14/7/10

Η Αγκυρα βγάζει το «Πίρι Ρέις» για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Σε νέα πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας προχωρά η τουρκική κυβέρνηση, αναγγέλλοντας σεισμικές έρευνες του «Πίρι Ρέις» σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, σε διεθνή ύδατα αλλά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι νέες αυτές τουρκικές προκλήσεις, μετά την πρόσφατη από το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» στην περιοχή μεταξύ Θάσου και Αλεξανδρούπολης πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πάλι, γίνονται μόνο λίγες ημέρες πριν από τη σύγκληση της ελληνοτουρκικής ομάδας διερευνητικών επαφών, η οποία σύμφωνα με την ελληνική άποψη πρέπει να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε χθες στην έκδοση NAVTEX, με την οποία ανήγγειλε την πορεία του «Πίρι Ρέις» για σεισμικές έρευνες και σε περιοχές νότια του Καστελόριζου, σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Αθήνα προχώρησε στο καθιερωμένο διάβημα, συναντώντας την κωλυσιεργία της Αγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι και το 2008 με το πλοίο «ΜΑΛΕΝΕ» η τουρκική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει σεισμικές έρευνες σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν ύστερα από ελληνικές διαμαρτυρίες.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει να «ενοχλεί» την περιοχή του Καστελόριζου επιδιώκοντας να στηρίξει εμπράκτως την εκτός διεθνούς δικαίου θέση της ότι τα νησιά (άρα και το Καστελόριζο) στερούνται υφαλοκρηπίδας.

Η τουρκική κυβέρνηση, πάντως, ετοιμάζει μεγάλη επιχείρηση σεισμικών ερευνών. Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Αγκυρα άναψε το πράσινο φως στην κρατική εταιρεία TRAO να προχωρήσει σε «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες» σε μια έκταση 1.200 ν.μ. στην περιοχή της Μεσόγειου, χωρίς να προσδιορίζει επακριβώς τις συντεταγμένες. Θεωρείται όμως βέβαιον εκ των πρότερων ότι αυτές οι σεισμικές έρευνες θα περιλαμβάνουν περιοχές των κατεχόμενων στην Κύπρο, επιδιώκοντας έτσι και νέα ένταση με τη Λευκωσία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

19 σχόλια:

  1. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει μην κάνετε έτσι..Ακου εκεί νέα πρόκληση.
    Εντάξει θα "προβληματιστούν" πάλι οι επιτελείς και τα υπουργεία και θα "παρακολουθούνε στενά" μέχρι να βαρεθούν τα μογγόλια και να την κάνουν ή να προσαράξουν πουθενά γιατί είναι και καπεταναίοι τρομεροί.
    Τέτοιοι που είμαστε γιατί να μην μας τα κάνουν αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εδώ βλέπουμε τα αποτέλεσμα της επισκέψεως ερντογάν στην χώρα μας.οι τούρκοι προχωράνε στα μεγάλα σχέδια τους δίχως να λογαριάζουν κανέναν.ενώ έχουμε δώσει την έρευνα επισήμως σε αμερικανικες εταιρίες παράλληλα βλέπουμε ότι οι τούρκοι κάνουν την δική τους πολιτική,η οποία είναι γνωστή στον παπανδρέου.Η ο παπανδρέου έχει δώσει το ok μυστικά στους τούρκους και όποια αντίδραση κάνει θα είναι για εσωτερική κατανάλωση η οι τούρκοι βλέπουν και εκτιμούν την πολιτική αδυναμία της χώρας μας και την κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική μας ηγεσία,φαγωμάρα κοινός λέγειν και κάνουν τα δικά τους.το θέμα τώρα είναι πρώτον τη θα πούνε οι αμερικανοί αν αποδέχονται αυτήν την παράβαση παραβίαση του χώρου μας και δεύτερο πως θα αντίδραση σε αυτό το σοβαρό γεγονός η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι καποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ως χώρα αν θα αντισταθούμε στην "σύμμαχο " χώρα Τουρκία σθεναρα και με πράξεις . Οι δηλώσεις του τύπου "παρακολουθούμε στενα " και την ίδια ώρα οι Τούρκοι αλωνίζουν στο αιγαίο μόνο λύπηση προκαλούν . Αλλιώς να περικόψουμε τις αμυντικές δαπάνες και να προχωρήσουμε στην συνδιαχείριση του αιγαίου , κάτι λυπηρό και απογοητευτικό για την ιστορία της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσο δεν χαράζουμε περιοχές εντος της ΑΟΖ και να τις μισθώσουμε σε εταιρείες να κάνουν έρευνες, αυτά θα έχουμε. Θα αγωνιούμε για το τι κάνουν οι γείτονες. Ως πότε θα είμαστε ένα βήμα πίσω;
    Δεν χρειάζεται καν να αυμφωνήσουμε με τα γειτονικά κράτη για τα όρια της ΑΟΖ. Να κάνουμε δηλαδή αυτό που κάνουν και οι τούρκοι. Ξέρουμε ποια είναι τα νόμιμα όρια, ας περάσουμε στην αντεπίθεση και ας αρχίσουμε επιτέλους να διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει. Όσο αργούμε τόσο χειρότερο θα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν δεν τους βουλιάξουμε πλοίο ή δεν τους ρίξουμε αεροπλάνο, οι Τουρκαλάδες θα φτάσουν μέχρι την Καλαμάτα.

