22/2/10

Η μεραρχία της Τρίπολης περιμένει τον... Δράμαλη

Της Δωρας Αντωνιου

Ο νέος διοικητής στρατοπέδου –σύμφωνα με το ανέκδοτο– στην πρώτη του αναγνωριστική ξενάγηση στους χώρους, διαπιστώνει ότι στο κέντρο του προαυλίου, δίπλα σε ένα παγκάκι, βρίσκεται μια σκοπιά. Ρωτάει τον υποδιοικητή τι σκοπό εξυπηρετεί η σκοπιά και εκείνος του απαντά ότι δεν γνωρίζει, ότι πριν από δύο χρόνια που μετατέθηκε σε αυτό το στρατόπεδο η σκοπιά υπήρχε και συνέχισε να λειτουργεί. Ο διοικητής επιζητώντας απάντηση, επικοινωνεί με τον προκάτοχό του, ο οποίος του λέει ότι και εκείνος βρήκε τη σκοπιά εν λειτουργία και σε λειτουργία τη διατήρησε. Επειτα από αρκετή αναζήτηση, ο διοικητής μιλάει στο τηλέφωνο με γηραιό στρατηγό, ο οποίος πριν από αρκετές δεκαετίες είχε υπηρετήσει ως διοικητής στο συγκεκριμένο στρατόπεδο και ήταν αυτός που τοποθέτησε τη σκοπιά και όρισε υπηρεσία σε αυτή. «Εκείνη η σκοπιά στο κέντρο του προαυλίου, δίπλα σε ένα παγκάκι, για ποιο λόγο υπάρχει;», ρωτάει ο νέος διοικητής. «Υπάρχει ακόμα η σκοπιά; Δηλαδή, η μπογιά στο παγκάκι δεν έχει στεγνώσει;», ακούει τον γηραιό στρατηγό να λέει.

Το ανέκδοτο, θα σκεφτεί κανείς, ενέχει στοιχείο υπερβολής. Ωστόσο, αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, που διατρέχονται, σε σημαντικό βαθμό, από νοοτροπίες, αλλά και κανονισμούς τουλάχιστον αναχρονιστικούς. Η σκοπιά στη μέση του στρατοπέδου, ωστόσο, από μια άλλη άποψη, θα μπορούσε να ιδωθεί ως πρωτοποριακή για την εποχή της σύλληψη. Βλέπετε, η Ελλάδα είναι ίσως η τελευταία από τις αναπτυγμένες χώρες, όπου ισχύει ακόμα η περιμετρική φύλαξη στρατοπέδων. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο εξωτερικό τα σύγχρονα στρατόπεδα έχουν καλύτερη περίφραξη, σε πολλές περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί σύγχρονα συστήματα ασφαλείας με κάμερες και ανιχνευτές κίνησης, ενώ τα μέτρα φύλαξης αναπτύσσονται εντός των χώρων των στρατοπέδων, όταν χρειάζεται, για παράδειγμα σε αποθήκες φύλαξης πολεμικού υλικού. Στη χώρα μας οι σκοπιές παραμένουν αμετακίνητες, σε μια λογική προστασίας από εισβολείς, που ανάγεται σε δεκαετίες πριν. Σε πολλές περιπτώσεις, δε, συνεχίζουν να υπάρχουν, διότι εξυπηρετούν τη φύλαξη χώρων από τις επεκτατικές, αρπακτικές ορέξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ετσι, όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος, είναι δεκάδες τα στρατόπεδα σε ολόκληρη τη χώρα που έχουν πάψει να λειτουργούν εδώ και χρόνια ή υπολειτουργούν φιλοξενώντας ελάχιστους στρατευμένους, διότι υπάρχει φόβος ότι εάν αφεθούν τελείως αφύλαχτα, οι τοπικές αρχές θα επωφεληθούν και θα τα καταλάβουν. Ακόμα και δίπλα στο ελληνικό «Πεντάγωνο», στο στρατόπεδο Παπάγου, από την πλευρά της Μεσογείων, υπάρχει χώρος στρατοπέδου, που ουσιαστικά έχει περιέλθει σε αχρηστία, εξακολουθεί, όμως να φυλάσσεται από σκοπιές καθημερινά.

Και ενώ από το 2001 συντάχθηκε μελέτη για το ποιες στρατιωτικές μονάδες θα έπρεπε να κλείσουν, ώστε ο ελληνικός στρατός να προσαρμοσθεί στα σύγχρονα διοικητικά πρότυπα και, παράλληλα, να μειωθούν οι υπέρογκες λειτουργικές δαπάνες, η μελέτη έμεινε στο «ψυγείο» για μερικά χρόνια και από το 2004 και μετά, ο αριθμός των μονάδων αυξήθηκε, καθώς δημιουργήθηκαν νέες. Κάπως έτσι φθάσαμε στον ελληνικό στρατό να υπηρετούν αυτή τη στιγμή 55 διοικητές ταξιαρχιών για ένα στράτευμα στα χαρτιά 90.000, στην πραγματικότητα αρκετά μικρότερο, τη στιγμή που οι ΗΠΑ, με 600.000 στρατό, έχουν 58 διοικητές. Αλλά, βεβαίως, στην Ελλάδα έχουμε Ναυτική Διοίκηση Ιονίου, παρά το γεγονός ότι ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού αναπτύσσεται στο Αιγαίο, έχουμε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Αγρίνιο, ενώ υπάρχουν οι βάσεις σε Αραξο και Ακτιο, έχουμε έδρα μεραρχίας στην Τρίπολη, «λες και πρόκειται να επιτεθεί και πάλι ο Δράμαλης», όπως λένε αστειευόμενοι ακόμα και αξιωματικοί του στρατού.

Από άλλες δεκαετίες

Από τις μεγαλύτερες «πληγές», βεβαίως, παραμένει η απουσία διακλαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ των τριών Επιτελείων, που αντικατοπτρίζεται σε πληθώρα θεμάτων, από τα πιο σοβαρά, όπως, για παράδειγμα, τη μη εφαρμογή νόμου που ψηφίστηκε το 1990 για ενοποίηση των τριών ξεχωριστών κέντρων ερευνών σε ένα, μέχρι και την απλή καθημερινότητα. Ετσι, στο κτίριο του «Πενταγώνου», ανάλογα με την είσοδο από την οποία θα μπει κανείς, η αρίθμηση των ορόφων είναι διαφορετική, καθώς δεν έχει καταστεί εφικτή η συνεννόηση μεταξύ των Επιτελείων σε μια κοινή αρίθμηση.

