16/11/19

Τι έγινε στη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

 Άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε το πιο σύντομο ταξίδι του στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ τα προηγούμενα ταξίδια του διαρκούσαν από τρεις μέχρι πέντε ημέρες, τη φορά αυτήν η επίσκεψη δεν ξεπέρασε τις 30 ώρες, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις ΗΠΑ για τον Ερντογάν.

Ενδεικτικό του κλίματος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση είναι το γεγονός ότι έγινε την πρώτη μέρα που άρχισε στο Κογκρέσο η διαδικασία έκπτωσης του Τραμπ από το αξίωμά του.
Όσον αφορά την ουσία των θεμάτων που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες, σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές δεν λύθηκαν.
Το ζήτημα των S-400
Ο Τραμπ έκανε ορισμένες φαινομενικά «ελκυστικές» προτάσεις στον Ερντογάν, για να αλλάξει την απόφασή του για τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Για παράδειγμα, έφερε στο τραπέζι το θέμα της ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και το στόχο των 100 δισ. δολαρίων, μια ιδέα που κινείται σε θεωρητική βάση και δεν έχει κάτι το «χειροπιαστό», που το χρειάζεται επειγόντως ο Ερντογάν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η οικονομία της Τουρκίας, από την πορεία της οποίας θα εξαρτηθεί η επανεκλογή του το 2023.
Πάντως χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι από πλευράς Ερντογάν δεν έγινε καμία αναφορά στο «πάγωμα» των S-400, μπροστά στη δήλωση του Λευκού Οίκου για το πακέτο-ευχή των εμπορικών συναλλαγών ύψους 100 δισ. δολαρίων.
Απλά ο Τραμπ ήταν αυτός που ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να αρχίσουν διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των ρωσικών πυραύλων, κάτι που ούτως ή άλλως γίνεται εδώ και καιρώ μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, αφού η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της.
Το Κουρδικό
Ο Ερντογάν προσπάθησε να δείξει στον Τραμπ και σε πέντε γερουσιαστές που ήταν παρόντες ένα προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ το οποίο έδειχνε ότι οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) –που αποτελούν τον βασικό κορμό και τη ραχοκοκαλιά των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, που συνεχίζει να στηρίζει ο Τραμπ πολιτικά αλλά και οικονομικά, μέσω των εσόδων των πετρελαιοπηγών της Συρίας–, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ΡΚΚ, που είναι αναγνωρισμένη τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.
Εκεί ο Ερντογάν δεν φαίνεται να πέτυχε κάτι, αφού ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προστατεύουν τις πετρελαιοπηγές στη Συρία, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Κούρδους του YPG.
Το ζήτημα της Halkbank
Για τον Ερντογάν το κύριο ζήτημα δεν ήταν ούτε το Κουρδικό και η στήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας ούτε τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, από τα οποία έχει αποκλειστεί η Τουρκία λόγω των S-400. Αυτό που απασχολεί τον Ερντογάν εδώ και περίπου έναν μήνα, που κατέβηκε από το «ράφι» από τον Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, είναι η δίκη της τράπεζας Halkbank, που ξεκίνησε τις 22 Οκτωβρίου και είναι σε εξέλιξη. Η υπόθεση αφορά την «Παραβίαση κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν» και στο 45 σελίδων κατηγορητήριο που προετοίμασε η Εισαγγελία Νοτίου Τομέα της Νέας Υόρκης, έχουν απαγγελθεί έξι διαφορετικές κατηγορίες εναντίον της τράπεζας, για «απάτη» και για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Δημοσιεύματα φέρουν τις αμερικανικές Αρχές να επιβάλλουν στην τουρκική τράπεζα πρόστιμο που ίσως ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα Halkbank, μέσα από την οποία ο Ερντογάν κάνει και τις δουλειές της οικογένειας και του κύκλου του, θα καταρρεύσει, ενώ θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα ο τραπεζικός τομέας και άρα η ίδια η τουρκική οικονομία.
Αν και η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει ανέβει μετά την πρόσφατη εισβολή στη Συρία, όλοι στην Τουρκία συμφωνούν ότι η επανεκλογή του το 2023 θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της οικονομίας. Και επειδή τα αστείρευτα κεφάλαια του Κατάρ το τελευταίο διάστημα δεν ρέουν προς την Τουρκία και η τουρκική οικονομία παλεύει να κρατηθεί όρθια και να καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ένα κτύπημα μέσω της Halkbank θα επιδεινώσει την κατάστασή της σε τέτοιο βαθμό που θα επηρεάσει την επανεκλογή Ερντογάν. Να ληφθεί δε υπ’ όψιν ότι ενώ με την επιχείρηση «Πηγή αίματος» οι κινήσεις των Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν είχαν σχεδόν παγώσει, τώρα αρχίζουν να… ξεπαγώνουν και έχουν πυκνώσει οι επαφές και διεργασίες για τη δημιουργία δύο κομμάτων που θα στελεχωθούν με μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, από το οποίο θα αφαιρέσουν ψηφοφόρους που μπορεί να ξεπεράσουν συνολικά και το 10% της εκλογικής του δύναμης.
Για το θέμα της Halkbank λοιπόν δεν γράφτηκε και δεν ακούστηκε τίποτα, εκτός κι αν έγινε κάτι πίσω από κλειστές πόρτες και δεν έχει διαρρεύσει τίποτε σχετικό.
Γενοκτονία των Αρμενίων
Εδώ ο Ερντογάν πέτυχε όντως κάτι χειροπιαστό. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν –ήταν ένας από τους πέντε γερουσιαστές που συμμετείχαν στη συνάντηση στο Λευκό Οίκο– ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει την συζήτηση του ψηφίσματος στη Γερουσία των ΗΠΑ.
Αυτό για να δούμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολίας, ότι τελικά ακόμα και ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, μπλοκάρεται από έναν γερουσιαστή για να διευκολυνθούν οι χειρισμοί του Αμερικανού προέδρου στο θέμα των πετρελαιοπηγών της Συρίας και στο Κουρδικό!
Συμπέρασμα
Οι διαφωνίες και τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες σε στρατηγικό επίπεδο δεν λύθηκαν στην επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον. Αυτό που επικράτησε τελικά στην αμερικανική πρωτεύουσα, και κυρίως στους ισχυρούς άνδρες του Τραμπ στη Γερουσία, ήταν να γίνουν ορισμένα βήματα, με πρώτο το μπλοκάρισμα του ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, για να αφήσουν τις πόρτες ανοιχτές και να μην σπρώξουν κι άλλο την Τουρκία προς τη Ρωσία.
Με άλλα λόγια, το «σίριαλ» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα συνεχιστεί, όπως μάλλον θα συνεχιστεί και η ταλάντωση της Άγκυρας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Αυτό που ονομάσαμε στο βιβλίο μας Το εκκρεμές της Τουρκίας, θα συνεχίσει την ταλάντωση.
Δημοσιεύθηκε στη δημοκρατία και το Pontos-news

