14/7/10

Το παρασκήνιο της κρίσης στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Turkey/Flag-Pins-Turkey-Israel.jpg
Υπάρχει ένας ακήρυκτος πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και μια ομάδας που αντιστέκεται στην μετατόπιση του κεφαλαίου που επιχειρείται στην Τουρκία. Γνωρίζουμε ότι στον πόλεμο αυτό το Ισραήλ δεν θα λάβει το μέρος της κυβέρνησης.

Του Μπιρόλ Ερτάν*
Βλέπουμε ότι στο θέμα της ένοπλης επέμβασης του Ισραήλ στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, επεισόδιο που κατέλαβε την επικαιρότητα στην Τουρκία, κινητοποίησε τις λαϊκές μάζες και προκάλεσε διαδηλώσεις στους δρόμους, γράφονται και ακούγονται διάφορες απόψεις. Η θέλησή μου να προσεγγίσω το θέμα αυτό από μια άλλη οπτική γωνία, με οδήγησε στη συγγραφή του παρόντος άρθρου.
Μπροστά στην πλειάδα των ρηχών άρθρων και σχολίων που έχουν δημοσιευτεί για το θέμα, θα προσπαθήσω να προσεγγίσω και να αποκαλύψω το παρασκήνιο της ένοπλης επίθεση του Ισραήλ στο πλοίο που μετέφερε την ανθρωπιστική βοήθεια, και να πω αλήθειες που δεν τόλμησε να πει κανείς, μένοντας μακριά από θεωρίες συνωμοσίας.
Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να πούμε ότι η διεξαγωγή μιας αιματηρής επιχείρησης με όπλα και χειροβομβίδες εναντίον άοπλων ανθρώπων, είναι αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Αν το προχωρούσαμε ακόμα περισσότερο, είναι αντίθετη ακόμα και με το δίκαιο του πολέμου. Πιστεύω δε ότι το Ισραήλ διακινδύνευσε να πραγματοποιήσει αυτήν την επιχείρηση, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις και τις επιπτώσεις που θα προκαλούσε. Ως άτομο είμαι ένας από εκείνους που πιστεύουν ότι το να προσπαθήσει να δικαιολογήσει κανείς την επιχείρηση αυτή, είναι σαν να γίνεται συμμέτοχος και συνένοχος σε αυτό το έγκλημα. Για το λόγο αυτό καταδικάζω της συγκεκριμένη επιχείρηση.
Όσον αφορά την καταδίκη της επιχείρησης, είμαι στο ίδιο στρατόπεδο με την πλειοψηφία των σχολιαστών και των αναλυτών που έγραψαν άρθρα για την υπόθεση. Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να προσεγγίσω αλλιώς το θέμα, για να δούμε το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης.
Όσοι πιστεύουν ότι η ψυχρότητα στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις ξεκίνησε με το επεισόδιο του "One Minute" στο Νταβός, κάνουν λάθος. Πριν από τη εκείνη την κρίση υπήρχε η ανησυχία του Ισραήλ για «τη μετατόπιση κεφαλαίου στην Τουρκία σε άλλα χέρια» και τη «διολίσθηση της Τουρκίας σε άλλον άξονα», καταστάσεις που προκάλεσαν σοβαρές επιφυλάξεις και φόβους στο Ισραήλ. Και δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανοικτές ή μυστικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε το Ισραήλ, ως αποτέλεσμα αυτών των ανησυχιών, στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στο εξωτερικό.
Η περίοδος της μετατόπισης του κεφαλαίου σε άλλα χέρια μπορούμε να πούμε ότι άρχισε με τις προσπάθειες που κατέβαλε το ΑΚΡ μόλις κατέλαβε την εξουσία για τη δημιουργία του «μουσουλμανικού ή πράσινου* κεφαλαίου». Η μετατόπιση κεφαλαίου σε άλλα χέρια άρχισε να γίνεται ορατή με γυμνό μάτι με την ανάθεση μεγάλων έργων από δήμους σε συγκεκριμένους κατασκευαστές, όπως και η συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς μεγάλων δημοσίων έργων στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των κατασκευών. Οι επιχειρηματίες και οι εταιρείες που έπαιρναν παραδοσιακά τις δουλειές αυτές στο παρελθόν, τώρα δεν μπορούσαν καν να περάσουν έξω από τους φορείς που ανέθεταν ή δημοπρατούσαν αυτά τα έργα. Η αλλαγή και η μετατόπιση του κεφαλαίου σε άλλα χέρια, δεν ήταν μια υπόθεση τόσο απλή, που θα μπορούσε να περιοριστεί στο γεγονός ότι ο νέος τύπος των εργολάβων δημοσίων έργων ήταν με το κλασσικό μουσουλμανικό μούσι, των οποίων οι σύζυγοι φορούν μουσουλμανική μαντήλα.
