2/2/10

Το παιχνίδι με τη φωτιά των Τούρκων στρατηγών

turkish generals
Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*

Δεν έχουν τελειωμό τα σχέδια πραξικοπήματος τα οποία φέρονται ότι εξυφάνθηκαν στους κόλπους του τουρκικού στρατού από το 2002 και την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτύξεως (ΑΚΡ).

Η πρόσφατη αποκάλυψη ενός νέου σχεδίου πραξικοπήματος με την κωδική ονομασία «Balyoz», από την εφημερίδα «Ταράφ», δικαιολογημένα προσέλκυσε το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης. Για πολλοστή φορά η συγκεκριμένη εφημερίδα δημοσίευσε πληροφορίες για προβοκατόρικες στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποσκοπούσαν στην αποσταθεροποίηση της Τουρκίας και θα διευκόλυναν τη διενέργεια πραξικοπήματος.

Πτυχές του συγκεκριμένου σχεδίου αναφέρονταν και στην Ελλάδα. Οι επίδοξοι πραξικοπηματίες θα επωφελούντο από τις τακτικές ελληνοτουρκικές αερομαχίες στο Αιγαίο, για να προκαλέσουν την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από ελληνικό. Αν αυτό δεν γινόταν δυνατό, προβλεπόταν ακόμη και η κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά με σκοπό αυτή να αποδοθεί στην ελληνική πλευρά. Προφανής σκοπός τους να προκαλέσουν κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή και θερμό επεισόδιο, να κατηγορήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν για μειοδοσία έναντι της Ελλάδος και να στρέψουν την τουρκική κοινή γνώμη εναντίον της.

Με ανακοίνωσή της, η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν χαρακτήρισε τα έγγραφα πλαστά ή κατασκευασμένα, όπως είχε γίνει με άλλα σχέδια κατά το παρελθόν, αλλά τα ονόμασε «ασκήσεις επί χάρτου». Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που δημοσιεύεται σχέδιο πραξικοπήματος στο οποίο εμπλέκεται η Ελλάς ή η ελληνική μειονότητα της Τουρκίας. Στο σχέδιο με την κωδική ονομασία «Kafes» περιλαμβανόταν η τρομοκράτηση των μειονοτήτων της Τουρκίας και η διενέργεια δολοφονικών επιθέσεων εναντίον ηγετικών φυσιογνωμιών τους (συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου).

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Το ανησυχητικό από τα δύο αυτά σχέδια, είτε αυτά θεωρηθούν γνήσια είτε απλώς «ασκήσεις επί χάρτου», είναι ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, αλλά και το καθεστώς της ελληνικής μειονότητος της Τουρκίας, αποτελούν ένα από τα πιθανά πεδία αντιπαραθέσεως μεταξύ τμήματος του στρατογραφειοκρατικού κατεστημένου και της κυβερνήσεως Ερντογάν. Ιδίως η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο αποτελεί προνομιακό πεδίο για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, λόγω του ότι η εκεί διαμάχη συντηρείται και ελέγχεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, των παραβάσεων του FIR Αθηνών, των υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά και βραχονησίδες.

Η χρήση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής στην εσωτερική πολιτική διαμάχη αποτελεί παιχνίδι με την φωτιά, το οποίο φαίνεται ότι κάποιοι στην Αγκυρα θα ήταν διατεθειμένοι να παίξουν. Αν όντως υπάρχουν Τούρκοι στρατηγοί οι οποίοι δεν φείδονται ζωών Τούρκων πιλότων, προκειμένου να υπονομεύσουν την κυβέρνηση Ερντογάν, μπορεί να σκεφθεί κανείς πόσο θα φεισθούν των ζωών των Ελλήνων πιλότων, στρατιωτών ή πολιτών.

Τα παραπάνω καθιστούν όσο ποτέ επίκαιρη και αναγκαία την εντατικοποίηση των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα προετοιμάσουν τη δικαστική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο. Η παράταση του στάτους κβο δεν εξυπηρετεί κανέναν και εγκυμονεί παντοειδείς κινδύνους. Η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να το γνωρίζει πλέον καλύτερα από όλους.

* Ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

kathimerini.gr


14 σχόλια:

  1. 1) Βρέθηκε ο Τούρκος συνωμότης στην κρίση στα Ίμια

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_7811.html

    2)Σχέδιο πραξικοπήματος με την κωδική ονομασία «Balyoz»
    "Καθάρισαν" και με την Ιστορία του Ηλιάκη

    ..Τα παραπάνω καθιστούν όσο ποτέ επίκαιρη και αναγκαία την εντατικοποίηση των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα προετοιμάσουν τη δικαστική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο

    Ιδού λοιπόν το διπλωματικό κόλπο της Τουρκίας και των ελληνικών Μ.Κ.Ο., οι κακοί στρατηγοί, ο καλός Ερντογάν

    Ευχαριστούμε το ΕΛΙΑΜΕΠ για το έργο του (καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπαρχει μωρε ενας Ελληνας στο ΕΛΙΑΜΕΠ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απορώ ρε infognomon πως δίνεις βήμα σε προδότες αρθρογράφους...!!!!...έχουμε γεμίσει νενέκους...ΕΛΕΟΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενταξει και επειδη οι τουρκοι στρατηγοι δε θα νοιαστουν για τις ζωες μας σε περιπτωση πολεμου, ας διαπραγματευτουμε τωρα που προλαβαινουμε πριν μας σκοτωσουν ολους!

