11/4/09

Ευθύνες στη Ρωσία για την έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου επιρρίπτει το Τουρκμενιστάν



Το Τουρκμενιστάν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ευθύνεται για την έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου επειδή δεν προειδοποίησε έγκαιρα για την πτώση στην ποσότητα του αερίου που θα περνούσε από τον αγωγό και μιλά για παραβίαση των κανόνων εισαγωγών φυσικού αερίου.

Όπως εξήγησαν οι Αρχές της χώρα, η απότομη πτώση πίεσης καθώς η ποσότητα μειώθηκε κατά 90% προκάλεσε ρήγμα στον αγωγό, ο οποίος είναι ξεπερασμένος τεχνολογικά, παραδέχονται οι Τουρκμένοι.

«Η Gazprom ζήτησε από τους Τουρκμένους αυτήν την εβδομάδα να περιορίσουν τις αποστολές, αρνούμενη να προσδιορίσει το μέγεθος της μείωσης, αλλά εξηγώντας ότι η Ουκρανία, κύριος καταναλωτής του τουρκμενικού φυσικού αερίου, μείωσε τη ζήτηση προς την Gazprom εξαιτίας της οικονομικής κρίσης», εξηγεί η ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί αν και η ροή του αερίου διακόπηκε για ώρες νωρίς την Πέμπτη. Επιπλέον, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στην παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Gazprom δεν έχει σχολιάσει τις καταγγελίες αλλά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την επιθυμία για επίλυση της διένεξης μεταξύ της εταιρείας και του Τουρκμενιστάν.

Η Ρωσία αγοράζει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο που παράγει το Τουρκμενιστάν και στη συνέχεια το μεταπωλεί στη δυτική Ευρώπη. Παραταύτα, η χώρα αναζητεί και εναλλακτικούς δρόμους για την μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Κίνα ή δια του αγωγού Nabucco προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι θα ξεσπάσει «ένας νέος πόλεμος φυσικού αερίου, αυτή τη φορά στο νοτιοανατολικό μέτωπο, με το Τουρκμενιστάν», σύμφωνα με την Kommersant σε μία αναφορά στην πολύ πρόσφατη διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας που έληξε και με παρέμβαση της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.