6/2/10

Credit Suisse: Έρχεται επώδυνη περίοδος για την Ελλάδα


Η μακροπρόθεσμη διαδικασία για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι εγγυημένα επώδυνη, προειδοποιεί η Credit Suisse. Οι πραγματικοί μισθοί θα πρέπει να πέσουν σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και συγκεκριμένα αυτούς της Γερμανίας (όπου δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση των μισθών, γιατί και αυτή η χώρα είναι αφοσιωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή).

Για να επιτευχθεί αυτό, η ανεργία θα πρέπει να αυξηθεί ακόμα και πάνω από τα υψηλά του 1999, όταν άγγιζε το 12,4%. Οι αναλυτές του οίκου επιμένουν ότι ελάχιστοι στην Ελλάδα ή στις αγορές αντιλαμβάνονται τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της προσαρμογής που απαιτείται και προειδοποιούν για μείωση του ΑΕΠ κατά 6-10%, που ασφαλώς θα επηρεάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών και την πιστωτική επέκταση.

Η Credit Suisse εντοπίζει το πιο επείγον πρόβλημα της Ελλάδας στις δανειακές ανάγκες για την αναχρηματοδότηση χρεών που ωριμάζουν τον Απρίλιο και το Μάιο, την ώρα που θα η χώρα καλείται να διατηρήσει επαρκή ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα δαπανών της. Μάλιστα, οι υπολογισμοί του οίκου ανεβάζουν τις ανάγκες χρηματοδότησης έως το Μάιο σε αρκετά υψηλά επίπεδα, στα 30 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

«Η συγκέντρωση των χρεών που ωριμάζουν είναι ασυνήθιστη, όμως, ακόμα και εάν αυτή η άμεση πηγή στρες ξεπερασθεί, το προφίλ χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια παραμένει απαιτητικό», εξηγεί η Credit Suisse.

Μπορεί οι επόμενοι τρεις μήνες να είναι δύσκολοι, όμως, ό,τι και εάν γίνει, τόσο η Ελλάδα όσο και οι υπόλοιπες χώρες της περιφερειακής Ευρωζώνης θα εξακολουθήσουν να πάσχουν από τη χρόνια ανάγκη να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις και να μειώσουν τον κρατικό δανεισμό.

Αν και έχει πολύ λίγο χρόνο στα χέρια της, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μείωση δαπανών, συγκράτηση των μισθών του δημοσίου και μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, του φορολογικού και του συστήματος συλλογής στατιστικών στοιχείων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσει τη θεσμική στήριξη της ΕΕ στην περίπτωση που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της μέσω των αγορών.

Η Credit Suisse εκτιμά ότι με δεδομένη την απουσία ενός μηχανισμού αντιμετώπισης των χωρών της ΟΝΕ και της ΕΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όλες οι επιλογές έχουν πέσει στο τραπέζι και εκτιμά ότι στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν δώσουν κάποια λύση, η τελική στήριξη θα έρθει από το ΔΝΤ. Πάντως, με δεδομένο ότι η κρίση δείχνει να μεταδίδεται ήδη σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία (σε διαφορετικό βαθμό, βέβαια) και με την απειλή να συμπαρασυρθεί ο τραπεζικός τομέας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παρέμβαση των αρχών θα έρθει σύντομα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Credit Suisse συμβουλεύει τους πελάτες της να αποφεύγουν το χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως και εκείνο της Ισπανίας.

Και αυτό γιατί κατά την άποψή της, οι μισθοί θα πρέπει να πέσουν κατά 6% και αυτή η διαδικασία δεν έχει καν αρχίσει. Μία τέτοια μείωση των μισθών θα φέρει ανάλογη πτώση του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα, απλά για να σταθεροποιηθεί το χρέος, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή ανάλογη με το 13% του ΑΕΠ της, κάτι που εκτιμάται ότι θα φέρει μείωση του ΑΕΠ κατά 5-10%.

15 σχόλια:

  1. Η κατάσταση στην ΕΕ δεν είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα.

    Η ζώνη του ευρώ εισάγει ενέργεια και πάνω από τα μισά τρόφιμα, ενώ εξάγει και εισάγει βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία όμως λόγω κρίσης χάνουν μέρος της αξίας τους.

    Για όσους δεν το κατάλαβαν, το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας, είναι συνολικά της Δύσης.

    Μετά την κατάρρευση του δολλαρίου, έρχεται η σειρά του ευρώ.

    Η Δύση έχασε την ηγεμονία της, και δεν μπορεί πλέον να τυπώνει απεριόριστο νόμισμα και να κατακλέβει τον πλανήτη.

