18/7/10

Με κρίση επιβάλλουν τετελεσμένα

>Επικίνδυνες βόλτες «Πίρι Ρέις» με φόντο συντεταγμένες που εφάπτονται του Ακάμα
Του Κώστα Βενιζέλου
costas.venizelos@phileleftheros.com


Νέα τετελεσμένα επιχειρεί να επιβάλει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, ταυτόχρονα όμως προσπαθεί να δοκιμάσει τις αντοχές Ελλάδας και Κύπρου συντηρώντας ένα κλίμα έντασης. Η Άγκυρα επιχειρεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και των δυο χωρών κι αυτό είναι προφανές και από τις κινήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες με την έξοδο του ερευνητικού πλοίου «Πίρι Ρέις». Με βάση τις συντεταγμένες που έχει ανακοινώσει για τις περιοχές στις οποίες θα διεξαγάγει έρευνες είναι προφανείς οι στόχοι και επιδιώξεις. Η ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης για έρευνες του «Πίρι Ρέις» από τις 13 Ιουλίου μέχρι και την 20ή Αυγούστου στην περιοχή νοτίως του Καστελορίζου και της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου, είναι συνέχεια ενός σεναρίου που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια. Με βάση τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί, οι έρευνες θα γίνουν μεταξύ άλλων, 32 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ακάμα και 43 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου.

Στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Έλεγχος πολιτικός, γεωπολιτικός αλλά και οικονομικός βάζοντας χέρι και στον φυσικό πλούτο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Ο έλεγχος της περιοχής για την Τουρκία περνά μέσα από την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάγιος και διαχρονικός στόχος και ταυτόχρονα ο περιορισμός διά εκφοβισμού της Ελλάδας σε παθητικό ρόλο στους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Δεν είναι τυχαίο πως, σε ό,τι αφορά τις έρευνες νοτιοανατολικά της Κύπρου, φωνάζει λέγοντας ότι αυτές μπορούν να γίνουν μετά τη λύση προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται το 50%, ενώ ως γνωστόν πέρσι κινήθηκε με πολεμικά πλοία για να σταματήσει νορβηγικό πλοίο που έκανε έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η θέση της Τουρκίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16'18"Ε.» . Η συγκεκριμένη αυτή αναφορά σε γεωγραφικό μήκος συνδέεται προδήλως με τις έρευνες που έχει εξαγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Επί χάρτου οι συντεταγμένες αυτές δείχνουν ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο. Η θέση αυτή, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι συνεπής «με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές». Η θέση συμπεριλαμβάνεται στο γραπτό κείμενο που ανέγνωσε και κατέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην 48η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2010 στις Βρυξέλλες ( «Προενταξιακή στρατηγική υπό το φως και της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2009»).

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα προσπαθεί να εφαρμόσει τους σχεδιασμούς της με ακραία σενάρια, διεκδικήσεις και επιχειρώντας να δημιουργήσει «κεκτημένα». Καταθέτει ακραίες θέσεις, μετρά αντιδράσεις και προχωρεί.Είναι σαφές ότι η Άγκυρα μπαίνει σφήνα στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Η Τουρκία αντιμετωπίζει ενιαία το χώρο Ελλάδας και Κύπρου και επιχειρεί να το «σπάσει» με δική της παρουσία. Η αντίδραση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου κινείται στις γνωστές γραμμές. Η Αθήνα ανέλαβε να θέσει το ζήτημα στην Άγκυρα, υπήρξε διαμαρτυρία. Από πλευράς της Λευκωσίας δεν έγιναν γνωστές οι κινήσεις της.Μόνο και μόνο οι συντεταγμένες που επίσημα δημοσιοποιήθηκαν από τουρκικής πλευράς για τις περιοχές που θα διεξαχθούν οι έρευνες, αποτελούν αιτία για διαβήματα και καταγγελίες.

«Δεν δικαιούται η Κύπρος ΑΟΖ»
ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει ξένες κυβερνήσεις πως δεν θα αποδεχθεί τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ και τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία «με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου». Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει συμφωνίες με την Αίγυπτο, που έχει επικυρωθεί, με τον Λίβανο (που δεν επικυρώθηκε), ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με το Ισραήλ. Με τη Συρία οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. I Ellada kindinevei pragmatika kai tha prepei na kanei kati drastiko. Afto pou fainetai na erhetai apo anatolika tha einai para poli heirwtero apo to DNT. Efoson oi megales dinameis den endiaferwntai na efarmwsoun tis diethneis sinthikes kai nomous, i Ellada tha prepei na anaptiksei pirinika opla oso to dunaton grigorotera opws ekane to Israil.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.