9/7/10

Η “χαμένη” πολιτική της Αθήνας στον Αραβικό κόσμο

..Αντί να αδράξει την ευκαιρία η ελληνική διπλωματία, ακολουθείτην παραδοσιακή «χαμηλών τόνων» πολιτική που επί της ουσίας μεταφράζεται σε κάποιες αποσπασματικές ενέργειες που αποτελούν προϊόν πλημμελούς σχεδιασμού και όχι οργανωμένης στρατηγικής σύλληψης που προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Βασική αιτία αυτής της αναιμικής και άνευρης προσέγγισης είναι η αποπροσανατολιστική περιστροφή γύρω από την Τουρκία και ο ψυχολογικός μηχανισμός που οδηγεί στο να κρίνονται όλες οι προτεινόμενες ενέργειες υπό το πρίσμα του να μη γίνει κάτι που θα «ερεθίσει» την Άγκυρα...

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ δημοσιεύει σήμερα μια ανάλυση του Ινστιτούτου Ασφαλείας και Άμυνας που αφορά την πολτική της Ελλάδας σε σχέση με τον Αραβικό κόσμο.

Στο προηγούμενο Κείμενο Εργασίας του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (Ι.Α.Α.Α.), οι αναλυτές του ιδρύματος υποστήριξαν ότι μετά την ισραηλινή επιχείρηση στα ανοιχτά της Γάζας, στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχουν αλλάξει οριστικά και η νέα κατάσταση παρουσιάζει κινδύνους και ευκαιρίες για την ελληνική διπλωματία. Το παρόν Κείμενο Εργασίας φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στο σκεπτικό του προηγουμένου προβάλλοντας ένα κομβικό επιχείρημα:

Η Ελλάδα, για συγκεκριμένους λόγους που θα αναλυθούν, φαίνεται πως θα χάσει την ευκαιρία καίριας παρέμβασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και θεαματικής αναβάθμισης των σχέσεών της με τον αραβικό κόσμο. Η συγκυρία είναι απολύτως ευνοϊκή διότι συντρέχει ένας λόγος ο οποίος δεν έχει γίνει αντιληπτός επαρκώς στην Ελλάδα: στην παρούσα συγκυρία παρουσιάζεται σύμπλευση συμφερόντων Αράβων και Ισραηλινών, λόγω της απειλής που αμφότεροι αντιλαμβάνονται λόγω των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Τα επιχειρήματα είναι ωστόσο περισσότερα, όπως θα καταδειχθεί στη συνέχεια.

Στη προηγούμενο Κείμενο Εργασίας, κεντρικό επιχείρημα ήταν ότι η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να επιδιώξει την ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεών της με το κράτος τους Ισραήλ. Επισημαινόταν ωστόσο, ότι η απόπειρα προσέγγισης δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, με το ακόλουθο βασικό επιχείρημα: οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας Ελλάδας-Αράβων, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα όπλα της ελληνικής διπλωματίας στην προσπάθεια ανάπτυξης των σχέσεων με το Ισραήλ. Ένας μόνο από τους λόγους που καθιστούν την Αθήνα χρήσιμη στο ΤελΑβίβ είναι και η σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τον Αραβικό κόσμο, παρά τη διπλωματική απραξία και την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού που χαρακτηρίζει την Ελλάδα. Κι αυτό διότι η Τουρκία που στο πρόσφατο παρελθόν επιχείρησε να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στις ειρηνευτικές διεργασίες στη Μέση Ανατολή, με τη στάση της απέδειξε ακόμη και στους πλέον δύσπιστους και θετικά διακείμενους προς αυτήν Ισραηλινούς, ότι απλώς δεν αντιπροσωπεύει έναν ειλικρινή διαμεσολαβητή («honest broker»), ένα αμερόληπτο τρίτο μέρος του οποίου η εμπλοκή στοχεύει ειλικρινά στην εξεύρεση λύσης σε ένα από τα δυσκολότερα, και κατά πολλούς μη επιδεχόμενα λύσης, προβλήματα της διεθνούς διπλωματίας, το Παλαιστινιακό.

Η στάση της Τουρκίας όμως, έχει δημιουργήσει τριβές ακόμη καιμε τον αραβικό κόσμο τον οποίο τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ παρουσιάζουν ότι βρίσκεται σύσσωμος δίπλα στον Ερντογάν.Ασφαλώς και υπάρχουν άνθρωποι που έδωσαν στα παιδιά τους το όνομα του Τούρκου ηγέτη, ασφαλώς υπήρχαν και ομάδες που ανάρτησαν τουρκικές σημαίες στα μπαλκόνια τους. Όπως είναι γνωστό, οι εικόνες που προβάλλονται από τα διεθνή ΜΜΕ είναι αυτές που συνιστούν υπερβολή, αυτές που δίνουν κάτι νέο στην ειδησεογραφία. Άρα, διέξοδο στα ΜΜΕ έχουν συνήθως οι υπερβολικές αντιδράσεις, κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου. Όσο πιο πολύ φωνασκείς τόσο πιο εύκολο είναι να ακουστείς και να έλξεις τα φώτα της δημοσιότητας πάνω σου.

