18/2/10

Κρίση 1987: Πού εξαφανίσθηκε η βιντεοκασέτα;

Εφημερίδα «Το Παρόν» - 22/03/2009
Κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της 25ης Ιανουαρίου 2009 της εγκρίτου εφημερίδας σας της οποίας τυγχάνω τακτικός αναγνώστης, κάνατε μια ολοσέλιδη αναφορά στο μόλις εκδοθέν βιβλίο «Αιγαίο» του αξιότιμου πτεράρχου Νίκου Κουρή, για το οποίο σας συγχαίρω.
Διάβασα με πολλή προσοχή το λίαν διαφωτιστικό αυτό βιβλίο και θα ήθελα να επισημάνω κάτι που πιθανόν διέφυγε και της δικής σας προσοχής.
Εις το κεφάλαιο που ο Πτέραρχος τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρεται στη μεγαλύτερη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, τον Μάρτιο 1987, επιθυμώ να επισημάνω και να συμπληρώσω τα εξής σημαντικά, με την ελπίδα ότι ίσως κριθεί απαραίτητο ορισμένα από αυτά να περιληφθούν στις επόμενες εκδόσεις του βιβλίου. Στις 28 Μαρτίου 1987, εκτός των άλλων ενεργειών που αναφέρονται στο σχετικό κεφάλαιο - ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει ήδη διάταξη μάχης (σελίδα 83) - ο αείμνηστος τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου προσκάλεσε όλους τους εν Αθήναις διαπιστευμένους πρέσβεις να προσέλθουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στις 14:00 της ιδίας ημέρας όπου θα έκανε μια βαρυσήμαντη δήλωση.
Εκεί, παρουσία τους, ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός της Ελλάδος προειδοποίησε την Τουρκία ότι: «Εάν πραγματοποιήσει την πρόθεσή της (η οποία σημειωτέον είχε ήδη επικυρωθεί από το υπουργικό της συμβούλιο και είχε επίσης καταχωρηθεί εις την τουρική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) να στείλει το ερευνητικό πλοίο «ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ» για έρευνες στο Αιγαίο, εμείς θα το σταματήσουμε όχι με λόγια αλλά με έργα, δηλαδή θα το βυθίσουμε, θα κηρύξουμε τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να δώσουν ένα πολύ πολύ σκληρό μάθημα».
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, μετ’ ολίγον ακολούθησε το τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό του προέδρου στρατηγού Εβρέν που υποσχέθηκε «...να πράξει καθετί δυνατό για να αποφύγει ο τουρκικός λαός νέες περιπέτειες...» και στις 18:30 την ίδια ημέρα (28/3/1987) ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε την –ουσιαστικά- αναδίπλωση-υποχώρηση της Τουρκίας.
Έπειτα από 3-4 ημέρες – διαρκούσης της εντάσεως – στην Κωνσταντινούπολη σε συνέδριο του διεθνούς ναυτιλιακού Propeller Club και του τουρκοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, παρευρισκόμενος σημαντικός υπουργός της τουρκικής κυβέρνησεως διερωτήθη εάν η Ελλάς τους είχε ετοιμάσει πόλεμο 6 ημερών. Ο μοναδικός Έλληνας που παρίστατο, εκφράζοντας την προσωπική του γνώμη, επηύξησε την ανησυχία του.
Θα ήθελα να προσθέσω επίσης ότι ο γράφων, ευρισκόμενος στο Λονδίνο μετά 3 χρόνια, με ευχάριστη έκπληξη διάβασα το άρθρο ενός στρατηγικού αναλυτή του Διεθνούς Ιστιτούτου Στρατηγικών Μελετών «IISS» στους Times, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριζε ότι μια απειλή, για να γίνει πιστευτή, πρέπει να συνοδεύεται από ορισμένες στρατιωτικές ενέργειες και κινήσεις ορατές στον αντίπαλο ώστε να αντιληφθεί τι θα συμβεί εάν δεν συμμορφωθεί με τα παραγγελλόμενα και ανέφερε ως παράδειγμα το ελληνικό Ultimatum κατά την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση του Μαρτίου 1987, το οποίο συνοδευόταν από όλα τα προαναφερθέντα απαιτούμενα και το γνωστό αποτέλεσμα.
Ήταν εκπληκτική η σύλληψη, ο σχεδιασμός και η προπαρασκευή του όλου εγχειρήματος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Κουρή και τους άξιους επιτελείς μας και η πίστις του πρωθυπουργού προς αυτόυς, τον δικαίωσε. Αξίξει να μνημονευθεί και η δήλωση του Αρχηγού Στόλου το 1987 ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη, πολύ αργότερα, κατά την τελετή παράδοσης στον διάδοχό του ότι «με τον τρόπο που είχαμε διατάξει τις δυνάμεις μας στην αντιπαράθεση με την Τουρκία τον Μάρτιο του 1987, ο αντίπαλος ήτο καταδικασμένος να υποστεί συντριπτική ήττα».
Τέλος, λυπούμαι να αναφέρω ότι όλως περιέργως η βιντεοκασέτα με το ελληνικό Ultimatum της 28/3/1987 έχει εξαφανιστεί από τα αρχεία των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών και από παντού.

