16/11/19

Μιλά ο Α. Σκευοφύλαξ (ο οδηγός του τανκ του Πολυτεχνείου)


Α. Σκευοφύλαξ, ο έφεδρος στρατιώτης του τεθωρακισμένου άρματος:
«Ντρέπομαι γι’ αυτό που ήμουν, γι’ αυτό που έκανα»,
“Τότε μας είχαν μάθει να μισουμε τους κομμουνιστες, τώρα ψηφίζω, συχνά, ΚΚΕ”

O ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΟΔΗΓΟΣ TOY TANK που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου σπάει τη σιωπή του και μιλάει πρώτη φορά για το μακελειό της 17ης Νοεμβρίου 1973

«ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙ’ AYTO ΠΟΥ HMOYN, ΓΙ’ AYTO ΠΟΥ EKANA. Τότε αισθανόμουν ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Στους “μαυροσκούφηδες”, στο Γουδί, είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα “παλιοκουμμούνια”, όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Τι περιμένεις!.. Ούτε μια εφημερίδα δεν είχα διαβάσει μέχρι τότε. Είχα γίνει και εγώ φασίστας. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου. »

1973-2003. Ο A. Σκευοφύλαξ, ο έφεδρος στρατιώτης του τεθωρακισμένου άρματος που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, σπάει την τριαντάχρονη σιωπή του και αποκαλύπτει όσα συνέβησαν τη μαύρη νύχτα που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στιγμάτισε για πάντα τη ζωή του. «Ντρέπομαι γι’ αυτό που ήμουν, γι’ αυτό που έκανα» λέει στην εκ βαθέων εξομολόγησή του. Μια στιγμή, μια ζωή. Στη «μία και μοναδική φορά» που δέχθηκε να ξύσει «τις πληγές του παρελθόντος», όπως λέει σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Σκευοφύλαξ, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τη στρατιωτική επιχείρηση της χούντας, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου με την έξοδο των τανκς στους δρόμους της Αθήνας και ολοκληρώθηκε στις 3.30 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, με την αιματοβαμμένη εισβολή στο Πολυτεχνείο. Στη σπάνια μαρτυρία του ο κ. Σκευοφύλαξ μνημονεύει τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, τις ειρηνικές εκκλήσεις των φοιτητών που ηχούσαν στα αφτιά του σαν «κραυγές εχθρών της πατρίδας». Τις διαταγές των αδίστακτων στρατιωτικών που πίστεψε ότι ήταν «πατριώτες». Θυμάται – τότε με χαρά, τώρα με θλίψη – τον πόνο των φοιτητών που είδαν το όνειρό τους να τσαλακώνεται κάτω από τις ερπύστριες που ο ίδιος έθεσε σε κίνηση, τον τρόμο που ακολούθησε από τις λυσσαλέες επιθέσεις των αστυνομικών. Το απαράμιλλο θάρρος του φοιτητή που γύρισε και του είπε: «Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες μέσα;». Την οργή που του προκάλεσε και λίγο έλειψε να τον οδηγήσει σε εν ψυχρώ δολοφονία. «Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή… Αν έλεγε μια κουβέντα ακόμη, θα τον σκότωνα»!

Οι λέξεις βγαίνουν με δυσκολία. Σε αυτή τη συνέντευξη του κ. A. Σκευοφύλακος μιλούν δύο πρόσωπα: ο 20χρονος έφεδρος στρατιώτης και ο 50χρονος βιοπαλαιστής. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει, ακόμη και σήμερα, για μια ενέργεια που τον κατέστησε αρνητικό πρωταγωνιστή στην κρισιμότερη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μια στιγμή, μια αιωνιότητα. Μετά την απόλυσή του από τον στρατό, ο A. Σκευοφύλαξ θα μοχθήσει για να ζήσει. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές το KKE». Στα 30 του θα παντρευτεί, θα αποκτήσει παιδιά. Ζώντας σε μια γειτονιά των νοτίων προαστίων, όλα αυτά τα χρόνια αποφεύγει να μιλάει για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Οσες φορές θα τον ρωτήσουν «τι σχέση έχεις με τον “πορτάκια” του Πολυτεχνείου;», θα μιλήσει για «μακρινό ξάδελφο που σκοτώθηκε σε τροχαίο»! Στη γυναίκα του θα ανοίξει την καρδιά του ύστερα από χρόνια. Στα τρία παιδιά του δεν το έχει αποφασίσει ακόμη. «Είμαι ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρόνων. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»!

1973-2003. Τριάντα χρόνια μετά, ο άνθρωπος που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου θα πει για τους φοιτητές, τους νέους και τους εργαζομένους που αγωνίστηκαν για την πτώση της χούντας: «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ηταν παλικάρια». Ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα ξεχάσει τη φοιτήτρια που τραυματίστηκε κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια σήμερα του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Θα ήθελα να τη δω, να της πω… Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».

«O στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»
«Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!

«Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ημουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι “μαυροσκούφηδες” ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά.

Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. “Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα” μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. “Παλιοκουμμούνια” θα καλοπεράσετε!” λέγαμε».

Στα 20 χρόνια του ο A. Σκευοφύλαξ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, στην επίλεκτη ομάδα του Σώματος των Τεθωρακισμένων κατέπνιξε την εξέγερση των φοιτητών. «Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο. Αποφασίστηκε να βγουν πέντε δικά μας άρματα, κάτι γαλλικά AMX30. Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο». Στο ίδιο άρμα βρίσκονταν ο αξιωματικός Μιχάλης Γουνελάς, ως επικεφαλής, ο ανθυπασπιστής Λάμπρος Κωνσταντέλλος, ως οδηγός εδάφους, ο λοχίας Στέλιος Εμβαλωμένος και ο Γιάννης Τίρπας.

«Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός. Υπήρχαν οδοφράγματα, φωτιές και ακινητοποιημένα λεωφορεία. Με διάφορες μανούβρες αριστερά – δεξιά, μπρος πίσω, άνοιξα τον δρόμο και προχωρήσαμε» θυμάται ο κ. Σκευοφύλαξ. Ο δρόμος για τα τανκς ήταν ανοιχτός πλέον προς το Πολυτεχνείο. «Οταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφ. Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε. Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε “είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια”. Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα»!

