11/7/10

Ημέρα μνήμης για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι της Βοσνίας συγκεντρώθηκαν σήμερα Κυριακή στη Σρεμπρένιτσα για να ενταφιάσουν τα λείψανα ακόμα 755 νεκρών, που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε μαζικούς τάφους και τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν και είχαν πέσει θύματα των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας πριν από 15 χρόνια, σαν σήμερα.

Μονάδες του στρατού υπό την ηγεσία του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, Σέρβου της Βοσνίας, πολιόρκησαν τη Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου του 1995 και επιδόθηκαν σε μια ανελέητη εξόντωση του πληθυσμού καθώς οι μονάδες των Ηνωμένων Εθνών που προστάτευαν την πόλη είχαν αποσυρθεί. Περίπου 8.000 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν σε μια τις απεχθέστερες βιαιότητες στην Ευρώπη, μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, άνδρες πέρασαν από χέρι σε χέρι τα τυλιγμένα με πράσινες σημαίες φέρετρα για να τοποθετήσουν μέσα στους φρεσκοσκαμμένους τάφους. Γυναίκες που έκλαιγαν ψιθύριζαν προσευχές γονατισμένες ανάμεσα σε εκατοντάδες σειρές από λευκές ταφόπετρες.

"Δεν έχω τίποτα άλλο να χάσω", δήλωσε η Χατιτζά Μεχμέτοβιτς, 58 χρόνων, ανάμεσα στους λυγμούς της. Βρισκόταν στο χώρο για να θάψει τον άνδρα της και τους δύο γιούς της, που όταν σκοτώθηκαν ήταν 18 και 21 χρόνων.

Στην τελετή μνήμης, στην οποία παρέστη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, οι οποίοι ήταν και οι κύριοι ομιλητές, καθώς επίσης και η πολιτική ηγεσίας της Βοσνίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι, "είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, αυτό που συνέβη δεν πρέπει να γίνει ποτέ ξανά", και τόνισε ότι "η Ελλάδα στηρίζει τον εκδημοκρατισμό της Βοσνίας και τη συμφιλίωση των δύο εθνοτήτων που συμβιούν σε αυτήν". Ολοκληρώνοντας επανέλαβε ότι το μέλλον των χωρών της περιοχής ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news.ert.gr

16 σχόλια:

  1. Δηλαδή οι Σέρβοι είναι σφαγείς των κακόμοιρων των μουσουλμάνων.

    ...

    Φίλτατοι, μόνο οι αφελείς μαζάνθρωποι τα χάφτουνε αυτά τα πράγματα. Έχει αποβλακωθεί ο κόσμος, και οι ελλαδίτες πρώτοι απ' όλους!

    Ο "στολίσκος της ελευθερίας" δέχθηκε επίθεση από το "φασιστικό κράτος του Ισραήλ".

    Οι Αλβανοί του Κοσόβου "μακελεύθηκαν" από τους "αιμοσταγείς" Σέρβους.

    Έκθεση της διεθνούς αμνηστίες αναφέρει για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των μουσουλμάνων της Θράκης...

    Καλό ξημέρωμα!!!

    Κυριάκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕKΡΙΜΕΝΟΙ KAI ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ:

    Επέτειος μιας «γενοκτονίας» που δεν έγινε ποτέ.
    Σρεμπρένιτσα: Το Άουσβιτς των μουσουλμάνων
    http://deltio11.blogspot.com/2010/07/blog-post_4400.html

    ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ κ. ΑΝ.ΥΠ.ΕΞ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όπου γάμος και χαρά (στα Βαλκάνια),η Βασίλω-Ερντογάν, πρώτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατι δεν ανεβαζετε τα σχολια μου ρε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για κάντε μία μικρή έρευνα και δέστε τι έκαναν οι καλοί μουσουλμάνοι στο Σερβικό χωριό Μπρατούνατς πριν τη Σρεμπρένιτσα. Ακούσατε ποτέ το όνομα Bratunac ? Ακούσατε ποτέ το όνομα Naser Oric?


    OYTIΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλα οι δυο πρωλαλήσαντες ειναι κλασικο παραδειγμα "Χριστιανομουτζαχεντιν". Ενω δεν εχουν παει καθολου στη Σρεμπρενιτσα μιλανε κι απο πανω οτι δεν υπηρχαν σφαγες αμαχων.........ΣΦΑΓΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ειτε μας αρεσει ειτε οχι και το οτι ειναι Ορθοδοξοι δεν τους δινει το δικαιωμα να σφαζουν στο ονομα της Ορθοδοξιας οπως ευλογουσε ο τοτε Αρχιεπισκοπος Σερβιας τις σφαγες.

    Υπαρχουν φωτογραφιες με χιλιαδες μαζικους ταφους και χιλιαδες αμαχους που δεν σου δινουν καθολου την εντυπωση των τρομοκρατων καθως η πλειοψηφια ηταν γυναικοπαιδα και γεροι. Να μην τα ισοπεδωνουμε ολα παρακαλω τυφλωμενοι απο το μισος προς τους μουσουλμανους καθως ειναι διπροσωπια στην περιπτωση του Παλαιστινιακου να παιρνουμε το μερος των μουσουλμανων και κατα του Ισραηλ ενω στην περιπτωση της Σρεμπρενιτσας να λεμε πως οι Σερβοι δεν εκαναν κανενα εγκλημα μονο και μονο επειδη ειναι Ορθοδοξοι.....επειδη ενας ολοκληρος κοσμος ειδε τα εγκληματα που εγιναν εκει περα και η Ρωσια ακομη το παραδεχεται πως ναι εγιναν εγκληματα και πρεπει να τιμωρηθουν οι υπαιτιοι. Μαλλον καποιες φορες ειναι αμφιβολο πολυ για το ποιος ειναι τελικα ο αποβλακωμενος και ο κοιμισμενος.

    Καληνυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστά τα γράφετε ! Ομως εδώ βομβάρδισαν και διέλυσαν την γιουγκοσλαβία χωρίς κανένα αίτιο,ηθικό ή πολιτικό.Απλά το ΝΑΤΟ έκανε γιούργια. Και όπως και με τον όλμο που έπεσε στο παζάρι του σεραγιέβου που οι γάλλοι είχαν καταγράψει την τροχιά του αλλά έκαναν μόκο και έγινε ότι έγινε αφού κατηγορήθηκαν οι σέρβοι γιαυτό.Μετά από 2 χρόνια απεκάλυψαν την αλήθεια οι γάλλοι.Και πιστεύετε ότι σε αυτούς που θάψανε προχθές δεν υπήρχαν και άλλοι ,πλήν των μουσουλμάνων σέρβων ;;;Στο δικαστήριο της χάγης δεν στείλανε κανέναν στρατηγό του νάτο ...Αλλά αυτή είναι η μοίρα των ηττημένων.Θυμηθείτε την νυρεμβέργη.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκφραση του στρατηγού Γουέσλευ Κλάρκ όταν είχαν ολοκληρώσει το έργο τους στο κοσυφοπέδειο οι αμερικανοι&partners και ο Μιλόσεβιτς διέταξε την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων.Έβγαιναν τα τεθωρακισμένα απο τα βουνά και γουρλώναν τα μάτια οι συμμαχοι λέγοντα καλα΄εμεις που βοβαρδίζαμε και κυριότερα τι ακριβώς βομβρδίζαμε!!!
    ο ίδιος στρ;ατηγός είχε δηλώσει οτι θα μπώ στη Σερβία αλλά θέλω και 100.000 φέρετρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Anamfibolos eitan sfagi afto pou egine stin Srebrenitsa, alla an afto legetai kai gennoktonia enos laou einai alli Istoria kai tha eprepe na tin ekmetalleftoume tin efkaira kai na anaferthoume stin kypro mas tou 1974, kai na thymisoume stous Ithynontes tis EE kai ton Ertogan oti kai afti i sfagi eitan gennoktonia.

