2/2/10

Πουλούν βυζαντινό ανάκτορο οι Τούρκοι

Το κοστολογούν 12 εκατ. ευρώ - Μεγάλο ενδιαφέρον από το Βατικανό.
“Δεν είναι δυνατόν να πωλούνται τέτοιου είδους μνημεία και μάλιστα την ώρα που η Κωνσταντινούπολη αναλαμβάνει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και ενώ η Τουρκία συμμετέχει στο κοινοτικό πρόγραμμα πλαίσιο για τον πολιτισμό.

Των Αλ. Μασσαβέτα,Σ. Χριστοφορίδου

Ποικίλες αντιδράσεις, ακόμη και γέλωτα, προκάλεσε στον τουρκικό Τύπο η είδηση που αποκάλυψε το ένθετο “Ακίνητα” της “Χουριέτ”, σύμφωνα με την οποία ο πρώην δήμαρχος του Εμίνονου Ταχίρ Ακτάς έβγαλε πωλητήριο για το βυζαντινό ανάκτορο της Μαγναύρας. Το ανάκτορο ανασκάφηκε το 1992, ως αποτέλεσμα της κατεδάφισης ενός εργοστασίου καλτσών, και τα θεμέλιά του βρίσκονται 13 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Το ανάκτορο της Μαγναύρας οικοδομήθηκε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, και σ’ αυτό ο αυτοκράτορας δεχόταν τους ξένους πρέσβεις. Το κτίσμα είχε τέσσερις ορόφους και βρισκόταν εντός του συγκροτήματος του Μεγάλου Παλατίου, μιας “απαγορευμένης πόλης” της εποχής που εκτεινόταν από την Αγία Σοφία και τον Ιππόδρομο ως την ακτή του Μαρμαρά. Ευρήματα που βρέθηκαν στο χώρο, όπως ίχνη μωσαϊκών, εκτίθενται στο Μουσείο Μωσαϊκών του Μεγάλου Παλατίου, παραδίπλα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Ακτάς ζητεί 12 εκατομμύρια ευρώ για το ανάκτορο και βρίσκεται ήδη σε επαφές με ξένους επενδυτές. Ανάμεσά τους ο τουρκικός Τύπος αναφέρει και το Βατικανό, ενώ κάποια άλλα δημοσιεύματα φέρουν ως ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές για να το κάνουν είτε ξενοδοχείο είτε ιδιωτικό μουσείο είτε... αίθουσα γάμων(!).

Η εταιρεία μεσιτών Golden Royale Gayrimenkul έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση. Ο πρόεδρός της, Κορχάν Κονγκάζ, διατείνεται ότι σε περίπτωση που ανασκαφεί αρχαίο κτίσμα στα θεμέλια της ιδιοκτησίας σου περιέρχεται κι αυτό αυτομάτως στην τελευταία. Ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί κατά το τουρκικό δίκαιο.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τμήμα του ανακτόρου της Μαγναύρας βρίσκεται θαμμένο κάτω από μαγαζί που πωλεί χαλιά.

Το αγοράζει το Βατικανό
Το θέμα έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και ζητά την άμεση παρέμβασή της.

“Δεν είναι δυνατόν να πωλούνται τέτοιου είδους μνημεία και μάλιστα την ώρα που η Κωνσταντινούπολη αναλαμβάνει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και ενώ η Τουρκία συμμετέχει στο κοινοτικό πρόγραμμα πλαίσιο για τον πολιτισμό. Με δεδομένα ότι η διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν θα πρέπει να παρέμβει χαρακτηρίζοντας το μνημείο ως προστατευόμενο προκειμένου να ακυρωθεί πώλησή του” σημειώνει στη “Μ” η κ. Κοππά. Σύμφωνα με πληροφορίες της ελληνίδας ευρωβουλευτού, το Βατικανό εντόπισε αμέσως τη σημασία του συγκεκριμένου μνημείου και έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να το αγοράσει! Όταν της θέσαμε το ερώτημα αν θα μπορούσε να πράξει το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ένα ερωτηματικό ως προς τις οικονομικές δυνατότητες του ελληνικού δημοσίου αυτή τη στιγμή. Σημειωτέον ότι η τιμή πώλησης έχει προσδιοριστεί στα 12 εκατ. ευρώ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MAKTHES.GR

16 σχόλια:

  1. Τόσα λείπουν απο το Ελληνικό Δημόσιο ξαφνικά?????Έναν έρανο να κάνανε, περισσότερα θα μαζεύανε..!!!!!Θα το αφήσουν να πουληθεί οι Καραγκιόζηδες...(συγνώμη αλλα δεν κρατήθηκα)..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι Ιεροσυλία να τους επιτρέπουμε να πατούν πάνω στην Ιστορία μας!

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δικό τους εἶναι;
    Ἑλληνικότατο εἶναι (συνεπῶς ξένο), δὲν πάει νὰ γίνη ὅτι θέλει.
    Ἀφοῦ δὲν μποροῦν νὰ παραποιήσουν τὴν κληρονομιά μας τὴν πουλᾶνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι να το αγοράσει το Βατικανό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θέμα έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και ζητά την άμεση παρέμβασή της.


    Μπράβο, πως το έπαθε αυτό; Εν πάσει περιπτώσει τα θετικά να τα λέμε νομίζω.