Αυτό ισχύει και στην Ελλάδα με κάθε είδους «μειονότητα» που φωνασκεί, είτε έχει δίκιο είτε άδικο, είτε δεν παρεκκλίνει από τα αποδεκτά κοινωνικά πρότυπα είτε υιοθετεί «αποκλίνουσα» – σύμφωνα με την κοινωνιολογία- συμπεριφορά. Άλλο είναι όμως το να καταγράφονται οι ηχηρές αντιδράσεις και άλλο οι εικόνες να οδηγούν σε απλουστευτικές και διαστρεβλωτικές της πραγματικότητας γενικεύσεις-συμπεράσματα, ότι το σύνολο του αραβικού έθνους είναι στο πλευρό του Ερντογάν.

Είναι βέβαιο ότι η πρώτη ψυχολογική αντίδραση του μέσου Άραβα απέναντι σε έναν ηγέτη που «ορθώνει το ανάστημά του» απέναντι στον «Ισραηλινό εχθρό» είναι θετική. Από τη στιγμή όμως που οι Άραβες ουδέποτε κατόρθωσαν να αρθρώσουν ενιαία φωνή, φυσιολογικό είναι ο εθνικισμός που ενδημεί και στις δικές τους κοινωνίες, να αφορά κάθε ξεχωριστό αραβικό κράτος (π.χ. Συρία, Αίγυπτος κλπ) λόγω του ότι κάθε κράτος ξεχωριστά, διεκδικούσε παραδοσιακά για τον εαυτό του το ρόλο του «ηγέτη των Αράβων». Αυτό τον εθνικισμό τον χρησιμοποίησαν και τα καθεστώτα, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την υποστήριξη του λαού τους.

Επί του προκειμένου, η εμπλοκή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τα αραβικά κράτη για δυο λόγους: αφενός διότι εισέρχεται βιαίως στον ανταγωνισμό των αραβικών κρατών για το ποιος είναι ο γνησιότερος εκφραστής των συμφερόντων του Αραβικού έθνους και αφετέρου διότι μπορεί να ενισχύσει τμήματα στις κοινωνίες των κρατών τους τα οποία ρέπουν προς τη ριζοσπαστικοποίηση, κάτι που θα απειλήσει την καθεστωτική σταθερότητα.

Υπάρχει όμως και ένας τρίτος λόγος που ελάχιστοι παραδέχονται δημοσίως: ότι η επιθετική αυτή προσέγγιση διακινδυνεύει τη λεπτή ισορροπία που έχει επιτευχθεί στις σχέσεις των Αράβων με το Ισραήλ, η οποία έχει αποτρέψει τον πόλεμο ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και χώρα/χώρες του Αραβικού κόσμου. Οι συγκρούσεις που έχουν καταγραφεί εμπλέκουν μη κρατικούς δρώντες («non state actors») του μεσανατολικού παιγνίου, όπως η ισλαμική – σουνιτική Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και η σιιτική Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη μερική έστω σταθεροποίηση των σχέσεων Αράβων-Ισραηλινών διότι αμφότερες λειτουργούν ως «μακρύ χέρι» του Ιράν στην περιοχή, μια χώρα που με την αξιοποίησή τους επιχειρεί να ενισχύσει την αποτροπή του απέναντι στο Ισραήλ: το απειλεί με το άνοιγμα δύο επιπρόσθετων πολεμικών μετώπων σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση με στόχο την εξουδετέρωση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του σιιτικού Ιράν και ο τρόμος που προκαλεί στα σουνιτικά αραβικά καθεστώτα είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που έχει οδηγήσει στη συνεννόηση Αράβων-Ισραηλινών. Η Τεχεράνη θεωρείται και από τις δυο πλευρές ως θανάσιμη απειλή στην αντιμετώπιση της οποίας αποδίδεται απόλυτη προτεραιότητα. Το ενδιαφέρον σε αυτή την εξίσωση είναι ότι και η Τεχεράνη έχει λόγους να είναι ενοχλημένη από την τουρκική εμπλοκή στην περιοχή: Ηπροβολή της Άγκυρας ως του παράγοντα που προασπίζει τασυμφέροντα των Αράβων στην περιοχή, απαξιώνει σταδιακά την επένδυση που έχει κάνει το Ιράν στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ (κυρίως την πρώτη), η οποία σκοπό έχει να ενισχύσει την εικόνα της Τεχεράνης, ώστε να μπορούν οι Ιρανοί να χειραγωγήσουν τις Χεζμπολάχ και Χαμάς σε περίπτωσησύγκρουσης με το Ισραήλ.