Τα τελευταία χρόνια άρχισε να δημιουργείται μια ομάδα κεφαλαιούχων-κεφαλαιοκρατών που στηρίζουν άνευ όρων την κυβέρνηση του ΑΚΡ, στην οποία στηρίζουν και την ύπαρξή τους. Από τη στιγμή που συνέβαινε αυτό, ήταν αδύνατον οι παλαιοί παραδοσιακοί κεφαλαιοκράτες να μην αναζητήσουν νέες συμμαχίες και να μην προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση. Το γεγονός δε ότι η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις πόρτες και τους διαύλους επικοινωνίας στους παλαιούς κεφαλαιοκράτες, συνέτεινε στο να ανοίξει η πόρτα ενός οικονομικού πολέμου. Αυτός ο οικονομικός πόλεμος είχε επιδράσεις που υπερακοντίζουν και ξεπερνούν την τουρκική επικράτεια, επηρεάζοντας και ενοχλώντας πρώτα-πρώτα το ίδιο το Ισραήλ.
Αν βάλουμε σε μια κατάσταση τις επιχειρήσεις που παίρνουν τους μεγάλους δημόσιους διαγωνισμούς σήμερα και τις συγκρίνουμε με τις επιχειρήσεις που έπαιρναν αυτές τις δουλειές πριν από δέκα χρόνια, με την πρώτη ματιά θα διαπιστώσουμε ότι το κεφάλαιο έχει αλλάξει σχεδόν εξ ολοκλήρου χέρια.
Όταν δε αναφερόμαστε στο θέμα της «διολίσθησης της Τουρκίας σε άλλον άξονα», είναι αδύνατον να μην αναφερθούμε και στον Γρκάχαμ Φούλερ, πρώην υπεύθυνο του τμήματος Τουρκίας-Μέσης Ανατολής της CIA. Με βάση ανάλυση του δημοσιογράφου της Ταράφ, Τζεμίλ Ερντέμ (http://www.taraf.com.tr/cemil-ertem/makale-yeni-turkiye-cumhuriyeti.htm), ο Φούλερ, στο βιβλίο του 'Η Νέα Τουρκική Δημοκρατία', είχε προβλέψει από το 2007 την αλλαγή προσανατολισμού της Τουρκίας, μια αλλαγή που οριστικοποιήθηκε με την αλλαγή προσανατολισμού που αναγκάστηκαν να κάνουν οι ΗΠΑ μετά την οικονομική κρίση του 2008 και την άνοδο στην εξουσία του Ομπάμα, αλλαγή που έχει τις επιπτώσεις της στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Φυσικά αυτό δεν μας ξαφνιάζει, αφού οι ΗΠΑ προετοιμαζόταν από καιρού για μια τέτοια αλλαγή.
Ο Τζεμίλ Ερντέμ προβαίνει σε μια πολύ σημαντική διαπίστωση: «Τα αποτελέσματα που δεν ήταν σαφή στη μελέτη του Φούλερ, έγιναν πλέον πολύ σαφή. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής θα χρηματοδοτηθούν με ταχείς ρυθμούς μέσω και δια της Τουρκίας με σκοπό την οικονομική ενσωμάτωσή τους στις αγορές της Δύσης. Το σχέδιο μετατροπής της Κωνσταντινούπολης σε οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, είναι σημαντικό στοιχείο αυτού του ευρύτερου σχεδίου. Τα ενεργειακά πεδία της Ρωσίας και του Καυκάσου θα διασυνδεθούν και αυτά με τα δίκτυα της Ε.Ε. μέσω Τουρκίας, δημιουργώντας μια νέα ενεργειακή αγορά... Αυτοί οι 'στρατηγικοί δεσμοί' ταυτίζονται με τη μελέτη του 'στρατηγικού βάθους' του Νταβούτογλου, ενώ ο Φούλερ θεωρεί ότι σε περίπτωση που η Τουρκία καταφέρει να κάνει πράξη και να κερδίσει αυτό το βάθος, αυτό θα επηρεάσει και θα αλλάξει σε σοβαρό βαθμό τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, εξέλιξη που θεωρείται ως μια μακράς διάρκειας γεωπολιτική διολίσθηση. Αισθάνθηκα την ανάγκη να αναφερθώ στην ανάλυση του Τζεμίλ Ερντέμ επειδή ο ίδιος συσχέτισε το θέμα της γεωπολιτικής διολίσθησης και της αλλαγής άξονα της Τουρκίας με τη μελέτη του Νταβούτογλου «Το Στρατηγικό Βάθος και η Γεωπολιτική Θέση της Τουρκίας».
