26/7/10

Οι προυποθέσεις πράσσινης επένδυσης στην Ελλάδα

http://www.512developing.com/green-builder-tx-build-green/green-building-images/renewable%20energy%20austin%20tx.png
της Ελίνας Γαληνού
Οι εισροές και εκροές ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, παρουσίασαν μια αισθητή πτώση το 2009. Οι εισροές μειώθηκαν κατά 25% ενώ ακόμα περισσότερη ήταν η μείωση της τάξης του 58% στις εκροές. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η χώρα μας κατατάσσεται στην 17η και 15η θέση αντίστοιχα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα από άποψη διακίνησης επενδύσεων, βρίσκεται σε επίπεδα οριακά προς το χαμηλό.
Η ελληνική κρίση όπως ήδη έχει εκτιμηθεί, ενέχει κινδύνους μετάδοσης κυρίως στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με δυνητική μετάδοση στις τράπεζες των Βαλκανίων, λόγω της εξάπλωσης ελληνικών τραπεζών στην περιοχή. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει οικονομικά περιθώρια να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες μέσω ενίσχυσης της ρευστότητάς τους. Γενικά, η οικονομική κρίση τείνει να αλλάξει τον διεθνή επενδυτικό χάρτη όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια κατανομή εισροών επενδύσεων. Χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Βραζιλία, βρίσκονται ανάμεσα στους κορυφαίους 20 προορισμούς εισροών ξένων επενδύσεων, ενώ προηγούνται οι ΗΠΑ. Παρ΄όλο όμως που το 2009 οι περισσότεροι παραγωγικοί τομείς σημείωσαν μεγάλη πτώση. Οι βιομηχανίες που επιβίωσαν από την κρίση, ήταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διανομή φυσικού αερίου και νερού, οι τηλεπικοινωνίες, ο κατασκευαστικός κλάδος και ο κλάδος των ηλεκτρονικών συσκευών. Τα περισσότερα προβλήματα εμφανίστηκαν στον χώρο της μεταποίησης όπου παρουσίασε πτώση 77%.
Μετά την κρίση, αναμένεται να υπάρξουν πολλές προκλήσεις για την χάραξη επενδυτικών και ευρύτερων οικονομικών πολιτικών. Θα πρέπει όμως να εξισσοροπηθεί η σχέση ανάπτυξης/απελευθέρωσης και ρύθμισης. Για παράδειγμα, οι πράσσινες επενδύσεις που αφορούν το περιβάλλον, θα πρέπει να εξισσοροπηθούν με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι πράσσινες επενδύσεις, καλύπτουν έναν ευρύ χώρο δραστηριοτήτων που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής μας. Η φύση μας προσφέρει πολλά, αρκεί να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία, η ευρεσιτεχνία και η έρευνα. Ο πλανήτης υποφέρει από υπερθέρμανση, η ατμόσφαιρα από ρύπους και η υγεία μας απειλείται συνεχώς. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πρωτογενούς ενέργειας παγκόσμια, προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και ότι ο λιγνίτης και το πετρέλαιο κατέχουν τα πρωτεία ρυπογόνων. Και η Ελλάδα, είναι μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες πράσσινων επενδύσεων, που μπορεί να καταστεί ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον. Ο ήλιος και η θάλασσα, της παρέχουν βασικά πλεονεκτήματα. Η εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων σε απομακρυσμένες νησιώτικες και ηπειρωτικές περιοχές, θα συμβάλει άμεσα στην μείωση της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη και την απεξάρτησή της από τη χρήση πετρελαίου. Η παραγωγή βιοκαυσίμων μπορεί να γίνει από θαλάσσιες και αγροτικές καλλιέργειες. Μπορεί να προωθηθεί η ανάπτυξη φυτών σε θαλάσσιο περιβάλλον για την παραγωγή "καθαρών καυσίμων". Η ηλιακή και αιολική ενέργεια, μπορούν να προσφέρουν ό,τι ο ηλεκτρισμός με αφάνταστα μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να προσανατολίσουν την εγχώρια δραστηριότητα προς αξιοποιήσιμη έρευνα και τεχνολογία, τόσο σε επίπεδο περιβαλλοντικό όσο και οικονομικό.
Αν βελτιωθεί η δομική ανταγωνιστικότητα της χώρας μέσω ορθής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, οι ωφέλειες που θα προκύψουν είναι πολλές. Η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει υγιή ανάπτυξη, πράγμα που θα διευκολύνει την δημοσιονομική της προσαρμογή και θα βελτιώσει την εικόνα της ως αγορά. Για να γίνει αυτό, πρέπει να προσανατολιστεί σε νέο κύκλο ανάπτυξης μέσω καινοτομίας επενδύσεων σε διεθνή δίκτυα και στρατηγικές εργασίες.
Δεν είναι ίσως τυχαίο που το Masdar city είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Αυτό σαν παράδειγμα, εμπνέει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του πλανήτη και των οικονομιών.
Τα συμπεράσματα αυτά που προέρχονται από την ετήσια έκθεση της Διάσκεψης Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), παρουσιάστηκαν στις 22/7 σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (DEREE) στο κτίριο του στην Πλάκα. Η παρουσίαση έγινε από τους κ.κ. Οικονόμου/Αντιπρύτανη του Ινστιτούτου Petroleum Abu Dabi, Δ. Παπαιωάννου /Managing Director Exelon Patrners, Γ. Στουρνάρα/ Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ και την κα Παπαναστασίου καθηγήτρια στο Deree.