    Βρίσκουν και τα κάνουν....

    Τρίζουν τα κόκκαλα των Ηρώων του '21, μ'αυτά που γίνονται στην εποχή μας.

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ, Η Τουρκιά θέλει να μας κάνει πάλι σκλάβους....Μόνο άπό φωτιά και τσεκούρι καταλαβαίνουν οι Τουρκαλάδες.

    Αχιλλέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι Τούρκοι δεν θα σταματήσουν να κλιμακώνουν της προκλήσεις.
    Θέλουν να ξαναφτιάξουν την Οθωμανική αυτοκρατορία που είχαν τον μεσαίωνα.
    Την μεγαλομανία του Μουσουλίνη έχουν, μέχρι και βάσεις στην Αλβανία φτιάξαν.
    Δεν θα σταματήσουν παρά μόνο όταν καταλάβουν ότι θα πληρώσουν πολύ ακριβά μιά εισβολή.
    Δι'αυτό, παρόλα τα οικονομικά μας προβλήματα, οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οσο διωξαμε το Marlene Osvald απο το Καστελλοριζο περισυ, αλλο τοσο και τωρα.

    Οι Τουρκοι δοκιμαζαν τα νερα περισυ, ειδαν οτι η Ελλαδα ως συνηθως δε θα κανει τιποτα και συνεχιζουν ακαθεκτοι στο σχεδιο της de facto συνδιαχειρισης του Αιγαιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να αποκλείσει την περιοχή ως επικίνδυνη αναφέροντας ότι εκεί έπεσαν -κατά λάθος- ...νάρκες από πολεμικό μας πλοίο !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ο πρώτος ανώνυμος 1120 μπορεί να αλάξει το όνΟμα του σε Τσογλάν με τις παπαριές που λέει

    spotter

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ...

    1) ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ.

    2)Bye Bye τζεφρυ και bye bye βουλη..

    δεν θα μου λειψετε καθολου κλεφτες και απατεωνες..

    το πολυ μεχρι τα χριστουγεννα... θα σας ανεχτουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "...όταν θα ακύσετε να γίνεται λόγος για υφαλοκρηπίδα, τότε θα καταλάβετε ότι το ποθούμενο είναι κοντά..."...
    τα παραπάνω είχε πει ο γέροντας Παϊσιος...ο καιρος θα δείξει αν είμαστε σ αυτό το σημειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τζίμη, γιατί να το πει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. και μετα μου λετε για φρεγατες, υποβρυχια,τανκς και αεροσκαφη. αν δεν εχεις την βουληση να τα χρησιμοποιησεις αχρηστα πανε, τσαμπα λεφτα και καποιοι πλουτιζουν με μιζες
    αν ομως θες ακομα και μια σφεντονα κανει ζημια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. (14 Ιουλίου (Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας»

    14 Ιουλίου 2010 11:20 π.μ).

    Προσωπικά πιστεύω ότι είναι Καλύτερα να πας να κοιμηθείς, πάρα να προτείνεις αυτά .
    Όταν χανόντουσαν παλικάρια για να ελευθερώσουν αυτές της περιοχές για να γίνεις 100 κιλά λίπος, ,κάθεσαι και προτείνεις χαζομάρες ,αυτό ζητάς ??????,ζητούν όλοι να παραδοθούμε χωρίς μάχη, τα κατάφεραν ?????
    Α ντε βρε έχουμε γίνει κότες ,τέτοιους απογόνους έχει όρε ο Κολοκοτρώνης....... φοβητσιάρηδες
    δειλούς, όρε και όπλα να μην έχουμε με τα δόντια θα πολεμήσουμε μη λέμε χαζά, αγάπη ομόνοια πίστη στο Θεό ,τίποτε άλλο
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ
    ΑΝΟΡΘ>>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τζιμης

    Η πρότασή σου δείχνει ένα ανίκανο κράτος και έθνος να υπερασπιστεί ευθέως τα κυριαρχικά του δικαιώματα,όπως επείσης και την αξιοπρέπειά του.

    Στρατό έχουμε,θέληση χρειάζεται μόνο και ο θεός μαζί μας!

    Και να είσαι σίγουρος ότι τότε και μόνο τότε καμία Τουρκία δεν πρόκειτε ποτέ ξανά να σε αμφισβητήσει ώς Έθνος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ . ΤΟ ΟΛΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΔΩ ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΣΥΜΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΜΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ . ΑΠΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΦΟΒΙΤΣΙΑΡΙΔΕΣ . ΘΕΛΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι ευχάριστο που αποκηρύσσουμε μετά βδελυγμίας τα γραφόμενα τού πτωχού πρώτου σχολιαστού. Είναι δυσάρεστο που αναδείξαμε πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται ότι είπε αυτό που παραθέτει ο πτωχός ανώνυμος σε ερώτηση τού δημοσιογράφου κ. Θωμά Σάρα κατά την συνέντευξη τύπου στο Τορόντο στην σύνοδο τής πολιτικής ηγεσίας τών μελών τού ΝΑΤΟ το 1999 παρουσία πολλών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.