Για να μην παρασυρθούμε και φύγουμε από το θέμα μας, στην Τουρκία είναι σε εξέλιξη ένας ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ μιας ομάδας που αντιστέκεται στην μετατόπιση του κεφαλαίου σε άλλα χέρια και της κυβέρνησης. Το γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να πάρει τη θέση της κυβέρνησης στον πόλεμο αυτό. Και αυτό γιατί πολλοί επιχειρηματίες που διατηρούν στενές σχέσεις με το Ισραήλ, το εν λόγω διάστημα αποκλείστηκαν από το οικονομικό γίγνεσθαι στην Τουρκία. Όλοι μας γνωρίζαμε ότι αυτό δεν πρόκειται να το χωνέψει εύκολα το Ισραήλ. Αυτή η σημαντική παράμετρος είναι μια από τις αιτίες της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.
Η δεύτερη αιτία είναι το θέμα της διολίσθησης σε άλλο άξονα και της αλλαγής προσανατολισμού της Τουρκίας, στην οποία αναφερθήκαμε. Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το στρατόπεδο της κοσμικής Δύσης και η υιοθέτηση στρατηγικής διεκδίκησης ή ανάθεσης σε αυτήν ηγετικού ρόλου στη Μέση Ανατολή, δεν μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελεί εξέλιξη που θα αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το Ισραήλ. Ενώ τα κράτη της κατατεμαχισμένης Μέσης Ανατολής και κυρίως του Αραβικού Κόσμου δεν συνιστούσαν επί δεκαετίες απειλή για το Ισραήλ, η Τουρκία ως ηγέτιδα χώρα στη Μέση Ανατολή θεωρείται απειλή για το Ισραήλ. Ιδιαίτερα μετά την προσέγγιση της Τουρκίας με το Ιράν και τη Συρία και την ενεργό ανάμειξη της Τουρκίας στο Λίβανο και την Παλαιστίνη, άρχισαν να χτυπάνε οι καμπάνες του κινδύνου για το Ισραήλ.
Για να αντιληφθούμε την εξέλιξη και το σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ, είναι υποχρεωτικό να συναξιολογήσουμε το θέμα της μετατόπισης σε άλλα χέρια του κεφαλαίου στην Τουρκία αλλά και το θέμα της διεκδίκησης από πλευράς της Τουρκίας ενός νέου στρατηγικού ρόλου στη Μέση Ανατολή, κίνηση που σχετίζεται με τα νέα πλανητικά σχέδια που έχουν αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή.
Οι σχέσεις είναι στο προσκήνιο και εξελίσσονται και δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς, γίνεται αντιληπτό ότι αποτελούν μέρος ενός 'βαθέος παιχνιδιού'. Στο παιχνίδι αυτό κύριος παίκτης είναι οι ΗΠΑ, ενώ είναι σίγουρο ότι και η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Αυτό που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε είναι αν το Ισραήλ έχει τεθεί συνειδητά εκτός παιχνιδιού. Σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να γίνουμε μάρτυρες και άλλων εντάσεων στις σχέσεις; Τουρκίας-Ισραήλ. Αν όμως το Ισραήλ είναι ανάμεσα στους βασικούς παίκτες αυτού του παιχνιδιού, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ δεν θα ξεφύγουν από το βασικό τους άξονα και η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών δεν θα ξεπεράσει τις ελεγχόμενες κρίσεις που εμφανίζονται στο πεδίο της πολιτικής.
Το να αναζητήσει κανείς τη λύση στο πρόβλημα των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και των εντάσεων που παρατηρούνται σ' αυτές, χωρίς να λάβει υπ' όψιν του:
-το νέο στρατηγικό ρόλο που ανέθεσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για τη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Γκράχαμ Φούλερ,
-τη μετατόπιση σε άλλα χέρια του κεφαλαίου στην Τουρκία και
-τα νέα πλανητικά σχέδια που τίθενται σε εφαρμογή στη Μέση Ανατολή,
είναι τόσο δύσκολο, που μοιάζει σαν να ψάχνει ψύλλους στ' άχυρα.