Με εκτίμηση
Χαράλαμπος Ν. Γκατζιώνης
Κηφισιά

18 σχόλια:

  1. φοβαμαι οτι ηταν η τελευταια αντιδραση απο Ελληνα πρωθυπουργο εναντι της Τουρκιας οπως και παρελθον ειναι η δηλωση του οτι η Ελλαδα ανηκει στους Ελληνες, συμφωνα με τον υιο GIORGOS Ελληνας και γεννιεσαι και γινεσαι...
    Ειμαι σιγουρος οτι αν ηξερε ο Ανδρεας τι γιο εβγαλε θα τον επνιγε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Ειμαι σιγουρος οτι αν ηξερε ο Ανδρεας τι γιο εβγαλε θα τον επνιγε....<

    Μην είσαι καθόλου σίγουρος, διότι πρέπει να ήταν πολύ βλάκας, χειρότερος από τον γιο, ώστε να μην ξέρει το ποιόν του. Και ο Παπανδρέου πατήρ μπορεί να ήταν πολλά, αλλά μόνο βλάκας που δεν ήταν.

    Την κρίση του 1987 την χειρίστηκε σωστά, αλλά κατάστρεψε οικονομικά και ηθικά την χώρα, με τον αμοραλισμό του.

    Σήμερα, τα δικά του λάθη πληρώνουμε. Και το δικό μας που τον ψηφίζαμε, ενώ βλέπαμε τι έκανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού ο ίδιος ο Αντρέας είπε πως δεν κάνει για πολιτική ο Γιωργάκης.
    Αλλά πρόσθεσε πως του αφήνει κληρονομιά το όνομα του.
    Σαν να έλεγε πως δεν κάνει αλλά επειδή λέγεται Παπανδρέου θα βγει...
    Αγαπητέ 18 Φεβρουαρίου 2010 8:21 μ.μ. ο Αντρέας έκανε τραγικά λάθη αλλά τότε τουλάχιστον είμαστε ελληνικό κράτος.
    Η κατρακύλα και η νέα εποχή ξεκίνησε από το Σημίτη.
    Ο Ανδρέας μπροστά σε Γιωργάκη και Σημίτη είναι ο Όσιος Ονούφριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλλά βέβαια όλοι τον λένε αείμνηστο...μπας και είμαστε εμείς οι ηλίθιοι τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κρίση 1987 και mea culpa to 1988 για να μην ξεχνάμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://taxalia.blogspot.com/2010/02/blog-post_2687.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνφωνω αόλυτα με τον καυκασιο, αν ειχε πραγματι κατι καλο να προσφερει ο Αντρεας θα επρεπαι να συνεχησει στους ιδιους τονους, αλλα δυστυχωε το μονο που τον ενοιαζε τον μακαριτη ηταν η εξουσια, και το καυλι του με το συμπαθιο κιωλας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. λεβεντες ο πολεμος θελει τρια πραγματα1)λεφτα 2)συμμαχους και 3)ηθικο εμεις τι εχουμε απο αυτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είστε σίγουροι ότι έτσι έγιναν τα πράγματα; Γιατί θυμάμαι, ότι, την ώρα που καναμε όλα αυτά και απειλούσαμε, στην Τουρκία υπήρχε απόλυτη ηρεμία. Μάλιστα ο τουρκος πρωθυπουργός που θα έπρεπε να βρισκότααν στο γραφείο του για να δει πώς θα αντιδράσει, βρισκόταν στο γήπεδο και παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα. Τον ρωτησαν μετά οι δημοσιογραφοι " γνωρίζε την αντίδραση της Ελλάαδας; ετοιμάζεται για πόλεμο κάνει επιστράτευση..." και εκείνος απάντησε "μπά; συμβαίνει κάτι τέτοιο;" και αντί να πάαει στο γρααφείο του πήγε στο σπίτι του...
