15/11/19

Κλιμακώνει τις προκλήσεις μέχρι το Βερολίνο η Άγκυρα



Παιχνίδια τακτικής και πόλεμος νεύρων από την Άγκυρα. Το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ έριξε Άγκυρα στην Καρπασία, ενώ την ίδια ώρα ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ δηλώνει ότι η Αμμόχωστος θα ανοίξει μέχρι το 2020 (σε άλλη σελίδα).

Η αντίστροφη μέτρηση για την τριμερή του Βερολίνου έχει ήδη ξεκινήσει και η τουρκική πλευρά κλιμακώνει τις προκλήσεις, θέλοντας να βάλει πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία εκτιμούν ότι η τακτική αυτή της Τουρκίας θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες μέσω δηλώσεων και ενεργειών, σε μία προσπάθεια να ασκηθεί ψυχολογικός πόλεμος προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στόχος, να προκαλέσει τον εκνευρισμό και την αντίδραση της Λευκωσίας, αποδίδοντας της ευθύνες για τυχόν νέο ναυάγιο ή αποτυχία στο Βερολίνο. Ως εκ τούτου, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι χθεσινές δηλώσεις Τατάρ δεν είναι τυχαίες, όπως επίσης και η νέα κίνηση με το Φατίχ. Δεν αποκλείεται μάλιστα σήμερα, ενόψει των εορτασμών που προγραμματίζονται όπως κάθε χρόνο στα κατεχόμενα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδροκράτους, να γίνουν ενέργειες ή δηλώσεις που στόχο έχουν να οξύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση παρακολουθεί προσεχτικά τις κινήσεις της Άγκυρας προετοιμαζόμενη για όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς ωστόσο να είναι διατεθειμένη να παίξει το παιχνίδι της.

Όλα αυτά στη σκιά της αυριανής επίσκεψης της Τζέιν Χολ Λουτ. Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ φτάνει αύριο στην Κύπρο και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η Τζέιν Χολ Λουτ θα προσπαθήσει στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας της να προετοιμάσει το έδαφος ούτως ώστε να γίνει κατορθωτή κάποια ανακοίνωση από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ως αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης. Οι εκτιμήσεις ωστόσο είναι ότι δύσκολο θα γίνει κατορθωτή η συμφωνία επί των όρων αναφοράς. Ακόμη πιο δύσκολη κρίνεται η συνέχεια, με βάση τα μηνύματα που φτάνουν από την Τουρκία, η οποία με πρόφαση τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, επιδιώκει να τορπιλίσει τη διαδικασία. Αυτό το οποίο αναφέρθηκε και στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι δεν υπάρχουν οι υψηλές προσδοκίες από την τριμερή του Βερολίνου και το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από την τηλεδιάσκεψη που είχε τις προηγούμενες μέρες η Τζέιν Χολ Λουτ με τους δύο διαπραγματευτές. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως κατά την τηλεδιάσκεψη με τους διαπραγματευτές δεν έγινε λόγος για τους όρους αναφοράς ή για το κείμενο που είχε συζητηθεί κατά την προηγούμενη επίσκεψη της κ. Λουτ στην Κύπρο και αυτό θεωρείται ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, συνέχισε και χθες μέσω του διαγγέλματος του για την 36η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους το blame game κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς, προκαλώντας την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Σε γραπτή δήλωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σημειώνεται ότι σε απάντηση του διαγγέλματος του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήθελε να παρατηρήσει τα ακόλουθα:

1 Θα ήτο ευτυχής εάν η εποικοδομητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς επικεντρώνετο όχι μόνο στην υπεράσπιση των «νομίμων διακαιωμάτων» της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά, μέσα από την απαιτούμενη να υπάρξει επίδειξη αλληλοσεβασμού, και στα νόμιμα δικαιώματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ιδιαίτερα όσα έχουν παραβιασθεί ως αποτέλεσμα της παράνομης εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής από το 1974.