    Το ευρώ είναι πιο αδύναμο από το δολλάριο, γιατί το δολλάρο έχει πίσω του ένα ισχυρό κράτος, ενώ το ευρώ τίποτα. Απλά μια συμμαχία κρατών που ότι πουν οι ΗΠΑ.

    Η ΕΕ έχει 2 επιλογές τώρα:

    1.Να δανειστεί από εκεί που υπάρχουν κεφάλαια. Η Κίνα θα δώσει, αλλά θα ζητήσει τόκο, και αυτό θα μεγαλώσει τα ελλείματα της ΕΕ και το πρόβλημα.

    2.Να τυπώσει ευρώ, πράγμα το οποίο θα κάνει το ευρώ να χάσει.

    Έρχεται μείωση της αξίας του ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν μια υγιής επιχείρηση αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας, απολύει εργαζόμενους.

    Τι χρειάζεται άραγε πέρα από ένα μικρο θαύμα, σε μια ελληνική κυβέρνηση να απολύσει 100-150 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους;


    Ρητορικό το ερώτημα.
    Όλοι γνωρίζουμε, ότι μετά απο ένα διάλειμμα ολίγων μηνών, ο δημόσιος τομέας θα συνεχίζει να γιγαντώνεται, μέχρι να βουλιάξει την χώρα οριστικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας έχετε μπερδεύσει, την μια λένε οτι σταθεροποιείτε η κρίση και έρχεται συντονισμένη βοήθεια απο Μερκελ Σαρκοζί, την άλλη διαβάζω οτι τώρα έρχεται η κρίση, τι στο καλό γίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Τι χρειάζεται άραγε πέρα από ένα μικρο θαύμα, σε μια ελληνική κυβέρνηση να απολύσει 100-150 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους;"



    Αλλο που δεν θελει και το ΚΚΕ!Ανεκαθεν αυτο το κομμα "πονταριζε" στην ανεργια, διοτι στις ταξεις των ανεργων "αλιευει" ψηφους!Και οπως ελεγε και ο Μαρξ,"ο σκλαβος δεν εχει να χασει παρα μονο τις αλυσίδες του"!Καλη η προταση σου, αλλα οπως και να το κανουμε, αποτελει "βουτυρο στο ψωμι" του ΚΚΕ!Ξανασκέψου την λοιπόν!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πώς μάς βλέπουν οι Ευρωπαίοι, χωρίς να συμμερίζομαι το κόμπλεξ κατωτερότητας κάποιων ευρωλιγούρηδων, κυρίως οικονομολόγων χαρκογιακάδων που μας καταδυναστεύουν και είναι δουλωτικοί στις ξένες κυβερνήσεις, φαίνεται στην παρακάτω πρόταση από το άρθρο των Financial Times: “Comparing Spain to Greece is like comparing Real Madrid to Alcoyano,” said Mr Botín in a dismissive footballing reference contrasting the Madrid side with an obscure, second-division Spanish club.

    http://www.ft.com/cms/s/0/f3a7fc9a-1270-11df-a611-00144feab49a.html

    Θα σταθώ μόνο στο εξής: Αυτή είναι η Ελλάδα που φτιάξαμε τα τελευταία χρόνια, μετά τον Βενιζέλο, η Ελλάδα της Β Εθνικής όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτισμικά, με ελάχιστες εκλάμψεις...Και δεν εννοώ την κατάκτηση του Euro, όπως αρκετοί "πατριώτες" που μιλάν για το DNA μας, το ικανό για το καλό και το χειρότερο, μέσα από τον καναπέ. Είναι ντροπή για όλους μας η διαφθορά και η ανικανόητα για πρόοδο και ειλικρινά δε νομίζω ότι φταίνε οι ξένοι,πχ οι υποκριτές Γερμανοί που κανονικά μας χρωστάν χρήματα λόγω του Β ΠΠ...
    Σάββα, η κατρακύλα έχει βαθειές ρίζες, στην παιδεία που λαμβάνουμε τόσο από το σχολείο όσο και κυρίως από την παιδεία που παρέχουν τα πρότυπα της καθημερινότητας, πολιτικοί και ρουσφετάκηδες απλοί πολίτες...
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΒΡΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, Η ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑ;Ι ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ (ΦΠΑ) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΛΠ. ΤΟ ΣΠΙΡΑΛ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ; ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΤΙ ΞΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.

    ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΟΥΝ ΔΕ ΙΔΙΩΤΕΣ (ΟΡΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩς ΧΡΗΜΑΤΟΣ. ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΚΟ!!!!!


    ΞΑΝΑΠΑΡΤΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ (ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΚ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ)ΠΙΣΩ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μινω μου, από οτι δείχνουν τα πράγματα 150-250 χιλιάδες ανέργους θα αποκτήσουμε πολύ σύντομα, έτσι ή αλλιώς!!!!!