16 σχόλια:

  1. Επενδύστε στη πράσινη ανάπτυξη και όταν θα αλλάξει ο υπουργός , η κυβέρνηση ή η ΔΕΗ εξαγοραστεί από εταιρεία ενέργειας του εξωτερικού (λόγω μνημονίου ή άλλου παράγοντα ) να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων .
    Τελικά το ιστολόγιο μετατρέπεται σε παπαγαλάκι της κυβερνητικής πολιτικής.
    Τα ίδια είχαν γίνει και με το "χρηματιστηριο" όπου πολιτικοί, δημοσιογράφοι, έγκυροι αναλυτές έσπρωχναν τον κόσμο να μπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε μας λέει η 'πάνσοφη' οικολόγα ΠΩΣ θα φτάχνονται οι καθόλου ανανεώσιμες ΣΥΣΚΕΥΕΣ, μόλις ΑΥΡΙΟ πάει το πετρέλαιο 2-3 ευρώ το λίτρο;;;
    Οι παράσιτοι (δι-)ανοούμενοι έχουν τόσο μίσος για τα αυτάρκη αγροκτήματα, που νομίζουν ότι θα γλιτώσουν αύριο από τον κανιβαλισμό όπου σπρώχνουν 7 ΔΙΣ εξαθλιωμένους σήμερα...
    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Left-wing Env. Scientist Bails Out Of Global Warming Movement: Declares it a 'corrupt social phenomenon...'
    Physicist Dr. Denis Rancourt, a former professor and environmental science researcher at the University of Ottawa, has bailed out of the man-made global warming movement, in a hard-hitting and exclusive new exclusive video just released.
    Rancourt declares that the entire man-made global warming movement is nothing more than a “corrupt social phenomenon.” “It is as much psychological and social phenomenon as anything else,” Rancourt, who has published peer-reviewed research, explained in a June 8, 2010 essay.
    Watch Rancourt video here.
    “I argue that by far the most destructive force on the planet is power-driven financiers and profit-driven corporations and their cartels backed by military might; and that the global warming myth is a red herring that contributes to hiding this truth. In my opinion, activists who, using any justification, feed the global warming myth have effectively been co-opted, or at best neutralized,” Rancourt said.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για όσους δεν το πρόσεξαν, το άρθρο είναι αναφορά στην ετήσια έκθεση της UNCTAD και τα συμπεράσματα κάποιων επιστημόνων.
    Δεν είναι δική μου η έκθεση, ούτε τα συμπεράσματα.
    Εγώ το γράφω ενημερωτικά. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Άνώνυμο 2.23μμ

    Αυτά που λέτε, ούτε με αφορούν ούτε με εκφράζουν. Τα παπαγαλάκια του χρηματιστηρίου και τους προπαγανδιστές της κυβέρνησης, αναζητείστε τους αλλού. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελινα
    Συμφωνω με την τοποθετηση οχι την
    δικη σου αλλα του φιλου που σου απαντησε με το πιο κατω κειμενο.