Την έξοδο των τανκς από το Γουδί θα πληροφορηθούν οι Αθηναίοι από τον εκφωνητή του Πολυτεχνείου, τον Δημήτρη Παπαχρήστο. Παρά τις παρεμβολές της ΚΥΠ, το ραδιόφωνο των εξεγερμένων φοιτητών θα μεταφέρει στους Αθηναίους τον ανατριχιαστικό συριγμό από τις ερπύστριες των τανκς. Ο εκφωνητής απευθύνει έκκληση στα «στρατευμένα νιάτα» να μη χτυπήσουν. «Δεν θα χτυπήσουν τα παιδιά, τα αδέλφια μας οι φαντάροι, το φρούριο της ελευθερίας, το μόνο μέρος της Ελλάδας που είναι ελεύθερο. Δεν έχουμε όπλα. Προτάσσουμε μόνο ανοιχτά τα στήθη μας. Λαέ της Αθήνας, όλοι μαζί το σύνθημα: λαός και στρατός μαζί. Δεν θα χτυπήσει ο στρατός!».

Με νεότερη εντολή των στρατιωτικών που κατευθύνουν την επιχείρηση «Εκκένωσις του Πολυτεχνείου» τα πέντε τανκς προωθούνται προς το Μουσείο. H ώρα της αιματοβαμμένης επέμβασης πλησιάζει. «Μας είπαν να πάμε κοντά στο Πολυτεχνείο, αλλά όχι μπροστά στην πόρτα. Αυτό κάναμε. Σταματήσαμε λίγα μέτρα πιο πέρα». Στη θέα των τανκς εκατοντάδες φοιτητές πλησιάζουν στην πύλη, ανεβαίνουν στα κάγκελα, φωνάζουν συνθήματα συναδέλφωσης.
Με διάφορους απειλητικούς ελιγμούς και μαρσαρίσματα που ακούγονται σαν κανονιές, οι οδηγοί των τανκς προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό των φοιτητών. Ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου απευθύνει νέα έκκληση να αποφευχθεί η αιματοχυσία. «Οι φαντάροι δεν ανήκουν στη χούντα. H χούντα στηρίζεται στο μέταλλο, στηρίζεται στα τανκς, στο σίδερο. H καρδιά των φαντάρων έχει τον ίδιο παλμό με τη δικιά μας. Αγαπάτε τους φαντάρους. Ελληνικά στρατευμένα νιάτα, ο λαός δεν σας κρατάει κακία. Ξέρει ότι είστε μαζί μας».

H ώρα έχει πάει 2 το πρωί. «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Εδειχναν πανικόβλητοι». Ο κ. Σκευοφύλαξ φέρνει στη μνήμη του τα φοβισμένα πρόσωπα των συνομηλίκων του που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Χαμηλώνει το βλέμμα του. «Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!

Με ολοένα μεγαλύτερη ένταση και αγωνία οι φοιτητές φωνάζουν προς τους στρατιώτες «είμαστε αδέλφια, αφήστε τα άρματα», ενώ ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου καλεί το πλήθος να δείξει αυτοσυγκράτηση. «Απομονώστε τους προβοκάτορες. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με το στρατό. Δεν θέλουμε να χυθεί ελληνικό αίμα». Ο Δημήτρης Παπαχρήστος ψάλλει τον εθνικό ύμνο. Το ίδιο κάνουν και οι χιλιάδες νέοι που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο.

Ενα τέταρτο πριν από τις 3 το πρωί οι στρατιωτικοί δίνουν προθεσμία λίγων λεπτών στους φοιτητές για να αποχωρήσουν από το Πολυτεχνείο, να παραδοθούν. Κάποιοι από τους φοιτητές που θέλουν να αποχωρήσουν δοκιμάζουν να απασφαλίσουν την κεντρική πύλη. Δεν τα καταφέρνουν. Πίσω από την πύλη είναι σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο Μερτσέντες που μπλοκάρει το άνοιγμά της. Ο επικεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων εκνευρίζεται. Οργισμένος φωνάζει: «Τσογλάνια, ρεζιλεύετε το στράτευμα!» και δίνει σήμα για την επέλαση του άρματος.

«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: “Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!”» λέει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».

Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη. «H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί» λέει με μοναδική ειλικρίνεια.

Στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου επικρατεί πανδαιμόνιο. Διαφωτιστική είναι η περιγραφή που δίνει ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς στην έκθεση που συνέταξε το 1974 για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου: «Εντρομοι και εμβρόντητοι οι σπουδασταί κυριεύονται από την ενώπιον του εσχάτου κινδύνου φοβεράν αγωνίαν. Υπό την πίεσιν πλήθους ανθρώπων καταρρίπτεται τμήμα των προς την οδόν Στουρνάρη κιγκλιδωμάτων. Και διά του δημιουργηθέντος ανοίγματος εξέρχονται οι σπουδασταί κατά μάζας. Νέον, όμως, δι’ αυτούς αρχίζει μαρτύριον. Υβρεις κατ’ αυτών εκτοξεύονται και καταδιωκόμενοι βαναύσως κακοποιούνται».

Οπως αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ, «αστυνομικοί κυνηγούσαν και χτυπούσαν τους φοιτητές όπου τους έβρισκαν. Αν δεν ήταν οι ΛΟΚατζήδες να τους σταματήσουν – θυμάμαι ότι πολλές φορές πιάστηκαν στα χέρια μαζί τους – δεν ξέρω και γω τι θα γινόταν». Λίγο αργότερα οι στρατιώτες σχηματίζουν έναν διάδρομο για να περάσουν ασφαλείς οι φοιτητές. Για το θέμα αυτό, στο πόρισμα Τσεβά υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Εμπροσθεν μεν της πύλης του Πολυτεχνείου δημιουργείται διάδρομος υπό των στρατιωτών μέσω του οποίου διέρχονται οι εξερχόμενοι, κατευθυνόμενοι προς την οδόν Τοσίτσα, εντός δε του Πολυτεχνείου βοηθούν, προστατεύουν και εις τους ώμους των πολλούς αδυνάτους κρατούν διά να δυνηθούν να υπερπηδήσουν το υψηλόν κιγκλίδωμα. Και επεισόδια μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών λαμβάνουν χώραν εν τη προσπαθεία των πρώτων να προστατεύσουν τους φοιτητάς από το διωκτικόν μένος των άλλων».

