6/7/10

Ευρω-Ισλάμ ή εξισλαμισμός της Ευρώπης;

http://www.hindujagruti.org/news/out/images/1251549301_islam2.jpg
Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Σήμερα, το Ισλάμ αποτελεί μέρος του δημογραφικού και πολιτιστικού τοπίου της Ευρώπης. Οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης δεν είναι πλέον οι εποχιακοί εργάτες που θα επιστρέψουν στις χώρες τους αλλά, το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς, είναι ευρωπαίοι πολίτες που θα παραμείνουν ως μόνιμο τμήμα της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Αυτό το καθεστώς μονιμότητας σε συνδυασμό με την σταδιακή δημογραφική έκρηξη, που συντελείται με τη δεύτερη και τρίτη γενεά, και την κοινωνική απομόνωση, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν εγείρει πολλά ερωτήματα αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της μεταφύτευσης του Ισλάμ στην Ευρώπη.
Από πλευράς ενός πολύ μεγάλου μέρους Ευρωπαίων, η πραγματικότητα αυτή αντιμετωπίζεται ως απειλή για το μελλοντικό χαρακτήρα της Ευρώπης, τόσο τον κοινωνικό όσο και τον πολιτικό. Από την άλλη πλευρά, οι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν την παρουσία τους στον Ευρωπαϊκό χώρο με ανασφάλεια και περιχαράκωση, αφού βλέπουν την πιθανότητα απώλειας της θρησκείας, της κουλτούρας και κατ’ επέκταση της διαφορετικής ταυτότητας τους.
Το κεντρικό σημείο για την κατανόηση αυτής της σχέσης είναι ότι το Ισλάμ αποτελεί πρωτίστως μία εξ αποκαλύψεως θρησκεία με ισχυρή πίστη στην παγκόσμια εγκυρότητά της και παράλληλα ένα τρόπο ζωής. Ως εκ τούτου, το Ισλάμ δεν είναι, και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται, απλά ως ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτηριστικό μίας ομάδας ανθρώπων που προέρχονται από χώρες έξω από την Ευρώπη. Επιπλέον, η ανάλυση για τους μουσουλμάνους στην Ευρώπη πρέπει να στηρίζεται, εν πολλοίς, στον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι αυτοπροσδιορίζονται και πως αντιλαμβάνονται το Ισλάμ μέσα στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον και όχι στο πως οι Ευρωπαίοι τους εκλαμβάνουν. Από αυτά τα ερωτήματα προκύπτει ένα ευρύ φάσμα απαντήσεων που καταδεικνύουν μία προβληματική σχέση μεταξύ των μουσουλμάνων και των ευρωπαϊκών κοινωνιών μέσα στις οποίες ζουν, με πιο ανησυχητική απάντηση την αδυναμία διαμόρφωσης κοινής αντίληψης, εκ μέρους των μουσουλμάνων, για μία σειρά ουσιαστικών θεμάτων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα (όπως πχ τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία).
Η βασική ανάγκη που αναδύεται για τους μουσουλμάνους σήμερα είναι να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ζουν είναι το σπίτι τους μέσα στο οποίο θα πρέπει να οικοδομήσουν την κοινωνική τους πραγματικότητα με βάση τις στοιχειώδεις αντιλήψεις που καθορίζει η ΕΕ. Μέχρι στιγμής, η πραγματικότητα είναι πολύ απογοητευτική σε σχέση με τον πιο πάνω ευσεβοποθισμό. Η αντιδραστική περιχαράκωση και, πολλές φορές, βίαιη αντίδραση είναι ασυμβίβαστα με την προσπάθεια οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο ενόσω αυξάνεται ραγδαία ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης και το χάσμα αυτό δεν φαίνεται να αμβλύνεται. Εδώ είναι ένα σημείο από το οποίο προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες, έως αντιδράσεις, για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού πιθανή ένταξή της θα αυξήσει σημαντικά τον μουσουλμανικό πληθυσμό της ΕΕ.
Η εξέλιξη αυτού του ζητήματος θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το κατά πόσο θα υπάρξει μία νέα κοινωνική εκδοχή του Ισλάμ στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, θα υπάρξει η δημιουργία του Ευρω-Ισλάμ ή θα συνεχιστεί η σημερινή προβληματική σχέση, δηλαδή, τόσο κοντά αλλά τόσο μακριά, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και για τον ίδιο το χαρακτήρα της Ευρώπης.
Είναι επιτακτικά αναγκαίο, οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη να παύσουν να στηρίζονται αποκλειστικά στις ασιατικές και βορειοαφρικανικές εκδοχές της θρησκείας τους και να αναζητήσουν ένα νέο τρόπο σύζευξης θρησκείας και καθημερινής ζωής μέσα στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες της Ευρώπης. Το Ισλάμ, σίγουρα, θα αποτελέσει μία από τις μεγάλες προκλήσεις στη διαδικασία μετασχηματισμού της Ευρώπης που θα αγγίξει το ευαίσθητο ερώτημα, τι σημαίνει να είναι κάποιος ευρωπαίος.