Η ελληνική αδυναμία εκμετάλλευσης της συγκυρίας
Αντί να αδράξει την ευκαιρία η ελληνική διπλωματία, ακολουθείτην παραδοσιακή «χαμηλών τόνων» πολιτική που επί της ουσίας μεταφράζεται σε κάποιες αποσπασματικές ενέργειες που αποτελούν προϊόν πλημμελούς σχεδιασμού και όχι οργανωμένης στρατηγικής σύλληψης που προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Βασική αιτία αυτής της αναιμικής και άνευρης προσέγγισης είναι η αποπροσανατολιστική περιστροφή γύρω από την Τουρκία και ο ψυχολογικός μηχανισμός που οδηγεί στο να κρίνονται όλες οι προτεινόμενες ενέργειες υπό το πρίσμα του να μη γίνει κάτι που θα «ερεθίσει» την Άγκυρα. Κατά συνέπεια, η ελληνική διπλωματία δεν τολμάει να κινηθεί επιθετικά προς την πλευρά των Ισραηλινών όπου μπορεί να θέσει σωρεία θεμάτων, ούτε προς την πλευρά των Αράβων όπου θα εκφραστεί η σύμπλευση απόψεων και η απόρριψη κάθε ενέργειας που κλιμακώνει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, διότι εάν ενοχληθεί η Άγκυρα μπορεί να προκύψουν ανεπιθύμητες καταστάσεις στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα του πάγιου ψυχολογικού εκβιασμού της Τουρκίας η διπλωματία της οποίας, έχοντας κατανοήσει το ελληνικό σύμπλεγμα, γνωρίζει ότι μια απλή προειδοποίηση για σκλήρυνση της στάσης της στα ελληνοτουρκικά, αρκεί για να αδρανοποιήσει την Αθήνα. Κι όλα αυτά, διότι η ελληνική διπλωματία, πάντα υπό τις σαφέστατες οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι εφικτή η επίλυση των «προβλημάτων» με την Τουρκία στο Αιγαίο, αρνούμενη ωστόσο να διευκρινίσει, έναντι ποιων ανταλλαγμάτων, τα οποία αφορούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αφού όπως τα έχει καταφέρει η Αθήνα (διότι περί κατορθώματος πρόκειται), μόνον αυτά βρίσκονται πλέον υπό συζήτηση.

Πιστεύει η Αθήνα, ότι είναι ποτέ δυνατόν να αλλάξει τη θέση της η Τουρκία στο ότι για παράδειγμα τα νησιά του Αιγαίου ΕΧΟΥΝ υφαλοκρηπίδα, ή ότι θα αφήσει ποτέ η Τουρκία την Ελλάδα να διενεργήσει έρευνες για την αξιοποίηση των όποιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων βρίσκονται στο Αιγαίο; Και αντί να οικοδομήσει τις κατάλληλες περιφερειακές και διεθνείς συμμαχίες ώστε να αυξήσει το κόστος για την Άγκυρα, η ελληνική διπλωματία περιορίζεται να κατευνάζει συστηματικά τον τουρκικό… θυμό, αδρανοποιώντας κάθε δυνατότητα εισαγωγής νέων παραγόντων που θα επηρέαζαν καθοριστικά τόσο την ελληνοτουρκική εξίσωση, όσο και το μέλλον της χώρας ακόμη και στο πεδίο της οικονομίας.

Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και δυστυχώς η Αθήνα δεν δείχνει διάθεση αφύπνισης και ενεργού εμπλοκής στα γεωστρατηγικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής και την αποκατάσταση ουσιώδους επικοινωνίας με τον αραβικό κόσμο, με στόχο την υπεράσπιση τωνεθνικών συμφερόντων.

Αποτέλεσμα, είναι η δημοσιοποίηση μελετών όπως η πρόσφατη του ινστιτούτου STRATFOR, η οποία διαφημίζει σε όλα τα μήκηκαι τα πλάτη της υφηλίου τη γεωπολιτική απαξίωση της χώρας. Η συγκεκριμένη μελέτη, ωστόσο, έχει τις δικές της ιδιαίτερες πτυχές, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο του επόμενου Κειμένου Εργασίας του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας.

23 σχόλια:

  1. Turkey exports most milk, dairy products to Arabs
    Turkey has recently increased its milk and dairy products exports thanks to its modernized production facilities.
    Friday, 09 July 2010 12:19


    Turkey, which has recently increased its milk and dairy products exports thanks to its modernized production facilities, is conducting the highest export in this sector to the countries in the Middle East.

    Turkey's transition from small family enterprises to large-scale modern production facilities has boosted the country's exports in milk and dairy products, officials told AA on Friday.

    Turkey currently exports the highest amount of products to the Middle East region, followed by Turkic Republics, officials said.

    Iraq, Saudi Arabia, Kuwait, Turkish Republic of Northern Cyprus, United Arab Emirates, Syria, Azerbaijan, USA, Albania, Qatar, Jordan, Bahrain, Egypt and Lebanon are the top importers of Turkish products, sources added.

    Turkey exported 65,258 tons of milk and dairy products, worth 150.3 million USD, in 2009.

    "Cheese" constitutes more than half of Turkey's total exports in this sector.

