11/4/09

Στήριξη της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον Ν.Σαρκοζί



Τη στήριξη της Γαλλίας ώστε να σταματήσει να προβάλλεται η Ελλάδα ως το «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» με μία χρεοκοπημένη οικονομία, φέρεται να ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Την ίδια ώρα, Spiegel και Times έβαζαν τη χώρα μας στη «μαύρη λίστα»...

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, στελέχη του Μαξίμου που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στη γαλλική πρωτεύουσα, απέφυγαν να αναφέρουν εάν ζήτησε από τον κ. Σαρκοζί να δει θετικά τις προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων, αλλά εμφάνιζαν τον Γάλλο πρόεδρο να δεσμεύεται ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πως στόχος του κ. Καραμανλή είναι ο κ. Σαρκοζί να επηρεάσει πρώτα την κ. Μέρκελ και μετά, στο μέτρο του δυνατού, Βρετανούς αξιωματούχους που έχουν επιφυλάξεις για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Επίσης, αν και δεν συνηθίζεται να μεταφέρονται σχόλια ξένων ηγετών με τους οποίους συναντάται ο πρωθυπουργός, κυβερνητικοί παράγοντες απέδιδαν στον κ. Σαρκοζί το εξής σχόλιο: «Ακούω πολλά για την Ελλάδα. Ξέρω ότι είναι υπερβολές αυτά που γράφονται στον διεθνή Τύπο για τη δανειοληπτική της ικανότητα και δεν έχουν καμία βάση. Δεν θα αφήσω κάποιους να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις για την Ελλάδα...».

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η συνάντηση Καραμανλή-Σαρκοζί έγινε στον απόηχο των πιέσεων που ασκούν οι Βρυξέλλες στη χώρα μας για άμεση λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς και του «τελεσιγράφου» από την πλευρά του προέδρου του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που προειδοποίησε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται «υπό συνεχή εποπτεία» και θα αξιολογηθεί εκ νέου τον Ιούνιο.

Αρνητικά δημοσιεύματα

Την ίδια ώρα, η οικονομική πολιτική της χώρας μας βρισκόταν και πάλι στη «μαύρη λίστα» των ξένων μέσων ενημέρωσης, με το γερμανικό περιοδικό Spiegel να αναφέρει πως «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας» και τους Times του Λονδίνου να γράφουν πως η ελληνική οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση.

Το Spiegel κάνει λόγο για «δυσαρέσκεια» της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση λόγω της κρίσης και υποστηρίζει ότι οι τράπεζες στη χώρα μας έχουν σταματήσει να δανείζουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάρρευση όλο το σύστημα. Επίσης, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά, αφού, όπως αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει σε επιτήρηση την Ελλάδα επειδή το έλλειμμα ξεπερνά το όριο του 3% (διαμορφώνεται σε 4,5%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που επικαλείται το «Σπίγκελ», το δημόσιο χρέος της χώρας μας ανέρχεται σε 94% του ΑΕΠ, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα είναι η χαμηλότερη ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Οι Times, από την πλευρά τους, γράφουν πως η οικονομία της Ελλάδας -μαζί με τις οικονομίες στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία- βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, λόγω της κατάρρευσης στην αγορά ακινήτων και της αρνητικής επίδρασης που έχει το ισχυρό ευρώ στον τουρισμό και τις εξαγωγές.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Α. Καλέτσκι προβλέπει ότι πιθανότατα οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης και κυρίως η Γερμανία θα αναγκαστούν να παράσχουν οικονομική βοήθεια στις τρεις αυτές χώρες, δοκιμάζοντας τις αντοχές της ζώνης του ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

  1. Δημοσίευση του Spiegel:

    06/02/2008
    «ΑΠΟΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ»
    Spiegel
    AVERTING THE NEXT BALKAN WAR
    How to Solve the Greek Dispute over Macedonia's Name
    http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,557092,00.html

    04/04/2008
    Βέτο ελπίδας στο Βουκουρέστι
    Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

    «ΕΘΝΟΣ»
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8777&pubid=776408

    Ποιοι ήθελαν να αποτρέψουν το βέτο στο Βουκουρέστι και ποια συμφέροντα εκπροσωπεί το Spiegel συνδυάστε τις ειδήσεις και βρείτε την απάντηση μόνοι σας. Ποιοι χρησιμοποιούν το «Μακεδονικό» για να στήσουν παγίδες στην Ελλάδα στις οποίες αν πέσει τώρα θα το πληρώνει για πάντα… Σκεφτείτε το δεν θέλει πολύ σκέψη… Το ίδιο έκαναν και στην Γιουγκοσλαβία και δεν ήταν μόνο οι Γερμανοί που ενορχήστρωσαν το θέατρο του παραλόγου… Ελπίζω φυσικά οι Γερμανοί να κατάλαβαν το λάθος τους και ποια είναι τα απώτερα σχέδια όχι πλέον για τα Βαλκάνια αλλά και για τους ίδιους και να μην επιτρέψουν συνέχιση της ίδιας κοντόφθαλμης πολιτικής.

    Από τους Times φυσικά θα περίμενα να μας ενημερώσουν λίγο καλύτερα για την πορεία της Βρετανικής λύρας γιατί σίγουρα εκεί μπορούν να μας παρέχουν πολύ ποιο έγκυρη ενημέρωση απ’ το να προσπαθούν να προασπιστούν την δύναμη του ευρώ που θα μειωθεί με τις «κακές οικονομίες» που θα δανειστούν απ’ την «καημένη» Γερμανία. Όπως λέει και ο σοφός λαός μας «Από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει κι αν καεί»…Εκτός κι αν τρως και σου κόβουν το φαΐ οπότε νοιάζεσαι και παρανοιάζεσαι…

    Αλλά εγώ με το αθώο μου μυαλό λέω: αυτοί οι ΑμερικανοΒρετανοί πολύ μας νοιάζονται ρε παιδί μου μια με το φυσικό αέριο μια με την σταθερότητα της χώρας μας μια με το ευρώ… Σκίζονται για μας βρε παιδί μου… Να τους έχει καλά ο Θεός…-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Times του Λονδίνου ας κοιτάξουν το δικό τους χάλι στην οικονομία όπου 40.000 λίρες έχασε κάθε φορολογούμενος και 1,2 τρις (!) λίρες το Βρεττανικό Α.Ε.Π. από την ύφεση στη χρηματαγορά και την αγορά ακινήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.