www.geopolitics-gr.blogspot.com

7 σχόλια:

  1. Ευρω-Ισλαμ είναι τόσο εύκολ να γίνει όσο να περάσει καμήλα από την βελόνα . Ο εξισλαμισμός της Ευρώπης όμως , αν δούμε και την αύξηση του πλυθησμού τους , είναι θέμα χρόνου , είναι άξιον απορίας γιατί αναρωτιούνται ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ισλάμ είναι η ταφόπλακα του Ελληνισμού.

    Αντιόχεια, Λαοδίκαια, Αλεξάνδρεια, ¨Εφεσσος, Αλικαρνασσός, Αλεξανδρέττα,
    και πάει λέγοντας.

    Η παρούσα ανάρτηση αφιερώνεται στη μνήμη του Τουρμάρχη Διαμιανού Δελασσινού, ¨Αρχοντα και Κατεπάνω της Αντιόχειας, ο οποίος έπεσε μαχόμενος υπέρ πίστεως τε και πατρίδος μαζί με 6,000 ¨Ελληνες στην πεδιάδα της Απάμειας, κατά των Αγαρηνών απίστων. (Βασιλεύοντος Βασιλείου του Β`)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ανάρτηση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προσφέρεται για πολυεπίπεδες αναλύσεις.
    Προσωπικά θα ήθελα να σταθώ σε μια άλλη πολιτισμική παράμετρο που δημιουργείται από την αθρόα αύξηση του φονταμενταλιστικού ισλαμισμού στην ήπειρο της Ευρώπης.
    Η παράμετρος αυτή, που δε θα την διαβάσετε πουθενά αλλού, είναι τόσο σημαντική, όσο σημαντική μπορεί να θεωρεί κανείς την ύπαρξη του πολιτισμού και της Τέχνης για την πνευματική εξέλιξη ενός λαού. Εμείς ως Έλληνες γνωρίζουμε τη σημασία της. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ασήμαντη στους πρακτικούς χαρακτήρες, συγκρινόμενη με άλλες παραμέτρους, αλλά πιστέψτε με, ότι αποτελεί μέγεθος κεφαλαιώδους σημασίας αφού η τέχνη και ο πολιτισμός ετεροπροσδιορίζουν το βάθος και την ποιότητα της σκέψης των λαών που τα δημιουργούν.
    Πέρα λοιπόν από όλα τα άλλα στα οποία αναφέρεται το άρθρο, υπάρχει και η εξής εφιαλτική για μένα προοπτική, αν οι αριθμοί των (πιστών) μουσουλμάνων αυξηθούν σε βάθος χρόνου μαζί με την πολιτική τους δύναμη.
    Ο κίνδυνος δηλαδή να εξαφανιστεί η Τέχνη από την Ευρώπη!

    Στην καλύτερη περίπτωση να μεταλλαχθεί η τέχνη σε τέτοιο βαθμό που τίποτα να μη θυμίζει από το ευρωπαϊκό της παρελθόν που μετρά ήδη χιλιάδες χρόνια ιστορίας της τέχνης.