    A major part of the milk and dairy product facilities are located in Turkey's Aegean and Marmara regions.


    http://www.worldbulletin.net/news_detail.php?id=61125

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας Ελλάδας-Αράβων"

    Πόσες φορές πρέπει να πούμε ότι αυτό είναι πέρα για πέρα αναληθές;

    Από την άλλη πλευρά, δεν βρισκόμαστε πια στην δεκαετία του '70. Σήμερα ο αραβικός κόσμος, με ελάχιστες εξαιρέσεις και με πρωτοπόρο την Αίγυπτο , δεν βλέπει πια το Ισραήλ σαν εχθρό. Γιατί να το βλέπει, άλλωστε; Επίσης, πολλά αραβικά καθεστώτα θορυβούνται από την Ιρανική (μη αραβική) απειλή. Το Ιράν, το Αφγανιστάν και η Συρία (το μόνο αραβικό κράτος στην ομάδα αυτή) θεωρούνται ότι υποθάλπουν την τρομοκρατία και το "βαθύ Ισλάμ" και όχι άδικα. Αυτό απασχολεί τα αραβικά κράτη και όχι το Ισραήλ, από το οποίο δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Ελλάδα τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο του μέσου Έλληνα κρατά σαφέστατα και εμπράκτως φιλική στάση προς τον Αραβικό κόσμο. Μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο για τον Αραβικό κόσμο; Θα αφήσουμε κατά μέρος την Αιγυπτιακή εισβολή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης παρά το ότι ήταν τελείως απρόκλητη και λίγο έλλειψε να μας οδηγήσει στην καταστροφή. Θα αφήσουμε κατά μέρος και την αποστολή Αιγυπτιακών στρατευμάτων προς ενίσχυση των Τούρκων κατά την Κρητική επανάσταση του 1866 Τι είδους φιλική στάση ήταν η εκδίωξη από το Νάσσερ των 150,000 Ελλήνων της Αιγύπτου με μεθόδους που διέφεραν από αυτές της Τουρκίας του Μεντερές μόνο την έλλειψη αντίστοιχου των Σεπτεμβριανών;

    Ο… φίλος μας ο Καντάφι ενθουσιωδώς προσφέρθηκε εθελοντικά να παρέχει στους Τούρκους πετρέλαιο, πολεμικό υλικό και ανταλλακτικά κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ούτε δέκα μήνες πριν η Ελλάδα είχε κρατήσει φιλοαραβική στάση στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ. Τι είδους ανταπόδοση στην Ελληνική φιλία ήταν η προσφορά ενίσχυσης στους Τούρκους εισβολείς;Ήταν πράξη φιλίας η επίθεση των Αιγύπτιων καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λάρνακας το 1978; Η χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ της αγοράς 80 από τα 240 Τουρκικά F-16 υποτίθεται για τη στάση της Τουρκίας στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου; Το μόνο που έκανε τότε η Τουρκία ήταν να επιτρέψει χρήση των αεροδρομίων της ενώ η Ελλάδα πέρα από την παροχή βάσεων όπως η Σούδα έστειλε και πολεμικά πλοία προς βοήθεια των συμμάχων. Χρηματοδότησαν οι… φίλοι μας οι Άραβες έστω και ένα μαχητικό όταν πλήρωναν για 80 Τουρκικά; Απείλησε αυτό να τινάξει στον αέρα την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Αν δεν είχε γίνει μήπως σήμερα εκτός από ποιοτική θα είχε και την αριθμητική υπεροχή στον αέρα με 177 σύγχρονα μαχητικά αντιμέτωπα με 137 Τουρκικά; Μήπως αν οι Τούρκοι είχαν καταφέρει να τα χρηματοδοτήσουν μόνοι τους, πράγμα πιθανόν αμφίβολο, θα είχαν αναγκαστεί να κόψουν τη χρηματοδότηση από άλλα εξοπλιστικά προγράμματα για να ανταπεξέλθουν; Θα είχαν αποθρασυνθεί οι Τούρκοι στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 χωρίς την αριθμητική υπεροχή στον αέρα που εξασφάλισαν χάρη στην Αραβική χρηματοδότηση;

    Το 2007 όταν το αντιπαθές στην Ελλάδα Ισραήλ έστελνε βοήθεια κατά τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, όπως έκανε και σειρά Ευρωπαϊκών χωρών πλην Βρετανίας, πού ήταν η Αραβική βοήθεια; Η υποτίθεται φίλη Συρία τι είδους έκφραση φιλίας θεωρεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την κατεχόμενη Κύπρο;
    Η φιλία ενός έθνους προς ένα άλλο αποδεικνύεται εμπράκτως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σερβία το 1941 όταν προτίμησε να αντιμετωπίσει την καταστροφή παρά να προδώσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει τη φιλία της προς τον Αραβικό κόσμο στην πράξη τα τελευταία 60 χρόνια. Ο Αραβικός κόσμος με τις πράξεις του προς την Ελλάδα τι έχει δείξει; Φιλία ή εχθρότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ας μου επιτραπεί να πω ότι τα σχόλια (στα ελληνικά)δεν προσπαθούν να υποδείξουν τι πρέπει να κάνει η χώρα μας για το συμφέρον της αλλά τι να κάνει για το συμφέρον άλλων. Δεν ξέρω αν είναι Ελληνες οι σχολιαστές.Αν είναι, κρίμα. Αν δεν είναι, να (τους) προσέχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ydrokeros

    Μήπως ήταν φιλική ενέργεια η επίθεση Παλαιστινίων τρομοκρατών στο αεροδρόμιο του Ελληνικού την 5η Αυγούστου 1973, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων και τον σοβαρό τραυματισμό μίας αεροσυνοδού;

    Το δικαστήριο έλαβε ρητή εντολή από τον Παπαδόπουλο να τους καταδικάσει το πολύ σε ισόβια, για να τους δοθεί χάρη. Όμως ο αείμνηστος πρόεδρος του δικαστηρίου, Π.Λ., τους κατεδίκασε τρεις εις θάνατον.