Μέσα στο Πολυτεχνείο ο A. Σκευοφύλαξ είδε πολλούς τραυματίες και ίσως, όπως λέει, και νεκρούς. «Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω.

Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: “Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;”. Αφήνιασα. Εβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: “Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω”. Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή… Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ενας φασίστας».

Παρά τον πόνο τους, οι φοιτητές θα δείξουν μεγαλείο ψυχής απέναντι στον στρατιώτη που ισοπέδωσε το όνειρό τους. Αδιάψευστη απόδειξη, η μαρτυρία του κ. Σκευοφύλακα: «Οπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Οταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Οσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ’ όσα τους κάναμε… Δεν μπορώ να το συχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!..».

Την αναγνώριση των φοιτητών για ορισμένους από τους αξιωματικούς του στρατού και τους έφεδρους στρατιώτες θα διαπιστώσει αργότερα και ο εισαγγελέας: «Πολλοί αξιωματικοί και στρατιώται παρεμβαίνουν προς προστασίαν των φοιτητών. Και υπήρξε πηγαία και βαθειά η ευγνωμοσύνη πολλών εξ αυτών προς τους αγνώστους σωτήρας των, ως εις τας καταθέσεις των τούς αποκαλούν με συγκίνησιν»!

Εκατοντάδες φοιτητές καταφέρνουν να βγουν έξω από το Πολυτεχνείο, ξεχύνονται στους γύρω δρόμους, τρέχουν να φύγουν, να γλιτώσουν τη ζωή τους, καθώς γίνονται στόχος ελεύθερων σκοπευτών. «Απομακρυνόμενοι όμως του Πολυτεχνείου αγωνιώδεις τούς αναμένουν εκπλήξεις. Από παντού τους καταδιώκουν και τους χτυπούν. Εις την γωνίαν των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας άνδρες της ΚΥΠ εν πολιτική περιβολή τους χτυπούν ανηλεώς και πυροβολούν κατ’ αυτών, ενώ εις την ταράτσαν ενός των αυτόθι κτιρίων έχουν εγκαταστήσει πολυβόλον. Εις τας ταράτσας των γύρω κτιρίων επισημαίνονται ελεύθεροι σκοπευταί υπό του ιδίου Διευθυντού της Αστυνομίας να επιτελούν το φονικόν έργον των»!

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, «ομάδες τραμπούκων και επικινδύνων τρωκτικών της γαλήνης του τόπου εκδηλώνουν το εγκληματικόν μένος των κατά των ατυχών σπουδαστών που κατά μάζας εξέρχονται του Πολυτεχνείου». Οι τραμπούκοι είναι άνδρες της ΕΣΑ, οι οποίοι δεν διστάζουν, μάλιστα, να κακοποιήσουν ακόμη και πανεπιστημιακό γιατρό, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του, είχε σπεύσει να βοηθήσει τους ανυπεράσπιστους φοιτητές.

Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη «άνδρες εν πολιτική περιβολή, κραδαίνοντες ρόπαλα, εξήλθον από ομάδα αυτόθι ευρισκομένων αστυνομικών και εκακοποίησαν σεβάσμιον καθηγητή Πανεπιστημίου, την σύζυγόν του και νεαρόν σπουδαστήν, διότι εξήρχοντο του Πολυτεχνείου, ένθα ο καθηγητής-ιατρός και η σύζυγός του είχον μεταβή προς εκπλήρωσιν του ανθρωπιστικού και ιατρικού των καθήκοντος. Και οι ροπαλοφόροι ούτοι ήσαν άνδρες της ΕΣΑ εν πολιτική περιβολή. Εις το πανδαιμόνιον τούτο της εξόδου των φωνών, των κραυγών, των οιμωγών, των καταδιώξεων και των πυροβολισμών έπεσαν οι περισσότεροι εκ του πλήθους των τραυματιών».

Οταν επέστρεψε στο Γουδί, στη βάση των Τεθωρακισμένων, ο κ. Σκευοφύλαξ έγινε δεκτός με ζητωκραυγές. Ηταν το τιμώμενο πρόσωπο. «Οταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας. Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια. Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα “παλιοκουμμούνια”, όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Ενιωθα περήφανος. Ημουν και εγώ φασίστας».

Οκτώ ημέρες αργότερα, κάτι θα σπάσει μέσα του. Το φρόνημά του θα κλονισθεί, όταν θα δει τον «εθνοσωτήρα» να καθαιρείται και να περιφρονείται από τους συνοδοιπόρους του, αυτούς που πιο πριν ορκίζονταν στο όνομά του. «Την επόμενη εβδομάδα έγινε η στάση του Ιωαννίδη. Ημουν πάλι σε επιφυλακή. Μας πάνε στο ΓΕΣ. Στο προαύλιο λάβαμε θέσεις. Δεν ξέραμε γιατί πήγαμε εκεί. Δεν μας είπαν. Γυρνώντας στο Γουδί μάθαμε ότι “έριξαν” τον Παπαδόπουλο» αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Τότε μέσα μου κάτι άλλαξε. Αυτοί που τον παρουσίαζαν σαν θεό, τώρα τον έβριζαν. Δεν μπορούσα να το καταλάβω αυτό. “Μα είναι τόσο πουλημένοι όλοι τους;” αναρωτήθηκα. Αυτοί πάνε όπου φυσάει ο βοριάς. “Πουλημένα τομάρια” είπα μέσα μου. Θυμάμαι ότι ο Μιχάλης Γουνελάς παρέδωσε τα γαλόνια του στους άνδρες της ΕΣΑ, που ήρθαν στο Κέντρο και τον συνέλαβαν».

Με τη Μεταπολίτευση ο στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ θα βρεθεί στα σύνορα. «Ο Καραμανλής είχε πει “τα άρματα στα σύνορα”. Ηταν τα γεγονότα της Κύπρου. Πήγαμε Αλεξανδρούπολη. Μετά από έξι μήνες πήρα άδεια. Αντί να απολυθώ στους 22 μήνες, έφτασα στους 30. Εφεδρεία στην εφεδρεία. Οταν απολύθηκα, όλα είχαν αλλάξει μέσα μου».

