6/2/10

Συνάντηση Βενιζέλου με τον Τούρκο υπ. Άμυνας

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεχμετ Γκιονούλ είχε στο περιθωριο της Συνόδου των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τον σκοπό αυτό.

Οι δυο υπουργοι συζήτησαν για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών και για τις προοπτικές που υπάρχουν - προφανως με φοντο τις επιστολες Παπανδρεου -Ερντογκαν αλλα και εκρεμων θεματων ΝΑΤΟικου ενδιαφεροντος που απασχολουν τις δυο χωρες.

Ενα απο αυτα ειναι η νεα δομη διοικησης οπου η Ελλαδα δεν δεχεται να εναλλασεται Τουρκος πτεραρχος στο υποστρατηγειο Λαρισας και η χωρα να εχει τον ελεγχο μεσω ρανταρ, για ολο το FIR Αθηνων, ενω η Αγκυρα αξιωνει να διατηρηθει το υποστρατηγειο στο Εσκη Σεχιρ παρα την αποφαση καταργησης του και να δινει αυτο εικονα στο ΝΑΤΟ για το ανατολικό Αιγαιο.

Επίσης ο κ Βενιζελος, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Ρουμανίας, με τους οποίους συζήτησαν για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που βρίσκονται υπό εξέλιξη.

Για την οικονομια
Η οικονομικη κατασταση στην Ελλαδα αποτελεσε επιπλεον ενα απο τα βασικα θεμετα για τα οποια ο υπουργος Αμυνας ειχε αρκετες συζητησεις. Συγκεκριμενα, οπως ανακοινωθηκε, είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις πολλών ομολόγων του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να παρουσιάσει τις βασικές αρχές του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως αυτό συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Στη Σύνοδο διαμορφώθηκε το πλαίσιο του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ και τα πεδία στα οποία θα κινηθεί κατά βάση ο αμυντικός μετασχηματισμός της Συμμαχίας, οπως και το θεμα του Αφγανιστάν -στην συζήτηση για το οποίο ελαβαν μέρος και τα μη μέλη της Συμμαχίας τα οποία μετέχουν στην σχετική επιχείρηση.

Ελληνικη διοικηση στο Κοσσοβο
Επισης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν ιδιαιτέρως την Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, οπως η συνέχεια της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Κόσοβο, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με σημαντικό αριθμό δυνάμεων. Για το Κοσσοβο, εξετάζεται το ενδεχομενο να αναλαβει η Ελλαδα τον υψηλο διοικητικο ρόλο στο πλαίσιο της επόμενης φάσης της επιχείρησης, πιθανώς σε συνεργασία με άλλη σύμμαχη χώρα. Κατα τις πληροφοριες η Ελλαδα θα εχει τη διοικηση του Βορειου τομεα οπου ηδη υπαρχει ελληνικη δυναμη με περιπου 670 στρατιωτικους. Συζητηθηκαν ακομα θέματα που αφορούν στη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης (NRF), της οποίας τον συντονισμό αναλαμβάνει η Ελλάδα για ολο το 2012.

ΝΕΑ-ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Nα μας λέτε τα "καλά" νέα για να χαιρόμαστε....

    Στην Κωνσταντινούπολη τι έγινε τελικά;
    Tα τρίξαμε τα δόντια στους Νατοϊκούς; τους τα είπαμε έτσι όπως πρέπει "σκληρά και δυνατά";
    Γι αυτό το Αεροπορικό στρατηγείο το CAOC πως το λένε, τους τα είπαμε "εξω απ τα δόντια";
    Κάναμε σαφείς τις θέσεις μας ότι : "Για μας το θέμα δεν έχει κλείσει"
    Συνεχίσαμε τη διαπραγμάτευση για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας;
    Nα μας λέτε τα "καλά" νέα για να χαιρόμαστε....
    Να μας τα λέτε γιατί το ΝΑΤΟ επι του θέματος δεν είπε τίποτα και πως να πει αφού δεν συζητήθηκε το θέμα!!!!

    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/02/blog-post_5421.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.