    "Ανώνυμος είπε...
    Επενδύστε στη πράσινη ανάπτυξη και όταν θα αλλάξει ο υπουργός , η κυβέρνηση ή η ΔΕΗ εξαγοραστεί από εταιρεία ενέργειας του εξωτερικού (λόγω μνημονίου ή άλλου παράγοντα ) να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων .
    Τελικά το ιστολόγιο μετατρέπεται σε παπαγαλάκι της κυβερνητικής πολιτικής."
    Ελινα
    -----
    ο κοσμος καιγεται και βαδιζει με το κεφαλι κατω και εσυ εντελως cool
    γραφεις εκθεση ιδεων ετσι για να γραψεις.Αυτος ο ιστοχωρος πρεπει να
    εχει φλογα και ενημερωση και οχι να παπαγαλιζει τα σχεδια της NWO με
    τις πολυεθνικες να ετοιμαζουν τα νεα τους σχεδια και εμεις να τα πλασαρωμε και μαλιστα απο τον ιστοχωρο αυτο που εχει αλλο προορισμο.Υπαρχουν και αλλο τοποι
    αυτοι των πολυεθνικων οπου θα μπορουσε καποιος να καταθεσει την θεση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελίνα Γαληνού είπε...

    Για όσους δεν το πρόσεξαν, το άρθρο είναι αναφορά στην ετήσια έκθεση της UNCTAD και τα συμπεράσματα κάποιων επιστημόνων.
    Δεν είναι δική μου η έκθεση, ούτε τα συμπεράσματα.
    Εγώ το γράφω ενημερωτικά. Ελίνα

    @ Άνώνυμο 2.23μμ
    Αυτά που λέτε, ούτε με αφορούν ούτε με εκφράζουν. Τα παπαγαλάκια του χρηματιστηρίου και τους προπαγανδιστές της κυβέρνησης, αναζητείστε τους αλλού. Ελίνα


    Αυτός ακριβώς είναι ο ορισμός για τα παπαγαλάκια .Αναμεταδίδουν εκθέσεις ,έγκυρες αναλύσες και συμπεράσματα χωρίς να παίρνουν θέση και χωρίς να εισάγουν κριτική άποψη.
    Αν θέλατε να αποφύγετε τον χαρακτηρισμό και να υπηρετήσετε την ενημέρωση θα έπρεπε να έχετε και την άλλη άποψη, ή μήπως δεν υπάρχει ;

    Ποιοί από αυτούς τους ειδικούς είχαν προβλέψει την σημερινή οικονομική κατάσταση της Ευρώπης που γίνεται αιτία για αυτές τις κοινωνικές μεταρυθμίσεις και μέτρα ; (εκτός από ον Ανδριανόπουλο φυσικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντίθετες απόψεις όπως αυτή που παραθέτει ο ανώνυμος σχολιαστής 7.07μμ. και με τον τρόπο που την παραθέτει, βεβαίως υπάρχουν και ενδιαφέρουν.
    Αυτά που δεν ενδιαφέρουν είναι οι διάφορες "μπηχτές" οι οποίες σίγουρα παραπέμπουν σε εντελώς διαφορετικά πράγματα από το πνεύμα επικοινωνίας του ιστολογίου. Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γενικά το ιστολόγιο έχει αρχίσει και εκσυγχρονίζεται (σύμφωνα με τον πασοκικό ορισμό) σταδιακά.
    Μια οι απίθανες αρλούμπες περί πράσινης ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής της Γαληνού, μία τα εμετικά κείμενα κατά των ΛΟΚ που ανεβάζει ο Καυκάσιος.

    Ελίνα είσαι τυπικό δείγμα θυληκού γένους ατόμου που δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται γύρω του. Προφανώς ζεις σε κανένα ακριβό προάστειο της Αθήνας και ακούς όλα αυτά περί οικονομικής κρίσης, περί εγκληματικότητας λαθροεισβολεών και περί κατάρρευσης της χώρας, ως πραγματα που συμβαίνουν σε άλλη χώρα.

    Ποιός μέλλον του πλανήτη; Τα περί κλιματικής αλλαγής λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας είναι ακόμα μια αρλούμπα τις αριστεράς που ξέμεινε από μύθους και το έριξε στην οικολογία.

    Το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι πως ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ. Το κράτος πλέον έχει στραφεί ανοιχτά κατά του ελληνισμού και οι Έλληνες βρίσκονται υπό διωγμό. Έχουμε εποικιστεί από αφρικανούς κανίβαλλους και ισλαμιστές που κατακρεουργούν το λαό μας.