Στη Δυτική Αθήνα, όπου κατοικούσε με τους γονείς και τα δύο αδέλφια του, θα αναζητήσει δουλειά. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εκανα όποια δουλειά μπορείς να φανταστείς. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!

Ολα αυτά τα χρόνια ο κ. Σκευοφύλαξ θα κάνει μια ήρεμη ζωή. Σπίτι – δουλειά, δουλειά – σπίτι. Ποτέ δεν θα μιλήσει για το Πολυτεχνείο. Δεν θα αισθανθεί να τον ενοχλούν. Μόνο μία φορά το επώνυμό του τον έφερε σε δύσκολη θέση. «Στη δουλειά πριν από χρόνια κάποιος άκουσε πώς με λένε και ρώτησε αν έχω κάποια σχέση με τον “πορτάκια”, όπως είπε, του Πολυτεχνείου. “Ξάδελφός μου είναι, μακρινός. Σκοτώθηκε σε τροχαίο” απάντησα. Είμαι ένα άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρονών. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο! Οι φίλοι μου δεν ξέρουν ποιος είμαι ούτε κανείς στη γειτονιά. Μόνο η γυναίκα μου το ξέρει. Της το είπα ύστερα από χρόνια. Στα παιδιά μου δεν το είπα ακόμη».

1973-2003. Με μια αυτοκριτική διάθεση που σπανίζει, ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα διστάσει να πει: «Ντρέπομαι γι’ αυτό που ήμουν, γι’ αυτό που έκανα. Στη θέση μου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας, έφεδρος στρατιώτης ήμουν άλλωστε. Δεν με απαλλάσσει όμως αυτό. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου».

Για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη χούντα, ο κ. Σκευοφύλαξ θα μιλήσει με κολακευτικά λόγια. «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ηταν παλικάρια. Δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά θα ήθελα να τους πω μια μεγάλη συγγνώμη». Ο οδηγός του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο δεν θα ξεχάσει τη νεαρή φοιτήτρια που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια – σήμερα – του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Πιστεύω ότι αν τη δω σήμερα, δεν θα ξέρω τι να της πω. Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από το μυαλό μου να τη συναντήσω, αλλά σταματούσα. Θα ήθελα να τη δω, να της πω… Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».
ΤΟ ΒΗΜΑ , 09-11-2003

34 σχόλια:

 1. Δεν μας λες φιλε μου ο ΤΣΕΒΑΣ που εκανε την ερευνα μεσα στο πολυτεχνιο ΠΟΣΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ βρηκε?
  επειδη ζησαμε και εμεις το πολυτεχνιο αλλα και τους ΛΕΒΕΝΤΕΣ της CIA που παιρνανε πομπους απο την αμερικανικη πρεσβεια μη μας πουλατε παραμυθια.Αυτους τους λεβεντες που μας οδηγησαν στην σημερινη ΧΡΕΟΚΩΠΕΙΑ ,γιατι ηταν οι ιδιοι ανθρωποι που εξυμνουσαν τον παπαδοπουλο, ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ μαζι με τα συνεταρακια τους τους αμερικανους και τα αποπαιδια τους που ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ.ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΟΝΕΙΡΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μπράβο του πού ψηφίζει πού καί πού ΚΚΕ...σπουδαία δουλειά...κρίμα ρε Βελουχιώτη σέ φάγανε νωρίς...πού είναι η ΟΠΛΑ καί τά κονσερβοκούτια...Ε ρε ΛΑΖΑΡΙΝΑ πού σάς χρειάζεται γιά νά βάλετε μυαλό...Γιά τό μόνο λόγο πού θά ευχόμουν νά είχαμε ζήσει σέ κομμουνιστικό καθεστώς γιά 50 χρόνια είναι πώς σήμερα θά ήμασταν όλοι ακραίοι ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ καί όποιος μιλούσε γιά κομμουνισμό θά ήταν ή γραφικός ή τρελλός καί δέν θά γλύτωνε μόνον μέ φάπες.άσε πού δέν θά είχαμε σχεδόν κανέναν αλλοδαπό εδώ πέρα,άσε πού θά είχαμε καί άνθηση τής Ορθοδοξίας αντί γιά θάψιμο αυτής,άσε...,άσε...,κτλ.

  13/11

  υ.γ.άνθρωπος πού είναι γενικώς δογματικός,πού πιστεύει στόν ολοκληρωτισμό,φαιό ή κόκκινο,πού είναι διεθνιστής καί άθεος ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ νά είναι ΕΛΛΗΝ .Χαρακτηριστικά τού ΕΛΛΗΝΟΣ ανθρώπου υπήρξαν διαχρονικά τό ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΝ καί ΑΔΟΓΜΑΤΙΣΤΟΝ,βαθειά ΕΝΘΕΟΝ ΟΝ,καί ακραίος υπερασπιστής,σέ σημείο ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ, τής εθνοφυλετικής του ομάδος(ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ).συνεπώς γιά μένα όστις δηλώνει αντίθετα μέ τά παραπάνω έχει πάψει πρό πολλού νά ανήκει πνευματικώς καί ψυχικώς στήν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ.Περαστικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ.

  ΕΓΩ ΩΣ ΕΝΣΤΟΛΟΣ ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΣΩ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΗ.
  ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΔΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΕΜΑ ΑΥΤΗΣ.

  Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟΣ, ΔΥΝΑΤΟΣ ΣΑΝ ΤΙΓΡΗΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΣΑΝ ΑΤΣΑΛΙ.

  ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΧΑΡΑΖΕΙ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. “Τότε μας είχαν μάθει να μισουμε τους κομμουνιστες, τώρα ψηφίζω, συχνά, ΚΚΕ”

  Α ρε Σκευοφυλαξ, μια ζωη ανωμαλος! Ελπιζω να το ξεπερασεις και να κανεις και κατι φυσιολογικο στη ζωη σου. Ποτε δεν ειναι αργα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. κυριε σκευοφυλαξ, τσαμπα ψηφισατε ΚΚΕ. δεν συμμετειχε στην τοτε καταληψη, και μαλλιστα την ειχε- και εχει ακομα - αποκυριξει ως μια λαικη πρωοβουλια που δεν προερχοταν απ τους κολπους του. λυπαμαι.
  (το οτι την οικειοποιειται σημερα ειναι αλλο θεμα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. κυριε σκευοφυλαξ, τσαμπα ψηφισατε ΚΚΕ. δεν συμμετειχε στην τοτε καταληψη, και μαλλιστα την ειχε- και εχει ακομα - αποκυριξει ως μια λαικη πρωοβουλια που δεν προερχοταν απ τους κολπους του. λυπαμαι.
  (το οτι την οικειοποιειται σημερα ειναι αλλο θεμα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γιατι άραγε υπαρχει και μια αλλη αποψη.. σας μεταφερω αυτο το βιντεο και σας προτρεπω να το δειτε, και να βγαλετε συμπερασματα!

  Μετακινείστε τον κέρσορα στο 00:35 δεστε τον βουλευτη Α. Γεωργιαδη να αναλυει πολυ ωραια μια αποψη, που δεν ειχα ξανακουσει!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=iuQ6N6hv60g&feature=player_embedded#!

  Αεναος
  Σάββα τι εχεις να πεις γι αυτο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Α. Σκευοφύλαξ, ο έφεδρος στρατιώτης του τεθωρακισμένου άρματος:
  «Ντρέπομαι γι’ αυτό που ήμουν, γι’ αυτό που έκανα»,

  τουλαγιστον να το παραδεχονταν και οι ¨σημερινοι¨ και να αλλαζανε την Ελλαδα προς το καλο.οπως εκανε και αυτος ο ανθρωπος-θυμα.θυματα ειμαστε ολοι οι Ελληνες μετα την πεταπολιτευση και οσο παει χειροτερευει.η χουντα σημερα ειναι διαφορετικη.δεν το καταλαβαινεις.

  de gaulle

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ....Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε “είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια”. Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα»!
  -----------------
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟΣ.ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ.ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΑΝ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΑΤΥΧΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ,ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΑΠΛΩΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ.ΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ.ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΖΩΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ.ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μα η απόφαση δεν ηταν δικιά του.Δεν ηταν αυτός που αποφάσισε να μπεί το άρμα στο Πολυτεχνείο. Ηταν στρατιώτης και εκτέλεσε διαταγή ανωτέρου.Ποιός άλλος θα εκανε διαφορετικά ;;;; Ποιός θα τολμούσε ;;;; Ε!!! καλά, απ'εξω απ'τον χορό ,πολλά τραγούδια λένε.Δυστυχώς το τζόκερ έπεσε σε αυτόν(τον κ.Σκευοφύλακα,εννοώ).Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ...τώρα ψηφίζω, συχνά, ΚΚΕ”… δηλαδή;

  Όταν ήμουν μικρός μου είχαν πει πως εκείνη τη νύχτα στο Πολυτεχνείο το "Τανκ" «σκότωσε» Έλληνες…;
  … στη συνέχεια αυτοί που ήταν στα μικρόφωνα και όχι μόνο ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρα μου για να τη σώσουν και ένα νέο κύμα
  προόδου θα χτυπούσε τη χώρα στα χρόνια που έρχονται …
  « Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ»

  ΔΝΤ, ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ, ΞΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ, VODAFON,
  SIEMENS, ΚΛΑΔΙΚΗ, ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ …κτλ

  …ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ "ΤΑΝΚ" ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
  Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΕ !!!

  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ !
  ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Η ΜΑΜΑΚΑ ΤΟΥΣ

  Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
  ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ !!!

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ
  ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !!!


  ΕΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  ...ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ !
  ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Η ΜΑΜΑΚΑ ΤΟΥΣ..

  Να χαίρεται και σένα για το επίπεδο σου, τις γνώσεις σου, την Παιδεία σου.

  Οσο για το κατάντημα της Ελλάδας η λογική που κουβαλάς και εσύ ραγιά είναι συνυπεύθυνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής:
  Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έφερε στην εξουσία τον Ιωαννίδη.
  Από τη στιγμή που ανέλαβε ο Ιωαννίδης, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Κύπρο.
  Τί έκανε το λαϊκό κίνημα και το κίνημα της νεολαίας επί Ιωαννίδη;
  Γιατί δεν εξεγέρθηκε, για να αποτρέψει την κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους;
  ΤΙΘΕΤΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:
  ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΩΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΩΣ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΥ, ΠΑΡΟΤΙ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΕ ΜΕ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΘΕΙ Ο ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Ο ΓΑΜΠΡΟΣ, Ο ΙΣΡΑΗΛΙΤΗΣ Κ. ΑΛΑΣΔΡΑΚΗΣ, ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. 8:16 Πολλές φορές σχέδια τα ανέτρεψε ο Ελληνικός Λαός.Ψάξε να βρείς μια συνέντευξη του Γαβρήλου για να δείς το πώς ξεκίνησε και το πώς ξέφυγε.

  Ο Παπαδόπουλος είχε εκτελέσει την αποστολή του, είχε αποσύρει την Μεραρχία, είχε "κάψει" τον Γρίβα και τον Γιωρκάτζη και είχε λειάνει το έδαφος για την ανατροπή του Μακαρίου,είχε αποδεχθεί τα "δικαιώματα της Τουρκίας" στην Κύπρο.

  Ομως οσο αντικουμμουνιστές κιαν ήταν κάποιοι αξιωματικοί, το ίδιο μίσος έτρεφαν για τους Τούρκους, έπρεπε να ξεπεραστεί το εμπόδιο πολλών ακόμη.Αυτή την αποστολή ανέλαβε ο Ιωαννίδης.