8 σχόλια:

  1. We try to guess what happened thousands of miles away and we ignore what is happenning in our own yard. Arrogance at its worst by Adonis....
    https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/821832_ageorgiadis-oyte-o-malexandros-den-mporei-na-katargisei-ti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι φαίνεται πως το ψήφισμα για τη γενοκτονια έγινε για να παγώσει ... Ηταν μια ιστορια που φτιάχθηκε για να προσφερθεί ως δωράκι μετα το πάγωμα για να καλοπιάσει την Τουρκία.Μπορει να κανω και λάθος αλλά αυτο οσμίζομαι εκ των γεγονότων.Ενα μικρό δωράκι η τουρκιστί πεσκέσι στον φιλοξενούμενο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με την προσέγγιση. Επικρατεί τόσο σε ειδικούς όσο και σε κοινούς θνητούς μια μεγάλη κατήφεια για την δήθεν επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Αμερικής. Στην πραγματικότητα το χάσμα ανάμεσα στους δυο "συμμάχους" παραμένει ακόμα αγεφύρωτο. Στην καλύτερη περίπτωση και με μεγάλη προσπάθεια δε θα έρθουν σε οριστική ρήξη άμεσα. Υπάρχει όμως μεγάλη φθορά και κατρακύλα. Ο Τραμπ είχε παραδεχτεί παλιότερα ότι λόγω προσωπικών επιχειρήσεων στην Τουρκία έχει με το συγκεκριμένο κράτος αντικρουόμενα συμφέροντα. Πέρα απ' αυτό όμως οι Αμερικάνοι φαίνεται να έχουν υπολογίσει τόσο το κόστος σύγκρουσης με την Τουρκία όσο και το κόστος μιας οριστικής αποπομπής της που αυτόματα θα τη μετέτρεπε σε εχθρό τους. Έτσι δείχνουν να κινούνται πυροσβεστικά και πάντα εξ αποστάσεως έχοντας βασικά κατά νου να μη χρεωθούν ένα τουρκικό οικονομικό-πολιτικό ναυάγιο, προσέγγιση αντίστοιχη με την περίπτωση του πραξικοπήματος στην Τουρκία, το οποίο προφανώς και γνώριζαν αλλά απέφυγαν να αναμειχθούν. Ασφαλώς δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά ένα εντυπωσιακό deal μεταξύ τους εγώ προσωπικά δε βλέπω να συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1)Turkish foreign minister denies plan to buy Russian jets as F-35 fallout continues
    Aug 30 2019