Η ανάγκη αλλαγής κανονισμών και προσαρμογής στα νέα δεδομένα είναι εμφανής παντού: για παράδειγμα, στη δόμηση νέων χώρων στα στρατόπεδα έχουν μείνει στις προδιαγραφές που θεσπίσθηκαν δεκαετίες πριν. Ετσι, χτίζονται θάλαμοι φιλοξενίας 120 ατόμων ο καθένας, με πρόβλεψη στέγασης όλου του στρατευμένου προσωπικού που στα χαρτιά φαίνεται να φιλοξενείται στο εκάστοτε στρατόπεδο. Στην πράξη, όμως, στα περισσότερα στρατόπεδα σχεδόν οι μισοί από τους υπηρετούντες είναι Επαγγελματίες Οπλίτες, που δεν μένουν μέσα στις μονάδες. Αλλο παράδειγμα, ο κανονισμός για τις στολές των αξιωματικών, που προβλέπει 15 διαφορετικές στολές, από τη φόρμα ασκήσεων, μέχρι στολή δεξιώσεων, τη στιγμή που παντού στο εξωτερικό ο κανονισμός αυτός έχει απλοποιηθεί και οι στολές είναι 5 – 6.

Αμαρτωλές καταστάσεις επιβιβάσεως

Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα σπατάλης στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι οι λεγόμενες καταστάσεις επιβιβάσεως. Πρόκειται για τη δυνατότητα κάθε μόνιμου ή στρατεύσιμου να ταξιδέψει δωρεάν τέσσερις φορές το χρόνο, τη μία αεροπορικώς. Η λογική του μέτρου ήταν η διευκόλυνση των στρατεύσιμων και των στρατιωτικών να επισκέπτονται τα σπίτια τους όταν έχουν άδεια. Ωστόσο, η απόφαση δεν είχε κανένα περιορισμό ως προς την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας. Ετσι, ακόμα και κάποιος που υπηρετούσε δίπλα στο σπίτι του, δικαιούτο, όπως κάθε άλλος στρατιώτης, ένα αεροπορικό εισιτήριο το χρόνο. Παράλληλα, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος εάν η δυνατότητα δωρεάν μετάβασης αξιοποιείτο όντως για να πάει κάποιος στην οικογένειά του.
Για παράδειγμα, στρατιώτες από τη Μυτιλήνη και καταγωγή την Αθήνα, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν τα αεροπορικά εισιτήρια για να πάνε στη Μύκονο. Επειδή, δε, η συμφωνία των Ενόπλων Δυνάμεων γινόταν για ανοιχτά εισιτήρια, καθώς δεν μπορούσε να γίνει προγραμματισμός ποιος θα ταξίδευε για πού και πότε, οι τιμές ήταν συνήθως τριπλάσιες της μέσης εμπορικής αξίας των αεροπορικών εισιτηρίων.

Με πρόσφατη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μπαίνει φρένο σε αυτή τη διαδικασία. Πλέον, στρατιώτες και μόνιμοι δικαιούνται δύο καταστάσεις επιβίβασης ετησίως, με αποκλειστικό προορισμό τον τόπο διαμονής, ενώ κόβονται εντελώς τα αεροπορικά εισιτήρια.

35 σχόλια:

  1. Τώρα που μάθαμε Ζειμπέκικο δεν φοβόμαστε κανένα Δράμαλη, θα τον πάρει και θα το σηκώσει, αν σκεφθεί να πάει μέχρι την ΤΡΙΠΟΛΗ,
    δεν τουν φτάνει η υπόλοιπη Ελλάδα;

    ANENΔΟΤΟΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι αλλα η τριπολη πριν τριαντα και σαραντα χρονια ειχε και εικοσι "μπουρδελλα" ενω σημερα μονο τρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δίκιο έχουν οι ξένοι που λένε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ "λίπος"...
    Εννούν δημόσιες δαπάνες που μπορούν να περικοπούν χωρίς να θιχθεί τίποτα...

    JR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Κάπως έτσι φθάσαμε στον ελληνικό στρατό να υπηρετούν αυτή τη στιγμή 55 διοικητές ταξιαρχιών για ένα στράτευμα στα χαρτιά 90.000, στην πραγματικότητα αρκετά μικρότερο, τη στιγμή που οι ΗΠΑ, με 600.000 στρατό, έχουν 58 διοικητές."

    Και οι ΗΠΑ με 300εκ πληθυσμό (30φορές μεγαλύτερο) έχουν 6πλάσιο στρατό. Και με δεδομένο ότι ο Αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε όλο τον πλανήτη...

    Είναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ η κατάσταση της Ελλάδας. Φτιάξαν στρατόπεδα μόνο και μόνο για να ζουν τα τοπικά σουβλατζίδικα στην Άνω περδιτσομαγούλα.

    ΠΟΤΕ δεν καθήσαμε να συζητήσουμε ΣΟΒΑΡΑ τι στρατός χρειάζεται, τι ανάγκες έχουμε. Η Κύπρος χάθηκε, ούτε που καταλάβαμ(ν)ε πως.

    Η Ελλάδα χρειάζεται το 1/10 του σημερινού αριθμού στρατιωτών, στρατό ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ, εξειδικευμένο, και σύγχρονους εξοπλισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με τον αριθμό των κληρωτών, με τον αριθμό των αξιωματικών και των μονίμων γενικότερα έχει. Ο στρατός έχει καταντήσει παρακλάδι του δημοσίου με αποτέλεσμα μαζί με τους άξιους να υπηρετούν και ένα σωρό άχρηστοι που βάλανε μέσο για να βολευτούνε (αν και το "βόλεμα" στο στρατό δεν είναι και τόσο εύκολο).
    Όπως και στο υπόλοιπο δημόσιο, λοιπόν, θέλει απόλυση των σκάρτων και απο κει και πέρα σοβαρή δουλειά στην οργάνωση και πάνω απ'όλα στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Οι φαντάροι σήμερα εκπαιδεύονται μόνο στο γόπινγκ και τα σκοπέτα την ίδια ώρα που ο τουρκικός στρατός είναι ο πιο εμπειροπόλεμος, μετά τις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ! Και οι γαλονάδες δεν εξαιρούνται απ'όλα αυτά. Στα Ίμια -και στα κάθε Ίμια- ευθύνη δεν έχουν μόνο οι πολιτικοί. Καμία οργάνωση, καμία συνεργασία και καμία ουσιαστική γνλωση και ικανότητα δεν έχουν να δείξουν τα τελευταία χρόνια όλοι οι ψωνισμένοι στρατηγοί και υποστράτηγοι. Γκάφες και αδυναμίες μόνο που αποδεικνύουν ότι...το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To 1/10; Δηλαδή με 10.000 στρατό θα αντιμετωπίσουμε του Τούρκους;
    Μια ελαφρά μείωση χρειαζόμαστε σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, μείωση σε κάποιες εγκαταστάσεις που δεν χρειάζονται και αύξηση της θητείας για να μην έχουμε τόσους πολλούς (ακριβούς) και κατα την άποψη μου σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς ΕΠΟΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Η Ελλάδα χρειάζεται το 1/10 του σημερινού αριθμού στρατιωτών, στρατό ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ, εξειδικευμένο, και σύγχρονους εξοπλισμούς."