    Απο το αρχείο της μνήμης μου, επειδή όλοι διατηρούν τέτοιο αρχείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Ανδρέας Γ.Παπανδρέου ήταν ο χαρακτηριστικός τύπος πολιτικού-αγελάδα: έκανε το γάλα και μετά έριχνε μία στην καρδάρα και το έχυνε!
    Το έκανε στην εξωτερική πολιτική (κρίση Μαρτίου '87 - mea culpa Davos '88), τα επανέλαβε στην οικονομική του πολιτική (αναδιανομή του εισοδήματος την πρώτη 4ετία του προς όφελος των φτωχών - σκάνδαλα στην νιοστή και λιτότητα την δεύτερη 4ετία)!!!
    Σε ότι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, μία είναι η πιό σίγουρη οδός γιά να μην έχουμε ΠΟΤΕ πόλεμο μαζί τους και γιά να κρατήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    Η Ιστορία - την οποία μελετώ επισταμένως - έχει αποδείξει, ότι οι Τούρκοι ΠΟΤΕ δεν τόλμησαν κάτι εναντίον μας όταν μας έβλεπαν με "την λάμψη στα μάτια" μας!!!!
    Ούτε στην Κύπρο ούτε στο Αιγαίο.
    Οποτεδήποτε το τόλμησαν ήταν - και δεν είναι σύμπτωση - όταν είμασταν στο "καβούκι" μας!!!!
    Εύχομαι κάποτε να μπορέσουμε να το καταλάβουμε, πριν είναι αργά και οι Τούρκοι φτάσουν στον Μαραθώνα (ήδη εχθές έφτασαν στην Άνδρο - τι είναι άλλωστε Άνδρος-Μαραθώνας?)

    Μπορείτε να διαφωνείτε με τις απόψεις μου αλλά αυτή είναι η γνώμη μου.

    Κώστας Μαυροσκούφης
    ΥΓ στην Κρίση του Μαρτίου του '87, 23 χρονών παιδί είχα επιστρατευτεί με Ατομικό Φύλλο και θυμάμαι τον ενθουσιασμό και των υπόλοιπων επίστρατων! Δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το πολεμικό σασπένς, οι λίγες σελίδες και οι μαχητικές ατάκες πουλάνε πάντα.
    Ας συνεχίσουμε λοιπόν το σκάλισμα αυτού του βιβλίου εκείνης της «δήθεν ηρωϊκής εποχής» του ’87 πιάνοντας το νήμα από κει που το αφήσαμε πέρυσι – πάλι εδώ σ’ αυτό το ιστολόγιο - όταν εκδόθηκε το εν λόγω βιβλίο.
    Έχοντας επίγνωση προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ ότι ένα τεράστιο τμήμα της εκλογικής αντιπαράθεσης θα παιζόταν στα Εθνικά Θέματα (και υπό την «Δαμόκλειο Σπάθη» των Ιμίων) επιχείρησαν να αξιοποιήσουν την «Κρίση του ‘87» όπου υποτίθεται πως το «Βυθίσατε Χόρα» (δήθεν) αναβίωσε (τάχα) ξυπνώντας μνήμες μεγαλείων του Έθνους.
    Διαβάζοντας το βιβλίο του Πτέραρχου κου Κουρή «Αιγαίο: Η μακροχρόνια διαμάχη και ο ρόλος των Αμερικάνων», αναπόφευκτα εστιάζεις σε κάτι που κάνει πραγματικά εντύπωση….
    Όχι θετική οφείλω να πω...
    Περιγράφει την κρίση του 1987 και καταλήγει στις σελ. 85 - 86 :

