25/11/19

Η ανατομία της στρατιωτικής οικονομίας της Αιγύπτου


Του Yezid Sayigh
Ο αιγυπτιακός στρατός αντιστοιχεί σε πολύ λιγότερο ποσοστό της εθνικής οικονομίας από αυτό που πιστεύεται συνήθως, αλλά η κατάληψη του το 2013 και η επακόλουθη άνοδος του προέδρου Abdel Fattah el-Sisi έχουν μεταμορφώσει το ρόλο του και σε εύρος και σε κλίμακα και μετατράπηκε σε έναν αυτόνομο παράγοντα που μπορεί να αναμορφώσει τις αγορές και να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική και τις επενδυτικές στρατηγικές.
Ο στρατός φέρει εις πέρας τεράστια έργα υποδομών, παράγει καταναλωτικά αγαθά που ποικίλουν από τρόφιμα μέχρι οικιακές συσκευές, κατασκευάζει βιομηχανικά χημικά και μεταφορικό εξοπλισμό, και εισάγει βασικά commodities για τους πολίτες. Έχει επεκταθεί σε νέους τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η αναζήτησή χρυσού, η παραγωγή χάλυβα και η διαχείριση θρησκευτικού τουρισμού. Παράλληλα, χιλιάδες ανώτεροι αξιωματούχοι επωφελούνται την πανίσχυρη πολιτική επιρροή του στρατού να καταλαμβάνει ανώτερες θέσεις σε όλες τις μεγάλες θέσεις και τις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα, συμπληρώνοντας την άτυπη στρατιωτική οικονομία ενώ παράλληλα ωφελεί τους ίδιους.

Για τη συνέχεια Capital 

2 σχόλια:

  1. Και ο δικος μας στρατος δραστηριοποιειται στη φροντιδα των μεταναστων και προσφυγων. Ειναι ανθρωπιστικος στρατος. Κατι σαν τη μητερα Τερεζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανως καποιοι εκτιμησαν οτι αυτο το υπουργειο δεν ειναι απολυτως απαραιτητο και γιαυτο εβαλαν τον ΥΦΕΘΑ το εβαλαν να στεγασει τους λαθρο, τωρα μενει να δουμε το ΑΓΕΕΘΑ υπευθυνο τηρησης του αντικαπνιστικου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.