    Ο Ισλαμισμός και η τέχνη (όπως την εννοούμε στον δυτικό-χριστιανικό κόσμο) δεν συναντήθηκαν ποτέ. Η Ισλαμική θρησκεία όπως και η Ιουδαϊκή είναι εικονοκλαστικές. Απαγορεύουν πλήρως την απεικόνιση του θεού, τις μορφές των ανθρώπων και των ζώων και για τον λόγο αυτό περιορίζονται σε λίγα είδη τέχνης-κυρίως διακοσμητικού χαρακτήρα-όπως η καλλιγραφία, τα αραβουργήματα, η ταπητουργία, η αρχιτεκτονική και η ποίηση. Χρησιμοποιούν μόνο σύμβολα και φυτικά μοτίβα. Οι εικαστικές τέχνες και το θέατρο είναι απολύτως
    περιορισμένες.

    Και πολιτισμικά λοιπόν οι μουσουλμάνοι βρίσκονται στον ευρωπαϊκό και στον ελληνικό αντίποδα όπου η τέχνη ήταν και συνεχίζει ακόμη να είναι ανθρωποκεντρική και φυσιοκρατική. Αν οι "Ευρωπαίοι" μουσουλμάνοι λοιπόν, αυξηθούν δραματικά, και στο βαθμό που θα παραμείνουν πιστοί στην θρησκεία τους, τότε η ευρωπαϊκή τέχνη θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις στο μέλλον που σίγουρα θα μεταφερθούν και στο πεδίο της διανόησης.
    Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ευρωπαϊκή τέχνη, από το 1900 και μετά, έχει υποστεί ήδη δραματική εξέλιξη με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα που προώθησαν την ανεικονικότητα (αφηρημένη τέχνη)εις βάρος της παραστατικότητας. Και σε αυτούς τους νεωτερισμούς όμως δεν είναι απούσα η ιουδαϊκή επηροή, καθώς οι μεγαλύτερες γκαλερί και οι πάμπλουτοι συλλέκτες έργων τέχνης (Γκουγκενχάϊμ κλπ) ευνόησαν, χρηματοδότησαν και καθιέρωσαν τους καλλιτέχνες εκείνους και τα κινήματα που αφαίρεσαν την μορφή παντελώς ή την κακοποίησαν εντέχνως.
    Και ας μην ξεχνάμε φίλοι, ότι η μορφή και η τελειότητα της έκφρασης της, ήταν μια κατάκτηση των Ελλήνων και δώρο δικό τους στην ανθρωπότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με σφαγές και τρομοκράτηση εξισλαμίστηκε η Αφρική.
    Το ίδιο θα γίνει και με την Ευρώπη.

    Από πού ως πού το Ισλάμ είναι θρησκεία;
    Είναι πολιτικό σύστημα με δικό του Δίκαιο. Και με διακηρυγμένη πρόθεση να επιβάλλει την Εξουσία και να εφαρμόσει τον Νόμο του σε όλους τους "άπιστους" παγκοσμίως.
    Αυτό δεν είναι θρησκεία, αλλά στυγνός και βάρβαρος ιμπεριαλισμός.
    Και από πού ως πού, το Ισλάμ είναι "αποκαλυπτική θρησκεία";
    Είναι 100% πνευματική κλοπή και αρρωστημένη διαστρέβλωση της Τορά. Έργο ενός ανθρώπου, και μάλιστα παιδεραστή και κατ' επανάληψη δολοφόνου.

    Το Ισλάμ πρέπει να αντιμετωπίζεται
    ως αυτό που είναι: επιθετική ασθένεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 1:30 μ.μ.

    >Και από πού ως πού, το Ισλάμ είναι "αποκαλυπτική θρησκεία";<

    Από εκεί έως εκεί που είναι και ο χρισιτιανισμός. Δεν είναι "κλοπή" του Τορά, απλώς έχει στοιχεία του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού. Ο Μωάμεθ διδάχτηκε τον Χριστιανισμό από κάποιον μοναχό ονόματι Γέωργιο, γι αυτό ο Άγιος Γεώργιος τιμάται και στο Ισλάμ, όπως τιμώνται και οι Ταξιάρχες (Αρχάγγελοι) Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι άγγελοι και άλλες ασώματες δυνάμεις.