*Ο Doc. Dr. Birol Ertan είναι πολιτικός επιστήμονας
**Πράσινο είναι το χρώμα του Ισλάμ

19 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε που είχατε την ευγενή καλωσύνη να μας ενημερώσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Erol mas grafei to autonoito alla den mas eksigei pos ena Israil tha thelei mia Tourkia tsampouka stin perioxi kai prostati ton Mousoulmanon???Akros adynaton akoma kai an itane stimeni oli fasi exei ksefigei apo ton dromo?? Mas Rixnei Staxti sta matia. Akoma kai Oi kemalikoi na kersdisoun tha synexisoun tin idia politiki alla se diaforetiko rythmo. O Graham Fuller egrafe tis megaloTourkikes ideologies kai politikes protou to Mavi Marmara...opou FANEROTHIKE KATHARA o TOURKIKOS MAEGALO IDOLOGIKOS EPEKTATISMOS ME PLATFORMA TIN THREISKIA..EIMAI SIGOROUS OTI THA XTIPISE POLLOUS SYNAGERMOUS STIN AMERIKI KAI STO ISRAIL..meta xtypa kai to syndomo tis autoprostasias kati pou polloi apo emas den to exoume katalavei akoma oso afora to Tel-Aviv..Kai stn Ameriki i katastasi alazei? Den mas ta leei ksekathara an kai einai poly endiaferon to arthro mexri 90 tis ekkato tou perioxomenou . Ta Panta REI legane oi Arxaoi Imon Progonoi kai o Fuller den einai theos opos kai o Kunzer Stephen pou milaei gia IRAN KAI TOURKIA... Poly megalo mpampula den tha thelei stin Perioxi tis Mesis Anatolis to Tel Aviv kserei oti ena neo Irak dimiourgite stin perioxi me to onoma autou: Tourkia.. O Erdogan tha ksanavgei stis ekloges. Oti kai na poume emeis... as einai kala to Saadet kai to MHP.


    Allo ena endiaferon Arthro diavasa kai sto RIEAS me ton titlo

    TURKEY AND ISRAEL: CRISIS IN THE HORIZON AND THE END OF AN ALLIANCE? PART II

    Tha aksize kai mia provoli apo ton Infognomon nomizo: http://www.rieas.gr/images/mavro1.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Το παρασκήνιο της κρίσης στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ"

    κατά το ελληνικότερον:
    Το παρασκήνιο της κρίσης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρακαλώ τους διαχειριστές να μην εγκρίνουν σχόλια γραμμένα σε ξένες γλώσσες διότι δεν μπορούμε να τα διαβάσουμε.
    Ελληνικό Ιστολόγιο σημαίνει ότι όσοι συμμετέχουμε μπορεί να είμαστε απ' όπου νάναι, αλλά γράφουμε ελληνικά για να καταλαβαίνουν άπαντες.
    Εάν ο σχολιογράφος βρίσκεται στο εξωτερικό, να χρησιμοποιεί ένα από τα εργαλεία μετατροπής των γκρίκλις στα ελληνικά.
    Εάν δε, γράφει γκρίκλις για ευκολία του, να σκεφτεί την δυσκολία όλων των υπολοίπων και να μη μας ζαλίζει με φραγκολεβαντίνικα.
    Φαίνεται ότι μερικοί στην προσπάθειά τους να αποδομίσουν κάθε τι το ελληνικό, έχουν ξεκινήσει από το ελληνικό αλφάβητο.
    ΟΥΣΤ ΡΕ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενταξει.Πολλοι θα το δουν λιγοι θα το καταλαβουν...Ενα απο τα καλυτερα post εδω μεσα.