    "Μακάρι να το αγοράσει το Βατικανό!"
    Τι λες αγαπητέ μου και με ποιο σκεπτικό; Για να επιβεβαιωθεί και να επισφραγισθεί η προδοσία-συμμαχία της "χριστιανικής" Δύσης και των μουσουλμάνων τούρκων απέναντι στο ελληνικότατο βυζάντιο, έπειτα από 457 ολόκληρα χρόνια;
    Ούτε να πωληθεί, ούτε να αγοραστεί. Κατευθείαν προσφυγή και πάλι προσφυγή στον ΟΗΕ και στην ΟΥΝΕΣΚΟ για την προστασία μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Να τους αλλάξεις τα φώτα στα δικαστήρια και να περνάνε τα χρόνια με εφέσεις κλπ. Αλλά θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, αξίες μάλλον σπάνιες τώρα πια...
    Όσο για την Κωνσταντινούπολη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης καμμία αντίρρηση....όμως ως Ινσταμπούλ, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακούγεται..

    Υ.Γ (κουϊζ): Οι τούρκοι σκέφτονται ανάποδα από εμάς. Αν το κατάλαβουμε αυτό, θα κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει για να τους βγαίνουμε μπροστά (πως λέμε σε περίμενα στη γωνία;)
    Όποιος γνωρίζει για ποιό λόγο το λέω αυτό, ας μας πει τη γνώμη του.
    (Κα Χριστίνα τι λέτε και εσείς, που από ότι έχω καταλάβει γνωρίζετε την τουρκική;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. …….και μετά την Έφεσο!
    Καταλάβατε γιατί θέλουν πολυπολιτισμικό κράτος χωρίς κληρονομικό δικαίωμα στην δομή του κράτους έθνους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι Τουρκοι και μετα οι Αζεροι, Κιργιζιοι, Ουιγουροι, Καζαχοι, Ταταροι, Τουρκμενοι, Ουζμπεκοι, Μογγολοι και Γιακουτιοι πρεπει να γινουν αμεσως ορθοδοξοι και να ενωθουμε σε μια μεγαλη ορθοδοξη αυτοκρατορια απο Ιονιο ως την Κιτρινη θαλασσα! Ολοι οι Ασιατες πρεπει να μαθουν Ελληνικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πως δεν είναι δικό τους ρε, παιδιά; Στη χώρα τους δεν είναι; Τι είναι δηλ ελληνική offshore; Τα τελευταία 560 χρόνια περίπου έχουμε χάσει τα δικαιώματα μας στην Πόλη, χωνέψτε το.
    Το θέμα είναι ότι πρόκειται για αρχαιολογικό και πολιτιστικό μνηνείο και είναι ανήκουστο να πωλείται. Είναι σαν να βγαίνει ο Κακλαμάνης και να λέει ότι θα πουλήσει τον...Παρθενώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Αρχιεπισκοπη και το Πατριαρχειο τηρουν σιγη ιχθυος. Δεν εχουν τα λεφτα η υπαρχει νομικο κωλυμα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΡΟΛ 2:25 μ.μ.

    ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΕΙΔΗΣΗ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ;

    ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ; ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τϊ σχόλιο είναι αυτό?
    <<@ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΡΟΛ 2:25 μ.μ>>
    Θα τρελαθούμε τελείως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εσείς οι νεοειδωλολάτρες αφού δεν παραδέχεσθε ότι η Κωνσταντινούπολη και το Βυζάντιο ήταν Ελληνικά, γιατί επεμβαίνετε στη συζήτηση; αφήστε να συζητήσουν αυτοί που πιστεύουν ότι τα μνημεία είναι ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς αυτόν που ειρωνεύεται την Ορθοδοξία:

    Το 90% των κατοίκων της Τουρκίας είναι Βυζαντινοί (Ρωμηοί) που εξισλαμίστηκαν και εκΤουρκίστηκαν βιαίως από τους Οθωμανούς. Το ίδιο ισχύει και για τους Καυκάσιους κατοίκους του Αζερμπαιτζάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα κουτοπόνηρο σχέδιο των γειτόνων μας: Σε λίγα χρόνια, αφού τσεπώσουν το χρήμα, θα το ξαναπάρουν πίσω με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα σχόλια πιο πάνω δεν λένε οτι δεν ήταν Ελληνική η πόλη αλλά ότι δεν είναι..Οτι μέρισμα Ελληνικό υπήρχε στα παράλια,την πόλη και τον πόντο,δεν υπάρχει πλέον,έχουν ολοι σφαγιασθεί ή εκτοπιστεί.
    Οπότε ξεχάστε την μεγάλη ιδέα γιατί αν πούμε οτι κάνουμε πόλεμο και τους νικάμε,θα κληρονομήσουμε μια ωραία πλειονότητα 30 εκατομμυρίων Τούρκων,Κούρδων και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο,πάντως οχι Ελλήνων.


    Στο παρασύνθημα τωρα,μακάρι να το αγοράσει το Βατικανό ή καμιά Ρωσία..Άντε να κουνηθούν οι απέναντι τότε..
    Ενώ αν το αγοράσουμε εμείς ή το πατριαρχείο κλαιν μαιν να πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. το Πατριαρχείο δεν έχει λεφτά...χαχαχαχαχαχαχαχα!μόνο όσα ξεζούμισε από αφελής ομογενείς φτάνει να αγοράσει όλη την Πόλη!έτσι δεν είναι...υποστηρικτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.