1/7/10

Μυστική συνάντηση για αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας

Συνάντηση, που κρατήθηκε μυστική είχαν οι Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ και Αχμέτ Νταβούτογλου σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.Ο υπουργός Εμπορίου του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ «συναντήθηκε μυστικά» με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, μετέδωσαν τουρκικά και ισραηλινά ΜΜΕ χθες Τρίτη.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι Δύο ανέφερε ότι ο Μπεν Ελιέζερ, που διατηρεί καλή προσωπική σχέση με το Νταβούτογλου, τον συνάντησε σε Ευρωπαϊκή πόλη τις τελευταίες ημέρες. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι συζήτησαν οι δύο πολιτικοί.

Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι οι δυο άνδρες συναντήθηκαν στην Ελβετία. Το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως η συνάντηση έγινε σε σουίτα ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες, όπου ο Τούρκος υπουργός διεξήγε συνομιλίες σχετικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στην ΕΕ, και διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.

Το δίκτυο ανέφερε ότι Μπεν Ελιέζερ και Νταβούτογλου συζήτησαν σχετικά με την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών να εμμένει στη θέση ότι το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την αιματηρή επίθεση στο Τουρκικό πλοίο Mavi Marmara. Το κανάλι δεν επικαλέστηκε κάποια πηγή.

Πάντα κατά το NTV, η συνάντηση κρατήθηκε μυστική ακόμη και από τον διαπραγματευτή της Τουρκίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, και τον υπουργό Γεωργίας Μεχντί Έκερ, που βρίσκονταν επίσης στις Βρυξέλλες.

Νταβούτογλου και Μπεν Ελιέζερ συμφώνησαν να τηρηθεί μυστικότητα όσον αφορά τη συνάντησή τους, να μεταφερθεί η συζήτησή τους στους πρωθυπουργούς τους και να συναντηθούν ξανά μυστικά το αμέσως προσεχές διάστημα, κατά το τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμβουλοι του Νταβούτογλου και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ότι υπήρξε συνάντηση. Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών από την 31η Μαΐου, όταν είχε σημειωθεί η επιδρομή των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων εναντίον του «στολίσκου της ελευθερίας», που αποπειράθηκε να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα, με αποτέλεσμα οκτώ Τούρκοι υπήκοοι κι ένας νεαρός με τουρκική και αμερικανική υπηκοότητα να βρουν το θάνατο. Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της και ακύρωσε τρεις προγραμματισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με το Κανάλι Δύο, η συνάντηση απεκρύβη και από τον Ισραηλινό υπ. Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, γεγονός που τον «εξόργισε».

Ανακοινωθέν του υπουργείου ανέφερε ότι η συνάντηση αποτελεί «προσβολή για τις νόρμες της αποδεκτής συμπεριφοράς και βαρύ πλήγμα για την εμπιστοσύνη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό».

Ανακοινωθέν του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ενέκρινε το αίτημα του Μπεν Ελιέζερ να συναντηθεί με μια «προσωπικότητα της Τουρκίας», ενώ δεν υπήρξε συντονισμός με τον υπ. Εξωτερικών για «τεχνικούς λόγους».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

17 σχόλια:

  1. θα αφηναν τοσο ευκολα το 'δημιουργημα' τους?

    δε νομιζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν τσακώθηκαν πολύ τελικά; Ή μήπως μαζί - μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Των Ιουδαίων το προς ημάς μίσος, υπερβαίνει και αυτό το τουρκικό μίσος»

    Αδαμάντιος Κοραής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνέντευξη Ερντογάν στον Charlie Rose του PBS

    http://www.charlierose.com/view/content/11091

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ΑΠΕΛΛΗ (10:05 π.μ.)

    Δεν μου κάνει εντύπωση αυτό που λέει ο Κοραής, δεδομένου ότι ήταν παιδί του Διαφωτισμού. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι οι περισσότεροι "διαφωτιστές" (ολόστραβοι ήταν, βλέπομε πώς κατάντησαν και την ελληνική φιλοσοφία) ήσαν ρατσιστές.

    Το πρόβλημά μου δεν είναι αν οι Εβραίοι μας .... "μισούν" (sic!), λες και η εξωτερική πολιτική γίνεται με ... αγάπες και λελούδια, αλλά αν όντως η επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ είναι δυνατή. Διότι αυτό μας αφορά άμεσα.

    Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας άρχισαν να παίρνουν την κατιούσα όχι ασφαλώς λόγω Παλαιστινιακού (χεσμένους τους έχουν οι Τούρκοι τους Παλαιστίνιους, διαφορετικά γιατί δεν μίλαγαν τόσα χρόνια;), αλλά διότι η Τουρκία στράφηκε με ηγεμονικές βλέψεις προς το ισλάμ.

