9/7/10

Με τη Κάθριν Άστον συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

Συνάντηση με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας είχε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου καλωσόρισε την κ. Αστον, την οποία και προσφώνησε ως υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχάρη το Ευρωκοινοβούλιο για τη χθεσινή ψηφοφορία, για τη δημιουργία της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων.

"Η νέα υπηρεσία θα δώσει σάρκα και οστά σ’ αυτό που, και η Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζητάει, μια πιο συντονισμένη, ισχυρή ευρωπαϊκή φωνή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας" είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να προωθηθεί η ιδέα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και όλων τελικά των Βαλκανίων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο το έτος 2014.

"Είναι μια πρωτοβουλία που έχει πάρει η Ελλάδα και επιμένει θετικά σε αυτήν, η οποία θα συμβάλλει και στην άμβλυνση και επίλυση πολλών προβλημάτων, διμερών ή περιφερειακών στην περιοχή μας, αλλά και στο να δώσουμε μια νέα ώθηση στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και της ευνομίας στην περιοχή" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ακόμη συζήτησαν για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές εσωτερικές αλλαγές.

"Θέλουμε μια δημοκρατική, ευνομούμενη, ανοιχτή Τουρκία, που θα σέβεται βεβαίως τους διεθνείς κανόνες, το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία. Και οπωσδήποτε, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Κύπρου, του κ. Χριστόφια, για την επίλυση του Κυπριακού, μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου" υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ακόμη αναφέρθηκαν και στο Μεσανατολικό, όπου ο πρωθυπουργός επαίνεσε την κυρία Άστον για τις προσπάθειές της, με την επίσκεψή της στη Γάζα, προκειμένου να συμβάλει στην "αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, αλλά και της παρουσίας της Ευρώπης στην επίλυση αυτού του μεγάλου ζητήματος που μας αφορά όλους, ιδιαίτερα την δική μας γειτονιά. Επιτέλους, να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ακόμη ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την κ. Άστον για τις εξελίξεις στις συνομιλίες με το Ιράν, αλλά και για την επικείμενη επίσκεψή της στον Καύκασο.

Από την πλευρά της η κ. Κάθριν Άστον ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και αναφερόμενη στη ψηφοφορία που έγινε στο Στρασβούργο για τη δημιουργία υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων, είπε ότι: "Αυτό σημαίνει ότι μας δίδεται μία ευκαιρία να συγκεντρώσουμε όλους τους τρόπους, με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να δραστηριοποιηθεί στον κόσμο, να προωθήσουμε τις αξίες μας, να στηρίξουμε χώρες σε όλο τον κόσμο και να στηρίξουμε ανθρώπους, με τρόπο πολύ πιο αποτελεσματικό". Οι τρεις προτεραιότητες σύμφωνα με την κ. Άστον είναι η δημιουργία αυτής της νέας Υπηρεσίας, που θα στελεχωθεί από τους καλύτερους και λαμπρότερους διπλωμάτες της Ευρώπης.

"Η δεύτερη είναι να εστιάσουμε στη γειτονιά μας. Και αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που βρίσκομαι στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Γνωρίζω πολύ καλά το σημαντικό ρόλο που έχετε εσείς κ. Πρωθυπουργέ, στη διασφάλιση του να επιτευχθούν συμφωνίες και να πορευθούμε στο μέλλον μαζί με τους γείτονές μας, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια".

Και η τρίτη μεγάλη προτεραιότητα, σύμφωνα με την ίδια, είναι οι στρατηγικές συνεργασίες της Ε.Ε., που διασφαλίζουν την ύπαρξη στενών σχέσεων με τις ΗΠΑ και με χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, προς όφελος των λαών της Ευρώπης και με στόχο την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών στον κόσμο.

Τέλος η κ. Αστον δήλωσε ότι θα επισκεφθεί πολλές χώρες, καθώς και χώρες στη Μέση Ανατολή, όπου θα προσπαθήσει να συμβάλλει και να στηρίξει την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.

"Φυσικά, όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός, θα χρειαστεί να εστιάσω και στο πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των πυρηνικών όπλων και του Ιράν" πρόσθεσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.