    Emeis omos koimoumaste ypno bathy kai exoume mathei na diamartyromaste monon "syndikalistika"

    Katantia Laou...

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 12 Ιουλίου 2010 1:44 π.μ.

    τζιμακο ισλαμολαγνε αλλους κατηγορεις κοπελαρα μου, εσυ ομως νικ δε βαζεις. τι φοβασε?
    αν διαβασεις το βιβλιο ''το τιμημα της ορθοδοξιας'' θα καταλαβεις το τι διωγμους υπεστησαν οι αμαχοι σερβοι στα χωρια τους απο κροατες καθολικους και βοσνιους μουσουλμανους.
    σε περιμενω ''γκαρντασι'' απεναντι μου στη θρακη αν βρεις το θαρρος και εμφανιστεις γιατι μη νομιζεις πως δεν θα γινουν τα ιδια κι εκει

    15/44

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το μεγαλύτερο έγκλημα πολεμου με τα τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο kατα τον ανταποκριτή της NET είναι η σφαγή της Σρεμπρενιτσα ,αλλα όμως όλοι οι πενθούντες όψιμοι και μη ,ξεχνούν όμως οι περισσότεροι εσκεμμένα όμως ότι πριν από ένα χρόνο είχε γίνη οι γενοκτονία στην Pουάντα 6 απριλίου 1994 με πάνω από 800.000 θύματα,όπου οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν άμεση ηθική ευθύνη σε αυτό το έκγλημα και ειδικότερα το βέλγιο και η αγγλία , αυτός είναι ο κυρίως λόγος που η "σφαγή" της Σρεμπρενιτσα έχει τέτοια απήχηση και προβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. το μεγαλύτερο έγκλημα πολεμου με τα τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο kατα τον ανταποκριτή της NET είναι η σφαγή της Σρεμπρενιτσα ,αλλα όμως όλοι οι πενθούντες όψιμοι και μη ,ξεχνούν όμως οι περισσότεροι εσκεμμένα όμως ότι πριν από ένα χρόνο είχε γίνη οι γενοκτονία στην Pουάντα 6 απριλίου 1994 με πάνω από 800.000 θύματα,όπου οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν άμεση ηθική ευθύνη σε αυτό το έκγλημα και ειδικότερα το βέλγιο και η αγγλία , αυτός είναι ο κυρίως λόγος που η "σφαγή" της Σρεμπρενιτσα έχει τέτοια απήχηση και προβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξερετε πως μπορουμε να καταλαβουμε αν εγινε γενοκτονια με απλο τροπο.

    ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ PAY -ROLL ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ

    ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ DNA ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΟ.

    Α ΚΑΙ ΑΝΑ ΠΑΛΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΕΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ
    Ε ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

    ΑΝ ΜΑΓΚΕΣ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΓΕΝΟΚΟΤΝΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠραΞΕΙΣ ΑΝΤΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΣΦΑΓΕΣ ΤΟΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΣΦΑΓΗ" ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΔΕΣ ΩΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟ.

    Α ΡΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΕΣ. ΔΙΑΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ (ΒΟΣΝΙΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ)ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΣΑΠΗΔΕΣ (ΚΟΣΣΟΒΑΡΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Καλα οι δυο πρωλαλήσαντες ειναι κλασικο παραδειγμα "Χριστιανομουτζαχεντιν"
    Κλασικες δηλωσεις του γνωστου ισλαμολανου "Ελληνα" (στην πραγματικοτητα Ελληνοφωνου πεμτοφαλαγγιτη Αραβα "mawali")Δεν πας να βρεις τον προφητη σου λεω εγω που εχεις βαλθει να διαστρεβλωσεις την Ιστορια προς δοξαν των αδελφων σου της "Uma"!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.