    Μέσα στα τουρκικά σχέδια για ανασύσταση της οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία θα φθάνει από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό (βλέπε καλλιέργεια άριστων σχέσεων με Πακιστάν και Ινδονησία) και η οποία θα έχει σαν συνδετικό κρίκο το ισλάμ, ασφαλώς δεν χωρά το Ισραήλ, το μόνο δυτικό κράτος στην περιοχή.

    Για να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο κρατών, πρέπει η Τουρκία να εγκαταλείψει τα αυτοκρατορικά σχέδιά της και να επανέλθει (τρόπος του λέγειν) στην Δύση. Διαφορετικά, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

    Άλλη λύση εγώ δεν βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν διαφωνω καθολου, πλην ομως η οσμη της βαλκανοποιησης της περιοχης ειναι διαχυτη.
    Για να επιτευχθει αυτο θα πρεπει να λαβει χωρα μια σειρα γεγονοτων.
    α. αμεσοτερη προσβαση στο μουσουλμανικο κοσμο, κατι που δεν μπορει να το πετυχει αμεσα η Σ/Αραβια.
    β. απομειωση της ισχυος των Σιιτων (Ιραν), καθοσον εκει καταφευγει ο καθε πικραμενος απο τη Γουαχαμπικη πολιτικη. Αυτο περιλαμβανει ιδεατα και την ανατροπη του καθεστωτος στην Τεχερανη.
    γ. 'στρατηγικη θυσια' του Ισραηλ, σε καποιο μικρο ή μεγαλο βαθμο, ακομα και αν αυτο σημαινει αμεση συγκρουση με το εχθρικο Σιιτικο Ιραν. Βεβαιως διατηρηση του (εκτος των γνωστων λογων) και ως αμεσο και καταλυτικο ελεγκτικο αντιβαρο της Τουρκιας
    δ. χρηση του Κουρδισταν ως pivotal non-state γι'αρχη
    ε. περιορισμος ή εξαφανιση των τακτικων και στρατηγικων απειλων κατα της Νεο-Οθωμανικης Τουρκιας

    και λοιπα

    η βαλκανοποιηση της περιοχης δεν ειναι ουτε ευκολη ουτε απροβληματιστη αλλα μπορει να φανταστει κανεις ποσα buffer states θα μπορουσαν να δημιουργηθουν, περα απο αυτα που υπαρχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. >Για να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο κρατών, πρέπει η Τουρκία να εγκαταλείψει τα αυτοκρατορικά σχέδιά της και να επανέλθει (τρόπος του λέγειν) στην Δύση.<

    Πριν αλέκτωρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. //το Ισραήλ, το μόνο δυτικό κράτος στην περιοχή.//


    Δυτικο ως προς τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ΑΠΕΛΛΗ

    Ο κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει μία γνώμη. Το ότι το λέει ο Κοραής δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. έχει πει κι άλλες σοφίες, όπως το ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν είναι απόγονοι των αρχαίων. Στην κοραϊκή "σοφία" βασίζονται η Ρεπούση και η παρέα της.

    Ο Κοραής εισηγήθη να ... κατασκευαστεί νέα ελληνική γλώσσα συντιθέμενη από μεσαιωνικές και νεοελληνικές λέξεις. Έτσι, πάντα κατά τον "μεγάλο" Κοραή, το ψάρι δεν θα λέγεται ούτε ιχθύς, ούτε ψάρι, αλλά ... οψάριον (να όψεται).

    Ήταν και του λόγου του μεγάλος ... επαναστάτης εκ του εν Παρισίοις κανα-πέος του.

    Αλλά το θέμα μας είναι ο Κοραής και οι παπαριές του, ή η πολιτική του ΣΗΜΕΡΑ. Τράβα να ξεράσεις τον αντισημιτισμό που διδάχτηκες από την γιαγιά σου και έλα να μας τα ξαναπείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 01 Ιουλίου 2010 12:23 μ.μ.

    "Ο κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει μία γνώμη..."



    Μια γνώμη, πέρα από τον "σοφό" Κοραή, έχει και ο "παπάρας" ο Βολταίρος που του την δίδαξε και αυτουνού η γιαγιά του.
    Για να την διαβάσουμε και αυτήν


    ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ

    "Δεν θα εύρητε εις τους Εβραίους παρά έναν λαόν αμαθή και βάρβαρον όστις συνενώνει από πολλού
    την πλέον αισχράν φιλαργυρίαν, την απεχθή δεισιδαιμονίαν, με το ακατανίκητον μίσος, δι'όλους
    τους λαούς οίτινες τον ανέχονται και τον πλουτίζουν".

    Βολταίρος
    ("Φιλοσοφικόν Λεξικόν" 1)

    Υ.Γ)
    α)Το θέμα είναι πάντα σχετικό, όταν πρόκειται για αλήθειες που φωτίζουν με άλλον τρόπο την ιστορία.