  Να θυμάσαι την ρήση του Καννελόπουλου για τους Αριστερούς εξηγεί πολλά για την στάση του λαικού κινήματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Kaukasie,

  Ποιὰ ἦταν ἡ ρύση τοῦ Καννελόπουλου γιὰ τοὺς ἀριστερούς;
  Ἢ τέλος πάντων ποὺ μποροῦμε νὰ τὴν βροῦμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Είτε ασπάζεται κάποιος, είτε δεν ασπάζεται την «ιδέα» του Πολυτεχνείου … δεν παύει να είναι ιστορικό γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Δεν παύει να είναι ξεσηκωμός ενάντια στην δικτατορία … δεν παύει να συμβολίζει το ανυπάκουο και το απείθαρχο συναίσθημα του ανθρώπου ενάντια σε κάθε είδους αλυσίδες. Δεν παύει να είναι ένας ύμνος στο όραμα της Δημοκρατίας.

  Κάθε κοντόφθαλμος και στενός νους ας συνεχίσει να αναρωτιέται και να επιχειρηματολογεί με βάση τον αριθμό των νεκρών του Πολυτεχνείου … λες και αλλάζει κάτι στην έννοια του Πολυτεχνείου αν οι νεκροί ήταν ένας, εκατό ή κανένας.

  Αρτέμης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ...Και η δαμανάκη...να διοικεί τα ψάρια της Ευρώπης...!!!
  Πόσα ψέμματα ακόμα θα ακούσω στη ζωή μου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. "Ο επικεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων εκνευρίζεται. Οργισμένος φωνάζει: «Τσογλάνια, ρεζιλεύετε το στράτευμα!» και δίνει σήμα για την επέλαση του άρματος."

  ----

  «Πολλοί αξιωματικοί και στρατιώται παρεμβαίνουν προς προστασίαν των φοιτητών"

  ---------------------------------

  Ένας στρατός, δύο όψεις.
  Αν δεν ήταν φασίστας ο συγκεκριμένος αξιωματικός των τεθωρακισμένων, τι άλλο θα μπορούσε να είναι;
  Το αποδεικνύει η πράξη των άλλων αξιωματικών του δεύτερου παραδείγματος...

  Παραθέτω το παρακάτω για μια άλλη φορά.

  Εδώ Πολυτεχνείο...εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά η ελεύθερη (Εβραϊκή) φωνή...της μετέπειτα βολεμένης Μάριαμ Δαμανάκη...
  Εδώ Πολυτεχνείο..πουλάμε και αγοράζουμε χρήσιμες πολιτικές ιδέες στο ενεχυροδανειστήριο της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας..
  Εδώ Πολυτεχνείο...και στην υγειά των κορόιδων που δεν εξαγόρασαν με πολιτικές καρέκλες τον αντιδικτατορικό τους αγώνα.
  Εδώ Πολυτεχνείο...Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα μυαλά στα κάγκελα....
  Εδώ Πολυτεχνείο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Δεν ξέρω γιατί ου θυμίζει το Γιωργάκη εντολοδόχο της τρόικας που έβαλε χαρωπά το ΔΝΤ στην Ελλάδα, και σε λίγο ο Σαμαράς Ιωαννίδης θα συνεχίσει το πλιάτσικο στην αποσυντεθημένη σε 13 κομμάτια πατρίδα μας.

  Οι αγώνες του ΚΚΕ όπως ανέκαθεν (και σήμερα έχει τα γενέθλιά ίδρυσής του) με το διευρυνόμενο ΠΑΜΕ είναι εγγύηση σε μια συγκροτημένη αντιμετώπιση βέβηλων κατά του τόπου μας απο CIA ΕΕ και τραπεζιτών στον σύγχρονο Οικονομικό Φασισμό.
  Οικονομικό Φασισμό ο οποίος δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από τον Β΄ γύρο και ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν όλα τα αντεργατικά κλπ αντιλαϊκά εγκλήματά τους.
  Όπως δηλαδή έκανε ο Σκευοφύλαξ μετά που φρενάρισε, απλά μπουκάρισε και στο Πολυτεχνείο και στην Κύπρο κλπ.

  Ίδωμεν

  Αριστόβουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. na ntrepontai autoi "oi agwnistes" tou polytexneiou pou eferan ton ioannidi me tis malakies tous kai oxi o fantaros pou ekane to kathikon tou opws diataxthike.

  to polytexneio einai o papous twn katalipsewn kai ths alogisths vias twn anarxikwn. auth einai h parakatathikh tou.

  sygnomi gia tous latinikous xaraktires alla o ypologisths edw den exei ellinika.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Μεταφερθειτε στο κλιμα της εποχης, συγκρινετε το τωρα με το πριν (εσωκλειστοι στις μοναδες χωρις πληροφορηση, βλεπε κινητα, σταθερα τηλεφωνα- ποσα σπιτια αληθεια διεθεταν τηλεφωνο;) φερτε στη σκεψη σας ποσο εχετε αλλαξει ως χαραχτηρες απο τοτε που ησασταν εικοσαρηδες, ποσα εχετε αναθεωρησει ολα αυτα τα χρονια και μετα πετροβολουμε ολοι μαζι τον πρωην μαυροσκουφη. Οσοι υπηρετησαμε σε καυλομοναδες, ειμαστε γνωστες του αντικομμουνιστικου μενους που υπηρχε ακομη και στη δεκαετια του '90.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Μετακινείστε τον κέρσορα στο 00:35 δεστε τον βουλευτη Α. Γεωργιαδη να αναλυει πολυ ωραια μια αποψη, που δεν ειχα ξανακουσει!!!............................13/11

  υ.γ.άνθρωπος πού είναι γενικώς δογματικός,πού πιστεύει στόν ολοκληρωτισμό,φαιό ή κόκκινο,πού είναι διεθνιστής καί άθεος ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ νά είναι ΕΛΛΗΝ .Χαρακτηριστικά τού ΕΛΛΗΝΟΣ ανθρώπου υπήρξαν διαχρονικά τό ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΝ καί ΑΔΟΓΜΑΤΙΣΤΟΝ,βαθειά ΕΝΘΕΟΝ ΟΝ,καί ακραίος υπερασπιστής,σέ σημείο ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ, τής εθνοφυλετικής του ομάδος(ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ).συνεπώς γιά μένα όστις δηλώνει αντίθετα μέ τά παραπάνω έχει πάψει πρό πολλού νά ανήκει πνευματικώς καί ψυχικώς στήν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ.Περαστικά..........................................
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ !
  ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Η ΜΑΜΑΚΑ ΤΟΥΣ.............................................Και πολλα αλλα....ποσοι γνησιοι απογονοι των γερμανοτσολιαδων και των ταγματασφαλιτων υπαρχουν εδω μεσα!!!!!ντροπη ρε ....και για να μην γραφεται διαφορα μετα...Θανασης απο Καβαλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. "Κάθε κοντόφθαλμος και στενός νους ας συνεχίσει να αναρωτιέται και να επιχειρηματολογεί με βάση τον αριθμό των νεκρών του Πολυτεχνείου … λες και αλλάζει κάτι στην έννοια του Πολυτεχνείου αν οι νεκροί ήταν ένας, εκατό ή κανένας.
  Δεν παύει να είναι ξεσηκωμός ενάντια στην δικτατορία … δεν παύει να συμβολίζει το ανυπάκουο και το απείθαρχο συναίσθημα του ανθρώπου ενάντια σε κάθε είδους αλυσίδες. Δεν παύει να είναι ένας ύμνος στο όραμα της Δημοκρατίας."


