4/7/10

Επικίνδυνα πεδία βολής

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Η κυβέρνηση Ερντογάν, με αφορμή τις βόλτες του ερευνητικού πλοίου «Τσεσμέ» στα διεθνή ύδατα στο Βόρειο Αιγαίο και σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έδειξε σαφώς στην Αθήνα ότι δεν αναγνωρίζει ελληνική υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. από τις ηπειρωτικές ακτές της Ελλάδας. «Φρεσκάρισε» έτσι η Αγκυρα τον ισχυρισμό της ότι τα νησιά του Αιγαίου στερούνται υφαλοκρηπίδας, η οποία πρέπει να οριοθετηθεί εξ ολοκλήρου μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών των δύο χωρών.

Ο επικίνδυνος αυτός τουρκικός παραλογισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η Αθηνα επιμένει να προσκαλεί την Αγκυρα «να λύσουν το θέμα της υφαλοκρηπίδας». Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε μελαγχολικά ότι «εξαντλείται το απόθεμα εμπιστοσύνης απέναντι στην Αγκυρα», αλλά πέραν αυτού αποφάσισε και πάλι να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Το ίδιο ακριβώς που κάνει απέναντι και σε άλλες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, τις οποίες και σιωπηλώς αποδέχεται. Συγκεκριμένα η Αθήνα ενέκρινε στην Τουρκία να εκτελέσει από τις 3 Μαΐου μέχρι τις 11 Ιουνίου αεροναυτική άσκηση σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα, στο πεδίο βολής Ανδρου, το οποίο απέχει μόνον 21 ν.μ. από την Αθήνα.

Ετσι για 40 ημέρες η Αγκυρα εκπαιδεύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, λες και δεν υπάρχουν άλλες περιοχές στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο ή ακόμα και στη Μαύρη Θάλασσα για το σκοπό αυτό. Κατ' αυτόν τον τρόπο, έστω και σιωπηρώς, η κυβέρνηση δείχνει να αποδέχεται ότι δεν μπορεί να διατηρεί τα πεδία βολής στην Ανδρο και την Ψαθούρα.

Τα δύο αυτά κύρια πεδία βολής δημιουργήθηκαν το 1952 για την εκπαίδευση των πιλότων σε πεδίο μάχης με πραγματικά πυρά και αποτελούσαν ασπίδα για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διότι απαγόρευαν την προσπέλαση των αεροσκαφών από τα ανατολικά προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι από το 1952 έως το 2000 καμιά χώρα, ούτε και η Τουρκία, δεν είχαν αντιδράσει στη δημιουργία και λειτουργία αυτών των δύο πεδίων βολής. Ομως το 2000, ύστερα από σχετική διαμαρτυρία της Τουρκίας, η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΥΕΘΑ να εξετάσει την κατάργηση του πεδίου βολής Ανδρου, με την αιτιολογία ότι το συγκεκριμένο πεδίο βολής επικαλύπτει πέραν του εθνικού και διεθνή εναέριο χώρο, τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν και χρήστες από κάθε άλλη χώρα.

Ωστόσο το υπουργείο Αμυνας αντέτεινε τότε ότι για να καταργηθεί το πεδίο βολής Ανδρου προϋπόθεση είναι να καταργήσει η Τουρκία ταυτοχρόνως την απαγορευμένη περιοχή LTP1 στα Στενά, η οποία επίσης επικαλύπτει και διεθνή εναέριο χώρο πέραν του τουρκικού εθνικού χώρου. Η προϋπόθεση αυτή δεν άρεσε στην Αγκυρα , η οποία για τα επόμενα 10 χρόνια δεν επανήλθε στο θέμα του πεδίου βολής. Παρά ταύτα, το 2010, στο πλαίσιο της πολιτικής της «Ευέλικτης Χρήσης του Εναερίου Χώρου» (FUA) η κυβέρνηση ενέδωσε στην κατάργηση του πεδίου βολής Ανδρου, ενώ έχει ήδη αποδεχθεί τις ανεξέλεγχτες τουρκικές πτήσεις και το κλείσιμο των αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να στερείται το ελληνικό κράτος πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα τέλη υπερπτήσης, τα οποία πηγαίνουν στην Τουρκία.