    β) Δεν είμαι αντισημίτης. Δεν έχω τίποτα εναντίον της πολυπληθούς Σημιτικής φυλής, της οποίας ένα μικρό μόνο μέρος είναι οι Εβραίοι, όχι το όλον.

    γ) Δεν είμαι ούτε καν αντιεβραίος. Για σένα δηλώνω ότι είμαι απλά αντισιωνιστής και αντιταλμουδιστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. //έχει πει κι άλλες σοφίες, όπως το ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν είναι απόγονοι των αρχαίων. Στην κοραϊκή "σοφία" βασίζονται η Ρεπούση και η παρέα της.

    Ο Κοραής εισηγήθη να ... κατασκευαστεί νέα ελληνική γλώσσα συντιθέμενη από μεσαιωνικές και νεοελληνικές λέξεις. Έτσι, πάντα κατά τον "μεγάλο" Κοραή, το ψάρι δεν θα λέγεται ούτε ιχθύς, ούτε ψάρι, αλλά ... οψάριον (να όψεται).//


    Αρες μαρες κουκουναρες και το κακο συναπαντημα.

    Ρε ανωνυμο και θρασυτατο παλουκαρι 01 Ιουλίου 2010 12:23 μ.μ., που διαβασες αυτες τις παπαριες και τις επαναλαμβανεις;
    Και εγω που νομιζα οτι ο Κοραης ηταν το εντελως αντιθετο απο αυτο που περιγραφεις.
    Αλλα η καραμελα του αντισημιτισμου βλεπω οτι καλα κρατει.Οποιος τολμησει και θιξει τις γενοκτονες πολιτικες του Ισραηλ σας, αυτοματως μετατρεπεται σε αντισημιτη.
    Αλλαξτε τροπαρι ρε κακομοιρηδες διοτι καταντησατε βαρετοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 11:53 π.μ.

    Την κουλτούρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ότι έγινε ανεπίσημη απόπειρα επαναπροσέγγισης δε λέει (ακόμα) τίποτα. Καλό είναι να περιμένουμε πριν φθάσουμε σε στρατηγικά συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 12:56 μ.μ

    Το χειρότερο μ' εσάς, τους φανατισμένους, είναι ότι δεν μπαίνετε καν στον κόπο να διαβάσετε ούτε τα σχόλια (ελληνιστί ποστ) των άλλων. Άλλως θα έβλεπες ότι ο Βολταίρος, όπως και οι περισσότεροι "φωτιστάδες", ήταν γενικώς ρατσιστές. Το λέει, παραπάνω, ψάξε το. Μην θέλεις πάντα τροφή μασημένη.

    @ 12:56 μ.μ.

    Κι εσύ. Διάβασε και ξεστραβώσου και μετά αμολάς χαρακτηρισμούς, ... αχαρακτήριστε! Μέχρι πια τάξη έχεις βγάλει στο σχολείο; Νέα Ελληνικά δεν κάνατε; Θα μου πεις και που πήγες έμαθες τίποτα; Ε ρε καφρίλα του κερατά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μην τα βάζετε με την εβραία ανθελληνίδα "Γκαλία" ρε παιδιά. Δεν μπορεί να σας ξεπετάξει όλους μονοκοπανιά. Όσο και να προσπαθεί.
    Κουράζεται η κορασίς.
    Βλέπεις για τους εβραίους οι διαφωτιστές ήταν ολοι τους ρατσίστες, ελλείψει Χίτλερ.
    Αν ζούσαν μετά τον Χίτλερ ποιός θα την άκουγε και ποιός θα την άντεχε με τις νεοναζίστικες "αντίκες" της!
    Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι γιατί οι διαφωτιστές δεν είχαν κάνει κατηγορηματικές δηλώσεις για άλλα εθνικά γκρούπ αλλά μόνο για τους εβραίους.
    Αλλά ο πάνσοφος Ελληνικός Λαός λέει: "Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια"



    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μα αυτοι δεν ηταν χαρακτηρισμοι.Ηταν ενα απλο χαδι.Αν ηθελα να σε κακοχαρακτηρισω θα σε αποκαλουσα ντενεκε ξεγανωτο κατι που οπως βλεπεις απεφυγα να κανω.
    Αν παρακολουθουσες ολα τα post αυτου του ιστολογιου, θα εβλεπες οτι καποια ψωνια που νομιζουν οτι ειναι Ρωμαίοι πατρίκιοι κατηγορουσαν τον Κοραή για τα εντελως αντιθετα απο αυτα που τον κατηγορεις εσυ.Και στο κατω-κατω καιρος να αποφασισετε τι σκατα ηταν τελικα ο Κοραης.Για να ξερουμε και εμεις πως να τον αντιμετωπιζουμε.Ως διδασκαλο του γενους, η ως πρακτορα της δύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. προς 01 Ιουλίου 2010 8:48 μ.μ.