    Με το "εθελοντών", προφανώς εννοεις "επαγγελματιών"(ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ λεω εγω)οι οποίοι σταδιακά θα μετατραπούν σε "στρατοχωροφυλακή" της "νεας ταξης πραγμάτων"(αυτο ήδη συμβαινει με τις μοναδες "επαγγελματιων" που βρισκονται αυτην την στιγμή στο Αφγανισταν και στο Κοσσοβο. Φαντασου τι εχει να γινει αν εισακουσθουν οι "προτασεις" σου και ολοκληρος ο στρατος μετατραπει σε "επαγγελματικό")και οπωσδήποτε δεν θα αποτελουν ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, εφοσον στις ταξεις τους θα ενταχθουν πολλοί Ταταρο-Μογγολο-Τσετσενο-Γεωργιανο-Αρμενο-Αλβανο-Βουλγαρο-Ρουμανο-Πακιστανο-Αφρικανοί, απο αυτους που κατοικοεδρευουν πολλα χρονια στην χωρα μας(ειδικα μετα τις μαζικες Ελληνοποιήσεις των αλλοδαπων που δρομολογουν οι φαυλεπιφαυλοι πολιτικαντηδες).Διοτι ποιος θα απαγορευσει σε εναν ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ να καταταχθει "εθελοντικά" σ'αυτον τον μελλοντικό στρατό;
    Ειμαστε καταδικασμένοι για αλλη μια φορα να βιώσουμε την παρακμη της Βυζαντινης αυτοκρατοριας!Και ας υπαρχει και ενα "επος του 40" το οποιο ειναι δημιούργημα ΚΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΩΝ!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ κύριε,
    Με μεγάλη σπουδή ανάγνωσα το άρθρο σας αναφερόμενο σε κακοδιαχείριση των ΕΔ (Ενόπλων Δυνάμεων). Λυπάμαι που για μία ακόμη φορά οι ΕΔ γίνονται αντικείμενο σχολιασμού χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα απάντησης από κάποιο επίσημο φορέα - και όχι απαραίτητα συνδικαλιστικού μιας και αυτό στη χώρα μας δυστυχώς έχει εξευτελιστεί. Το μόνο που θα ήθελα να σας πω είναι ότι ο Διοιηκητής του αεροδρομίου του Αγρινίου -που με περισσή ειρωνεία αναφέρεστε- πρόκειται για ένα χαμηλόβαθμο αξιωματικό ο οποίοιος ουσιαστικά αποτελεί ένα "σύνδεσμο" της Πολεμικής Αεροπορίας με ένα αεροδρόμιο το οποίο ναι μεν δεν αποτελεί κύριο σταθμό για τα μαχητικά αεροσκάφη, όμως είναι ένα αεροδρόμιο διασποράς για περιόδους κρίσης - πολέμου αλλά και καθημερινά δύναται φιλοξενήσει αεροσκάφη στρατιωτικά τα οποία αντιμετωπίζουν μία κατάσταση ανάγκης (emergency) και για λόγους εκπαίδευσης διέρχονται από εκεί (κι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί περισσότερες από μία φορές). Και επειδή με βιασύνη θα πείτε γιατί αυτό δε συμβαίνει και αλλού θα σας πω ότι τα μαχητικά αεροσκάφη χρήζουν ευκολιών σε μία κατάσταση ανάγκης (μήκος διαδρόμου, συρματόσχοινο ανάσχεσης, φωτισμός και σήμανση) τα οποία δεν απαντώνται σε πολιτικά αεροδρόμια ( τα οποία λαι παρεμπιπτόντως σπανίζουν στην περιοχή). Επίσης αν και ο ΕΣ (Εληνικός Στρατός) δεν αποτελεί το αντικείμενο εξειδείκευσής μου το - οποίο φαίνεται ότι εσείς κατέχετε- θέλω να σας απαντήσω ότι μία από τις βασικές αρχές πολέμου, όπως και ο Κλαούζεβιτς ως μέγας θεωρητικός πρέσβευε, είναι η διασπορά δυνάμεων. Αν δε θεωρείτε ότι αυτό δεν είναι οικονομικά συμφέρον θα ήθελα να σας πω ότι στις ΕΔ δεν μπορεί να είναι σε όλα "cost effective" με την απλοϊκότητα που εσείς τα εννοείτε. Επίσης Θα ήταν πραγματικά χρήσιμο αυτοί οι "αξιωματικοί" στους οποίους αναφέρεστε προς επίρρωσιν των λεγόμενών σας, να αναφερθούν με ουσιαστικά στοιχεία τα οποία να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα, τους και όχι σε ερασιτεχνισμούς που εμπεριέχουν λαμπρές μορφές της ιστορίας μας όπως ο Δράμαλης. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι οι ΕΔ αφήνοντας την εκπροσώπηση και υπεράσπισή τους στην εκάστοτε ηγεσία δεν απολείπουν κανένα κoμμάτι τους όσο κι αν κάποιοι θέλουν να μειώσουν είτε το ηθικό τους, είτε την εικόνα και την εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν από τον ελληνικό λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με τέτοιο μπάχαλο γιατί θεωρείται αδύνατο να βρεθεί ξανά ο Δράμαλης στην Τρίπολη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Μεραρχία της Τρίπολης το 1940 κρύωσε,τα παιδιά που είχαν Μπάρμπα στην Κορώνη δεν άντεχαν στο κρύο!!!
    Ανέβηκε λοιπόν τον Δεκέμβριο του 40 στην Ήπειρο ο Διάδοχος και διέταξε να αντικατασταθούν "τα παιδιά τα δικά μας".
    Αντικαταστάτες οι Ηπειρώτες και οι Μακεδόνες!(VIII ΜΠ καιXV ΜΠ).
    Έτσι και έγινε,παρά την διαφωνία του Κατσιμήτρου και την παραίτηση του Αγαμέμνωνα Μεταξά(Μέραρχοι).
    Αποτέλεσμα,από ολόκληρα χωριά στην Ήπειρο και την Μακεδονία,λόγω των απωλειών,να λείπει μια ολόκληρη γενιά και τα ηρώα των χωριών να μη χωράνε τα ονόματα των νεκρών!!!
    Αυτό το κράτος πάντα πρόσεχε "τα παιδιά τα δικά μας".
    Γι'αυτό υπάρχει η Μεραρχία στην Τρίπολη, για "τα παιδιά τα δικά μας".