    "...Οι γείτονες εν τω μεταξύ αξιολογούν τις δυνατότητες των δυνάμεών μας, όπως τις είχαν παρατηρήσει στις μεγάλες ασκήσεις τους στις ανατολικές μας περιοχές, την αποφασιστικότητα της ηγεσίας και την ομοψυχία λαού και στρατού, εκτιμούν πως οι πιθανότητες επιτυχίας μιας επιθετικής ενέργειας είναι μηδαμινές και αποφασίζουν να αναδιπλωθούν.
    Ο Εβρεν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα υπόσχεται :
    "...να πράξει καθετί δυνατό για να αποφύγει ο τουρκικός λαός νέες περιπέτειες.."
    Απο τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται ο Οζάλ δηλώνει :

    "...Δεν υπάρχει λόγος να κλιμακώνουμε την ένταση. Η Τουρκία δεν θα προβεί σε έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές, εφόσον και η Ελλάδα δεν θα πραγματοποιήσει έρευνες..."

    Και καταλήγει ευθύς αμέσως ο Πτέραρχος :

    Ως συμπέρασμα της κρίσης του Μάρτη του 1987 μπορεί να διατυπωθεί η άποψη ότι ο χειρισμός της υπήρξε απόλυτα επιτυχής...." (!!!)

    Και αναρωτιέται κανείς δικαιολογημένα :

    "...Ποιός ήταν ο επιτυχής χειρισμός της Κρίσης του '87;..."

    Το ότι οι Τούρκοι δια στόματος Οζάλ δήλωσαν πως δεν θα κάνουν έρευνες σε "αμφισβητούμενες περιοχές" εφόσον και η Ελλάδα δεν θα πραγματοποιήσει έρευνες;
    Για μας - και βάση του Διεθνούς Δικαίου - δεν υπάρχουν "αμφισβητούμενες περιοχές".
    Για τους Τούρκους μόνον υπάρχουν.

    Σύμφωνα και με την περιγραφή του πτέραρχου, ο τρόπος λοιπόν που χειρίστηκαν την κρίση του '87 οι δήθεν εθνοσωτήρες "Πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ" έδωσε στους Τούρκους το δικαίωμα να έχουν λόγο και δικαιώματα στις έρευνες στο Αιγαίο.
    Τους νομιμοποίησαν τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο...
    Τους έβαλαν στο Αιγαίο...
    Έχει άραγε σημασία εαν η Ελλάδα επέδειξε "στρατιωτική πυγμή" στο ξεκίνημα αυτής της κρίσης;
    Το "τελείωμα" πάντα μετράει κύριοι κύριοι του ΠΑΣΟΚ...
    Το "τελείωμα"...
    Και δυστυχώς, η αριστοτεχνική παράσταση που δώσατε τότε στο Αιγαίο ήταν απο τις μεγαλύτερες εθνικές προδοσίες.
    Κοντολογίς, καλά το ξεκινήσατε κύριοι, πλην όμως έπρεπε να το ολοκληρώσετε.
    Δεν έπρεπε να δεχτείτε να μην κάνει η Ελλάδα πετρελαϊκές έρευνες κι εκμετάλλευση στο Αιγαίο (σε αντάλλαγμα για μια αντίστοιχη στάση της Τουρκίας).
    Και δυστυχώς το δεχτήκατε.
    (εκτός εαν εκμεταλλευόμαστε τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Αιγαίου τόσα χρόνια και δεν το ξέρουμε εμείς οι κοινοί θνητοί - και δη η "πλέμπα" κατ' εσάς και τους φίλους σας τους "ευγενείς παλαιο - και νεοτζάκηδες" της Ελληνικής κοινωνίας)…
    Η στρατιωτική κινητοποίηση που κάνατε τότε ήταν απλώς μια καλοστημένη «θεατρική παράσταση», η "στάχτη στα μάτια" του λαού, το "χρύσωμα του χαπιού" για να βγείτε κι από πάνω για την βαρύτατη Εθνική προδοσία που εν ψυχρώ και υπολογισμένα διαπράξατε.
    Κρίμα!
    Αν και ο Ελληνικός Στρατός και η κοινωνία χρειάζονται αναμφισβήτητα "φρεσκάρισμα των Εθνικών Συμβόλων" τους, ο Μάρτης του '87 δυστυχώς δεν ανήκει σε αυτά...
    Άλλη μια εθνική πανωλεθρία σαν τα Μικρασιατικά, τον διωγμό του '55, την Κύπρο και τα Ίμια ήταν.
    Κρίμα γιατί θα μπορούσε όντως να είναι ένα εθνικό Σύμβολο αυτή η Κρίση...
    Αν δεν ήταν άλλη μια Μαύρη Μέρα για το Γένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://www.youtube.com/watch?v=GLZf81k0JfU