    Τι απέγιναν, δεν θυμάμαι. Πάντως δεν εκτελέστηκαν. Μάλλον τους άφησαν να αποδράσουν.

    Η Ελλάδα τα ξέχασε αυτά και πρόσφερε χειροπιαστή βοήθεια στους Παλαιστίνιους το 1982, όταν έστειλε ο Παπανδρέου καράβια να τους μαζέψει από τον Λίβανο. Η Τουρκία τι χειροπιαστή βοήθεια τους έδωσε μέχρι σήμερα, εκτός από τα νταηλίκια του Έρντογαν και την κενή ρητορεία του;

    Βρε τι δουλειά έχουμε εμείς μ' αυτό όλο το death cult;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ydrokeros Καλο ειναι να βαζεις και την πηγη σου,γιατι για παραδειγμα το κειμενο σου το βρηκα και εδω http://www.noitikiantistasis.com/wordpress/?p=641 .Δεν ξερω αν υπαρχει και αλλου.Φιλικα

    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν υπάρχουν φιλίες στην εξωτερική πολιτική, παρά μόνο συμφέροντα.

    >Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σερβία το 1941 όταν προτίμησε να αντιμετωπίσει την καταστροφή παρά να προδώσει την Ελλάδα.<

    Η Σερβία, όμως, ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Να μην ξεχνιόμαστε. Όντως, το 1941 με πραξικόπημα ο στρατός ανέτρεψε τον γερμανόφιλο αντιβασιλέα, πρίγκιπα Παύλο του Βελιγραδίου κι ενθρόνισε τον κατά μήνες ανήλικο ακόμη βασιλέα Πέτρο Β', αντιστάθηκε στον Άξονα και πλήρωσε την μήνη του Χίτλερ με την πλήρη από αέρος καταστροφή του Βελιγραδίου. Το έκαναν, όμως, για εμάς, από σκέτη αγάπη και φιλία; Ποιος ξέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και για να συνεχισουμε φιλε Υδροκερε.Ποσες επενδυσεις εκαναν οι 'φιλοι' αραβες στην τουρκια και ποσες στην Ελλαδα;.Σε ποσες τουρκικες τεχνικες εταιρειες εδωσαν εργα στις χωρες τους και ποσα σε Ελληνικες;.Ποσα δις δολλαρια εχει στειλει η 'φιλη' σαουδικη αραβια σε χωρες των Βαλκανιων με σκοπο την δημιουργια τρομοκρατικων ομαδων εναντιον της Ελλαδος π.χ. UCK;.Μεγαλος ο καταλογος των 'φιλικων' κινησεων προς την χωρα που ανοητως διατυμπανιζε οτι οι αραβες ειναι αδελφοι μας.Ας αφησουμε που μαζευτηκε ολο το Ισλαμ εδω με οτι αυτο θα σημαινει για το μελλον αυτης της χωρας,γιατι δεν πανε να μεινουν εκει που εχουν στειλει τα δολλαρια τους;.Αυτο μου θυμιζει την παροιμια που λεει,αλλου τρως και πινεις και αλλου πας και τα δινεις.
    Υ.Γ.Η Γιουγκοσλαβια το 1941 επραξε αυτο που λες,ομως μετα την διαλυση της εγυρισε 180 μοιρες και μαλιστα αναγνωρισε τα σκοπια ως μακεδονια ενω για αλλη μια φορα εμεις τους στηριξαμε οταν οι Ευρωπαιοι τους βομβαρδιζαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το σχόλιο 09 Ιουλίου 2010 5:06 μ.μ.
    είναι από την αρχή μέχρι το τέλος ένα ρατσιστικό απάνθισμα σιωνιστικού μίσους κατά των Αράβων, χρησιμοποιώντας ως μοχλό την Ελλάδα.

    Οι Έλληνες ουδέποτε περιμέναμε τους Άραβες να μας σώσουν!!!

    Και όποτε χρειάστηκε στο βάθος της Ιστορίας μας, αντιδράσαμε εναντίον τους στο μέτρο του δυνατού!
    Εάν σήμερα ΠΑΛΙ μας ...απειλούν -όπως λέει η κοπελιά χωρίς να περιγράφει την απειλή- μπορούμε να σωθούμε απ' αυτούς και πάλι μόνοι μας.
    Αυτό που θέλουμε είναι να μην μεταφέρουν οι Άραβες τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους, στην Ελλάδα.
    Ούτε τις διαφορές τους με τους άλλους μουσουλμάνους ή τους Ισραηλινούς.
    Και οι Ισραηλινοί να κάνουν το ίδιο βεβαίως !

    Παρά τα πολιτικά, οικονομικά κ.ά. προβλήματά μας, έχουμε πετύχει την κατά το δυνατόν ...καλυτερότερη ουδετερότητα κάτι που φαίνεται και εκ του αποτελέσματος αφού σχεδόν ποτέ δεν είχαμε φαινόμενα ισλαμικής τρομοκρατίας και άλλες οξύτητες στην Ελλάδα.
    Πολλές δυτικές χώρες, που ενώ βρίσκονται πιο μακριά, είχαν περισσότερα προβλήματα.

