7/7/10

«Θολό και αναποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των πολιτικών κομμάτων» στην Ελλάδα

Εκθεση Αξιολόγησης της Ελλάδας για θέματα Διαφάνειας και Χρηματοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την «Έκθεση Αξιολόγησης της Ελλάδας για θέματα Διαφάνειας και Χρηματοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων».
Η έκθεση αποτελεί τον «τρίτο κύκλο αξιολόγησης» που διεξήγαγε η GRECO (Groupe d'Etats contre la Corruption- Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς), ειδικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που παρακολουθεί τη βελτίωση των χωρών-μελών στα θέματα της διαφθοράς.
«Περισσότερη διαφάνεια», «απλοποίηση του ιδιαίτερα περίπλοκου νομικού πλαισίου», «κατάργηση των προθεσμιών διαγραφής για την άσκηση ποινικών διώξεων πρώην πολιτικών ή πολιτικών εν ενεργεία», είναι μερικές από τις συνολικά 27 συστάσεις του ΣτΕ προς την Ελλάδα.
Η GRECO πρόκειται να επανέλθει το 2012, για να ελέγξει κατά πόσο οι συστάσεις αυτές ακολουθήθηκαν από την χώρα.
Η έκθεση αναφέρεται ξεχωριστά σε δύο θέματα: «την ενοχοποίηση της διαφθοράς» και «τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων».
Σε ό,τι αφορά στην «ενοχοποίηση της διαφθοράς», στο κείμενο αναγνωρίζεται ότι η ελληνική ποινική νομοθεσία καλύπτει μεν όλους τους τύπους των παραβάσεων, είναι όμως τόσο «υπερβολικά περίπλοκη», που επηρεάζεται σοβαρά η «αποτελεσματική και με συνέπεια» εφαρμογή της.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι υπάρχει μία σειρά ελλείψεων σε ό,τι αφορά «στη διαφθορά των δικαστών, εθνικών και διεθνών, των διαιτητών, των ενόρκων, ενώ παράλληλα υπάρχουν εμπόδια στις διαδικασίες για μια αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς».

Η GRECO συνιστά μεταξύ άλλων:
- Την κατάργηση της προθεσμίας ειδικής διαγραφής για την άσκηση διώξεων στα μέλη της κυβέρνησης και στα πρώην κυβερνητικά μέλη.
- Την κατάργηση της δυνατότητας αναβολής ή διακοπής των διώξεων για «πολιτικές δράσεις» και «αδικήματα που θα μπορούσαν να ζημιώσουν τις διεθνείς σχέσεις του κράτους».
- Την αλλαγή της νομοθεσίας που υποχρεώνει τους κατοίκους του εξωτερικού να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματα, διότι ορισμένα κόμματα μοιράζουν δωρεάν εισιτήρια, πράξη ικανή να επηρεάσει την απόφαση του εκλογέα.
Σε ό,τι αφορά «στη διαφάνεια της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων «η GRECO αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα αρκετά επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, παρ'ολα αυτά συμπεραίνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια και πιο ακριβείς λογιστικούς υπολογισμούς για τις οικονομικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών.
Ζητείται από την Ελλάδα να καταργήσει τα ανώνυμα κουπόνια για ορισμένες δωρεές. Για δωρεές που υπερβαίνουν τα 600 ευρώ να γίνονται μέσω τραπεζικών καταθέσεων, η δε ενημέρωση για τη χρηματοδότηση να γίνεται στα χρονικά όρια που επιβάλλονται.
Η GRECO ασκεί ιδιαίτερη κριτική και υπογραμμίζει «το θολό και αναποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των πολιτικών κομμάτων» το οποίο θεωρεί ως πιθανή αιτία της καχυποψίας των πολιτών απέναντι στο σύστημα πολιτικών χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα.
Ζητά η καλυτέρευση του συστήματος ελέγχου να αποτελέσει προτεραιότητα, ενισχύοντας την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ελέγχου που έχει τη σχετική ευθύνη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. http://www.bulgarmak.org/agras.htm
    Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με αυτό.
    Εγώ θέλω άλλα δεν έχω καλές γνώσης υπολογιστών
    Ας ασχοληθεί κάποιος νέος
    ΑΝΟΡΘ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ΑΝΟΡΘ....
    Ο ανθέλληνας καραγκιόζης που το γράφει και το διαβάζει είναι γνωστός (Νικ. Στο'ί'δης) και στο διαδίκτυο μπορείς να τον αναζητήσεις " BULGARMAK καραγκιοζάκος ή καραγκιοζίδης " !!!
    Μην δίνεις βάση όσο εξοργιστικό κι αν σου φαίνεται !!!
    Τα πιό πολλά γράμματα, ακόμα και υβριστικά, τα γράφει ο ίδιος και τα στέλνει στον ...εαυτό του για να ανεβάζει την επισκεψιμότητα του ιστολογίου του.
    Έχει ομολογήσει και ο ίδιος ότι χρηματοδοτείται από τον Σόρος.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και φέτος είμαστε η Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Διαφθορά και ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως.
    Με Υπουργούς και Πρωθυπουργούς να τα παίρνουν χοντρά αφού ΔΕΝ τους εξαιρεί από την διαφθορά και την κλεψιά.