    το υλικο υπαρχει εδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΡΟΣ: Γιώργο Ανεστόπουλο

    Συμφωνώ μαζί σου και με το σκεπτικό σου.
    Κρίνουμε όμως την αντίδραση της Ελλάδας στον πρόκληση. Και αυτή ήταν εξαιρετική. Ακολούθως βέβαια, με την γνωστή κίνηση του "δίνω μιά κλωτσιά και χύνω την καρδάρα με το γάλα" αποδεχθήκαμε να μην προβούμε και εμείς σε έρευνες, απόφαση ολέθρια που έδωσε την λαβή σε κάποιους να εμφανίσουν τον Παπανδρέου ως μπλοφατζή!
    Και ίσως έτσι να ήταν!
    Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου
    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η μπλοφα φαινεται να ειναι αρωστια της οικογενειας Παπανδρεου,παει παππου προς παππου.Τωρα ο ιος εχει καλεσει ολους τους ασχετους στην Ελλαδα να μας που τι θα κανουμε για να βγουμε απο την κρισι και μας παιρνουν και τα λιγα λεφτουδακια που μας εχουν αφησει οι κερδοσκοποι.Οι καλοι πολιτικοι λενε λιγα και κανουν πολλα.Αλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΡΟΣ: Γιώργο Ανεστόπουλο

    Εγώ δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σου. Ένα σωρό υποθετικές σκέψεις, κυριολεκτικώς τραβηγμένες από τα μαλλιά.

    Στην κρίση του '87, φερθήκαμε όπως πρέπει να φέρεται ένα κυρίαρχο κράτος, εν αντιθέσει προς την κρίση των Ιμίων, 9 χρόνια μετά. Το τι έλεγαν οι Τούρκοι περί "αμφισβητούμενων ζωνών", δεν μπορούσε να μας ενδιαφέρει, εφ' όσον δεν τον κάνουν πράξη, όπως σήμερα. Τι να έκανε δηλαδή; να τους έλεγε "μην το λέτε, διότι θα σας κάνω πόλεμο";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. PROSDOPIKA THA IMOUN EYTHXHS AN STA IMIA EIXAME ANTIDRASEI OPOS TO 1987
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε 19/02, 12.06μμ

    Στο ερώτημά σου : " τι να έκανε?"

    θα σου παραθέσω και πάλι το παρακάτω απόσπασμα απο την προηγούμενη απάντησή μου:


    "...Κοντολογίς, καλά το ξεκινήσατε κύριοι, πλην όμως έπρεπε να το ολοκληρώσετε.

    Δεν έπρεπε να δεχτείτε να μην κάνει η Ελλάδα πετρελαϊκές έρευνες κι εκμετάλλευση στο Αιγαίο (σε αντάλλαγμα για μια αντίστοιχη στάση της Τουρκίας).

    Και δυστυχώς το δεχτήκατε..."