    Αν είχε γίνει το 1973 επίθεση κατά επιβατών αεροπλάνου της EL-AL στην Αθήνα ή αν ο αιγυπτιακός στόλος είχε βοηθήσει τους Οθωμανούς το ...1821, αυτό δεν πρέπει να καθορίζει τις σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο σήμερα.
    Μήπως να στραφούμε και εναντίον της ...Ιαπωνίας επειδή τους Παλαιστίνιους της Φατάχ βοήθησαν τότε Ιάπωνες μέλη του "Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού";

    Ή να ξαναδούμε τις σχέσεις μας με τους ...Ρόδιους επειδή ροδιακά πλοία βρέθηκαν στο πλευρό του περσικού στόλου στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας;
    Ή να πούμε "έξω Γερμανοί-Ιταλοί-Βούλγαροι από ΝΑΤΟ και Ευρώπη" επειδή κατά το πρόσφατο παρελθόν μας έσφαξαν οι φασίστες ναζιστές;

    Ακόμα και το πιο ακραίο ισλαμιστικό κίνημα (Αλ Κάιντα), ουδέποτε έχει απειλήσει την Ελλάδα ενώ το έχει κάνει για άλλα πολλά κράτη μικρά και μεγάλα.

    Κάναμε ολόκληρη Ολυμπιάδα και δεν άνοιξε μύτη.
    Και μάλιστα χωρίς ποτέ να ενεργοποιηθεί το σύστημα C4I που θα παίρναμε και που υποτίθεται ήταν απαραίτητο για την ασφάλεια Αμερικανών και Ισραηλινών όπως αυτοί μας εκβίαζαν για να τα οικονομήσουν πάλι.

    Το Ισραήλ είναι αυτό που πρέπει να επωφεληθεί από τις σχέσεις μας με τους Άραβες και όχι να λέει ότι θα επωφεληθούμε εμείς από αυτό.
    Επομένως, θα πρέπει να είναι αυτό και όχι εμείς που θα πρέπει να το παρακαλέσουμε.

    Η μελέτη το λέει καθαρά: //
    Ένας μόνο από τους λόγους που καθιστούν την Αθήνα χρήσιμη στο ΤελΑβίβ είναι και η σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τον Αραβικό κόσμο,//.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Δημήτρη

    Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι δεν κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τα σχόλια των άλλων, εκτός κι αν, λόγω αργοπορίας του μετριασμού, δεν έχουν εμφανισθεί όταν γράφουν το δικό τους.

    Είναι ένα πρόβλημα κι αυτό.

    Κοίταξε το σχόλιο 4:43 μ.μ. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. //...Το 2007 όταν το αντιπαθές στην Ελλάδα Ισραήλ έστελνε βοήθεια κατά τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, όπως έκανε και σειρά Ευρωπαϊκών χωρών πλην Βρετανίας, πού ήταν η Αραβική βοήθεια;//... 09 Ιουλίου 2010 5:06 μ.μ.

    ----------------------------------------------------------------

    Χαχαχαχαχα!!!
    Κορυφαίο ρε συ, έκανα καινούριο πνευμόνι, έλιωσα στο γέλιο!
    Ειδικά οι Σαουδάραβες, έπρεπε να στείλουν δασοπυροσβέστες με την τεράστια πείρα που έχουν από τις ...δασικές τους πυρκαγιές.
    Αλλά ούτε τα λαμόγια οι ...Εσκιμώοι έστειλαν δασοκομάντος !

    Έστειλαν όμως βοήθεια οι Τούρκοι πολλές φορές και σε φωτιές και σε σεισμούς!
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ αυτό κατά την ίδια λογική (σου);;; Ότι μας ...αγαπούν;;;
    Ή μήπως δεν έπρεπε να στείλουμε ούτε εμείς, ούτε οι Ισραηλινοί συνεργεία διάσωσης στην Κωνσταντινούπολη με τους σεισμούς εκεί;
    Η λογική σου πάσχει οικτρά !!!
    Έχεις μπερδέψει -λόγω των ημερών- και τα βλέπεις όλα ποδοσφαιρικά !!!

    Θα σου κάνω μια ερώτηση. Απάντησέ μου και δεν πρόκειται να σε ξαναενοχλήσω:
    Πόσων χρονών είσαι υδρόκερε;

    Η ίδια ερώτηση και για την κοπελιά νωρίτερα!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τζίμη τα σχόλια σου που αναφέρουν "κοπελιά" και "κοπελιές" δεν θα αναρτηθούν απο μένα αλλά ούτε και θα απορριφθούν.

    Ανεξάρτητα απο το τί θα γίνει με αυτά προσωπικά απο μένα δεν θα ξαναπεράσει τέτοιο σχόλιο απο τούδε και στο εξής.

    Αν υποπέσει στη αντίληψη μου, σχόλιο με τέτοιους χαρακτηρισμούς και δημοσιευμένο να είναι θα το διαγραψω αν μπορώ.