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ με την αναδιοργάνωση του Ελληνικού στρατού, όχι όμως με την βλακώδη σύγκριση του Ελληνικού στρατού με τον Αμερικάνικο, ο οποίος ψευδώς φέρεται να έχει 58 διοικητές ή 58 Ταξίαρχους και άλλες βλακώδεις αναφορές για τις βαθμίδες της ιεραρχίας του.
    Λοιπόν για να γίνει κατανοητό. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει Ταξιάρχους όσους Αντισυνταγματάρχες έχει ο Ελληνικός στρατός, και ακόμη παραπάνω. Η σύγκριση είναι τουλάχιστον ατυχής ,άν όχι εσκεμμένη!!!
    Το πρόβλημα του Ελληνικού στρατού δεν είναι οι θέσεις των Ταξιαρχών....Εξ άλλου το θέμα ανακινήθηκε απο κάποιον Βερύκοκο...ή κάπως έτσι, ο οποίος πρέπει να έχει κάποιες κακές αναμνήσεις απο κάποιον ανώτατο και άρχισε με την δύναμη που του δίνει το "ματσούκι", να διοχετεύει κάποιες δήθεν πληροφορίες για τις θέσεις των αναωτάτων!!! Η αλήθεια βέβαια, είναι τελείως διαφορετική και πρέπει να αναζητηθεί στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και στο ερώτημα "ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ".Μέχρι να προσδιορισθούν αυτά τα ερωτήματα...προλαβαίνει ο ΤΟΥΡΚΟΣ να μας σκάσει 2-3 ΘΕΡΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ας είχε η Αμερική την Κίνα αντί γιά τον Καναδά στα σύνορά της και θα βλέπαμε τότε πόσο στρατό θα είχε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητοί Κύριοι ,αγαπητοί όλοι,
    "Το σιγάν κρείττον του λαλείν".
    Θα ήθελα να παρακαλέσω τουσ μη γνωρίζοντες η τουλάχιστον τους με ακριβώς γνωρίζοντες να μην αναφέρονται σε θέματα του ΕΣ.
    Θεμιτό να θέλει ο καθένας να πεί ή να γράψει κάτι για τον ΕΣ ΑΛΛΆ ΟΙ ΑΝΚΡΊΒΕΙΕΣ ΒΛΆΠΤΟΥΝ.Αφήστε τουσ γνωρίζοντες και επαίοντεσ να ασχολούνται με το αντικείμένό τους και ο καθένας να ασχολείται με αυτό πού εσπούδασε.Μην αφορίζεται και μην λαμβάνεται εύκολα θέσεις με ανακριβείσ πληροφορίες.Ουδέν των μέχρι τούδε δημοσιευθέντων ισχύει και οι καθ όλα φίλτατοι σχολιαστές δίδουν μία εικόνα του ΕΣ τελείωσ αναχρονιστική.Αγαπητοί ο ΕΣ δεν είναι έτσι όπωσ τον περιγράφετε.Έχει αλλάξει και δεν το έχετε καταλάβει.Δεν θα μπώ σε λεπτομέρειες .Απλώσ θα υπενθυμίσω ότι τουσ θεσμούς που λειτουργούν σε αυτή τη χώρα δεν πρέπει να τους λιθοβολούμε με ανκρίβειες.
    Με τιμή και σεβασμό σε όλους τους προλαλήσαντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βρισκομαστε σε επικινδυνα παρατεταμενη
    κατασταση αντικαταστασης των κληρωτων
    απο επαγγελματιες στρατιωτες.Ετσι ουτε
    εκπαιδευομενους κληρωτους εχωμε ουτε
    επαρκως εκπαιδευμενους εποπ εχωμε.
    Διοτι οι μεν κληρωτοι ενω αρχικως παιρνουν ειδικοτητα και εκπαιδευση αρκετα ανεκτη μετα στις μοναδες
    χρησιμοποιουνται μονο για βοηθητικες
    εργασιες εκτος της ειδικοτητας τους που στο τελος την ξεχνανε και καμμια εκπαιδευση, οι δε εποπ κρυβο
    μενοι πισω απο την κατασταση προσπαθουν απλα να επιβιωσουν.
    Δεν υπαρχει εκπαιδευση μετα τα αρχικα
    κεντρα καταταξης παρα μονο συντηρηση.
    Ας δουμε πως εργαζεται το συστημα αλλου οπως στο Ισραηλ που με την εκπαι
    δευση και την σε διασπορα μεγαλη δυναμη πυρος αντι
    μετωπισε επανειλημμενα στρατους πολλαπλασιους αριθμητικα.Ας το μιμηθου
    με ταχυτατα γιατι οι περιστασεις ειναι
    επικινδυνες και οριακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπάρχουν στρατοί πρότυπα να συγκριθούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κύριοι,
    επιτρέψτε μου και εμένα να επέμβω στο θέμα με τα ελάχιστα που γνωρίζω.
    Είμαι από τους "φανατικούς" υποστηρικτές της θητείας και μάλιστα της επαύξησης αυτής από το σημερινό 9μηνο στο παλαιό πλέον 12μηνο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις στο απαρχαιωμένο 18μηνο ίσως και 24μηνο. Οι λόγοι είναι προφανείς άλλωστε τους έχετε αναφέρει εσείς πρωτίτερα.
    Θα σταθώ μονάχα στο θέμα εκπαιδεύσεως και αξιοποιήσεως του δυναμικού του Ε.Σ.
    Δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση με την παλαιά έννοια του όρου σε όλα τα σώματα του στρατού. Στρατιώτες θητείας ανεκπαίδευτοι τους οποίους χρησιμοποιούν μόνο για αγγαρείες και σκοπιές, παιδιά που θέλουν να μάθουν και μπορούν να επιδήξουν ζήλο στο αντικείμενο τους. Δε θα μιλήσω για την κλάση των Εφ. Αξιωματικών καθότι αυτή προχωρά προς διάλυση και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται μόνο για τελετές/επιδείξεις.
    Οι ΕΠΟΠ, τουλάχιστον το 80% αυτών αποτελούν πεταμένα λευτά. Άποψή μου είναι πως δεν έπρεπε να υπάρχουν σε όλα τα όπλα παρά μόνο σε επίλεκτες μονάδες.
    Με το απλοϊκό μυαλό μου , λόγω ηλίκίας άλλωστε (24 χρονών), θα ήθελα να προτίνω κάτι όχι και τόσο ριζοσπαστικό. Γιατί να μην γίνεται εκπαίδευση της εφεδρείας σε εθελοντικό επίπεδο τα σαββατοκύριακα; Θα είναι μια καλή ευκαιρία και για τη συντήρηση της όποιας εκπαιδεύσεως έχουν πάρει και θα επιτρέψει μεγαλύτερο αριθμό εφεδρείας να λαμβάνει μέρος στις μετεκπαιδεύσεις. Θεωρώ , όσο αστεία και αν είναι η πρόταση, πως είναι μια αρχή.
    Τώρα όσον αφορά τα στρατόπεδα, ποτέ δεν κατάλαβα γιατι ενώ έχουμε τόνους συρματοπλέγματα και αρκετο δυναμικό δεν τα χρησιμοποιήσαμε για να "οχυρώσουμε"/προστατέψουμε τις εγκαταστάσεις από εξωετρικές απειλές. Άλλωστε μόνο ειδικές δυνάμεις μπορούν να περάσουν μια τριπλή περίφραξη με τάφρο (το συζητούσα με Ίλαρχο και γελούσαμε).
    Κύριοι, το θέμα δεν είναι τα λευτά, αλλά η αξιοποίηση και η πρόθεση αξιοποίησης του δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων είτε από την πολιτική ηγεσία είτε από τη στρατιωτική ηγεσία.

