18/2/10

Σε αντιρωσική γραμμή η Βουλγαρία


του Γ. Δελαστικ
Μάλλον πρέπει να το πάρει απόφαση η Ελλάδα: όσο στη Σόφια βρίσκεται στην εξουσία η μόλις πέρυσι τον Ιούλιο εκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, οι πιθανότητες να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και του αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές. Ανυπέρβλητο εμπόδιο στην κατασκευή τους θα αποδειχθεί πιθανότατα η νέα βουλγαρική κυβέρνηση για καθαρά πολιτικούς λόγους. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είναι προσανατολισμένος πολύ έντονα προς τις ΗΠΑ, καθώς έχει σοβαρότατους προσωπικούς λόγους να πείσει τους Αμερικανούς ότι το σκοτεινό παρελθόν του και οι υποψίες που βάραιναν τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για το άτομό του πρέπει να θεωρούνται οριστικά ξεπερασμένες.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ουάσινγκτον, ο Μπορίσοφ είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει οποιαδήποτε αμερικανική πολιτική επιλογή, όσο αμφιλεγόμενη και αν είναι αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο και γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι για τον Λευκό Οίκο η υπονόμευση κάθε ενεργειακής συνεργασίας Ευρώπης - Ρωσίας, η κυβέρνηση Μπορίσοφ είναι πρόθυμη να τορπιλίσει κάθε σχέδιο διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη μέσω του βουλγαρικού εδάφους.

Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα, ανεξαρτήτως των προσχημάτων που θα προβάλλει κατά καιρούς η βουλγαρική πλευρά ως αιτία της κωλυσιεργίας της.

Το κατά πόσο θα το πετύχει αυτό πάντως μέχρι τέλους είναι συζητήσιμο, καθώς η ίδια η Βουλγαρία καλύπτει σχεδόν το σύνολο των δικών της αναγκών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο με εισαγωγές από τη Ρωσία, όμως αυτήν τη στιγμή η πολιτική βούληση του Μπορίσοφ είναι να τορπιλίσει κάθε ενεργειακό ρωσικό σχέδιο.

Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων της βουλγαρικής κυβέρνησης ότι μετά 15 χρόνια που συζητείται αυτός ο «στοιχειωμένος» πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ο Μπορίσοφ παράγγειλε νέα... περιβαλλοντική μελέτη που θα είναι έτοιμη σε 18 (!) μήνες κατά τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, αν και στην Αθήνα υποσχέθηκε η Σόφια ότι θα την ετοιμάσει συντομότερα.

Ούτε καν το μερίδιό τους στην εταιρεία κατασκευής του αγωγού δεν καταβάλλουν οι Βούλγαροι για τις προκαταρκτικές μελέτες κ.λπ. Περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ χρωστούσαν μέχρι προ δύο εβδομάδων, όταν υποσχέθηκαν να τα πληρώσουν στους Ρώσους και στους Ελληνες που καλύπτουν και τα έξοδα των Βουλγάρων! Καταλαβαίνει εύκολα κανείς πόσο μπορεί να προχωρήσει ένα σημαντικό έργο διεθνούς συνεργασίας με τέτοιους όρους...

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, ο Μπόικο Μπορίσοφ αποφάσισε να δυναμιτίσει εντελώς τις σχέσεις της Σόφιας με τη Μόσχα, προσφερόμενος και προτείνοντας ο ίδιος στην Ουάσινγκτον να εγκαταστήσει στη Βουλγαρία... αντιβαλλιστικούς αμερικανικούς πυραύλους που στρέφονται εναντίον της Ρωσίας!

«Υπάρχει ρόλος να παίξει η Βουλγαρία στην πυραυλική άμυνα. Ποιος ακριβώς θα είναι αυτός, θα αποφασιστεί εν μέρει από το ενδιαφέρον της βουλγαρικής κυβέρνησης», δήλωσε πανευτυχής ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Σόφια Τζέιμς Γουόρλικ, προεξοφλώντας και την ευτυχή κατάληξη των σχετικών αμερικανοβουλγαρικών συνομιλιών: «Με δεδομένο το εκπεφρασμένο βουλγαρικό ενδιαφέρον, τη γεωγραφική της θέση και τη συνεργασία της μαζί μας σε άλλους τομείς, ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις για την πυραυλική άμυνα θα συνεχιστούν και θα είναι παραγωγικές», πρόσθεσε.

