25/4/09

ΕΕ: Παγώνει συζητήσεις ένταξης με Κροατία για συνοριακή διαμάχη


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τον επόμενο γύρο των συζητήσεων ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ, εξαιτίας της συνεχιζόμενης συνοριακής διαμάχης με τη Σλοβενία. Η προεδρία της Δημοκρατίας της Τσεχίας επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί μια άλλη, αδιευκρίνιστη ημερομηνία, εν αναμονή της εξέλιξης της διαμάχης για τον Κόλπο Piran στη βόρεια Αδριατική. "Τις ακυρώσαμε επειδή δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσουμε ή να ανοίξουμε περαιτέρω κεφάλαια," είπε ο εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας, Jan Sliva, στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA.

Η τσεχική κυβέρνηση είπε επίσης ότι η συνέχιση των συζητήσεων θα ‘’εξαρτηθεί από τη θετική εξέλιξη’’ των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Κροατία ελπίζει να ενταχθεί επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών το 2011. Η Σλοβενία έγινε μέλος της ΕΕ το 2004. Η 18ετής διαμάχη που καθυστερεί τις συζητήσεις της Κροατίας για ένταξη στην ΕΕ έχει επίσης απειλήσει την ένταξη της Κροατίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, μετά την απόφαση της Σλοβενίας να ασκήσει βέτο μόλις πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το μήνα.

ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

  1. Διμερείς διαφορές

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνοντας έμμεση αναφορά στις διαφορές Ελλάδας-Σκοπίων, καθώς και Σλοβενίας-Κροατίας, κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στις εκκρεμείς διμερείς διαφορές μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και μεταξύ των ίδιων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

    Επιπλέον, οι σχέσεις καλής γειτονίας και αποδοχής της αντίστοιχης πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς έχουν εξαιρετική σημασία για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας, αναφέρει η έκθεση.

    Πάντως, για την ολομέλεια η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και το άνοιγμα και το κλείσιμο μεμονωμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων «δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται ή να διακόπτεται λόγω ζητημάτων που άπτονται διμερών διαφορών».
    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

    Ανάποδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α κακοι Σλοβένοι. Ελάτε να σας κάνει μερικά σεμινάρια η Ντόρα να λέτε κι εσείς..."Υποστηρίζωμεν..."...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.