25/4/09

«Δίκαιη παραδοχή των γεγονότων» για τους Αρμένιους ζητά ο Ομπάμα


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων το 1915.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε σήμερα τη «δίκαιη παραδοχή των γεγονότων» όσον αφορά τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απέφυγε ωστόσο να τη χαρακτηρίσει «γενοκτονία», μολονότι είχε χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2008.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε την ετήσια προεδρική δήλωσή του για την 94η επέτειο από την έναρξη των διωγμών σημειώνοντας ότι οι απόψεις του από την εποχή της προεκλογικής εκστρατείας του δεν έχουν αλλάξει. «Έχω κατ' επανάληψη αναφέρει την άποψή μου για το τι συνέβη το 1915 και η άποψή μου δεν έχει αλλάξει. Στόχος μου παραμένει η επίτευξη της πλήρους, ειλικρινούς και δίκαιης παραδοχής των γεγονότων», τονίζει.

Ο Ομπάμα πιέζεται από την αρμενική κοινότητα των ΗΠΑ να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά και να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τα γεγονότα του 1915. Ωστόσο η Τουρκία αντιδρά έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έχει προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=SNsNSD3x328

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η δημοκρατική χώρα που λέγεται Τουρκία πρέπει άμεσα να μπεί στην Ευρωπαική Ένωση, αλλά πρέπει να μπεί μετά και η Μογγολία λόγω συγγενείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.