    Τι είναι καλύτερο λοιπόν να χάσουν την δουλειά τους άνθρωποι που εργάζονται στις φάμπρικες, στο εμπόριο, και την βιομηχανία, ή οι γνωστοί δημόσιοι τεμπέληδες;


    Τι λέω Σαββατιάτικα....;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Τι είναι καλύτερο λοιπόν να χάσουν την δουλειά τους άνθρωποι που εργάζονται στις φάμπρικες, στο εμπόριο, και την βιομηχανία, ή οι γνωστοί δημόσιοι τεμπέληδες;"



    Ναι, αλλα ειτε ετσι ειτε αλλιώς, παλι το ΚΚΕ βγαινει κερδισμένο!Το εχω ξαναγραψει οτι αυτο που χρειαζεται ο τοπος ειναι μια γεναια αναδιανομη του πλουτου!Διοτι πλουτος υπάρχει αλλα τον νεμονται οι "ολίγοι και εκλεκτοί", κοινως τα τρωκτικά!
    Χτυπημα αλυπητο στις offsore, καταργηση του "ποθεν εσχες" για αυτους που θα επαναπατρισουν τα κεφαλαια τους, πραγματικος ελεγχος της εισφοροδιαφυγης, κοψιμο των υπερογκων bonus των golden boys και φορολογια της τεραστιας εκκλησιαστικης περιουσιας.Και αφηστε ησυχους τους δημ.υπαλληλους(οι οποιοι καταβαλουν στο ακεραιο τον φορο που τους αναλογει), διοτι καλως η κακως, η αγορα κινειται μονον απο αυτους(και εννοω τα μικρομεσαια καταστηματα.Και σ'αυτο ομιλω εκ πειρας).


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί δε βάζετε τους αριθμούς κάτω να δείτε τι αντιπροσωπεύουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σε σχέση με το έλλειμα, το χρέος, τα δάνεια, τα σπρεντς ? Μετά, μπορείτε να τα συγκρίνετε με την κερδοφορία των τραπεζών και των πολυεθνικών, τις αμοιβές των τραπεζιτών, των εργολάβων, μεγαλοϊατρών και πάει λέγοντας. Κρατάτε κακομοιρηδες τα 2-3 χιλιάρικά σας χωρίς ενοχές και φοβίες μη σας τα πάρει ο ...κομμουνισμός. Μαθαίνετε στα παιδιά την εντιμότητα γιατί είναι το μέλλον που έρχεται με χίλια. Φρένο στα κέρδη των πολυεθνικών "νταβάδων" μόνο χρειάζεται να απαιτούμε και τιμωρία του όποιου τρωκτικού και επίορκου, πριν μας αντικαταστήσουν με μετανάστες, λαθραίους και μη. Ο σκοπός της επίθεσης δεν είναι οικονομικός, είμαστε εμείς, ο ελληνικος λαός σύμπας, Γκεγκε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν καταλαβαίνω τον συλλογισμό σου Μινο.

    Αυτό που λες είναι, η Ελληνική Κυβ. να συνεχίσει να δανείζεται, ώστε να πληρώνει υπέρογκους μισθούς (ΑΚΑ επιδοματα) στους δημοσίους υπάλληλους, ώστε οι τελευταίοι να συνεχίσουν να ξοδεύουν απτόητοι, και να διασωθεί η αγορά!!!!!

    Τι πιο θνησιγενές από αυτό;
    Καλομαθημενοι καταναλωτές, αδιόρθωτοι "χρωστάκιδες"


    Μήπως θα ήταν καλύτερο να ρίξουμε το βάρος, στις παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού, οι οποίοι τώρα είναι καταδικασμένοι στην απαξία.


    Άλλα όχι.
    δημόσιοι υπάλληλοι uber alles. Μέχρι να βουλιαξουμε στα χρέη.

    Και ξέρεις Μινο ποια θα είναι η ειρωνεία;
    Τότε θα έχει κερδίσει στα αλήθεια το ΚΚΕ, χωρίς να έχει ποτέ ξεπεράσει το 10%.