Επιπροσθέτως η Αθήνα τήρησε σιγή ιχθύος στην ενέργεια της Αγκυρας να εγκαταστήσει μόνιμο δικό της πεδίο βολής στο Β. Αιγαίο, δεσμεύοντας για ασκήσεις περιοχή 5,6 ν.μ. από τις ακτές της Λήμνου, της Σαμοθράκης και της Χαλκιδικής, 365 ημέρες τον χρόνο. Με την απουσία ελληνικής αντίδρασης νομιμοποιείται στην πράξη η δημιουργία του παράνομου τουρκικού πεδίου βολής στο Β. Αιγαίο σε... απάντηση της παραχώρησης του πεδίου βολής Ανδρου.

Επιπροσθέτως η Αγκυρα κινείται σαφέστατα προς τη δημιουργία και νέων πεδίων βολής στο Αιγαίο, στις περιοχές της Λήμνου και της Καλύμνου. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Τουρκία δημιουργεί πρόσθετο μείζον πρόβλημα στην ασφάλεια της χώρας αλλά και στην ασφάλεια των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών. Με την ενέργειά της αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα αλλά και το Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου αυτές τις ημέρες για την παρατεταμένη θερινή περίοδο. Και οι πρόσφατες κινήσεις της Αγκυρας με το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση, παρά τις δημόσιες δηλώσεις προσέγγισης με την Ελλάδα, δεν πολυυπολογίζει τις παρελθούσες «υποχρεώσεις» ή δεσμεύσεις της απέναντι στην Αθήνα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

9 σχόλια:

  1. ΜΕ ΤΟ GAP/ΠΑΣΟΚ/ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ (από τη Θράκη, στο Αιγαίο ως την Κύπρο, μπορεί και στο Ιόνιο) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΝΤΟΥΦΕΚΙΑ.
    ΑΦΕΡΙΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 11:18 π.μ. & 11:19 π.μ.

    Συνεχίζεις να μην σέβεσαι το ιστολόγιο και ποστάρεις άσχετα σχόλια από τον συγκεκριμένο ιστότοπο και μάλιστα κάτω από ένα τόσο θλιβερό για την πατρίδα μας άρθρο.

    Αφού δεν σε σβήνουν αυτοί που έχουν την ευθύνη να το κάνουν, εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Η γαϊδουριά είναι προσωπικό θέμα του καθενός, αλλά και ο άλλος έχει το δικαίωμα να εκφράσει την δυσφορία του.

    Οι διαχειριστές τι λένε γι αυτό;

    @ Graekus

    Μην υπεραπλουστεύεις τα πράγματα, κομματικοποιώντας τα. Στο κάτω-κάτω της γραφής, ο "GAP/ΠΑΣΟΚ" επιλογή του ελληνικού λαού ήταν, όπως και όλοι, εδώ και 36 χρόνια.

    Η Κύρα Αδάμ εξακολουθεί να μας τροφοδοτεί με άριστες πληροφορίες, οι οποίες θα έπρεπε να προβληματίζουν τους κατοίκους αυτού του τόπου για την πορεία του. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να τους απασχολεί το θέμα και πολύ. Η ηττοπάθεια και ο μαρασμός αυτού του λαού είναι εμφανής. Λαός χωρίς όραμα, είναι λαός νεκρός.

    Η Τουρκία παίζει όπως η γάτα με το ποντίκι. Δείχνει να το απολαμβάνει, θα έλεγα, αν δεν ήμουν πεπεισμένος ότι πίσω από κάθε πολιτική πράξη, υπάρχουν λόγοι. Θα μπορούσε να καταλάβει αυτό το κακορίζικο κρατίδιο, αν ήθελε, ολικώς ή μερικώς (και ο ίδιος ο πρωθυπουργός του είπε on camera σε κοινή συνέντευξη με τον Έρντογαν ότι η Τουρκία θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να καταλάβει ένα ελληνικό νησί). Γιατί ακολουθεί αυτή την "σαδιστική" πολιτική, είναι το ζητούμενο. Μπορεί κανείς να απαντήσει;
    Θα είχε ενδιαφέρον να ακουστούν απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 6:43 Ας τον μαζέψουν οι συνάδελφοι του ιστότπου που ποστάρει.