    Δεν έχω καμιά άλλη ένσταση στα όσα γράφεις.Σε παρακαλώ όμως μην πυροδοτείς εντάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καυκάσιε γράφω "κοπελιά" όταν απευθύνομαι στην Galia όταν ξεχνάει να γράψει το νικ της.
    Εάν δεν είναι αυτή αλλά κάποιος άλλος που την μιμείται, συγγνώμη.
    Συμβαίνουν και περεξηγήσεις όταν δεν μπαίνουν τα νικ.
    Για να μη ξαναστέλνω τα σημερινά, σε παρακαλώ σβύσε όπου υπάρχει η λέξη "κοπελιά" μόνο και όχι όλο το σχόλιο.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μήπως αυτό που πολοί κατά καιρούς αναφέρουν για τη Γιουγκοσλαβία,σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας,θα έπρεπε κάποια στιγμή να σκεφτούμε και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση τους φίλους μας κατά τα άλλα Γιουγκοσλάβους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Tzimako arxises pali tis aeorologiesou kai TOURKOLAGNIEs SOU, Na se rotios kati tsimako pio prosfata den thymame kanena arava na kanei parapono gia tin Dolofonia tou Isaak kai tou Solomou stin Kypro..I na kanei Parapono gia tis Adikies ton Tourkon sto Patriarxeio?? Pou eisai Tzimako se vlepo oti exeis axti se Elliniki me Israelini Synergasia kai tha sou po Alli mia fora xairetismata ston HAKAN FAIDAN.....ton Kolito sou.

    Byzantinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ ΝΑΙΑΣ
    Τα τελευταία 50 χρόνια, οι μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρίες κάνουν σημαντικά έργα σχεδόν αποκλειστικά στις Αραβικές χώρες.
    Και όχι στο Ισραήλ !
    Εκεί, οι εταιρίες που δραστηριοπούνται είναι Εταιρίες ...Κατεδαφίσεων !!!
    Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τζιμη
    τα πηρες τα χαπια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ελληνικές είναι οι εταιρίες που είτε δημιουργούν πρωτογενή προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα είτε επαναπατρίζουν τα κέρδη τους: όχι οι εταιρίες που δημιουργούν κομπόδεμα σε Ζυρίχη-Γενεύη μέσω Κύπρου και άλλων παραδείσων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Kaukasio

    Για να σταματήσει αυτή η διαστροφή που έχει με την Galia, διαβεβαίωσέ τον ότι δεν είναι αυτή, αν βέβαια ξέρεις ακόμη την ΙΡ της.

    Είναι βλέπεις τόσο βλάκας, που δεν μπορεί (μάλλον βαριέται) να διαβάσει, διαφορετικά θα έβλεπε ότι το "ρατσιστικό" σχόλιο του 09 Ιουλίου 2010 5:06 μ.μ. δεν είναι τίποτε άλλο από μία απλή αντιγραφή από κάποιο ιστολόγιο κι έχει επισημανθεί παραπάνω ΔΥΟ φορές.

    Δεν ξέρω το ζόρι τραβά αυτός ο παλαβός, πάντως με τα καλά του δεν είναι. Μπορεί να γίνεται όσο θέλει γραφικός, αλλά δεν μπορεί να κατεβάζει το επίπεδο των συζητήσεων εδώ μέσα. Εδώ δεν είναι ψυχιατρείο, ούτε εμείς οι κατάλληλοι να αντιμετωπίζουμε εμμονές. Πάνε κάποιες μέρες που κι άλλοι διαμαρτυρήθηκαν γι το ηλίθιο αυτό "κοπελιά". Καυκάσιε, σε παρακαλώ να σταματήσει αυτή η ιστορία πάση θυσία και να σβήνονται σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις, χαρακτηρισμούς κλπ.
    Δεν κουράστηκε ο κ. Καλεντερίδης, εσύ και οι άλλοι να φτιάξετε ένα ιστολόγιο με τέτοια επισκεψιμότητα, για να το καταντήσει σούργελο ο κάθε ψυχοπαθής.

    Καταλαβαίνω την θέση σου, Καυκάσιε, είναι ολοφάνερο ότι τον γνωρίζεις (αν κάνω λάθος διόρθωσέ με), αλλά υπάρχουν και οι καλόπιστοι συζητητές, οι οποίοι επιθυμούν να εκφράσουν την γνώμη τους, χωρίς να δέχονται επιθέσεις προσωπικές και δη προσβλητικές.