  Πολύ σωστά...η ιδέα του πολυτεχνείου δεν αλλάζει ούτε πρόκειται ποτέ...όσο υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι και εννοώ ελεύθεροι στο ΝΟΥ, θα υπάρχουν και επαναστάσεις με όποιες συνέπειες εκατέρωθεν..Αν το πολυτεχνείο ζει είναι γιατί οι ελευθεροι νέοι μίλησαν τότε και δρομολόγησαν με την στάση τους εκείνα γεγονότα που άλλαξαν την Ιστορία...το άν την άλλαξαν προς το καλύτερο ή το χειρότερο η ευθύνη βαραίνει όσους κινούσανε τότε τα νήματα και σίγουρα δεν ήτανε τα παιδιά του Πολυτεχνείου που το έκαναν αυτό.. Αν θα κριθούν κάποτε θα είναι για τις περαιτέρω πράξεις τους. Πάντως είναι θλιβερό που ο αγώνας εκείνος αντί να μας ενώνει εξακολουθεί να διχάζει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ανώνυμος είπε...

  na ntrepontai autoi "oi agwnistes" tou polytexneiou pou eferan ton ioannidi me tis malakies tous kai oxi o fantaros pou ekane to kathikon tou opws diataxthike.

  to polytexneio einai o papous twn katalipsewn kai ths alogisths vias twn anarxikwn. auth einai h parakatathikh tou.

  sygnomi gia tous latinikous xaraktires alla o ypologisths edw den exei ellinika.
  17 Νοεμβρίου 2010 11:15 π.μ. ..................................................ΚΑΛΑ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΩΡΑ!Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΕΙ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΙΛΑ!ΠΕΣ ΤΗΝ ΜΑΝΟΥΛΑ ΣΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΑΜΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΘΕΙΣ...ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ ΕΙΠΑΜΕ....ADMIN ΜΗ ΜΟΥ ΞΑΝΑΚΟΨΕΙΣ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!ΕΔΩ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ....ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ!http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/11/17111974.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. πρωτα απο ολα ας σκεφτουν ορισμενοι ''του καναπε'' τι σημαινει για στρατιωτικο η φραση ΄΄αρνηση εκτελεσης στρατιωτικης εντολης'' σε περιοδο κρισεως...γιατι τετοια ηταν και ως τετοια ειχε κυρηχτει....αν θελετε να μαθετε τι σημαινει περιοδος κρισεως, τοτε ανατρεξτε σε ολους τους νομους και διαταγματα που υπεγραψε ο ΓΑΠ το τελευταιο διαστημα....καπου μνημονευει το αρθρο 6, περι καταστασεως πολιορκιας....το γνωριζετε?

  καποιος..........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. δευτερον μια απορια....τι ακριβως προσεφερε αυτη η περιβοητη γενια?τον ΓΑΠ? τον Σαμαρα? την Δαμανακη?τις καταληψεις? τους λαθρομεταναστες?το ΔΝΤ? την εθνικη απαξιωση? την κοινωνικη απαξιωση? αα συγνωμη..προσεφερε μια καρικατουρα της αρχαιοελληνικης δημοκρατιας...της δημοκρατιας του 35%...του ρουσφετιου και της διαφθορας...της ντροπης....της δικιας μας....διοτι εκεινη η γενια...δεν εχει ντροπη και το αποδυκνυει καθε μερα....της δικιας μας ντροπης, γιατι ακομα τους εχουμε στη πατριδα μας και δεν τους εχουμε βαλει στο ιδιο αεροπλανο με την τροικα, να τους παρουμε τα διαβατηρια (ξερετε αυτα που εκλιπαρουσαν τον Παττακο να τους δωσει) και να τους στειλουμε απο κει που ηρθαν, (και παλι ξερετε απο τον Καναδα, τις ΗΠΑ, την Γερμανια,την Γαλλια, την Σουηδια και την Τασκενδη), όπου κανανε ανενδοτο αντιχουντικο αγωνα πινοντας το ουισκακι τους και σπερνοντας μουλικα εδω και εκει...
  καποιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. "πρωτα απο ολα ας σκεφτουν ορισμενοι ''του καναπε'' τι σημαινει για στρατιωτικο η φραση ΄΄αρνηση εκτελεσης στρατιωτικης εντολης'' σε περιοδο κρισεως..."