    "Όταν δε αναφερόμαστε στο θέμα της «διολίσθησης της Τουρκίας σε άλλον άξονα», είναι αδύνατον να μην αναφερθούμε και στον Γρκάχαμ Φούλερ, πρώην υπεύθυνο του τμήματος Τουρκίας-Μέσης Ανατολής της CIA. Με βάση ανάλυση του δημοσιογράφου της Ταράφ, Τζεμίλ Ερντέμ (http://www.taraf.com.tr/cemil-ertem/makale-yeni-turkiye-cumhuriyeti.htm), ο Φούλερ, στο βιβλίο του 'Η Νέα Τουρκική Δημοκρατία', είχε προβλέψει από το 2007 την αλλαγή προσανατολισμού της Τουρκίας, μια αλλαγή που οριστικοποιήθηκε με την αλλαγή προσανατολισμού που αναγκάστηκαν να κάνουν οι ΗΠΑ μετά την οικονομική κρίση του 2008 και την άνοδο στην εξουσία του Ομπάμα, αλλαγή που έχει τις επιπτώσεις της στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Φυσικά αυτό δεν μας ξαφνιάζει, αφού οι ΗΠΑ προετοιμαζόταν από καιρού για μια τέτοια αλλαγή."

    Αυτος που γραφει,δε γραφει... ζωγραφιζει!(Μπιρόλ Ερτάν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ καλη η αναλυση αλλα στο 90% οπως γραφουν και οι προηγουμενοι.
    Αυτο ομως το 10% που απομενει ειναι το σημαντικοτερο και εκει
    μπερδευεται η προς τα εξω αναλυση
    και κατανοηση για το πως φτιαχνεται το παζλ πισω απο τις
    πλατες ολων μας και των αναλυτων ακομα χωρις εξαιρεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο μπορεί να συνδυαστεί με την π΄ροσφατη ανάλυση του Ινστιτούτου Στρατφορ ότι η Ελλάδα χάνειτη γεωπολτική της αξία και χωρίς προστάτη πάει εντελώς χαμένη. Δυο καρπούζια σε μια μασχάλη (δυο αφέντες σε μια περιοχή) δεν χωρούν. Πόσο μάλλον τρεις. Ελλάδα και Ισραηλ στους χαμένους. Το Ισραηλ ίσως λιγότερο χαμένο, ο Τουρκος αναλυτής έχει ερωτηματικό.
    Ο Ερντογάν φτιάχνει (αλα Αντρέας)νεα, μουσουλμανικά, τζάκια, ηταν γνωστό. Το μη γνωστό ήταν ότι στοχος είναι να στηρίξουν την ηγεμονία της Τουρκίας στην περιοχή και όχι απλώς να στηρίξουν εσωτερικά τον Ερντογάν.
    Ενδιαφέρον έχει η διαφαινόμενη ενεργειακή ενσωμάτωση της Ρωσίας αν και ο αρθρογράφος δεν ειναι επαρκώς αναλυτικός.
    Το συνολο οδηγεί σε συμπεράσματα για την απόρριψη του αγωγού Μπουργκάς-Αλ/λη, την "ανοχή" μας στην ηγετική παρουσία της Τουρκίας στο Αιγαίο, εξηγεί την ανάλυση του Στρατφορ...αλλά και τησιωπή των ελληνικών κομματων. Ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Παρακαλώ τους διαχειριστές να μην εγκρίνουν σχόλια γραμμένα σε ξένες γλώσσες διότι δεν μπορούμε να τα διαβάσουμε......BLA BAL BLA .

