12/7/10

Στόχος η κατάργηση της βίζας για της μονοήμερες επισκέψεις Τούρκων.

Η κατάργηση της Βίζας για μονοήμερες επισκέψεις-εκδρομές Τούρκων υπηκόων με προορισμό την Ελλάδα και ειδικότερα το Νομό Έβρου ήταν το θέμα ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών
Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Ο τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος επιδιώκοντας το άνοιγμα των εμπορικών και τουριστικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, παρουσιάζει νέες επιχειρηματικές συνεργασίες, ζητώντας ταυτόχρονα την κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως η βίζα. Η Ελλάδα όπως είναι γνωστό ανήκει στη ζώνη Σένγκεν και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν, από πλευράς κανόνων της ΕΕ, να προβεί σε ενέργειες που παραβιάζουν τους κανόνες Σένγκεν. Έτσι σημαντικό πρόβλημα για τους Τούρκους υπηκόους, που επιθυμούν να επισκεφθούν την χώρα μας είτε για τουρισμό, είτε για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, εξακολουθεί να παραμένει η βίζα, η οποία κοστίζει περίπου όσο μια απλή μετάβαση στη Ρώμη και απαιτεί πολλές ημέρες για να βγει. Να σημειωθεί πως το 1988, χρονιά κατά την οποία καταργήθηκε η βίζα για τους Έλληνες υπηκόους που ταξίδευαν στην Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να αναδειχθεί σε υπ' αριθμόν ένα ταξιδιωτικό προορισμό των Ελλήνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν επίσης τα στοιχεία του 1992 όπου οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές άγγιζαν μόλις τα 200 εκατ. Δολάρια, ενώ το 2010 έχουν φθάσει πλέον τα 4 δισ. δολάρια και η δυναμικότητά τους αγγίζει –σύμφωνα με υπολογισμούς– τα 10 δισ.

Σήμερα, ταξιδεύουμε προς την Τουρκία με την επίδειξη της νέας μας ταυτότητας ή του διαβατηρίου. Ωστόσο, για τη μετακίνηση των Τούρκων υπηκόων τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στις παραμεθόριες περιοχές, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος.

Αντιθέτως, καθώς τα ελληνικά σύνορα μετατράπηκαν συν τω χρόνω σε σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η είσοδος στη χώρα έχει γίνει αρκετά πολύπλοκη υπόθεση, ακόμα και όταν πρόκειται για μια μονοήμερη εκδρομή. Τον Αύγουστο του 2001 ίσχυσε πιλοτικά ένα πιο ευέλικτο καθεστώς για τη βίζα και πραγματοποιήθηκαν πολλές κρουαζιέρες-εκδρομές μεταξύ των δύο χωρών, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία εκείνης της χρονιάς, παραπάνω από 35.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη χώρα μας, ενώ συνήθως την επισκέπτονται 2.500.

Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι τουρίστες είναι στη λίστα των 10 πιο απλόχερων επισκεπτών και παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι κατά μέσον όρο ξοδεύουν περί τα 100 ευρώ την ημέρα.

Άλλωστε στο πλαίσιο της επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στην Ελλάδα (την 14η και 15η Μαΐου 2010), ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Α.Ε. κ. Recep Tayyip Erdogan, προσκεκλημένος της Α.Ε. του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Παπανδρέου, τέθηκε το θέμα της βίζας, για την οποία υπάρχουν πολλά αιτήματα από την τουρκική πλευρά επικεντρωμένα στην πολύπλευρη και πολυδιάστατη συμβολή της για την ελληνική οικονομική ανάπτυξη. Αναλογιζόμενος ο Πρωθυπουργός μας τη σημασία της άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων μεταξύ των δύο χωρών και της προώθησης της διακρατικής και διασυνοριακής συνεργασίας, τόνισε πώς θα υπάρξει πρωτοβουλία στην Ε.Ε. από την πλευρά της Ελλάδας για τη βίζα Σέγκεν, καθώς επίσης και ότι η Ελλάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορούν να πραγματοποιούνται μονοήμερες εκδρομές-επισκέψεις από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, είτε από Τούρκους ή πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι επισκέπτονται την Τουρκία χωρίς βίζα.

Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και στην πανεθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ειδικά για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας, η τουριστική καθώς και η επιχειρηματική ανάπτυξη αποτελεί σημαντική παράμετρο της συνολικής αναπτυξιακής προσπάθειας, που καταβάλλεται από επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς. Ο Νομός Έβρου συνορεύοντας με Τουρκία αποτελεί νευραλγική πύλη της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο αυτό η αξιοποίηση της ροής επισκεπτών από τη γειτονική Τουρκία προς την παραμεθόριο περιοχή του Νομού Έβρου, αποκτά ουσιαστική σημασία. Η υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες λειτουργεί αποτρεπτικά στην πραγματοποίηση οργανωμένων επισκέψεων, στερώντας τελικά από τη χώρα μας έναν πολύτιμο πόρο τουριστικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι ακριτικές περιοχές της χώρας μας να επωμίζονται όλα τα μειονεκτήματα της παραμεθορίου και κανένα πλεονέκτημα ουσιαστικής διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας».

Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τους κυρίους Υπουργούς:
•Ποια μέτρα και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να καταργηθεί η υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, που έχουν ως προορισμό την παραμεθόριο περιοχή του Νομού Έβρου, αίροντας ένα συντριπτικό άχθος που παραλύει κάθε προσπάθεια ουσιαστικής συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ των δύο χωρών;
kavalanet.gr

13 σχόλια:

  1. Η αφελεια πρεπει να εχει και καποια ορια. Μιλαμε για βιζα και " μπιζνες" , οχι για καποιους Ευρωπαιους ανοιχτοχερηδες, αλλα για μια νεο-ιμπεριαλιστικη δυναμη που κατ ' επαναληψη εχει αποδειξει την " εκτιμηση " της, για οτιδηποτε ελληνικο. Παληα ελεγαν, φοβου τους Δαναους και δωρα φεροντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αϊσιχτιρ... ούτε κατάργηση βίζας ούτε τίποτα. Βίζα κανονικά και με το Νόμο. Όταν θα άρουν τις ανήκουστες απαιτήσεις τους και τις απειλές τότε το συζητάμε. Αλήθεια και πράγματι δεν ξέρω, η κ. Βουλευτίς έχει κάνει ποτέ ερώτηση για την πολιτική της Άγκυρας έναντί μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατάργηση της βίζας για ημερήσια επίσκεψη ή άλλως πώς θα αλωθεί η περιοχή τελείως οικονομικά από τον Τούρκο. Μπράβο κ. Τσαούση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Αντιθέτως, καθώς τα ελληνικά σύνορα μετατράπηκαν συν τω χρόνω σε σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η είσοδος στη χώρα έχει γίνει αρκετά πολύπλοκη υπόθεση"- ποτε συνεβη αυτο ρε παιδιά;

    Για τους Ρωσους τουρίστες δεν καταργούν τη βιζα, με αποτελεσμα να πλημμυριζουν την Τουρκια, αλλα θέλουν να την καταργήσουν για τους Τουρκους;!! Δεν πανε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και σίγουρα θα σας φανούν πολύ χρήσιμες οι μειονοτικές ψήφοι που κατευθύνει το προξενείο, έ κυρία Τσιαούση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα βέβαια, ειδικά στον Έβρο και τη Θράκη οι τούρκοι έχουν μεγάλη επιθυμία για...τουρισμό. ΜΑ ΠΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ;
    Χίλιες φορές να υπάρχει συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία αλλά όταν κάθε μέρα επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα που να αμφισβητούν όλα μας τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα, όταν στη Θράκη είμαστε μια ανάσα πριν την Κοσοβοποίηση -όσο και αν συνεχίζουμε να εθελοτυφλούμε-, όταν η Τουρκία κάνει αβάντα σε Σκόπια, Αλβανία κλπ προκειμένου να μας πλήξει εμείς θα καταργήσουμε και την βίζα απο πάνω για να διευκολύνουμε τους τουρίστες -πραγματικούς ή μη;
    Οι έννοιες της πολιτικής, της διπλωματίας και της διαπραγμάτευσης προφανώς ούτε που υπάρχουν στις ελληνικές κυβερνήσεις. Μόνο σε ταινίες τις έχουν ακούσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οι τουρκοι ειναι πλουσιοι και θα ερθουν να αγορασουν ακριβα προοιοντα στην ελλαδα,ασε που ειναι και χουβαρνταδες. ξερεις τι μουρη πουλαει η φατιμε στον ανω μαχαλα στις φιλες της οταν λεει πως αγορασε γυαλια ηλιου απο την ελλαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η συνθήκη Σέγκεν είναι η ταφόπλακα του Ελληνικού τουρισμού. Δεν μας αφήνουν να δεχτούμε τουρίστες από Ρωσία-Κίνα-Άραβες-Βραζιλία κτλ κτλ.

    Ειδικά η κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της Τουρκίας, όχι μόνο θα ενίσχυε σημαντικά τον τουρισμό, αλλά θα έκανε και πολλούς κατοίκους της Τουρκίας να ξαναγίνουν Ορθόδοξοι και να θυμηθούν τις ρίζες τους. Πρέπει να επιδιώκουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την επικοινωνία με τους κατοίκους της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. συμφωνω 12 Ιουλίου 2010 4:27 μ.μ.

    γάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και πασοκα και προδοτης δηλαδη,μπραβο κοριτσι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "και πασοκα και προδοτης δηλαδη,μπραβο κοριτσι μου"


    Το ένα αποτελεί προϋπόθεση του άλλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ειμαι υπερ του βημα προς βημα προσεγγισης των σχεσεων μας και τιρησης μετρων εμπιστοσυνης,με την Τουρκια και δεν συνφωνω με αυτον τον αδικαιολογητο ενθουσιασμο σας Κυρια μου!Αν θελετε να καταλαβετε τι ενοω,πηγαινετε λιγο παραδιπλα στην Κομοτηνη,υπαρχει ενα παρανομο στο ρολο του,τουρκικο προξενειο!
    Ρωτηστε για τον λογο της υπαρξης του!Ο τοπικος πληθυσμος θα σας ενημερωσει.Εχετε την υποχρεωση να πατε,αλλοιως αλλαξτε ονομα,για να εχετε μιας ημερας βιζα !

    Λεωνιδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τι είναι μια μέρα μπροστά στα τετρακόσια χρόνια που έρχονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.