2 Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαχρονικά, τα τελευταία 45 χρόνια, αποδείξει την ειλικρινή πολιτική βούλησή της, με ιστορικούς συμβιβασμούς προκειμένου να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων. Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει πως μέσα από την επίκληση της διασφάλισης των νομίμων δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας μπορεί να δημιουργηθούν πρωτόγνωρες για το διεθνές δίκαιο συνθήκες κηδεμόνευσης και πρόνοιες κατά τις οποίες η μια κοινότητα θα επικυριαρχεί επί της άλλης. Έχουμε αποδείξει πως με την αποδοχή της πολιτικής ισότητας σεβόμαστε τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η εμμονή όμως σε αξιώσεις που δημιουργούν προνόμια που δεν συναντώνται σε συντάγματα του όποιου άλλου κράτους μέλους των ΗΕ ή και της ΕΕ, δεν αποτελεί διασφάλιση νομίμων δικαιωμάτων, αλλά είναι δημοκρατική παραδοξότητα και θα οδηγήσει σε μια μη λειτουργική και σε μια μη βιώσιμη λύση.
Τριμερής χωρίς προσδοκίες

Χθες, με νέα παράτυπη Navtex, η Άγκυρα δέσμευσε για παράνομη σεισμογραφική δραστηριότητα περιοχή που καλύπτει όλο το δυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μέρος της νοητής ΑΟΖ της Ελλάδας. Με τη Navtex ανήγγειλε ουσιαστικά την κάθοδο στην περιοχή και του δεύτερου υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικού πλοίου –του «Oruc Reis», για σεισμογραφικά σε μια θαλάσσια έκταση περίπου 26.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ξεκινά βόρεια από τα τουρκικά παράλια και φτάνει νότια μέχρι και τα όρια των τεμαχίων 5 και 6. Ανατολικά η περιοχή ακολουθεί τα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου από τον Ακάμα μέχρι και την Πάφο, ενώ ανατολικά φτάνει μέχρι και σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το Καστελλόριζο.

Η περιοχή που δεσμεύτηκε για σεισμογραφικά, έχει προφανώς ως πηγή τον πολιτικό χάρτη της στρατηγικής Ερντογάν για την κλιμάκωση των προκλήσεων, παρά τον γεωλογικό και γεωφυσικό χάρτη της περιοχής, που χρησιμοποιούν οι στεριές υδρογονανθράκων.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται εύκολα, αφού μέσα στην περιοχή που «δέσμευσε» η Τουρκία για παράνομα σεισμογραφικά, έχει πραγματοποιήσει ήδη τρεις γεωτρήσεις με το γεωτρύπανο «Πορθητής». Στη διεθνή πρακτική, πρώτα γίνονται σεισμογραφικά και μετά γεωτρήσεις, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου ο Ερντογάν ακολουθεί αντίθετη διαδικασία.

Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα ετοιμάζονται σήμερα για τα πανηγύρια ενόψει της 36ης επετείου από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ο Μουσταφά Ακιντζί, στο διάγγελμά του, μιλά για δύο λαούς και επιμένει στην πρότασή του για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

Με πολιτική βούληση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει στη γραπτή δήλωσή του, με τον πιο έντονο τρόπο την αποφασιστικότητα του για τη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την πολιτική βούληση του να είναι απόλυτα θετικός για την υιοθέτηση των Όρων Αναφοράς όπως ήταν η συναντίληψη που επιτεύχθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Ακκιντζί στις 9 Αυγούστου 2019.

Τη θέση αυτή διατύπωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ. Όπως ανέφερε, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτό να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις, στη βάση και των όσων είχαν συμφωνηθεί. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν δυσκολίες.

ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη δεν άφησε ασχολίαστε τις δηλώσεις Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με τα θέματα Ενέργειας. Στη γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι θέλει να επισημάνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, καλεί τον κ. Ακιντζί να σεβαστεί τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ και οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια του μεταξύ τους διαλόγου, ενώ υπενθυμίζει την αντιπρότασή του που διασφαλίζει πλήρως και στο ακέραιο τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.