    Εφ. Ανθλχος
    Α.Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Α.Φ. Το έχω ξαναγράψει στην εμπλοκή στον Εβρο οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες ήταν απο το G3 του Ελληνα Αγροφύλακα ο οποίος ανήκε στα ΤΕΑ.
    Τα ΤΕΑ έκαναν βολές πολύ συχνά.

    Απαιτείται η άριστη αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού σε ευαίσθητες περιοχές , το οποίο διαθέτει το σοβαρό πλεονέκτημα να είναι άριστος γνώστης του Χώρου σύν το πλεονέκτημα των δεσμών του λόγω εντοπιότητας.

    Μια αναζήτηση στην πολυκύμαντη Ιστορίας θα πείσει τον οποιονδήποτε αμφιβάλει για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "To 1/10; Δηλαδή με 10.000 στρατό θα αντιμετωπίσουμε του Τούρκους;"

    Όχι! Αλλά με 10.000 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ εξειδικευμένους στρατιώτες, 40 συστήματα S300, 200 αεροπλάνα Σουχόι, κτλ κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Φαντασου τι εχει να γινει αν εισακουσθουν οι "προτασεις" σου και ολοκληρος ο στρατος μετατραπει σε "επαγγελματικό")και οπωσδήποτε δεν θα αποτελουν ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, εφοσον στις ταξεις τους θα ενταχθουν πολλοί Ταταρο-Μογγολο-Τσετσενο-Γεωργιανο-Αρμενο-Αλβανο-Βουλγαρο-Ρουμανο-Πακιστανο-Αφρικανοί, απο αυτους που κατοικοεδρευουν πολλα χρονια στην χωρα μας(ειδικα μετα τις μαζικες Ελληνοποιήσεις των αλλοδαπων που δρομολογουν οι φαυλεπιφαυλοι πολιτικαντηδες)."

    Αυτό ακριβώς θα συμβεί στο στρατό της υποχρεωτικής θητείας, όπου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα μπουν όλοι οι Ελληνοποιηθέντες και οι εγχώριοι Μουσουλμάνοι, κτλ.

    Αντίθετα στον επαγγελματικό στρατό θα μπουν οι πιο ικανοί και κατάλληλοι και που είναι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ.

    Πώς θα αναθέσεις τον σημαντικό ρόλο του φύλακα σε κάποιον που δεν θέλει; Και από που και ως που θα τον υποχρεώσεις να κάνει κάτι που δεν θέλει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Και ας υπαρχει και ενα "επος του 40" το οποιο ειναι δημιούργημα ΚΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΩΝ!"

    Και μετά είδαμε τι έκανε ο "στρατός κληρωτών" και ποιος πολέμησε...

    Αλλά αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Έχουμε μείνει στο 1940 και στο 1911, όταν θεσμοθετήθηκε ο θεσμός της υποχρεωτικής θητείας, ο οποίος είναι δημιούργημα της Δύσης (και εντελώς ξένος προς την παράδοσή μας) και χρησίμευε στην δημιουργία εθνικής συνείδησης την εποχή των εθνογενέσεων για τα ανύπαρκτα εθνή που δημιούργησαν κράτη στην Δύση. Ομοίως, ο θεσμός της υποχρεωτικής θητείας χρησίμευσε σε φασιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα, και γενικώς για καθεστώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καυκάσιε,
    Αν και έχεις απόλυτο δίκιο ως προς την αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού, εγώ προτίνω και την αξιοποίηση των στρατοπέδων εντός ή και εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων με ημέρες εκπαιδεύσεως της εφεδρείας.
    Τι καλύτερο από το να γίνονται απλά μαθήματα τα σ/κ και μια φορά το χρόνο να γίνεται και μία μετεκπαίδευση, μειώνοντας κατα προσωπική εκτίμηση το κόστος αυτής.
    Συν τοις άλλοις, δε θεωρώ πως είναι κακό να ευαισθητοποιείται η εφεδρεία για τα θέματα εθνικής ασφάλειας ούτως ώστε να υπάρχει επαγρύπνηση για τον τυχόν κίνδυνο.
    δε μιλώ για πλύση εγκεφάλου, αλλά για τη χρήση του στρατού σα φορέα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης και σε άλλα θέματα πέραν της εθνικής ασφαλείας, όπως φωτιές, λαθρομετανάστευση, παροχές πρώτων βοηθειών κλπ κλπ.
    δε θεωρώ τις σκέψεις μου παράλογες πέραν του γεγονότως ότι πιστεύω πως ο στρατός μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία και στον πολίτη χωρίς να υπάρχει ο παραλογισμός από μερικούς πολίτες περί επαναφοράς δικτατορίας, πολεμοχαρών, αναίσθητων, βίαιων στρατιωτικών.
    Στο κάτω κάτω της γραφής ο Σ.Κ. 20-1 το ευαγγέλιο όπως προτιμώ να το λέω αυτά προτάσει ;)
    Εφ. Ανθλχος
    Α.Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "δε μιλώ για πλύση εγκεφάλου, αλλά για τη χρήση του στρατού σα φορέα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης και σε άλλα θέματα πέραν της εθνικής ασφαλείας, όπως φωτιές, λαθρομετανάστευση, παροχές πρώτων βοηθειών κλπ κλπ."

    Και την πυροσβεστική, την αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το λιμενικό, τι τα έχουμε; Μήπως πρέπει να τους κάνουμε κι αυτούς άμισθους που θα πηγαίνουν υποχρεωτικά; Και μήπως πρέπει να γίνουμε μία κοινωνία που όλοι θα δουλεύουν άμισθοι με έναν βούρδουλα από πάνω τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "Αντίθετα στον επαγγελματικό στρατό θα μπουν οι πιο ικανοί και κατάλληλοι και που είναι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ."