«Περιμένουμε τις εξηγήσεις που μας υποσχέθηκαν οι Βούλγαροι», δήλωσε εμφανώς εξοργισμένος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Κυριακή, μόλις έγινε γνωστή η είδηση, από τη Νικαράγουα όπου βρισκόταν. «Εχουμε ήδη ερωτήσει και τους Αμερικανούς εταίρους μας στην Ουάσινγκτον μέσω του πρεσβευτή μας για το νόημα αυτής της κίνησης. Γιατί έχουμε αυτή τη βουλγαρική έκπληξη μετά τη ρουμανική έκπληξη (σ.σ.: όπου και εκεί θα εγκατασταθούν αμερικανικοί πύραυλοι)», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.


ΚΡΕΜΛΙΝΟ
Μεγάλο ρίσκο πια η διέλευση αγωγών

Προβληματισμός βαθύτατος επικρατεί τώρα πλέον στους κύκλους της ρωσικής ηγεσίας αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει με τους αγωγούς που σχεδίαζε να περάσει από το βουλγαρικό έδαφος. Το Κρεμλίνο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί βάσιμα και να διστάζει εξαιρετικά. Πόσο σώφρον είναι να περάσει αγωγούς από το έδαφος μιας χώρας, η οποία προθυμοποιείται να εγκαταστήσει αμερικανικούς πυραύλους που στρέφονται κατά της Ρωσίας; Οι Ρώσοι θέλησαν να κατασκευάσουν αυτούς τους αγωγούς για να διασφαλίσουν τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τις πολιτικές αναταραχές στην Ουκρανία. Να πάνε μόνοι τους τώρα να βάλουν τους αγωγούς τους υπό την ομηρεία του Μπορίσοφ;

ethnos.gr


13 σχόλια:

  1. Υπάρχουν σενάρια για συνένωση των δύο αγωγών.Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και κοινή στάση ΗΠΑ και Ρωσίας σε πολλά θέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω καυκασιε το μονο π[ου θελω ειναι το τηλεφωνο της δεσπινιδας στην φωτοΤα αλλα τα αφηνω στους επα ι οντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εξαλλου αν κρινω το πως βλεπω να συνεργαζονται οι αμερικανοι με πρωην πρακτορες της stazi στην ελλαδα ,μεχρι και συστηματα πυραυλων του ανεθεσαν να κανει ,δεν νομιζω να εχουν καποιο προβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα που τις βρίσκετε επιτέλους αυτές τις φωτό...Κάποιος εκεί πέρα στο αρχηγικό τήμ έχει πολύ γουστο λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κώστα και Ο/Η Achaean είμαι εκτός του αρχηγικού team σε αυτό το θέμα, με 3 γυναίκες εν τη οικία σύν 2 (μάνα και πεθερά) απελθέτω απ'εμού το ποτήριο τούτο μην έχω τραβήγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γνωστή μου φαίνεται η κοπέλα της φωτό. Μήπως έχετε το κινητό της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. file kaykasie hrwas eisai me 3 gynaikes sun mana kai pethera alla edw pou ta leme exoun dikio ta paidia gia thn foto.....xristinaki mou koukouuuuu
    (pontios ek germanias)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η έλιά στο μάγουλο δεν της πηγαίνει και πολύ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πάντως για χάρη της σκάβω από Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Βουλγαρικά σύνορα και με τα δόντια μου...
    Εχουν τρελαθεί οι Βούλγαροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χμ πόντιε καλά τα λες στον Καυκάσιο αλλά ως γνωστόν , πίσω έχει η αχλάδα την ουρά και κάτι στα ποντιακά :-Ρ
    Μεγάλο βούκα φα και μεγάλο λόγο μη λες.
    Τζα Ποντιε εκ Γερμανίας Τζα :)