    Αφού θα έχει δημιουργηθεί μια νέα ΕΣΣΔ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλτατε gregoire, οπως προανέφερα ομιλω εκ πειρας καθοτι διαθετω τετοια μικρομεσαια επιχειρηση και γνωριζω με ποιους δουλευω.Τις δεκαετιες του 80 και 90 πελατες μας ως επι το πλειστον ηταν οι αγροτες που τοτε τα'παιρναν χοντρα απο τις παντος ειδους επιδοτησεις.Τα τελευταια ομως χρονια, μετα τις "κατραπακιες" που εισεπραξαν τους χασαμε απο πελατες και τωρα δουλευουμε με τους δημ.υπαλληλους.Αν ισχυσει αυτο που γραφεις, θα πρεπει εγω να το κλεισω και να βγω ανταρτης στο βουνό!Και μαζι με μενα και πολλοι αλλοι κατοχοι μικρομεσαιας επιχειρησης.Εκτος εαν θεωρεις υγειες φαινομενο το να γεμισει η Ελλαδα απο πολυεθνικες υπεραγορες(Ελληνιστι super market).


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οχι αγαπητέ μου Μινο.
    Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι, εάν αυτά που γράφεις είναι αληθινά, (δεν έχω κανένα λόγο να τα αμφισβητήσω), τότε όπως καταλαβαίνεις, και χωρίς να φαίνεται με την πρώτη ματιά, ζεις και συντηρείσαι με κρατικά δανεικά.

    Δανεικά που κάποια στιγμή πρέπει να πληρωθούν! Οπως είθισται με τα δανεικά άλλωστε.

    Εμένα αυτή η κατάσταση μου φαίνεται εντελώς αρρωστημένη.
    Εμετική.
    Με κοντινή ημερομηνία λήξεως.

    Αυτη άλλωστε είναι η αιτία της ελληνικής κρίσης.
    Ότι κάποιες μη παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού έμαθαν να ζουν με δανεικά.

    Και μπορεί να σε ζουν σήμερα, αλλά ως πότε;


    Αντίθετα άλλες ομάδες πληθυσμού, που είχαν περισσότερες δυνατότητες απαξιώθηκαν, ή πρόκειται να γίνει αυτό σύντομα.
    Και εγώ ζω εργάζομαι και λειτουργώ σε αυτές τις ομάδες.
    Που το κράτος τις βλέπει μόνο εάν θέλει να διορίσει κάνα ψηφοφόρο, ή να κλείσει προσωρινά κάποια μαύρη τρύπα.


    Στην ερώτηση σου, τι θα κάνω εάν χάσω τους καλύτερους πελάτες μου, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να βρεις άλλους.

    Αν αυτό γίνει με κάποιο κεντρικό σχεδιασμό, δλδ κάποια πεφωτισμένη Ελλην κυβ. αναδιανείμει τα εισοδήματα από τους δημοσίους τεμπέληδες σε πιο παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού, αυτό θα είναι εύκολο.

    Διαφορετικά βγες εκτός Ελλάδας...

    Όταν άλλωστε ο κόμπος φτάσει στο χτένι, και το χρέος μας υποχρεώσει να δεχτούμε έναν ξένο υπάλληλο της commission, αντί για υπουργό οικονομικών, τότε να δεις τι έχει να γίνει.

    Και μάντεψε ποιοι θα είναι τα πρώτα θύματα. Guess who.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H logiki tou na kanoume tous anergous dimosious ypalilous ki na mazeuoume tous psifous logiki ton dio megalon kommaton sinepikouroumenou ki tou kke opou mborouse ftasame edo pou eimaste me 1.600.000 dimosious ypalilous pou oxi mono den kanoun tipota alla mixaneuonde kathe tropo gia na paranomisoun ki na xrimatistoun xoris na tous endiaferi oti pernontas ekeinoi 10 xreonoun to elliniko dimosio 1000 me midamino risko silipsis pou akoma an gini atimorisias oi apateones meso ton politikon exoun pari asylia ,giauto fonazoun oi Germanoi poy exoyn tin lista kseroun to onoma tis mauris trypas .Kai fysika tin megaliteri euthini kai meridio exei i dikaiosini arxigoi ta dio megala kommata.Otan erthis ksipolitos apto xorio politeuomenos 8 etoi na diaviis 10 xronia sto parisi me ta golf sou ki me ola sou arxondas igetis ti na leme.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η Κατσέλη είπε ότι υπάρχουν 7 μεγάλες επενδύσεις ξένων ιδιωτών κυρίως στο συρτάρι, ας ελπίσουμε να τρέξουν. Το μείζων εδώ είναι γιατί? Μα φυσικά τα εγχώρια συμφέροντα που τα θέλουν όλα δικά τους, αυτό νομίζω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Paradoxos pos simfono me auton pouelege toi den prepei na parthoun methra tha opia den tha ektinaksoun tin anergeia sta ypsi enisxuontas to KKE. An kapoio pisteoun adiaforontas oti oi apelpismenoi anergoi den tha simperiferthoun opos oi eksisou apepkismenoi georgoi kai astoi tis Gallias to 1789 mallon tha exoun tin tyxi ton Gallon aristiokraton oi oi opoioi itna eksisou adiaforoi!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.