    _____________________________

    Το Ευρω-Ισλάμ θυμίζει την αρλούμπα της Ελληνορθοδοξίας, αυτού του τερτιπιού ανακατέματος θρησκείας με πολιτισμό. Αυτό που ξέρω είναι ότι το θέμα είναι καθαρά πληθυσμιακό. Αν συνεχίσουν οι μωαμεθανοί να γεννοβολάνε όπως σήμερα, μέσα σε 20-30 χρόνια θα είναι πλειοψηφία στην Ευρώπη. Ήδη στην Γαλλία ένα 3% δηλώνουν μωαμεθανοί, ενώ αυξάνουν οι άθεοι/αγνωστικιστές και μειώνονται οι Χριστιανοί.

    Από την άλλη πλευρά, ίσως ανακοπεί ο αριθμός γεννήσεων, ακριβώς για τους ίδιους λόγους που ανακόπηκε και στην Δύση.

    Ούτε, όμως, και εξισλαμισμό της Ευρώπης βλέπω, δεδομένου ότι οι θρησκείες είναι μάλλον αδιάφορες πια στο Δυτικό άνθρωπο, πολλώ μάλλον μία εντελώς ξένη προς την ιδιοσυγκρασία του.

    Ο μωαμεθανισμός έχει πέραση (είναι της μόδας) τελευταία στους μαύρους της Αμερικής, διότι τους εκτονώνει ή ικανοποιεί τα καταπιεσμένα τους ένστικτα. Βεβαίως, μιλάμε πάντα για μία μερίδα που θέλει να νιώθει καταπιεσμένη και να αισθάνεται περιθωριοποιημένη, όχι διότι είναι πράγματι λόγω χρώματος/φυλής, αλλά λόγω ανεπάρκειας. Ας μην λησμονούμε ότι η εκλογή του Μπαρά Χουσεΐν Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, αφού προηγουμένως και επί σειρά ετών είδαμε στρατηγούς, συμβούλους ασφαλείας και ΥπΕξ μαύρους να σπάνε όλα τα ταμπού, αποστέρησε όλα τα μερίσματα στην μερίδα εκείνη των ανεπρόκοπων και περιθωριοποιημένων που θέλουν να ρίχνουν το φταίξιμο της αποτυχίας των στο χρώμα και την φυλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tο ισλαμοφασιστικο death cult πρεπει να ηττηθει για παντα στην αγορα των ιδεολογιων - μια και καλη!

    - Ianus, "EUrabian octopus and its tentacles"
    http://www.danielpipes.org/comments/174952
    - "Recommendation 1162 (1991)
    of the Parliamentary Assembly of the Council of
    Europe, 43rd Ordinary Session, a milestone on
    the road to Eurabia" http://www.scribd.com/doc/20529539/Recommendation-1162
    - "Wafa Sultan defends Geert Wilders"
    http://www.jihadwatch.org/2010/07/wafa-sultan-defends-geert-wilders.html


    "... I have decided to fight Islam; please pay attention to my statement; to fight Islam, not the political Islam, not the militant Islam, not the radical Islam, not the Wahhabi Islam, but Islam itself...Islam has never been misunderstood, Islam is the problem....(Muslims) have to realize that they have only two choices: to change or to be crushed. ..."
    (Wafa Sultan, http://www.youtube.com/watch?v=up3yuQDAWKQ)

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η μεγαλυτερη πολιτισμικη υβρις και απειλη για τον δυτικο κοσμο.Το γελοιοδεστερο των θεαματων αποτελει η ανοχη και η κατανοηση που επιδεικνυει το παρηκμασμενο Ευρωπαικο μορφωμα σε οτι πιο χαμερπες εχει να επιδειξει η ιστορια.

    Perseas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.