    Κακό σε αυτούς κάνει και να ήθελα να ανρτήσω κάποιο θέμα, η στάση αυτή το καθιστά απαγορευτικό.

    Ξέρω πολυ καλά πληρώνω την στάση μου αυτή ακριβά, αλλά βρήκαν λάθος άνθρωπο και όσο πιο νωρίς το καταλάβουν τόσο καλύτερο θα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι έγινε ρε παιδιά; τι θέμα προέκυψε,και απο πού;

    Kaykasios

    Ξέρω πολυ καλά πληρώνω την στάση μου αυτή ακριβά,

    Τι ενοείς; τι παρασκήνιο υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καυκάσιε,

    Αυτοί γιατί να τον μαζέψουν; Διαφήμιση τους κάνει. Εσείς, οι διαχειριστές ΤΟΥΤΟΥ του ιστολογίου, πρέπει να τον μαζέψετε, σβήνοντάς του τα άσχετα σχόλια, τα οποία είναι εξαιρετικά ενοχλητικά, για όσους θέλουν να σχολιάσουν σοβαρά μία ανάρτηση.

    Είναι σαν να μου λες το τουρκικό ΓΕΑ
    ας μαζέψει τους πιλότους του από τον ελληνικό εναέριο χώρο! :-)) Άλλο πάλι τούτο!

    Με υγεία την αλλαγή γραφής του ψευδωνύμου. Εγώ κρατώ σταθερά το ίδιο :)

    ΥΓ: Να τώρα πώς μας αποπροσανατόλισε και κανείς δεν σχολιάζει το άρθρο ή την ερώτησή μου ("Γιατί ακολουθεί αυτή την "σαδιστική" πολιτική, είναι το ζητούμενο. Μπορεί κανείς να απαντήσει;
    Θα είχε ενδιαφέρον να ακουστούν απόψεις.")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ. Άμα το άμα και το θάμα. Έτσι μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλες και φίλοι καλά μας τα λέει η αρθρογράφος της εφημερίδας του συγκροτήματος Τεγόπουλου, χωρίς όμως να ασκεί ίχνος κριτικής στη φοβική κυβέρνηση του Πασόκ που πιστά υπηρετεί επί δεκαετίες. Συνεπώς άσφαιρα τα πυρά της. Εμείς οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί αναμένουμε με ενδιαφέρον περισσό το πότε θα εξαντληθεί το ... απόθεμα εμπιστοσύνης που τηρεί η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας!
    CIATICTINOC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 8:12 μ.μ. Δυσφήμιση ναι, Διαφήμιση με τίποτα.

    Κiko μην περιμένεις ανάλυση μέσα απο εδώ.Οπως λέει και το σλόγκαν "δεν είμαι και χτεσινός".

    ..Με υγεία την αλλαγή γραφής του ψευδωνύμου. Εγώ κρατώ σταθερά το ίδιο :)

    Οσες φορές χρειαστεί μέχρι να βγάλει κέρατα ο ήλιος θα αλλάζει το ψευδώνυμο, πάνω και πέρα απο όλα το Ιστολόγιο και ο Σάββας, όσοι βλέπουν προσωπικά ιδιοτελή κίνητρα πλανώνται πλάνη οικτρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αν καποιος δεν καταλαβαίνει ότι η δημοσίευση και ο τρόπος γραφής μιας είδησης ειναι ταυτόχρονα και κριτική (αρνητική ή θετική)είναι πρόβλημά του. Ας διαβάζει προσεχτικά.
    Μια πολιτική δεν είναι σαδιστική, μαζοχιστική κλπ. Δεν ερμηνεύεται δηλαδή με όρους ψυχολογίας, αλλά με πολιτικούς όρους. Πχ η κυβέρνηση άρχισε να μιλάει για φως στην άκρη του τουνελ τη στιγμή που ετοιμάζεται να περάσει από τη Βουλή τη σφαγή στο Ασφαλιστικό/Εργασιακό και αντιμετωπίζει μεγάλες αντιδρασεις. Μιλάει έτσι για να μειώσει τις αντιδράσεις και τις πολιτικές επιπτώσεις, όχι επειδή την έπιασε ξαφνικά άνεμος αισιοδοξίας, καλή ψυχολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.