    θΡΑΣΥΤΑΤΕ ΑΝΩΝΥΜΕ,
    (γιατί άραγε χωρίς ένα ψευδώνυμο π.χ Μακαβαίος;)

    Φυσικά και μπήκα στο σχόλιο που είχες συνάψει. Και λοιπόν;
    Φυσικό είναι οι Εβραίοι να συκοφαντούν ως ρατσιστές όλους αυτούς που τους ξεσκέπασαν στην κοινή γνώμη. Εδώ κατηγορεί τον Αβραάμ Λίνκολν για ρατσιστή, τον άνθρωπο που έκανε εμφύλιο πόλεμο για την ελευθερία των μαύρων σκλάβων!!! Και να σε πάρω στα σοβαρά;
    Μήπως επειδή σας χάλασε το επικερδές εμπόριο σκλάβων και ανθρώπινων ψυχών που μέχρι την εποχή εκείνη ήταν αποκλειστικά στα δικά σας χέρια;
    Μη με προκαλείς γιατί θα σε στεναχωρήσω. Ο Λίνκολν, όπως και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος μίλησαν αποκαλυπτικά για εσάς και τους σκοπούς σας. Ήταν βλέπεις ελευθεροτέκτονες και σας ήξεραν από μέσα και από έξω και ανακατωτά.

    Εγώ, λοιπόν έχω άλλη γνώμη, πολύ καλή για τον Βολταίρο-που επίσης σας ήξερε-και αυτή είναι πολύ καλή γιατί βασίζεται σε πιο χειροπιαστά πράγματα. Ποια είναι αυτά; Μα η αγάπη του για το λαό μου και την πατρίδα μου.
    Και επειδή αυτά εσύ, δεν μπαίνεις στον κόπο να τα βρείς, διάβασε παρακάτω μερικά πράγματα για τον μεγάλο αυτό άνδρα που συκοφαντείς, όπως έκανες και με τον Κοραή.

    "Η Ευρώπη παρακολουθούσε με ενδιαφέρον δια του τύπου της εποχής την επανάσταση του 1770 (σ.σ Ορλωφικά).
    Ο μεγάλος ηγέτης του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού ο Βολταίρος συγκινείται εκ των γεγονότων. Όταν έμαθε ότι η Αυτοκράτειρα της Ρωσσίας Μεγάλη Αικατερίνη με την οποία διατηρούσε αλληλογραφία, ίσως συνάψει ειρήνη με την Τουρκία της γράφει:
    "Υπάρχουν μυστικά, εις τα οποία δεν μου επιτρέπεται να εισδύσω. Εάν κάνετε ειρήνην, πιστεύω ότι θα είναι ενδοξοτάτη, αλλά τι θα απογίνουν οι πτωχοί μου Έλληνες;''

    Της συνιστά σύμπραξη του βασιλιά της Πρωσσίας, της Αυτοκράτειρας της Αυστρίας και της Αυτοκράτειρας της Ρωσσίας εναντίον της τουρκικής βαρβαρότητας.
    Αργότερα γράφει πάλι προς την Αικατερίνη:
    "Υπάρχουν άνθρωποι, που δεν θέλουν να ομιλεί κανείς ελληνιστί (σ.σ μήπως οι Εβραίοι;). Αλλά αν η Υμετέρα Μεγαλειότης ήτο Αυτοκράτειρα της Κωνσταντινουπόλεως, γρήγορα θα ανίδρυε ωραίαν ελληνικήν Ακαδημίαν. Θα συνετάσσετο μια Αικατερινιάς. Άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Ζεύξις και ο Απελλής, θα εγέμιζαν την γη με εικόνας σας. Η πτώση του οθωμανικού κράτους θα εξυμνείτο με στίχους ελληνικούς. Αι Αθήναι θα ήσαν μία από τας πρωτευούσας σας. Πάντοτε οι έμποροι του Αιγαίου θα εζητούσαν ελληνικά διαβατήρια. Η Ελληνική γλώσσα θα απέβαινε γλώσσα καθολική"

    Το όραμα αυτό του Βολταίρου είναι βέβαιο ότι θα έκανε σήμερα να κοκκινίσουν από ντροπή ορισμένοι από τους σύγχρονους νεο-έλληνες. Το μεγάλο πνεύμα του Διαφωτισμού είναι σίγουρο ότι δεν βάσισε αποκλειστικά την γνώμη του στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, αλλά εμπνεύστηκε και από την επαφή και τη γνωριμία του με σύγχρονους του Έλληνες λόγιους του εξωτερικού για τους οποίους έτρεφε μεγάλη εκτίμηση.

    ΥΓ. Ένας από αυτούς τους μεγάλους Έλληνες που τον ενέπνευσαν ήταν ο Αδαμάντιος Κοραής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.