    Τουναντίον η Επιτροπή στην Έκθεσή της συστήνει: " Την κατάργηση της προθεσμίας ειδικής διαγραφής για την άσκηση διώξεων στα μέλη της κυβέρνησης και στα πρώην κυβερνητικά μέλη."
    ΑΥΤΟ τα λέει ΟΛΑ !!!

    Εάν οι νυν και πρώην Υπουργοί και Πρωθυπουργοί είχαν τσίπα και ήσαν τίμιοι, θα είχαν κάνει διάβημα κατά του περιεχομένου της Έκθεσης και θα ζητούσαν τα ρέστα.
    Ούτε τώρα το έκαναν, ούτε τις προηγούμενες χρονιές.
    Το αποδέχονται, αφού ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΣ !!!

    Η έρευνα που καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό, έγινε μέσω χιλιάδων συνεντεύξεων ατόμων που συναλλάσσονται με το ελληνικό δημόσιο.
    Δεν αφορά μόνο απλούς πολίτες αλλά και μεγάλες εταιρίες που έρχονται σε επαφή με Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό.

    Εάν αυτοί διαμαρτυρηθούν ότι δήθεν θίγονται οι ίδιοι προσωπικά ως πολιτικοί και η οικονομία της χώρα μας γενικότερα, αφού έτσι αποθαρρύνονται οι ξένοι επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα, η Επιτροπή θα αναγκαστεί να τους τρίψει τα στοιχεία στην μούρη.

    Γι' αυτό κάνουν τουμπεκί και φροντίζουν να περνάει ο καιρός ώστε με νόμους που φτιάχνουν οι ίδιοι, να απαλλάσσονται !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντού υπάρχουν σκοπιμότητες και παντού ότι γίνεται δεν είναι τυχαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Για τον Σαρκοζί λέει τίποτα η Επιτροπή;
    Όσο δεν καταλαβαίνουμε ότι η διαφθορά/διαπλοκή είναι συστατικά του συστήματος, θα αυτομαστιγωνόμαστε νομίζοντας ότι είμαστε οι μόνοι διεφθαρμένοι στον κόσμο και θα πέφτουμε θύματα των ξένων και εγχώριων νταβατζήδων.
    Το έχω πει χίλιες φορές: Πουθενα στον κόσμο δεν είναι η διαφθορά ή αιτία της κακής οικονομικής κατάστασης. Στην Κίνα η διαφθορά σπάει κόκκαλα παρά τις αυστηρές ποινές (θάνατος)αλλά η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Στις ΗΠΑ έγινε η μεγαλύτερη οικονομική απάτη (Μάϊντοφ, 50 δις $)αλλά αιτία της κατάρρευσης ήταν οι Τράπεζες και η απληστία τους. Στη Γαλλία έχουν...μακρά παράδοση χρηματισμού των Πρόεδρων, από τα διαμάντια του Ζισκαρ Ντ Εσταίν ως τον σημερινό χρηματισμό του Σαρκοζί από την Μπετανκούρ, αλλά η Γαλλία παραμένει ισχυρή παρουσία στην Ευρωπη.
    Η διαφθορά/διαπλοκή δεν είναι κα΄τι ε΄κτός συστήματος που το βλαπτει, αλλά είναι κάτι που το τροφοδοτεί, είναι το γράσσο του συστήαμτος.
    Εμείς σαν χάνοι κατάπιαμε το δόλωμα ότι φταίει η διαφθορά μας και έχουμε στραφεί εναντίον μερικών εργαζομένων που έπαιρναν μερικά ευρώ παραπάνω-κλασική μέθοδος να στρέψεις εργαζόμενους εναντίον εργαζόμενων.
    Πρέπει να καταλάβουμε ότι το "μυστικό" είναι ότι η Ευρωπη έχει γίνει ακριβή σε σχέση με Κίνα κλπκαι πάνε να μας φτωχύνουν όλους: Καθημερινά μας λένε ότι η Ελλάδα είναι πειραματόζωο και αν τα μέτρα περάσουν εδώ χωρις αντιδράσεις θα γενικευτούν σε όλη την Ευρωπη-που υποτίθεται δενείναι διαφθαρμένη όπως εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.