    Κατσε να φτασει η ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη(και να αρχισει να χτυπα και τις ταξεις των υποψηφιων "Ελληνων πολιτων", διαβαζε αλλοδαπων, παρανόμων και μη)και θα σου πω μετα ποιος θα παρουσιάζεται ως εθελοντης στον "επαγγελματικο στρατό"!Ακριβως ο,τι συμβαινει στον μεγαλο μας υπερατλαντικό αφεντη και "συμμαχο"!Μονο οι αξιωματικοί του στρατου των ΗΠΑ ειναι αγγλοσαξωνες(η εν πασει περιπτωσει ανήκουν στους λεγόμενους wasp)!Οι υπόλοιποι, "καθε καρυδιάς καρύδι"!Μαυροι-πρασινοι-κοκκινοι-κιτρινοι-"Mejicanos"-"Puertoricanos",κλπ!Και ναι μεν οι ΗΠΑ, απο την ημερομηνια δημιουργιας τους, λειτουργουν ως θεσμοθετημενο "πολυπολιτισμικο" κρατος(ακομα και αυτη η μπαρούφα με την οποια μας τα'χουν πρηξει οι παντος ειδους "προοδευτικοί" των σαλονιών εν Ελλαδι, ειναι "Αμερικανικής κατασκευης και προελεύσεως", "multiculturalism" το λενε στην Αμερικη)και ποσως ενδιαφερει τους ιθύνοντες "πουθε κρατα η σκούφια" του καθε στρατιώτη τους, απο την στιγμη που ειναι Αμερικανος πολιτης και εχει δωσει τον γνωστό ορκο για να παρει την υπηκοότητα!ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΞΕ ΓΕΛΑΣΕ"!Και προσωπικα δεν προκειται να κοιμαμαι ησυχος τα βραδυα(για την ακριβεια δεν θα κοιμαμαι καθολου και θα εχω και τα κουμπουρια μου ετοιμα "δια παν εδεχόμενον")αν γνωρίζω οτι η ασφάλεια της πατριδας μου βρισκεται στα χερια του καθε Αλβανού "εθελοντη"(2ης γενιάς ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘ'ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΟ)και ολων τον υπολοίπων μη Ελληνων που προανέφερα!Διοτι-το επαναλαμβανω ακομα μια φορα-ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΓΕΙ ΩΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ;Και "ουαί και αλλοιμονο" αν υπαρξουν "ασφαλιστικες δικλειδες" (για το ποιος ειναι ικανος η οχι να υπηρετησει στον "εθελοντικό" στρατο)στις οποιες θα υπαρχουν(η θα υποκρυπτονται)αποχρωσες ενδειξεις ρατσισμού!Οι διαφοροι "Δημητραδες" και τα διαφορα monitors θα μας αλλαξουν τα φωτα!


    Μίνως.
    Υ.Γ.Συμφωνω με την παραπανω αποψη οτι η θητεια θα πρεπει να ξαναγίνει 24 μηνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μίνω,

    1.Εθελοντικός στρατός δεν σημαίνει ότι όποιος ζητά να μπει στο στρατό, μπαίνει κιόλας!
    2.Αντίθετα, αυτό συμβαίνει και θα συμβεί τώρα. Όλοι οι Μουσουλμάνοι, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα μπουν στον Ελληνικό στρατό. Εκτός αν η θητεία γίνει υποχρεωτική μόνο...για τους Ορθόδοξους...
    3.Οι ΗΠΑ είναι πολυεθνικό κράτος, αλλά η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, και όλες οι χώρες που έχουν επαγγελματικό στρατό τι είναι;
    4.Και γιατί οι ΗΠΑ είχαν υποχρεωτική θητεία μέχρι πριν 30 χρόνια;
    5.Πιστεύεις ότι αν έχεις "κουμπούρι" στα χέρια θα το χρησιμοποιήσεις; Δεν θα γίνει πόλεμος όπως έγινε στην Κατοχή. Δεν πολεμούν τώρα με τις ξιφολόγχες, ούτε οι Τούρκοι θα καταλάβουν ολόκληρη την Ελλάδα κι εμείς μετά θα φτιάξουμε το ΕΑΜ να κάνουμε αντάρτικο (που παρεπιπτώντος κι εκεί εθελοντικός στρατός ήταν).
    6.Εάν γίνουμε όλοι στρατιώτες (και τα 10εκ), και η θητεία γίνει ισόβια, και η μοναδική μας απασχόληση είναι η στρατιωτική εκπέδευση, θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω την Κύπρο, ή θα φοβηθεί η Τουρκία; Ενώ αν έχουμε 200 Ρωσικά Σουχόι και 20 S300, που θα κρυφτούν οι Τούρκοι μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. καλά μην τρελαινόμαστε και με τα στρατόπεδα. Δηλ στρατόπεδα θα έχουμε μόνο στα νησιά και στον 'Εβρο; Μόνο η ανατολή αντιπροσωπεύει κίνδυνο; Και ποιος ξέρει σε ένα μελλοντικό πόλεμο ποιος θα επιτεθεί και απο που; Η Ιταλία που μας την έπεσε το '40 ήταν "φυσιολογικό" για τους έλληνες πχ του 1920 ή του 1930;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. 23 Φεβρουαρίου 2010 4:18 μ.μ.

    «Εθελοντικός στρατός δεν σημαίνει ότι όποιος ζητά να μπει στο στρατό, μπαίνει κιόλας!»

    Με ποια κριτήρια θα γίνεται η επιλογή για το ποιος θα πρέπει να ενταχθεί στον «εθελοντικό» στρατό; Και αυτό αν θελεις είναι και το κύριο σημείο της ένστασης μου! Οσονούπω η Ελλάδα γεμίζει από πάσης φύσεως και καταγωγής Ελληνοποιημενους (και αυτό αποτελει ειλημμένη πολιτικη αποφαση ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, για την οποια δεν μπορεις να κανεις απολυτως τιποτα)οι οποιοι θα εχουν τα ιδια δικαιωματα και υποχρεωσεις με τους γηγενεις. ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΛΒΑΝΟ ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΓΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ; Τι προσκόμματα θα του βαλεις ώστε να τον αποτρεψεις να καταταγει(ότι είναι αριστερόχειρας; Ότι εχει 800 βαθμους μυωπία; Ότι όταν περπαταει, γερνει ελαφρως το σωμα του;)Πως θα αποτρεψεις έναν ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΗΣ Η ΤΑΤΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ να καταταγει σ’αυτόν τον στρατο; Σ’αυτά τα ερωτηματα μπορεις να απαντησεις για να μπορω και εγω να κοιμαμαι ησυχος τα βραδυα;

    «Αντίθετα, αυτό συμβαίνει και θα συμβεί τώρα. Όλοι οι Μουσουλμάνοι, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα μπουν στον Ελληνικό στρατό.»

    Ναι αλλα σε έναν κληρωτο εχεις την δυνατότητα να δωσεις και μια «ασ'τα να πανε» αοπλη ειδικοτητα (ημιονηγός, αμμοκονιαστής,κλπ),ενώ έναν επαγγελματια ΥΠΟΧΡΕΟΥΣΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!

    «Οι ΗΠΑ είναι πολυεθνικό κράτος, αλλά η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, και όλες οι χώρες που έχουν επαγγελματικό στρατό τι είναι;»

    Από ποτε η Γαλλια εχει επαγγελματικο στρατο; Από ο,τι γνωρίζω η στρατιωτικη θητεια σ’αυτην την χωρα είναι 12 μηνες και η μονη επαγγελματικη μοναδα που διαθετει είναι η γνωστη «λεγεωνα των ξενων»! Αλλα και η Ιταλια και η Ισπανια διαθετουν στρατο κληρωτων! Ξανακοιταξε τα κιταπια σου!