    Από κοριτσάκια των ΒΠ δεν έχω απάιτηση να έχουν αντίληψη τι συμβαίνει γύρω τους. Αλλά για αυτά υπάρχει και το Vanity Fair ή οι ιστοσελίδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΟΙ-ΚΩΛΟΓΩΝ. Από το infognomon περιμένουμε ΣΟΒΑΡΗ και ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΨΥΧΤΡΑΙΜΙΑ ΚΥΡΙΟΙ! Η Ελινα και οι αλλοι σχολιαστες του Ινφογνμων εχουν δωσει τα δαπιστετηρια τους στο χωρο του πατριωτισμου και ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΟΝΥΜΟΣ δεν εχει το δικαωμα να συμπεριφερεται ος Ιεροεξεταστης Turquemada εναντιον τους...Σεα καποιυς εδειχναν το φεγγαρι και αυτοι κοιτουσαν το δακτυλο...
    Χρηστος Βουλγαρης πο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς κ. Βούλγαρη,

    Σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
    Καθένας εκφράζεται όπως νομίζει και συνιστά εαυτόν.
    Οσο για την λάσπη μερικών, δεν είναι να ασχολείται κανείς. Κρίμα που βρήκαν έτσι να περνούν το χρόνο τους. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Bουλγαρης αμα εσύ γουστάρεις να διαβάζεις αρλούμπες υπάρχει το ΒΗΜΑ, η ελευθεροτυπία και η ΑΥΓΗ.

    Από το infognomon περιμενουμε (οι περισσοτεροι) σοβαρή ενημέρωση.
    Οι παρλαπίπες περί πράσινης ανάπτυξης ειναι για πασόκους, συριζαίους και κολλεγιόπαιδα του Deree άλλωστε οι προαναφερθέντες έχουν περισσότερα κοινά από ότι διαφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελίνα, το ίδιο άτομο είπε πριν μέρες περίπου τα ίδια πράγματα και για τον Καυκάσιο.
    Προδίκασε μάλιστα και την ...αποχώρησή του από το ιστολόγιο.
    Αλλά δεν τσιμπάμε !!!
    Να πάρει τον πούλο και να πάει να παίξει σε άλλη παραλία που να έχει τα βοθρολήμματα που γουστάρει !
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυστυχώς πολλοί αδυνατούν να καταλάβουν το μεγάλο τίμημα που καταβάλλει η χώρα μας για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος απο Βουλγαρία,Αλβανία,Τουρκία,Ιταλία.

    Δυστυχώς κάποιοι αδυνατούν να καταλάβουν το τεράστιο κόστος που πληρώνει η χώρα μας απο την λειτουργία τόσο των υδροηλεκτρικών όσο και των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας

    Δυστυχώς κάποιοι αδυνατούν να καταλάβουν πώς πρώτη και βασική προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ο ελληνικός χαρακτήρας της νησιωτικής Ελλάδας.

    Κάποιοι θεωρούν πως με κορώνες ανάγονται σε πατριώτες.Σε αυτούς και μιλώ εξ ονόματος όλης της οικογένειας του Ινφογνώμων απαντούμε με συστηματική μεθοδική δουλειά και με την κάλυψη όλων εκείνων των θεματικών ενοτήτων που έχουν εθνικό χαρακτήρα.

    Ευχαριστούμε εκείνους που μας καταλαβαίνουν και που στέκονται με ήθος ευπρέπεια και ευγένεια απέναντι μας. Να θυμίσω πως τα στοιχεία αυτά αποτελούν την βάση της Παιδείας μας σαν Ελληνες. Ευχαριστούμε για την εποικοδομητική κριτική.

    Κυρία Ελίνα "τα άδεια βαρέλια όταν κυλούν βροντάνε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. το infognomon δεν προσφερεται για συσταση ομαδων καθε τυπου,πρεπει να μεινει ανοικτο και ολοι να απαντανε επωνυμα και να γραφουν επωνυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η Ελλάδα έχει λιγνίτη για 45 χρόνια. Οι ΑΠΕ κοστίζουν πολλαπλάσια, και γίνονται μόνο για τις επιδοτήσεις. Ας σταματήσει η πράσινη προπαγάνδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.