    Apo tin stigmi pou eisai anonymos file eisai Gelios na les tetoia pramata as me syxorisoun oi Diaxiristes tou Infognomon kai oi anthropi pou diavazoun/grafoun sxolia syllogika kai oxi autonoma san ton typo pou periegrapsa apo pano..Autin tin dynatotita exo kai me autin ekfrazomai. An einai latiniki xaraktires sygnomi alla i kardia mou den paui na einai Elliniki kai oxi Ellinofonas ...san kapoios allous...
    Evxaristo..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από λάθος μου κατά την μεταφορά, δεν μπήκε το όνομά μου στο σχόλιο προς τον διαχειριστή για τα γκρίκλις.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ΧΑΛΚΙΔΙΚΟ αλφάβητο ΔΟΛΙΑ το αποκαλούν "λατινικό" διάφοροι νεορωμαίοι, που ΔΕΝ ενδιαφέρονται ούτε να διαβάζουν τις γνώμες των άλλων, ούτε για το πόσο πιο ΕΥΚΟΛΑ θα διαδίδονταν η ελληνική γλώσσα σήμερα διεθνώς.
    Οι δημοκρατικές γνώμες, και μάλιστα φιλελληνικές, έχουν μεγαλύτερη σημασία από τον τύπο των γραμμάτων, που κατά σύμπτωση, ιωνικά-χαλκιδικά, είναι και τα δυο ελληνικά.
    Άλλωστε με το κόλλημα στα γράμματα και τους τύπους, διάφοροι αυτο/καταστροφικοί μισάνθρωποι μας ταλαιπωρούν αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάποιος άλλος χθές (αν ήμουν εγώ θα το έλεγα) σου έγραψε:
    "Βρε Βυζαντινέ,
    Είναι τόσο δύσκολο πια να γράφει (Ksexases to S) ελληνικά; Δεν διαβάζονται, μωρέ αδερφέ μου, αυτά που γράφεις."

    Και εσύ αντί να βρεις μια δικαιολογία που να αντέχει στην λογική, με θράσος 1000 πιθήκων του λες ότι ξέχασε ένα σίγμα και ότι για να ζητά ελληνικό αλφάβητο άρα είναι ...Τούρκος !
    Είσαι apo tin poli erxomai kai stin korfi kanela !!!
    Η απάντησή σου, μνημείο βλακείας !!!
    //"Eno esy pou grafeis ??Ellinika made in Turkey ti na kanoume re file?? Xairetismata ston DAVUTOGLU "ADERFE"//

    Καλά λένε ότι η βλακεία είναι αήττητη!!!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Autin tin dynatotita exo kai me autin ekfrazomai. An einai latiniki xaraktires sygnomi alla i kardia mou den paui na einai Elliniki kai oxi Ellinofonas ...san kapoios allous...
    Evxaristo.."
    ----------





    Λιγο πριν πεσει η Πολη στα σελτσουκικα χερια η εκκλησια συζητουσε ασχετα θεματα με σοβαροφανεια.Ας ειμαστε προσεκτικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. //Me "tο ΧΑΛΚΙΔΙΚΟ αλφάβητο pou ΔΟΛΙΑ kapoioi το αποκαλούν "λατινικό"
    πόσο πιο ΕΥΚΟΛΑ θα διαδίδονταν η ελληνική γλώσσα σήμερα διεθνώς !!!
    Aman pia με το κόλλημα στα γράμματα και τους τύπους !!!//

    Prosipografoume to parapano
    sxolio pou einai basismeno akribos se mia diki mas palioteri protasi!

    Anna Diamantopoulou
    Maria Repoussi
    Thalia Dragona
    -----------------
    tzimis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η επισήμανση του SKAL χθες το βράδυ στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ, ότι, όταν ο Ερντογάν ήταν φυλακισμένος ως Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, τον επεσκέφθησαν οι Γκράχαμ Φούλερ και ο Αμπράμοβιτς (νομίζω τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία) ήταν καταλυτική, έλεγε πάρα πολλά!!!

    Είχε τονίσει ο Νεοκλής Σαρρής σε ομιλία του ότι, τις επιχειρήσεις και τις περιουσίες των Ελληνων στην Τουρκία τις πήραν οι Εβραίοι και δη οι Ντονμέδες!