    «Και γιατί οι ΗΠΑ είχαν υποχρεωτική θητεία μέχρι πριν 30 χρόνια;»

    Διοτι τοτε στον κωλο τους ειχαν το «τσιβί» του Βιετνάμ!

    «Πιστεύεις ότι αν έχεις "κουμπούρι" στα χέρια θα το χρησιμοποιήσεις;»

    Αν θα το χρησιμοποιήσω λεει!"Μαυρο φιδι που τους έφαγε»!

    «Εάν γίνουμε όλοι στρατιώτες (και τα 10εκ), και η θητεία γίνει ισόβια, και η μοναδική μας απασχόληση είναι η στρατιωτική εκπέδευση, θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω την Κύπρο, ή θα φοβηθεί η Τουρκία;»

    Σαφως και θα φοβηθει η Τουρκια ,αν γνωρίζει οτι απεναντι της δεν εχει πλεον έναν απλο στρατο, αλλα έναν ολοκληρο λαο εκπαιδευμενο να σκοτωνει και από οποιο σημειο της Ελλαδας κι αν εισβαλλει, θα την πυροβολούν ακομα και οι πέτρες! Διοτι «ο φοβος φυλαει τα ερημα»(αυτο "επιστημονικα" ονομάζεται "παραγων αποτροπής")! Και εδώ που τα λεμε, γιατι να μην υιοθετησουμε το συστημα της Ελβετιας στην οποια ολοκληρος ο λαος βρισκεται υπο τα οπλα μεχρι την ηλικια των 54 χρονων(και φαντασου, η Ελβετια δεν κινδυνευει από κανεναν!); Δεν βρισκω τιποτα το κακο σ’αυτό! Ισα-ισα που καλό θα μας κανει να ξεσκουριαζουμε ποτε-ποτε με τις ασκήσεις(το Ελβετικο συστημα προβλεπει ασκησεις ανα 6μηνο στις οποιες ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΛΟΙ, εκτος αν είναι του «θανατά»)και να παιζουμε και καμια μπαλωθιά! Εδω ρε οι Ισραηλινοι(που ναι μεν δεν τους παω για πολιτικους λογους, αλλα σ’αυτό τους παραδεχομαι απολυτα)βρισκονται υπο τα οπλα από την ηλικια των 15 ετων(θεωρητικα τουλαχιστον)και δεν μπορουμε εμεις να εφαρμοσουμε κατι παρομοιο με τοσους οχτρους ολογυρα μας;


    «Ενώ αν έχουμε 200 Ρωσικά Σουχόι και 20 S300, που θα κρυφτούν οι Τούρκοι μετά;»

    «Ονειρο θερινης νυκτός», καθοτι η αγορα τετοιων οπλικων συστηματων προυποθετει ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ STATUS!


    Μίνως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση επιπέδου, και όχι αγγαρείας .Παράδειγμα ο Ελβετικός στρατός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μινω,

    1.Στον εθελοντικό στρατό το κράτος επιλέγει ποιους θα πάρει, και προφανώς θα πάρει τους πιο πατριώτες-ιδεολόγους που θέλουν να υπερασπιστούν την Ελλάδα. Στον υποχρεωτικό στρατό, μπαίνουν ΟΛΟΙ υποχρεωτικά μέσα!
    2.Όλη η Ευρώπη έχει καταργήσει την υποχρεωτική θητεία, με εξαίρεση τα γερμανόφωνα κρατίδια, τα οποία εκτός της φασιστικής παράδοσης, θέλουν να δικαιολογήσουν και την ύπαρξη ως χωριστού του ανύπαρκτου έθνους τους. Πχ γιατί η Αυστρία είναι χώρια από την Γερμανία; κτλ κτλ.
    3.Η Ελβετία είναι 3εθνές και 3γλωσσο κράτος, που χωρίς την θητεία θα διασπαστεί στα 3.
    4.Μπορεί να θες να χρησιμοποιήσεις το κουμπούρι, αλλά ΔΕΝ θα μπορέσεις! Η Τουρκία με πυραύλους και αεροπλάνα εύκολα θα καταλάβει εδάφη της Ελλάδας, και ύστερα θα διώξει τον Ελληνικό πληθυσμό από αυτά. Όπως έγινε στην Κύπρο. Ενώ αν η Τουρκία ξέρει ότι θα καταλάβει μια βραχονησίδα, αλλά μετά θα φάει επίθεση από 200 Σουχόι, και θα καταστραφεί η μισή Τουρκία και η Ελλάδα θα καταλάβει το 20% της Τουρκίας, τότε τα λέμε ποιος φοβάται ποιον. Η Τουρκία δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να καταλάβει ολόκληρη την Ελλάδα, και μετά να κάνουμε αντάρτικο (πάντως αν συνέβαινε αυτό, το αντάρτικο θα ήταν εθελοντικό).
    5.Πράγματι η αγορά τόσων εξοπλισμών και μάλιστα από την Ρωσία είναι απίθανο να γίνει ενώ έχουμε φιλοδυτική κυβέρνηση και είμαστε στο ΝΑΤΟ. Αλλά ομοίως, ακριβώς επειδή είναι έτσι τα πράγματα, και επειδή η Δύση στηρίζει την Τουρκία, και επειδή η Δύση δεν χρειάζεται την Ελλάδα, και επειδή παρόλα αυτά η Ελλάδα στηρίζει μετά μανίας την Δύση, η Ελλάδα θα υποταχθεί σταδιακά στην Τουρκία και θα γίνει κράτος-δορυφόρος της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Osoi upostirizoun ton epanaeksopluismo ou stratou mas me rosika oplika sustimata ksexnoun mia paraktiki laptomeria: o statos einai ekpaisdeumenos me ta amerikanika- europaika oplika sitimata ta opoia leitourgoun diaforetika (p.x. to Su- 27 den "leitougrei" me ton idio tropo me to F-15 i to MiG- 29 me to F-16)
    An krinoume apo to paradeiogma tis Aiguptou i ekane to antisrtofo (apo rosika se amerikanika) xreaistikan 7 xronia (1973-1980) gia na "mathoun" oi Aigyptioi ta kainourgai oplika systimata. Ero to lipon tha exoume to antistoixo daistima usixias i tha einai i kaliteri eukairia gia tous Topurkous na mas xtipisoun prin mathoume na xrisimopoume to kainourgio oplismo kai tin diaforetiki tou filosofia?
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Osoi upostirizoun ton epanaeksopluismo ou stratou mas me rosika oplika sustimata ksexnoun mia paraktiki laptomeria: o statos einai ekpaisdeumenos me ta amerikanika- europaika oplika sitimata ta opoia leitourgoun diaforetika (p.x. to Su- 27 den "leitougrei" me ton idio tropo me to F-15 i to MiG- 29 me to F-16)
    An krinoume apo to paradeiogma tis Aiguptou i ekane to antisrtofo (apo rosika se amerikanika) xreaistikan 7 xronia (1973-1980) gia na "mathoun" oi Aigyptioi ta kainourgai oplika systimata. Ero to lipon tha exoume to antistoixo daistima usixias i tha einai i kaliteri eukairia gia tous Topurkous na mas xtipisoun prin mathoume na xrisimopoume to kainourgio oplismo kai tin diaforetiki tou filosofia?
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. PS kapoioi episis upektimoun tis dunatoties ton puraulon.Auto mou thimizei to skeptiko tou Chroustov kai to antistoixo tou MacNamara tin dekaetia tou 1960.Signomi alla auto to skeptiko apodeiktike os outopiko!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Η υπόθεση με το παγκάκι σε στρατόπεδο, είναι "ανέκδοτο" παρμένο από πραγματική ιστορία αγγλικής νομοθεσίας για την πληρωμή για μερικούς αιώνες σκοπού δίπλα από παγκάκι σε πάρκο, όταν η πριγίπισσα κάθισε στο φρεσκοβαμμένο παγκάκι. Το θέμα έφερε στο φως η απορία Βουλευτού όταν μελετούσε τα έξοδα του προϋπολογισμού πρίν μερικά χρόνια.