    Αυτό φίλε μου είναι η "διπλωματική πραγματικότητα" που ΕΜΕΙΝΕ στην καθημερινότητά μας με το πέρας εκείνων των θεατρινίστικων στρατιωτικών κινητοποιήσεων.

    Τίποτα υποθετικό, τίποτε τραβηγμένο απο τα μαλλιά.

    Αυτό ήθελαν να πετύχουν οι Τούρκοι, αυτό και πέτυχαν.

    Με τον πλέον αριστοτεχνικό τρόπο μάλιστα.

    ***********

    Ανώνυμε 12.21,

    και στα Ιμια ακριβώς το ίδιο επαναλήφθηκε. Τίποτα διαφορετικό.
    Απολύτως τίποτα.

    Ξαναδείξαμε (δήθεν) τα δόντια μας και ξανακάναμε πίσω για μια ακόμη φορά "μοιράζοντας τι?" Κάτι που ήταν ΔΙΚΟ ΜΑΣ κι επ' ουδενί αμφισβητούμενη περιοχή.

    Στο ίδιο (εθνοπροδοτικό) έργο θεατές.

    Και τώρα?

    Τώρα που τους πέτυχε το πείραμα δυο φορές και που η οικονομική πίεση μας έχει ήδη τσακίσει, τι θα διεκδικήσουν την επόμενη φορά?

    Και πόσο μακριά είναι άραγε αυτή η επόμενη φορά?

    Εαν ας πούμε χτες στην φρεγάτα στο πεδίο βολής Άνδρου κάποιος απο τους χειριστές αντιαεροπορικών δεν υπάκουε στο κράτημα πυρός και κατέρριπτε κάποιο απο τα Τούρκικα F-16 τι θα συνέβαινε άραγε μετά?

    Θα τους αντιμετωπίζαμε πάλι με "θεατρινίστικες στρατιωτικές συγκεντρώσεις"?

    Ή θα πηγαίναμε ένα ακόμη βήμα πιο βαθιά στην εθνική αποσάθρωση επικαλούμενοι έλλειψη πόρων για καύσιμα και θα ζητούσαμε την μεσολάβηση των Αμερικανονατοϊκών ανοίγοντας στους πάντες την όρεξη ακόμη περισσότερο?

    Καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι με αυτές τις "θεατρινίστικες αμυντικές" συμπεριφορές είναι σαν να λέμε (στην διπλωματική γλώσσα) :

    "...όλα δικά σου Πασά μου...Απλά μην μ' εκθέσεις στο λαό μου...να τρώω ντε κι εγώ...Δεν χρειάζεται να μου επιτεθείς...Μια μικροπρόκληση κάνε μου για αφορμή, ε, να, θα σου κάνω κι εγώ λίγο τον καμπόσο αλλά μην μασάς, την κρίσιμη στιγμή θα κάνω πίσω κι έτσι θαμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Κι ούτε θα καταλάβει κανένας ραγιάς τίποτα..."

    Ότι είναι επικίνδυνα αυτά τα παιγνίδια της Διπλωματίας της Κανονιοφόρου?

    Ναι, είναι.

    Απο καταβολής κόσμου ήταν και θα συνεχίσουν να είναι.

    Όποιος όμως θέλει να έχει ανεξάρτητο κράτος είναι υποχρεωμένος να συνυπάρχει και να αντεπεξέρχεται σ' αυτούς τους κινδύνους.

    Αλλιώς, να πάει σπίτι του. Ή καλύτερα, να επιστρέψει στον Βορρά που δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

    Με φανφάρες και θεατρινίστικα ποτέ δεν έφυγε κανένας εισβολέας.

    Ούτε νομίζω οι Αρχαίοι μας πρόγονοι να διατήρησαν αυτό τον τόπο Ελληνικό προσφέροντας στους εισβολείς θεατρικές παραστάσεις κορασίδων και νεανίων.

    Ούτε είναι δυνατόν να προσφέρουμε εδάφη για να εξαγοράζουμε μια νύχτα ήσυχου ύπνου όπως λένε κάποιοι εγχώριοι Μεγαλοπολιτικοί ηγέτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.