Αυθεντία.

    Ας τα συζητάμε λοιπόν τώρα που μπορούμε ποιο νηφάλια, ώστε να γνωρίζουν οι νεώτεροι μπας κι απαλλαγούν από θέσφατα, εξαιτίας της ατολμίας, του φανατισμού και τα βαρίδια των παλαιότερων.

    Αυτή η ατολμία, ο φανατισμός και τα βαρίδια που κουβαλούσαν οι παλαιότεροι, ευθύνεται για τον εγκλωβισμό τουλάχιστον δύο γενεών της ελληνικής κοινωνίας ( μεταξύ αυτών και η δική μου) σε ανέξοδες αντεγκλήσεις, αγκυλωμένη σε δόγματα και πρόσωπα, με τα τραγικά σημερινά αποτελέσματα.

    Στη χώρα που εφευρέθηκε η Δημοκρατία και το ελεύθερο πνεύμα, αντί να συζητούμε για την ανάδειξή της, για θωράκιση των θεσμών της, για τα ωφέλη του κοινοτισμού, για την χάραξη εθνικής στρατηγικής στο μέλλον, για την ανάδειξη της ελληνικής Παιδείας, αντ' αυτού ο ελληνικός λαός κατρακυλούσε στο βούρκο των κομματαρχών, των επαγγελματιών συνδικαλιστών, του ρουσφετιού και της μίζας.

    Τώρα, στο και πέντε έστω, ας μιλήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα είχε ενδιαφέρον να μπορούσαμε να δούμε τι περιείχαν και οι φάκελλοι στην Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.