    Τώρα φαίνεται ότι συντελείται μετατόπιση των περιουσιών από τους αυτούς τους Εβραίους της Τουρκίας, στους ισλαμιστές!

    Μην λησμονούμε ότι παλαιότερα οι Εβραίοι, είχαν ζητήσει από τους Τούρκους την δημιουργία .... Κιμπούτς στην Ανατολία [...!] την οποία οι Τούρκοι αρνήθηκαν!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Tzimako poly kaigese me mena Mipos i MIT se zorizei na xtypas kaireous Stoxous? Gia pes mas Tzimako?? Ti frouto eisai? Panta katigoras tous Evraious otan einai na synergastoun me Ellada panta Ypotimas tin Ellada? Ti rolo paizeis?? Ligo paraksenos eisai? An oi diaxiristes mou apagoreusoun na grafo me Latinikous teleiose esy omos i teleutaia trypa tou Zourna tis Agyras ksexase to na xtypiesai kato san xtapodi.den ginaite to xatirisou..Demek Yunan...Synexise Tzimako..esy kai i parea sou eiste gnostoi loipon I dimokratia omos epivalei na grafoume oloi tzimako i mipos theleis na se Fonazo Kenan Evren??

    Byzantinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγώ αυτό που δεν κατάλαβα είναι γιατί η μετατόπιση του κεφαλαίου στην Τουρκία επηρεάζει το Ισραήλ. Τι υπονοεί ότι το κεφάλαιο στην Τουρκία ήταν στα χέρια μεγαλεργολάβων Τουρκοεβραίων και τώρα ο Ερντογάν το έκοψε αυτό και δίνει τα μεγάλα έργα σε μουσουλμάνους Τούρκους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευμενιε Καρδιανε.
    Πας φυρι-φυρι να σε "περιλαβη" ο Galias.


    Omadeon
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    Κατεχομενη απο εβραιους γενοκτονους Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Omadeon
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    Κατεχομενη απο εβραιους γενοκτονους Παλαιστινη

    Sevomai tin Istoselida tou Savva. Kai de prokaite na apantiso stis kitses sou. Krata ton Galia kai ta resta sou megale se Tourkikes lires shekel rouvlia kai auga Aggyras. Oso gia tin Anatoliki Ierousalim den exo provlima na tin exoune oi palestinioi oute exo provlima na exoune kratos an to petakses gia mena. Sto exo ksanapei den eimai evraioios All tha xairomoun idiaiteros an Oi palestinioi pou zitisan simera apo tin Tourkia na agorazoun apo do kai sto eksis mono Tourkika prointa kai mono apo Tourkikes agores(otan exoune filotimo na agorasoune kai kati made in Greece)
    Episis Omadeon kai Tzimako demek yunanlar na do kai Palestinious na kratane Kypriaki simaia se poreia enantion tis Tourkias? den tous eida na klaine gia symparastasi ston xamo tou Tasou Isaak kai Solomou?? ADERFE DEMEK YUNAN ...Kai to kalitero Aderfe stin Syria anigei grafeio syndesis me ta katexomena syntrofe OMADEON..An leo psemata se oti exo grapsi kai me diapsepsei to kanali edo ego edo mesa den ksanagefo..Kai min ksexniomaste krata tin Galopoula gia sena..By the way Omadeon/Tzimako xairetismata ston Davutoglu etsi kai allios kai eseis Otthomanizete tora teleutaia. Episis den sas eida na sas kaigete karfi gia tous Aderfous Kourdous?Simera anakoinothike apo tous filou sas pou agapane tous aderfous mousoulmanous Araves kai oxi tous Xristianous Palestinious oti tha kanoune tsarka me tous Iranous kai Syrious oloi mazoi enantion ton Kourdon ..Inte Gule Gule Tzimako/Omadeon
    Des kai ZAMAN http://www.todayszaman.com/tz-web/news-216185-turkey-takes-the-fight-to-pkk-enlists-help-of-syria-iran.html
    kai xairtetismata ston Ahmet filakia..inte filoaraves mou esy Xatzisaid
    Byzantinos
    Filakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.