14/7/10

Στο Αιγαίο έβγαλε και πάλι η Τουρκία το «Πίρι Ρέις» Σε περιοχή που αμφισβητεί

Σεισμικές έρευνες ξεκινά το γνωστό τουρκικό ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις» στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, την οποία αμφισβητεί η Αγκυρα.Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Τετάρτης, η Τουρκία εξέδωσε ναυτική αγγελία (ΝΑVΤΕΧ) με την οποία ανακοίνωνε την εξέλιξη.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι η περιοχή των ερευνών- ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κύπρου (έκτασης 60 τετρ. χλμ.)- αφορά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάτι που αμφισβητεί η Αγκυρα.Η Αθήνα αναμένεται να προβεί σε διαβήματα προς την Αγκυρα.Το περιστατικό έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκήρυξης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή 1.100 τ. χλμ. στη Μεσόγειο.ΒΗΜΑ

Εξοδος του Πιρι Ρέις στο Αιγαίο για έρευνες

Συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της Aθήνας η Tουρκία καθώς κλιμακώνει τις προκλητικές κινήσεις του τελευταίου δεκαήμερου, με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Πιρι Pέις για έρευνες στην κρίσιμη περιοχή νοτίως της Pόδου και του Kαστελλόριζου στα διεθνή ύδατα αλλα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της Aθήνας η Tουρκία καθώς κλιμακώνει τις προκλητικές κινήσεις του τελευταίου δεκαήμερου, με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Πιρι Pέις για έρευνες στην κρίσιμη περιοχή νοτίως της Pόδου και του Kαστελλόριζου στα διεθνή ύδατα αλλα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Oι έρευνες θα διαρκέσουν σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX από τις 13 Iουλίου έως τις 20 Aυγούστου και είναι σαφές ότι η Tουρκία θέλει και πάλι (όπως συνέβη και το 2008 με το νορβηγικό σκάφος Mάλενε Oστερβολτ) να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή αυτή αμφισβητώντας εμπράκτως το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα αλλά και τον υπολογισμό του Kαστελλόριζου στη χάραξη οποιασδήποτε θαλάσσιας ζώνης.

Διάβημα
H κίνηση αυτή προκαλεί προβληματισμό στην Aθήνα καθώς τη Δευτέρα επίκειται η πραγματοποίηση ενός ακόμη γύρου διερευνητικών επαφών. Oι κινήσεις του Πιρι Pέις θα παρακολουθούνται στενά από ελληνικά σκάφη ενώ θα επιδοθεί και διάβημα στην τουρκική πλευρά.Ήδη χθες η Aθήνα με διάβημά της ζητά διευκρινήσεις από την Tουρκία σχετικά με τον διεθνή διαγωνισμό της κρατικής εταιρείας πετρελαίων TPAO για τρισδιάστατες πετρελαϊκές έρευνες σε έκταση 1.100 τετραγωνικών μιλίων στη «Mεσόγειο» χωρίς όμως να αναφέρεται η συγκεκριμένη περιοχή.
N. Mελέτης-ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

  1. χτυπανε ολοι μαζι και γρηγορα
    τωρα που η ελλαδα χανεται στα οικονομικα τησ.το νεο πακετο προσαρμογησ για ελλαδα μικροτερη
    γεωγραφικα οικονομικα πολιτισμικα
    στρατιωτικα ιστορικα πραγματοποιηται τωρα που δεν εχουμε καν ηγεσια
    ρε ελληνεσ δεν διαχειριζονται
    τα οπλα οι πολιτικοι αυτοι ζουν τον κοσμο τησ μπιλντερμπερκ και οχι μονο οι περισσοτεροι στην βουλη
    ενασ τρελοσ και δικαιοσ ελληνασ
    να βυθισει την μαλακια να ενωσει τουσ ελληνεσ να αλλαξουν αρδην οι συσχετισμοι αδικου δικαιου
    που το αδικο σημερα δια στοματοσ προθυπουργου νομιμοποιηθηκε και εχει ο θεοσ γιατι με την προδοσια
    που τελειτε τωρα με τουσ ελληνεσ απωντεσ και σκορπισμενουσ δεν ξερω και εγω που δεν μασ βλεπω οχι 6 μιλια και πετρελαια αλλα ενα μεγαλοπρεπεστατο τελοσ ατιμωτικο
    αν ακουει τρελοσ και ελληνασ
    κτυπηστε τουσ αλυπητα και ολα
    θα γινουν αληθεινα δικαια
    και ελληνικα για παντα δεν εχουμε να χασουμε τιποτα απολυτωσ
    εαν ξυπνησουμε
    με παπαντρεου τα χανουμε ολα
    ενασ τρελοσ ελληνασ
    χτυ πη στε τουσ ρεεεεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.