  17 Νοεμβρίου 2010 3:03 μ.μ.
  ---------------------------------
  @ Φίλε κάποιε,

  Ο στρατιωτικός είναι πάνω από όλα άνθρωπος και κατά δεύτερον, η αίσθηση του καθήκοντος του τροφοδοτείται από κάποιες αξίες και ιδανικά. Αλλιώς θα ήταν μια μηχανή προορισμένη να σκοτώνει και ακόμη δεν έχει υπάρξει μια τέτοια στρατιωτική εκπαίδευση που να έχει καταφέρει να ξεριζώσει και το τελευταίο ίχνος λογικής και ανθρωπιάς από ένα εκπαιδευμένο στρατιωτικό.
  Αντίθετα δε, ακόμη και αν μια εκπαίδευση κατάφερνε να παράγει τέτοιους στρατιωτικούς, τότε αυτοί δεν θα ήταν επικίνδυνοι μόνο για τους εχθρούς, αλλά και για τους οικείους! Δε μπορεί λοιπόν να λείπει η διάκριση από το νου.
  Επειδή ο νομοθέτης λαμβάνει υπόψιν του την φύση της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και επειδή η ιστορία βρίθει από παραδείγματα θεμιτής και αθέμιτης ανυπακοής, για το λόγο αυτό υπάρχει και ο συγκεκριμένος νόμος που αναφέρεις στην προσπάθεια να την περιορίσει υπό την απειλή ποινών. Άλλωστε κανείς δεν αντιλέγει πως η ιεραρχία και η υπακοή αποτελεί δομικό ψυχολογικό στοιχείο ενός στρατού, αλλιώς θα ήταν ασκέρι. Όμως ο νομοθέτης γνωρίζει επίσης ότι ο άνθρωπος είναι ον με βούληση και κρίση και πως κάποτε συγκρούεται μέσα του η επιβαλλόμενη υπακοή ενάντια στην ίδια τη συνείδηση του, ειδικά, όταν οι διαταγές του διοικητή του (ον με βούληση και αυτός) είναι επικίνδυνες και παράλογες, φαντάσου να έχει παραφρονήσει κάποιος και τα άβουλα όργανα να υλοποιούν κάθε διαταγή του με το πρόσχημα της υπακοής.
  Θέλω να πω και τελειώνω, ότι ο νομοθέτης σίγουρα έχει προβλέψει τέτοιες περιπτώσεις θεμιτής ανυπακοής.
  Αν κάποιος στρατιωτικός ή γνώστης μας διαβάζει, ας μας γράψει δυο λόγια για το συγκεκριμένο θέμα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

  Τον άνεμο κράτησαν μια νύχτα
  και τις καυτές ανάσες του πόνου,
  μέσα στα πουκάμισα με τις τρύπες,
  κάπου στο μέρος των στηθών τους.
  Στάθηκαν στο «ύψος των περιστάσεων».

  Ακλόνητοι θαρρείς και πέτρινοι
  με τη μεγαλειώδη αταραξία
  των δικαιωμένων νεκρών,
  που τα ιδανικά σκουλήκια
  θα πάρουν στο χώμα μαζί τους.
  Ίσως τη μόνη γη που τους ανήκε.

  Μέσα στα μάτια που έσβησαν,
  κράτησαν κι έναν ήλιο κόκκινο,
  το πιο καθαρό τους ηλιοβασίλεμα.
  Και χιλιάδες ψόφια γαρύφαλλα
  στην επέτειο της σφαγής τους.

  Δεν πήγαν εκεί για να πεθάνουν,
  καθώς το θέλει η ιστορία.
  Αλλά για να ζήσουν,
  ποιος ξέρει ο καθένας τους
  για ποια πραγματικότητα.

  Αθήνα
  Νοέμβριος 1992

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Απελλής είπε:

  "Και χιλιάδες ψόφια γαρύφαλλα"
  "τα ιδανικά σκουλήκια
  θα πάρουν στο χώμα μαζί τους"

  Απελλακο, ψοφανε και τα γαρυφαλλα;
  μαλλον τα μπερδεψες με τα κοψιδια που κατεβαζεις.

  Με τη σειρα μου, σου αφιερωνω κι εγω
  σπαραξικαρδιο ποιημα για την αχαλινωτη κρεοφαγια σου:

  Αρνακια ασπρα και παχια
  εβοσκαν στα λιβαδια,
  ωσπου η μοιρα η αμοιρη
  κι η ατιμη κενωνια
  τα καταδικασαν βαρια
  σε θανατο κακουργο

  Δε γεννηθήκαν να τα φας
  αλλα για να βοσκάνε
  μα μια χαψια σου μοναχα
  γκρέμισε τα όνειρα τους.

  Και τη θυσία τους αυτή
  θα σου τηνε χρεώνουν
  άνθρωποι, ζώα και θεοί
  και θα σε κατατρέχουν

  Και πιο πολυ το δυσμοιρο,
  το ασπρο το αρνακι
  της μανας το καμαρι του
  που δυο μπουκιες σου εγίνει.
  Εκείνο το μικρουλικο
  που δεν το εσπλαχνίσθης
  Και στην ατελευτητη την αιωνιοτητα
  θα γράψει η ιστορία:

  Απελλάκα ποιητόνι
  και στα λογια χαζοβιολη
  Δακρυσμενο σε κοιταζει
  το αρνι που εχεις φαει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. @ 17 Νοεμβρίου 2010 5:45 μ.μ.

  Έχεις δίκιο και σε ευχαριστώ που μου θύμησες πως σε ένα ιστολόγιο δεν υπάρχει χώρος για ευαισθησίες.  ΥΓ: Το κατάλαβες λάθος πάντως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. ΑΠΕΛΛΗ,
  Εμένα μου άρεσε το ποίημά σου. Επιπλέον, σε πείσμα των καιρών, μου αρέσουν οι ευαισθησίες, ειδικά δε μέσα σε ένα ιστολόγιο, όπου ΑΝΘΡΩΠΟΙ καταθέτουν την άποψή τους, τον πόνο τους, τις ελπίδες τους. Μερικοί βέβαια κάνουν απλά την πλάκα τους ή «σπέρνουν ζιζάνια» ως κακοί «αγρότες», αλλά αυτό είναι το δικό τους, μεγάλο, πρόβλημα.
  Φιλικά,
  ΡΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. @ ΡΚ

  18 Νοεμβρίου 2010 2:30 π.μ.
  --------------------------

  ΡΚ, σε ευχαριστώ αληθινά φίλε μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Κonion συγνωμη για την καθυστέρηση της απάντησης.Ο Παναγιώτης Καννελόπουλος ανέφερε πως αν δεν είχαν τους κουμμουνιστές στην φυλακή και την παρανομία το πραξικόπημα των χουντικών δεν θα πετύχαινε.Αν δεν με απατά η μνήμη μου αναφέρεται σε βιβλίο του Τάσου Βουρνά.Αν πάλι κάνω λάθος, δώσε μου λίγο χρόνο να το ψάξω γιατί κάποιο πρόβλημα δεν μου επιτρέπει και πολλά αυτό τον καιρό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.