    Τι ειπε ο ανθρωπος!?!!

    Υ.Γ.
    Γιατι ολοι αυτοι οι βισματιες δημοσιοι υπαλληλοι των πανεπιστημιων υπογραφουν ως καθηγητες? Τι μας ενδιαφερει τι δουλεια κανουν? Δηλαδη, αν υπογραψω εγω ως φουρναρης του ταδε φουρνου θα συγκινηθει κανενας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αὐτὸς εἶναι δειλός.
    Τὸ σίγουρο εἶναι, ὅτι οἱ δειλοὶ προκαλοῦν ἀηδία στοὺς ἐχθρούς των.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Δηλαδη, αν υπογραψω εγω ως φουρναρης του ταδε φουρνου θα συγκινηθει κανενας?
    "
    Οχι, αλλά θα έχει πλάκα!!

    Στη θέση που βρίσκεται ο κ. Γρηγοριάδης δεν νομίζω ότι μπορεί να μιλήσει και όπως θέλει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο εἰρηνόφιλες εἶναι οἱ δημοκρατίες καὶ πὼς ὁ διπλωματικὸς διάλογος λύνει τὰ προβλήματα.

    Διαβάστε τὸ ἄρθρο μὲ τίτλο:
    «Ένας πόλεμος κάθε φορά» μὲ
    ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα
    ΝΕΑ

    Ἡ δειλία δυστυχῶς δὲν εἶναιπροσόν, εἰδικῶς στὶς σχέσεις μεταξὺ κρατῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το συμπερασμα που συναγει από ολα αυτα ο κ καθηγητής είναι εκπληκτικό!
    Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων!
    Για να ...αλλαξει το στατους κβο!
    Να πουμε δηλαδη στους Τουρκους επειδη είστε δυνατοι, αδιστακτοι και αποφασισμενοι σε αντιθεση με εμας ελατε να συζητησουμε!
    Και γρήγορα μαλιστα!
    Αγνοώντας τα λεγομενα του Ε Βενιζελου κατα τις συζητησεις που προηγηθηκαν της υπογραφής της συνθήκης των Σεβρων: "οι Τουρκοι ουδέν αλλο επιχείρημα εννοούν παρά την δύναμιν και την στρατιωτικήν ήτταν"
    Ε! Ειναι μακρια νυχτωμένος!
    Ή υποπτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σιγα τα αυγα! Εχουμε και εμεις σχεδιο με κωδικη ονομασια «Kafes». Περιλαμβανει την μεχρι τελικης πτωσεως πόση καφέ απο την νεολαια, αντι για δουλεια και πραγματικη μορφωση, καθως και την συμπαραγωγη και προωθηση στο εξωτερικο τουρκικου καφε σε συνεργασια με την Τουρκια ως επιρρωση των "κοινων οικονομικων συμφεροντων" των δυο κρατων, οπως τα βλεπει αυτα τα συμφεροντα η ειδικη επι του θεματος κυρια Γκερεκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χοντροκομένη (έως ηλίθια) προσπάθεια να αβαντάρει την πρόθεση του Παπανδρέου για συνομιλίες εφ' όλης της ύλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ισραηλινός υπουργός Αμύνης Ehud Barak δήλωσε πως είναι ιδιαίτερης κρίσιμης σημασίας μια επίτευξη ειρήνης με τη Συρία, πριν είναι αργά, σε διαφορετική περίπτωση, είπε το Τελ Αβίβ μπορεί να βρεθεί σε πόλεμο με τη Δαμασκό.

    Ο ισραηλινός υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της έναρξης συνομιλιών, όσο η Συρία «θεωρεί πως το Ισραήλ είναι ακόμη δυνατό» όπως ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=10653&Itemid=52


    Ο Ελληνας δεν εχει αναγκη απο δικαστικη λυση. Οταν θα δαπανουμε 1% του ΑΕΠ για την αμυνα και η Τουρκια θα φτασει τετραπλασιο ΑΕΠ και 4% στην αμυνα, με αλλοιωμενο ελληνικο πληθυσμο που θα εχει 3 εκ μεταναστες καταλληλα μορφωμενους στην ελληνοκεντρικη παιδεια της κ. Δραγωνα, τοτε οι Ελληνες θα κατατροπωσουν τους Τουρκους και θα ληξουν μια για παντα οι τουρκικες διεκδικησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ 02 Φεβρουαρίου 2010 11:20 π.μ.,ιδου η απάντηση στην απορία σου!
    http://www.ardin.gr/node/528


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ...να γελάσω ή να κλάψω? Μήπως ζω σε άλλο κόσμο? Ευχαριστώ για την άρτια επιστημονικά τεκμηριωμένη εκτίμηση που διάβασα... ΕΛΕΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε καθηγητά ίσως σας ενδιέφερε η ανάγνωση του βιβλίου: "Ἡ Τεράστια Κοινωνικὴ Σημασία τῶν Βλακῶν ἐν τῷ Συγχρόνῳ Βίῳ" Εκεί αναφέρεται πως το ποσοστό ηλιθίων δεν κάνει διαχωρισμό στις επαγγελματικές κατηγορίες. Έτσι, θα είναι ίδιο στους 100 αχθοφόρους και το ίδιο στους 100 καθηγητές πανεπιστημίου.

    Παναγιώτης Σοροπίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.