24/2/10

Γίνε πρέσβης για πέντε μέρες!

«ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ»
Νέοι συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια εκπροσωπώντας κάποια χώρα πλην της δικής τους ..«Είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις νέους κάθε εθνικότητας, να μάθεις πολλά για τις διαφορετικές νοοτροπίες και να διασκεδάσειςενώ την ίδια στιγμή ενημερώνεσαι σε πολύ υψηλό επίπεδο για φλέγοντα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος» προσθέτει η Κλαίρη Σάχα, φοιτήτρια του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ίδια έχει συμμετάσχει σε πολλά Μοντέλα, της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και του Πανεπιστημίου «Μακεδονία».

Τι ακριβώς είναι ένα «Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών»; (Μodel United Νations) Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο, στο οποίο συγκεντρώνονται νέοι από όλες τις γωνιές του πλανήτη και για πέντε ημέρες συμμετέχουν σε μια «προσομοίωση» διεθνούς συνόδου του ΟΗΕ.

Με λίγα λόγια, η οργάνωση λειτουργεί ως εξής: κάθε μαθητής ή φοιτητής μετατρέπεται στον διπλωματικό εκπρόσωπο μιας χώρας και την εκπροσωπεί στις διαβουλεύσεις της αντίστοιχης επιτροπής. Εκατοντάδες νέοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται σε έναν συνεδριακό χώρο και δημιουργείται έτσι ένα πρωτότυπο «κατασκεύασμα»: μια διεθνής σύνοδος του ΟΗΕ με όλες τις τυπικές προδιαγραφές (Γενική Συνέλευση, Συμβούλιο Ασφαλείας, επιτροπές, επίσημες διαβουλεύσεις κ.λπ.). Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική διαφορά: όλοι οι κοστουμαρισμένοι διπλωμάτες είναι ηλικίας... από 14 ως 30 ετών!

Μα, τούρκεψε ο Ελληνας;..
Το να κάνεις τον διπλωμάτη στα 16 σου είναι από μόνο του πρόκληση, ωστόσο ο πιο ενδιαφέρων «κανόνας» της διοργάνωσης είναι ο εξής: όλοι οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να εκπροσωπήσουν μια χώρα διαφορετική από τη δική τους! Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να εμφανισθούν «παράδοξα» σχήματα - τα οποία θα σόκαραν αρκετούς σκληροπυρηνικούς συμπατριώτες μας- όπως ένας έλληνας φοιτητής να εκπροσωπεί την Τουρκία ή ένας μαθητής των ΗΠΑ να μετατραπεί σε πρεσβευτή της Βενεζουέλας! Ωστόσο, αυτές οι «άβολες» συνθήκες είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για τους λάτρεις των Μοντέλων, γιατί τους αναγκάζουν να δουν το διεθνές πολιτικό σκηνικό «από την ανάποδη», υποστηρίζοντας συχνά την αντίθετη πλευρά από αυτή που για χρόνια υποστήριζαν.

Διασκέδαση... κολλητική
Σε ένα Μοντέλο ΟΗΕ βέβαια υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας, εξίσου σημαντικός με τη διπλωματία: η διασκέδαση! «Αν ξεκινήσεις... κολλάς», σχολιάζει με νόημα ο Πάνος Εφραίμογλου, προσθέτοντας ότι στην αρχή ξεκίνησε ως απλός σύνεδρος και ύστερα από αρκετά χρόνια εμπειρίας ανέλαβε και διάφορους οργανωτικούς ρόλους, όπως του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης σε συνέδρια της Γερμανίας.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις νέους κάθε εθνικότητας, να μάθεις πολλά για τις διαφορετικές νοοτροπίες και να διασκεδάσειςενώ την ίδια στιγμή ενημερώνεσαι σε πολύ υψηλό επίπεδο για φλέγοντα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος» προσθέτει η Κλαίρη Σάχα, φοιτήτρια του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ίδια έχει συμμετάσχει σε πολλά Μοντέλα, της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και του Πανεπιστημίου «Μακεδονία».
ΒΗΜΑ

6 σχόλια:

  1. Ρε με τι ασχολούμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και με τι θ'ασχοληθουμε ακομα......!






    dks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη το υποτιματε το "event". Εχω λαβει μερος δυο φορες σε τετοιο, και ο απωτερος σκοπος του ειναι να εθιστει ο νεος σε μια συλλογιστικη και σε μια προσωπικη θεαση των πραγματων που θα βασιζεται ΜΟΝΟ στην ψυχρη λογικη της διπλωματιας (= δινω και παιρνω). Ιστορια, εθνικα ιδεωδη, συναισθηματισμοι, και πασης φυσεως μεταφυσικα ερεισματα εξοβελιζονται απο την σκεψη του νεου. Αν το πετυχεις αυτο στον φοιτητη απο νεαρη ηλικια, τοτε σιγουρα στα 40 του θα μπορει με επιτυχια να διαπραγματευεται με τον γειτονα του το καθε Αιγαιο, τη καθε Κυπρο, την καθε Θρακη, και τον πλουτο της χωρας του με την καθε πολυεθνικη.

    Υ.Γ. Απο μια περιεργη συμπτωση, σχεδον ολοι οι φοιτητες οι οποιοι επιλεγουν να παρακολουθουν τα model UN/model EU καθε φορα που πραγματοποιουνται, καθως και αυτοι που αναλαμβανουν οργανωτικους ρολους, κατατασσονται, με την πρωτη ματια, στην διεθνιστικη ψευτοαριστερα. Η αποδομιστικη ιδεολογια πραγματικα αναβλυζει απο μεσα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Omniscient

    θαυμάσια παρατήρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Erotisi: eida oti simetaxei kai to panepistimio Makedonias, gia auti tin simetoxi plironei to Elliniko kratos; An nai tote kyrioi as thaumasoume pou pane ta lefta mas! alla apo tin alli den kanoume parelaseis gia eksikonomisi chrimaton!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, το πανεπιστημιο Μακεδονιας συμμετεχει σχεδον παντα σε αυτα, οπως και στα American Studies Seminars που γινονται καθε ανοιξη στη Θεσσαλονικη. Και φαινεται οτι υπαρχει μια πολυ στενη συνεργασια μεταξυ συγκεκριμενων καθηγητων και της Αμερικανικης Πρεσβειας και του Προξενειου, οι οποιοι προωθουν τους φοιτητες τους σε τετοια fora, και κατοπιν σε διαφορους διεθνεις οργανισμους. Και σαφως οτι βγαινει απο τον προυπολογισμο του Μακεδονιας προερχεται απο τη τσεπη των κοροιδων. Παρτε το χαμπαρι, πληρωνουμε εμεις οι ιδιοι την σκλαβια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.