    @ kiko

    Κατ' αρχάς, κάνεις ένα λάθος. Μιλάς για "φίλους μας Γιουγκοσλάβους", ενώ ο λόγος είναι για τους Σέρβους.
    Έπειτα, εγώ δεν βλέπω κανέναν λόγο, αφού μάλιστα είχαν κυκλοφορήσει και φήμες που ήθελαν τον Μιλόσεβιτς να έχει προτείνει στον Μητσοτάκη την από κοινού εισβολή και διάλυση των Σκοπίων. Μπορείς εσύ να μας πεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν είναι Τζίμης... είναι ΤζίΜΙΤ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. //...den thymame kanena arava na kanei parapono gia tin Dolofonia tou Isaak kai tou Solomou stin Kypro....Byzantinos//
    ----------------
    Γιατί, θυμάσαι κανάν Ισραηλινό και γι αυτό τους θέλεις για συμμάχους;
    Εγώ τουλάχιστον αυτό που θέλω από τους Άραβες είναι να συνεχίσουν να μη μας ενοχλούν.
    Μόνοι μας -εάν το θελήσουμε- μπορούμε να καθαρίσουμε τους ισλαμοκεμαλιστές και στην Ελλάδα και στην Κύπρο !!!
    Ας κάνουν το ίδιο και οι Ισραηλινοί. Να μη ζητάνε συμμαχίες μαζί μας.
    Όπως έστρωσαν, θα κοιμηθούν !
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Γράφει ο γνωστός-άγνωστος
    10 Ιουλίου 2010 5:13 μ.μ.
    //Καυκάσιε, σε παρακαλώ να σταματήσει αυτή η ιστορία πάση θυσία και να σβήνονται σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις, χαρακτηρισμούς κλπ.//...//Δεν είναι Τζίμης... είναι ΤζίΜΙΤ//η διαστροφή που έχει με την Galia//Είναι βλέπεις τόσο βλάκας//ζόρι τραβά αυτός ο παλαβός// Εδώ δεν είναι ψυχιατρείο //(και αλλού) ο τουρκόφιλος//ο ισλαμιστής//ο φίλος των τρομοκρατών//
    --------------------
    Αν και οι χαρακτηρισμοί σου πιο πάνω για μένα, εμπίπτουν ακριβώς στην κατηγορία των προσωπικών χαρακτηρισμών (αστείων βέβαια) και επιθέσεων που επικαλείσαι, εντούτοις θεωρώ ότι στα πλαίσια της Ελευθερίας του Λόγου, έχεις δικαίωμα να τα λες.
    Το "κοπελιά" (και μόνο) που λέω εγώ σε κάποια που δεν βάζει καν ένα νικ σε αυτά που γράφει, με τα άλλα που γράφεις εσύ και με χαρακτηρίζεις, δεν έχουν καμία σχέση.
    Και από πότε το "κοπελιά" είναι βρισιά;
    Αλλά εσύ θεωρείς ύβρι ακόμα και την λέξη "Εβραίος" όταν αναφέρεται.
    Τέτοιο κόλλημα έχεις φάει.
    Όποιος έχει την μύγα...

    Αφού χρησιμοποιείς τέτοιο ανάγωγο λεξιλόγιο -εκτός από κακοαναθρεμμένος- είσαι ΚΑΙ γεννημένος λούζερ και θα ζήσεις εγκλωβισμένος στην ανελευθερία με τα τείχη που χτίζεις γύρω σου.
    Γι' αυτό θέλεις να γίνουμε και οι υπόλοιποι το ίδιο με σένα.
    Η ψυχολογία του Αιωνίου Θύματος που σας καταδιώκουμε όλοι οι κακοί χριστιανοί, μουσουλμάνοι, βουδιστές, άθεοι κλπ.

    Στο ιστολόγιο που δήθεν ενδιαφέρεσαι μην κακοπάθει, δεν ερχόμαστε για να κάνουμε παραληρηματικούς μονολόγους και δη προπαγανδιστικούς υπέρ των συμφερόντων μιας άλλης ξένης χώρας όπως κάνεις εσύ και κάποιοι άλλοι, αλλά να μοιραστούμε ένα διάλογο πάνω σε πατριωτικά και εθνικά θέματα.
    Που μπορεί καμιά φορά το πάθος να μπει και στο κόκκινο.
    Άιντε-άιντε όταν κάθε φορά δεν μας αρέσει κάτι, να ζητάμε να διαγράφεται. Εθελοντής ...σκλάβος!
    Η συνεννόηση θα γινόταν με μουγκρητά. Αυτή τη γλώσσα κατέχεις, σε αυτή θέλεις να γίνεται η "επικοινωνία" μεταξύ ελεύθερων ανθρώπων.

    @ Καυκάσιε
    ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙΣ -Κ-Α-Ν-Ε-Ν-Α-Ν- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ.
    Επειδή πάνω απ' όλα, βάζω την Δημοκρατία και την Ελευθερία του Λόγου.
    Από τις λίγες που μας έχουν απομείνει!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τζιμη
    Ισως εχεις τραβηξει πολλα, ισως παλι να ανδρωνεσαι με τετοια συμπεριφορα
    Θα πρεπει να ξερεις οτι αν εισαι
    ευγενης στην ζωη σου και διαλογο
    επικοδομητικο θα εχεις και ισως να
    μας περασεις και κανενα μηνυμα δικο
    σου.ετσι οπως φερεσαι το μονο που
    επιτυγχανεις ειναι να σε παρουν για παλαβο.και σε αυτην την περιπτωση αν ειχες ονομα θα αντιμετοπιζες και το αντιστοιχο κοστος ενω ανωνυμα βριζοντας τους
    παντες που δεν συμφωνουν με τις
    μεγαλιωδεις αναλυσεις σου προσθετεις και τον χαρακτηρισμο του ανωνυμου κρυμμενου ποντικου για να μη πω τιποτα και για τα...
    παντελονια σου. Παρε τα χαπια σου
    και μετα να απαντησεις,εγω θα καταλαβω αν τα πηρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.