    Καραμαλοπόντια εξ Ελλάδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ἡ Βουλγαρία καὶ κάθε Βουλγαρία (βλέπε Ἑλλάδα) καλὰ θὰ κάνη νὰ κοιτάζη πάντα μακροπρόθεσμα τὸ πραγματικό της συμφέρον.
    Τὸ παράδειγμα τῆς Γεωργίας εἶναι πολὺ πιὸ πρόσφατο ἀπὸ αὐτὸ τῆς Κύπρου.
    Ξέρει ἡ Βουλγαρία ἄραγε πόσες μικρὲς χῶρες εἶναι διατεθειμένες νὰ πατήσουν οἱ μεγάλες ἡγεμονικὲς χῶρες, πρὸς ἱκανοποίηση τῶν συμφερόντων τους;
    Ἡ πολιτικὴ τῆς Βουλγαρίας μακροπρόθεσμα θὰ φανῆ.
    Εὔχομαι στὴν Ἑλλάδα νὰ μὴ πληρώσουμε τὶς βλακείες τῶν βουλγάρων, διότι μαζί μὲ τὰ ξερὰ καίγονται καὶ τὰ χλωρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. xristinaki tzaaa )***
    o pontios poulim kai megalon boukan trwi kai megala kouventas leei ama exer kai to xristinakit kai ena ksai eftaiato kai zilev giati exere ama to tsitsekopot zilev inete akoma poio emorfon (na sto exigisi kapoios an den to katalaves)
    (pontios ek germanias)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς το παρον οι Ρωσοι συνεταιριζονται με τους Τουρκους για τους αγωγους.
    Υπαρχουν διαφορα σεναρια αντιδρασης της Ρωσιας για την αρνηση της Βουλγαριας στους αγωγους και την προθυμια της να αναπτυξει την αντιπυραυλικη ασπιδα των Αμερικανων. (Οι Ρουμανοι τουλαχιστον εχουν χρονια εχθρα με τους Ρωσους λογω της Μολδαβιας αρα μια τετοια συμμαχια εχει και τη στηριξη μιας μεγαλης μεριδας του πληθυσμου)
    Οι οποιοι Αμερικανοι τι εχουν προσφερει και απο πλευρας επενδυσεων στην περιοχη? Απολυτως τιποτα, μονο προσωπικα οφελη σε επιπεδο πολιτικης ηγεσιας των εκαστοτε χωρων ισως, με μοναδικο σκοπο να ελεγχουν οποιαδηποτε απειλη για τα σχεδια τους στην εκμεταλλευση των πλουτοπαραγωγικων πηγων της Μ.Ανατολης, ειτε αυτη ειναι με τη μορφη της Ρωσιας, ειτε του Ιραν κλπ.
    Ενα σεναριο ειναι να τα παρει στο κρανιο ο Πουτιν και να τους παρει ο διαολος (τους Βουλγαρους).
    Αλλο ενα ειναι να συνεχισει απλα η Ρωσια τα σχεδια της με αγωγους που θα διερχονται μεσω Τουρκιας (και πιθανον Ελλαδας??), σαν εναλλακτικη μεθοδο.
    Το θεμα για την Ελλαδα ειναι πιο συνθετο. Εφοσον η Βουλγαρια ειναι αυτη τη στιγμη το μαυρο προβατο για τη Ρωσια, καποιοι θα μπορουσαν να πουν οτι ισως η Ελλαδα θα μπορουσε να κρατησει μια πιο χαλαρη σταση στο θεμα αυτο, κρατωντας ισες αποστασεις και απο τους Ρωσους και απο τους Αμερικανους. Η αληθεια ομως ειναι οτι οι αγωγοι θα φερουν πολλαπλα οικονομικα οφελη στη χωρα μας, οποτε ισως εχει ερθει η στιγμη να τριξουμε λιγακι τα δοντια στα Αμερικανα εκμεταλλευομενοι τη γεωστρατηγικη μας σημασια και φυσικα ακολουθωντας το καλο παραδειγμα των Τουρκων(μπιζνες και με τους δυο και αμα θελουν).....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.