    Χάρης Κυριακίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. 23 Φεβρουαρίου 2010 9:28 μ.μ.,το επιχειρημα με τα Sukhoi και τα S300 μην το "δουλεύεις" πολύ, διοτι θα σου κολλησουν την ρετσινια του "Λιακοπουλικού" και μετα δεν σε σωζει τιποτα!Θα σε ταυτίσουν απόλυτα με τον διασημο χαλαζοχτυπημένο τηλεβιβλιοπώλη και θα σου "βαζουν στο στομα" πραγματα που ουδεποτε τα εχεις πει(π.χ."κοσμοσφαιρες", "Ελλ", "το ξανθον γενος" και διαφορες τετοιες παρλαπιπες που αρεσκεται να λεει ο Λιακοπουλος στους αδαεις-θυματα τηλεθεατες του, για να τους πεισει να αγορασουν τα βιβλία που πλασαρει, των οποιων η χρηση ειναι μονο για προσαναμμα στο τζακι)!Το συνηθίζουν αρκετοί οπαδοί του Ευρω-Ατλαντισμού σ'αυτο το ιστολόγιο!Επι της ουσίας τωρα.
    Παλι αποφευγεις να απαντήσεις με ποιον τροπο θα αποτρεψουμε την καταταξη των αλλοδαπών, πλην ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ(και αυτο αποτελει μια πραγματικοτητα, ειτε μας αρεσει ειτε δεν μας αρεσει)σ'αυτον τον μελλοντικο "εθελοντικο" στρατό που ονειρευεσαι!Ποια θα ειναι τα κριτηρια μας;Θα ειναι θρησκευτικα(π.χ.εσυ ο Πακιστανός μουσουλμάνος όξω, εσυ ο Χριστιανός Γεωργιανός μέσα),ή φυλετικά(π.χ εσεις οι αραπάδες όξω, εσεις οι λευκοί μέσα);Και τι εννοεις με το "θα παρει τους πιο πατριώτες";Εννοεις τους Ελληνες το γενος Ελληνες πολίτες, ή τους αλλοδαπούς Ελληνες πολίτες;Υπάρχει περίπτωση ενας Τσετσενικής καταγωγής Ελλην πολίτης να γίνει Ελληνας πατριώτης;Υπάρχει περίπτωση ενας Αλβανικής καταγωγής Ελλην πολίτης να μετατραπει ποτέ σε Ελληνα πατριώτη;
    Επαναλαμβανω οτι ολους αυτους τους Ελληνες πολίτες "αλλοδαπης κατασκευης και προελεύσεως", μπορούμε ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΛΗΡΩΤΩΝ να τους χειραγωγήσουμε, δινοντας τους ειδικότητες "γκαπα-γκούπα"(ο,τι ακριβως συμβαινει αυτην την στιγμή με τους Ελληνες μουσουλμάνους)!Θα καταλάβαινες τι εννοώ, αν ειχες υπηρετήσει την θητεια σου(πραγμα που δεν γνωρίζω)!ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΜΩΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΙΡΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!Διαφορετικά παμε σε αργομισθίες,κατι που αυτην την στιγμη η Ελλαδα δεν εχει την δυνατοτητα να καλύψει!
    Με την μονη φραση σου που συμφωνώ απόλυτα ειναι η εξής:

    "Αλλά ομοίως, ακριβώς επειδή είναι έτσι τα πράγματα, και επειδή η Δύση στηρίζει την Τουρκία, και επειδή η Δύση δεν χρειάζεται την Ελλάδα, και επειδή παρόλα αυτά η Ελλάδα στηρίζει μετά μανίας την Δύση, η Ελλάδα θα υποταχθεί σταδιακά στην Τουρκία και θα γίνει κράτος-δορυφόρος της Τουρκίας."

    Διοτι αγαπητέ,αυτην την στιγμη ειμαστε δορυφόρος της Τουρκίας και ας μην το εχουμε καταλαβει ακομα(οι πολιτικάντηδες μας το εχουν απο καιρο καταλαβει, εφόσον αυτοί δημιούργησαν αυτην την κατασταση!Ο Ελληνικος λαος ομως "καθευδει και ενυπνιάζεται"!)


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. YS 2 osoi stirizontai se piraulous ksexonoun oti tip[ote de antrikathista stateumata sto edafos kai ploia stin thalasa
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μίνωα στο στρατό πρέπει να πηγαίνουν αυτοί που είναι "ιδεολόγοι"...Στον υποχρεωτικό στρατό δίνεις όπλο και βάζεις μέσα στο στρατό ΟΛΟΥΣ...ο νοών νοήτω!

    Και πλέον δεν έχει νόημα ο μεγάλος στρατός, γιατί απλούστατα δεν μετράει ο αριθμός των στρατιωτών, αλλά πόσα αεροπλάνα και τι οπλικά συστήματα έχει μια χώρα.

    Χρειάζεται να σοβαρευτούμε.

    ΥΓ.Βλέπω τον "Χρήστο Βούλγαρη εκ Λονδίνου" να μην χάνει αντιρωσικό επεισόδιο! Αφού τα Ρωσικά εξοπλιστικά δεν είναι καλά, γιατί σκυλιάσαν οι Δυτικοί και οι Τούρκοι όταν η Κύπρος ήθελε να πάρει τα Ρωσικά Σ300, και γιατί σκυλιάζουν κάθε φορά που αγοράζουμε εξοπλισμούς από την Ρωσία, και γιατί ασχολείται όλος ο πλανήτης να εμποδίσει το Ιράν να πάρει τα Ρωσικά Σ300;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.