    "Turkey is not looking to buy Russian fighter jets and is still part of the F-35 programme, Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu told reporters on Friday, days after the Turkish president inspected new generation Russian-built planes with his Russian counterpart Vladimir Putin."

    https://ahvalnews.com/russia-turkey/turkish-foreign-minister-denies-plan-buy-russian-jets-f-35-fallout-continues

    2)Ankara evaluating Russia's Su-35 fighter jet offer, head of top defense body says
    DAILY SABAH WITH AGENCIES
    ISTANBUL
    Published 04.11.2019

    "The head of the Presidency of Defense Industries (SSB) İsmail Demir on Monday said Russia had offered to sell Turkey its Su-35 jets and that Turkey is evaluating the offer.

    "There is an offer and we are evaluating it. There cannot be such a thing as 'we're buying tomorrow' in such matters. The offer's financial and strategic aspects will be examined, there cannot be an immediate decision," Demir told broadcaster NTV.

    "It would not be right to say 'the F-35 era is closed, the Su-35 era is beginning,' but we will evaluate the offer," Demir said yesterday.

    Multiple reports have recently suggested that Turkish and Russian officials are discussing the details of the sale of a total of 36 Su-35 fighter jets to Turkey, over two months after President Recep Tayyip Erdoğan's visit to the International Aviation and Space Salon (MAKS) aviation show outside of Moscow.

    Reports recently also claimed that officials are also discussing Turkey's possible involvement in the production of some components of the fighter jets, including its precision weapons and ammunition."

    https://www.dailysabah.com/defense/2019/11/04/ankara-evaluating-russias-su-35-fighter-jet-offer-head-of-top-defense-body-says

    3)Turkey may purchase Russian warplanes, says Erdoğan
    Nov 05 2019

    "Turkey may purchase Russian warplanes if the United States cancels the delivery of the F-35 fighter jets, Turkish President Recep Tayyip Erdoğan said on Tuesday.

    Turkey did not ask anyone permission when buying the Russian S-400 missile system nor will not do so if it decides to acquire Russian fighter jets, pro-government Star newspaper quoted the president as telling reporters following a parliamentary meeting of his ruling Justice and Development Party (AKP) in Ankara."

    ""If the F-35 issue is not resolved, we will take the necessary steps," Erdoğan said, referring to Russian fighter jets.

    The head of the country’s Presidency of Defence Industries (SSB) İsmail Demir on Monday said Turkey was evaluating an offer by Russia to sell its Su-35 jets.

    Turkish and Russian officials are discussing the details of the sale of a total of 36 Su-35 fighter jets to Turkey, pro-government Daily Sabah reported last month citing multiple reports."

    https://ahvalnews.com/su-35/turkey-may-purchase-russian-warplanes-says-erdogan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εμείς το μόνο που εντελώς ανίσχυροι μπορούμε να κάνουμε, είναι να ελπίζουμε το εκκρεμές να χάσει τα περιοριστικά ένθεν και εκείθεν όρια του ώστε αρχίζοντας να γυρίζει θεότρελα σε κυκλική ατέρμονη τροχιά συντόμως να διαλυθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από την φύση της μια ταλάντωση για να μην σταματήσει δεν θα πρέπει να έχει τριβή! !!
    Ο Ερτογαν θα μια μέρα θα καταλάβει αλλά τότε, όταν σταματήσει το εκκρεμές, οι δυνάμεις θα μεταμορφωθουν σε θηρία. ... Και ο σώζων εαυτόν σωθήτω !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο ανέμενα κι εγω αλλά βλέπω οτι εχει σταθεροποιηθεί επικινδύνως.Ο Ερντογαν κατάλαβε κατι που λίγοι πολιτικοί στην ιστορια εχουν καταλάβει χωρίς το στρατό δεν μπορείς να κανεις καμια μεγαλη αλλαγή σε οποιαδήποτε χώρα του κοσμου,Επειδη ο τουρκικός στρατος δεν μπορεί θεσμικά να ελέγχθει απ έξω ,τον παγίδευσε και το πειθανάγκασε να τον ακολουθήσει ! Αυτο δεν το κατάλαβε ο Μοράλες που νόμιζε οτι οι αγρότες θα ήταν το όπλο του ,,,

      Διαγραφή
  7. Κι αν ολα αυτα ..ειναι ...κολπο ??
    Με μεταφορες τεχνολογιας στις ...ΗΠΑ ??
    Με ανταλαγματα στην ...Α.Μεσογειο και Μ.Ανατολη ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.